F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

F1 timovi se nisu složili oko pravila za 2016.

Nova revolucija u pravilima moraće da sačeka tek 2017. godinu.

Iako nije bilo zvaničnog saopštenja, pojedini izvori navode da je FIA-na komisija odlibla predlog za promenu pravila koja bi bolidima dozvolila da koriste šire gume kao i da poseduju drugačiji izgled od 2016. godine. Formula 1 je doživela veliki preokret prošle godine kada su zamenjeni bezniski V8 motori za V6 turbo hibridne agregate.

Pre svega zbog nezadovoljstva gledalaca pojedini timovi su zahtevali povratak na V8 pogonske jedinice ili povećanje snage sadašnjih v6 agregata na 1000 konja već od 2017. godine. Takođe, oni su izneli svoje predloge za različite pravce u dizajnu bolida kako bi oni što privlačniji za fanove.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Nema više promene dizajna kaciga u toku sezone

Na jučerašnjem sastanku FIA i čelnika F1 timova dogovorena je jedna stavka koja bi mogla podići dosta prašine.

Naime, sa tog sastanka dolazi nam jedna vest koja nekom može biti dobra, a nekom opet loša. Sigurno je to da joj se nimalo neće obradovati F1 vozači.

U pitanju je jednoglasno usvojena zabrana promjene dizajna kaciga vozača u toku sezone. To je bio postao pravi trend i neki vozači su u toku sezone praktikovali promenu dizajna uoči svake naredne trke. Od sada to više neće biti u mogućnosti.

Ovu zabranu uskoro treba da ratifikuje i Svetski Savet Motor sporta. Modu menjanja kaciga u svetski šampionat uneo je Sebastian Vettel i on je do sada oko 60 puta menjao izgled svoje kacige.

Bernie, FIA i timovi Formule 1 se slažu da su promjene kontra produktivne u marketinškom smislu i nadaju se da će gledaoci napokon moći da raspoznaju vozače po boji njihove kacige u toku sezone.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Testiranje 2015. Barselona 19.-22.02.2015.

Posle prvobitnog upoznavanja sa bolidima u Herezu, karavan Formule 1 nastavlja testiranja u Barseloni.

Staza Katalunja je dobro poznato svim timovima jer se na ovom mestu pored VN Španije održavaju i predsezonska testiranja.

Vozačke postave:

Mercedes:

19. fabruar: Lewis Hamilton
        20. februar: Nico Rosberg
        21. februar: Lewis Hamilton
        22. februar: Nico Rosberg

Red Bull:

19. fabruar: Daniel Ricciardo
        20. februar: Daniel Ricciardo
        21. februar: Danil Kvyat
        22. februar: Danil Kvyat

McLaren:

19. fabruar: Jenson Button
        20. februar: Jenson Button
        21. februar: Fernando Alonso
        22. februar: Fernando Alonso

Ferrari:

19. fabruar: Kimi Raikkonen
        20. februar: Kimi Raikkonen
        21. februar: Sebastian Vettel
        22. februar: Sebastian Vettel

Williams:

19. fabruar: Susie Wolff
        20. februar: Felipe Massa
        21. februar: Vatteri Bottas
        22. februar: Felipe Massa/Valtteri Bottas

Force India:

19. fabruar: Pascal Wehrlein
        20. februar: Sergio Perez
        21. februar: Pascal Wehrlein
        22. februar: Nico Hulkenbreg

Toro Rosso:

19. fabruar: Max Verstappen
        20. februar: Carlos Sainz
        21. februar: Max Verstappen
        22. februar: Carlos Sainz

Lotus:

19. fabruar: Pastor Maldonado
        20. februar: Julyon Palmer
        21. februar: Pastor Maldonado
        22. februar: Roman Grosjean

Sauber:

19. fabruar: Felipe Nasr
        20. februar:
        Marcus Ericsson
        21. februar:
        Marcus Ericsson
        22. februar:
        Felipe Nasr

Last edited by Pro FX-Sniper; 20.02.2015, 00:37.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamilton zbog bolesti ranije završio današnji dan

Mercedes je potvrdio da Lewis Hamilton zbog bolesti nije mogao da nastavi testiranje na stazi Katalunja.

Lewis je do 11 časova izvezao samo 11 krugova, gde je većina njih bazirana na aero testovima. Posle sat i po od početka, tim je objavio da se britanski vozač ne oseća dobro i da nije u mogućnosti da nastavi test. Njega bi u bolidu treba da zameni Pascal Wehrlein koji je dan započeo sa Force Indijom i gde je sa ovim timom od jutros odradio 10 krugova.

Njega bi trebalo da u timu iz Silverstona zameni Sergio Perez koji je viđen na stazi.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

McLaren zbog problema sa motorom završio današnje testiranje

McLaren možda neće moći da do subote kompletira svoj test program pošto je Honda naišla na neke ozbiljne probleme sa svojim motorom.

Britanski tim je imao obećavajući početak dana pošto je Button bez većih problema sastavio nekoliko stintova i postavio solidna vremena. On je jutros vozio 21 krug i imao je šesto vreme. Međutim, on je nakon toga morao da parkira bolid u garaži, a Honda je objavila da pogonska jedinica mora da se zameni i da nema garancija da će Alonso imati više sreće sutra pošto određene komponente motora zahtevaju redizajn.

„Morali smo da prekinemo program zbog problema sa MGU-K jedinicom. Problem je bio samo u jednom delu, ali moramo da promenimo ceo motor i zbog toga je današnji dan za nas gotov. Moramo brzo da redizajniramo komponentu kako se ovakvi problemi ne bi ponavljali. Mislim da novi deo nećemo moći da dobijemo pre subote, što znači da sutra nema garancija da se problem neće ponoviti.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Marussia-Manor izlazi iz stečaja za nekoliko dana

Ekipa je navodno postigla dogovor sa prinudnom upravom i otpočele su pripreme za novu sezonu.

Tim navodno planira da do četvrte trke u sezoni predstavi bolid koji će biti u skladu sa ovogodišnjim pravilima. Oni su navodno i zakazali prvi crash test za početak marta.

„Izvršeno je finansijsko restruktuiranje koje omogućava timu da nastavi da se takmiči u Formuli 1. Zadovoljni smo kako je ceo proces protekao. Sa novim investicijama i menadžmentom, tim sada može da počne sa oporavkom. Proces je bio dug i težak i želim da se zahvalim svima na pomoći. Papirologija bi trebala da bude sređena u narednih nekoliko dana kada i očekujemo zvaničan izlazak iz stečaja“, rekao je Geoff Rowley, jedan od trenutnih upravnika tima.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Maldonado prekinuo niz Ferrarija i Saubera

Venecuelac je uz pomoć mekih guma uspeo da svrgne sa vrha Kimija Raikkonena koji je tokom većeg dela dana ubedljivo držao prvo mesto.

Današnji dan je obeležio i udes između Saubera Felipea Nasra i Williamsa Susie Wolff. Kontakt se dogodio u krivini 5, a oba tima su do kraja dana uspela da poprave i vrate bolide na stazu.

Kimi Raikkonen je neposredno pre toga postavio svoje najbolje vreme od 1m25.167 na medijum gumi i delovalo je da će to vreme do kraja biti nedostižno. Ipak, u poslednjih sat vremena je Maldonado izašao na stazu sa mekim gumama i postavio desetinku ipo bolje vreme od Finca. Treći je bio Daniel Ricciardo koji je takođe svoje vreme ostvario na mekoj komponenti.
                Sergio Perez je preuzeo dužnosti u Force Indiji od Pascala Wehrleina nakon što je Nemac zamenio u Mercedesu bolesnog Hamiltona. Pezez je na kraju imao četvrto vreme i vozio je ukupno 34 kruga.
                Nasr je u Sauberu imao peto vreme, dok je Toro Rosso Maxa Verstappena bio pouzdan i nakon 94 kruga je bio šesti.
                Jenson Button je imao sedmo vreme koje je postavio jutros, ali je McLaren ponovo ranije morao da završi dan zbog problema sa motorom.
                Pascal Wehrlein je u Force Indiji imao osmo vreme, a u Mercedesu deveto. Susie Wolff je bila deseta, ali je vozila čak 86 krugova, dok je Hamilton bio poslednji nakon samo 11 voženih krugova.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Produktivna sesija za Toro Rosso

Max Verstappen je danas vozio najviše krugova u Barseloni.

„Jutros nismo postigli onoliko koliko smo želeli, ali smo popodne podigli tempo i na kraju sam vozio najviše krugova. Zadovoljan sam zbog toga i ovo je bilo dobro iskustvo za mene. Dosta smo radili na pit stopovima i nekim drugim procedurama tako da je sve to bilo pozitivno“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Ricciardo: Još uvek je rano da se nerviramo

Australijanac smatra da njegov tim ne mora još uvek da brine oko problema sa Renaultovim agregatom.

„Još uvek je rano da se nerviramo. Testiranje je po prirodi uvek teško, a ja želim da se što pre vratimo trkama. Mislim da ćemo do Melburna biti u formi. Ako ne bude bilo tako, onda ćemo se nervirati, ali još uvek je prerano za pesimizam. Mislim da su najveći problemi rešeni i sada se sve svodi na fino podešavanje. Svesni smo da će biti neophodno vreme da se sve usavrši. Neki timovi su napredovali, ali verujem da ćemo do prve trke biti u grupi sa njima“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Susie Wolff krivi Nasra za udes

Nemica kaže da ju je Brazilac oštro isekao u krivini 5 zbog čega je došlo do kontakta.

„Šteta je što se ovo dogodilo. Nikada ne želite da izgubite dragoceno vreme na stazi tokom testova, a mismo izgubili veliki deo popodneva zbog nepotrebnog incidenta.

Sve se jasno videlo. Ja sam bila na instalacionom krugu dok je on valjda već započeo brzi. Krenuo je da me pretiče u krivini pet, ja sam držala liniju i onda je došlo do nepotrebnog kontakta kada me je udario zadnjim desnim točkom. Što se tiče programa, naučili smo dosta danas i skoro smo kompletirali simulaciju trke tokom pre podneva. Dobro je što sam imala priliku da provozam bolid i vidim kakve su nove gume. Čini se da je ovo dobar napredak u odnosu na FW36“, rekla je Susie Wolff.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Pozitivan start za Force Indiu

Indijski tim se danas po prvi put našao na stazi ove godine, ali sa prošlogodišnjim bolidom.

„Proveo sam lepo jutro sa Force Indijom i imao sam priliku da vozim za njih po prvi put. Tim je super i svi su bili spremni da pomognu. Odlično sam se osećao u bolidu, a onda sam morao da pređem u Mercedesovu garažu što je bilo veliko iznenađenje. Ipak, imaću još jedan dan sa Force Indijom i jedva čekam da se ponovo vratim na stazu“, izjavio je Wehrlein.

„Bilo je lepo vratiti se na stazu i ući u ritam. Bio sam veoma uzbuđen kada su me pozvali da dođem na stazu i što sam imao raniji start nego što je planirano. Ima mnogo posla. Ja pre svega treba dobro da se upoznam sa novim svojim trkačkim inženjerom, a moramo i da razumemo nove gume. Mislim da je dan bio pozitivan i moćićemo dobro da napredujemo na sledećim sesijama“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Maldonado: Pouzdanost je znatno poboljšana

Venecuelac veruje da je Lotus napravio veliki napredak na ovom polju tokom zimske pauze.

Imali smo jutros neke probleme sa senzorima, ali to nije velika stvar. Po meni smo napravili veliki korak napred po pitanju pouzdanosti. To se videlo još u Herezu gde je bolid odmah mogao da prelazi dobru količinu krugova. Današnji dan je bio dobar, ali ne dovoljno, tako da moramo da se popravimo. Ne znamo šta su drugi timovi radili i koliko su goriva imali. Mi uvek radimo stintove od oko 11-12 krugova. Naučili smo dosta toga novog o bolidu i situacija je sve bolja i bolja“, izjavio je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Nasr: Susie me nije videla

Brazilac je imao drugačije viđenje incidenta sa Susie Wolff.

„Ja sam bio na brzom krugu i video sam je kada je napuštala pit lane. Ona je lagano vozila ispred mene i u krivini 4 sam je sustigao. Video sam da se pomerila u desno i pretpostavio sam da me je propuštala. Zato sam agresivno krenuo ka krivini 5 sa unutrašnje strane. Osetio sam udaraš pozadi dok sam kočio. Ja mislim da me ona uopšte nije ni videla. To je jedino što sam je i pitao i ona je rekla da nije. Ne mogu da je krivim zbog toga, ali ne znam šta da kažem. Ali ovo je testiranje i takvi incidenti se događaju“, rekao je Nasr.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Raikkonen: SF15-T je jako dobar auto

Kimi Raikkonen ne želi da se previše raduje Ferrarijevim dobrim rezultatima tokom testova, ali priznaje da je tim napravio dobar auto.

„Situacija se nije mnogo promenila od Hereza. Ne znamo ko je sa koliko goriva vozio, a neki su bili i na mekim gumama. Mi ćemo naš pun potencijal pričuvati za sada. Imamo plan i pokušaćemo da ga ispratimo. Novi bolid je potpuno drugačiji od prošlogodišnjeg i pred nama je dug put. Tim odlično radi i napravili su dobar auto“, izjavio je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Manor već zakazao crash test u martu?

Takođe spominje se informacija da je i novi bolid Force Indije prošao test opterećenja.

Nemački magazin Auto Motor und Sport prenosi informaciju da je bolid sa oznakom VJM08 prošao crash testove.

"I druga šasija je uspešno prošla crash test na dinamičko i statičko opterećenje." kazao je novinar Michael Schmidt i dodao da su otklonjene sve sumnje da se Force Indije neće naći u Melburnu.
                                "Da stvari budu još bolje, Marussija je ugovorila isti takav test sa prerađenim bolidom po novim tehničkim pravilima početkom marta." navodi se u ovom nemačkom magazinu.
                                Ali to ne mora da znači da će se ovaj tim pojaviti na prvoj trci. Ferrari je rekao njihovim novim vlasnicima da će im dostaviti svoje motore samo ako uplate 10 miliona evra na ime prošlogodišnjeg duga. Takođe, ovaj tim nema pravo da popusti niti jednu trku jer u dogovoru sa vlasnicima prava njima je dozvoljeno da izostanu samo sa 3 trke do 2020. godine.
                                Marussija je već prošle godine propustila tri trke i to u Ostinu, Barzilu i Abu Dabiju.

Comment

Working...
                                X