F1 2018

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Ko da ih nasi politicari vode...
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Pa dobro....ne bas toliki cirkus
      You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Santander napušta Ferrari i Formulu

Ova španska banka odlučila je da posle dužeg vremena promeni sport.

Još pre nekoliko nedelja pisalo se da bi Santander mogao da napusti Ferrari i sa svojim sponzorstvom vrednim 40 miliona dolara po sezoni ode u McLaren. Ipak, takav scenario se neće deseiti, jer je ovaj gigant odlučio da napusti Formulu 1 i svoje ulaganje preseli u fudbal.

“Na kraju ove godine Santander će završiti svoje uspešno sponzoristvo sa Ferrarijem, sa kojima je sarađivao u predhodnih osam godina. Sa duge strane naše banka će zadržati određeno dogovore koje ima sa Formulom 1 kako bi zajedno radili na promociji našeg brenda u daljoj budućnosti.” pisalo je u sopštenju banke.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Leclerc spreman da pokaže koliko vredi u Sauberu

Charles Leclerc želi da na najbolji način pokaže svoje kvalitete.

Tokom jučerašnjeg dana Sauber je potvrdio svoje partnerstvo sa Alfa Romeom kao i da je objavio svoju vozačku postavu koju će ćiniti Marcus Ericsson i Charles Leclerc. Mladi Ferrarijev vozač na ovaj način dobio je priliku da debituje u Formuli 1 posle veoma uspešne i dominantne sezone u Formuli 2, gde se okitio titulom šampiona.
          “Kao prvo, želim da se zahvalim Ferrariju na podršci. Takođe, želim da se zahvalim i Sauberu na tome što veruju u mene kao vozača i jedva čekam da se pridružim Alfa Romeo Sauber timu. Bilo je lepo iskustvo voziti na slobodnim treninzima i testirati za ovaj tim u 2017. gde sme je Sauber od početak podržao. Oni imaju lepo okruženje za rad i ovde se osećam veoma dobro. U narednoj sezoni moj cilj biće da steknem što više iskustva kako bih pomogao timu da zabeleži što bolji rezultat.” izjavio je Charles Leclerc.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Marchionne još jednom spomenuo temu o izlasku Ferrarija iz Formule 1

Prvi čovek italijanske kompanije izjavio je da se budući planovi Formule 1 o razvoju agregata kose se sa Ferrarijevim kriterijumima.

Govoreći na zvaničnoj prezentaciji svojih budućih partnera Alfa Romeo Saubera, Sergio Marchionne izjavio je da su Ferrarijeve pretnje o napuštanju šampionata ozbiljne.
            “Razgovori su počeli i mi ćemo nastaviti da učestvujemo u njima. Imamo vremena sve do 2020. da nađemo rešenje sa kojem možemo da budemo zadovoljni. Naša priča o napuštanju Formule 1 je ozbiljna. Dogovor sa Sauberom ističe 2021. tako da imamo vremena i da odemo ukoliko mislimo da nam pravila ne odgovaraju. Želimo da nađemo rešenje koje je dobro za ovaj sport.” kazao je Marchionne.

P.S. moje licno misljenje je da se to nece nikad dogoditi, jer je Ferrari jedini tim od nastanka Formule 1 (1950) koji je nikad nije napustio. F1 bez Ferrarija...tesko da bi opstala.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

FIA i Renault dogovorili su se o Budkowskijevom angažmanu

Ove dve strane postigle su dogovor o transferu Poljaka u francuski tim.

Marcin Budkowski koji je u poslednjih nekoliko meseci bio velika tema u padoku Formule 1, jer je napustio svoju poziciju tehničkog direktora FIA-e i tako prešao u redove Renaulta. Naime, ova vest objavljenja je pre samo par nedelja u momentima kada je Budkowski obilazio fabrike timova i tako imao u uvid najnovje planove njihovih razvojnih rešenja. To je izazvali veliko nezadovoljstvo svih ostalih, ali po zakonu Marcin Budkowski nije u mogućnosti da počne da radi u Renaultu tri meseca posle reskida saradnje sa FIA-om, što je okarakterisano kao veoma mali period.

“Timovi su uznemireni? I FIA je uznemirena. Mogu da kažem da je uvek tako jer nas napušta jedan talentovan inženjer. Svi oni koji su sa nama potpisali ugovore po švajcarskim zakonima imaju određena ograničenja. To znači da će i on imati period zabrane rada na drugom mestu od tri meseca. Mi smo uspeli da se dogovorimo sa Renaultom da Budkowski počne sa radom tek prvog aprila, što će biti period od šest meseci. Tako je kako je.” kazao je predsednik FIA-e Jean Todt.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Kubica: Dokazao sam se i spreman sam za povratak

Ovaj Poljak izjavio je da je potpuno spreman da se vrati u Formulu 1.

Robert Kubica tokom ove godine već nekoliko puta testira bolide Formule 1, gde je između ostalog vozio Renaultov a kasnije i više puta Williamsov auto. Poljak je na poslednjem danu testa u Abu Dabiju prešao 128 krugova sa Willamsovim bolidom, gde je ujedno bio brži od Lance Strolla i Sergeya Sirotkina. Upravo mladi Rus trenutno važi za njegovog najvećeg kandidata za mesto u britanskom timu.

“Pre samo šest meseci bio sam u fazonu, ajde da probamo pa da vidimo, pa ako bi sve otišlo loše onda bih rekao bitno da sam pokušao. Sada, stvari su bile sve bolje i sada sam jako blizu konačnog cilja. Mislim da sam sada i više fizički spreman nego što je to bilo ranije dok sam vozio. Uradio sam puno toga kako bih sebe ponovo dokazao. Ima puno stvari koje mi daju samopouzdanje i pozitivne odgovore ali na kraju to nije moja odluka. Situacija nije laka, jer sa mojim ograničenjima mnogi su imali razna pitanja, ali sam spreman da pružim najbolje.” kazao je Robert Kubica.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ricciardo: U 2018. performanse su važnije od novca

Mladi Australijanac izjavio je da će performanse bolida odlučiti o tome gde će voziti u daljoj budućnosti.

Daniel Ricciardo ima veliku želju da u bliskoj budućnosti vozi šampionski automobil a ovaj parametar biće presudan u odabiru novog ugovora i nastavka saradnje sa Red Bullom. Australijanac se u Formuli 1 našao još od 2011. godine kao deo Red Bullovog programa mladih vozača a već naredne sezone njegov ugovor sa ovim timom ističe, kao i da se on već neko vreme dovodi u vezu sa Mercedesom i Red Bullom.

Momak iz Perta još uvek nije produžio ugovor sa timom iz Milton Kinsa a naredna sezona biće jedna od ključnih u karijeri.
                  “Sledeća godina je velika za mene. Biće tu još drugih stvari bitnijih od vožnje. Znam šta želim, a performanse su mi bitnije od novca. Neću da žurim sa ovom odlukom i stvari mogu da traju sve koliko je potrebno. Ne želim da uradim nešto kako bi samo kazao da sam rešio problem. To će biti velika odluka za mene.” napisao je Ricciardo u svom blogu.
                  On je kao primer naveo Lewisa Hamiltona i njegov prlazak u Mercedes.

“Pogledajte Lewisa kada je potpisao ugovor sa Mercedesom, bio je u istim godinama kao i ja sada. On je i tada imao dobru karijeru ali od tada sve je krenulo na bolje. I ja planiram da ostanem u ovom sportu još dugo, pa tako moram da budem siguran gde želim svoj novi trogodišnji ugovor.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Lauda posle 2020. možda ode u penziju

Vodeći čovek Mercedesa izjavio je da možda napusti ovu funkciju posle isteka svog ugovora sa nemačkim timom.

Ova legenda Formule 1 je posle trke za VN Abu Dabija objavio da će napustiti svoju funkciju kao TV eksperta na nemackoj televiziji RTL i da će nastaviti da radi kao savetnik na poziciji u Mercedesu.

“Ja sam svakako prisutan na svakoj trci, ali neću imati sekundarni posao i mogu biti posvećen 100% samo Mercedesu.” kazao je Lauda.

Trostruki šampion sveta ima važeći ugovor sa kompanijom iz Štutgarta do 2020. godine, kada i ovom timu ističe Konkord ugovor sa Formulom 1. Na pitanje novinara da li bi mogao da napusti F1, ovaj Austrijanac je kazao:
                    “Da, logično. Moj ugovor sa Mercedesom važi sve do 2020. i koji ću do kraja ispuniti. Posle toga ću proceniti stvari, sada je prerano pričati o tome.”
                    Ipak, Lauda dosta slobodnog vremena provodi sa porodicom, odnosno sa ženom i dvoje dece.

“Oni me dosta viđaju. Ja ću naredne godine samo 21 vikend biti van kuće, ali ostalo vreme provodim kući kao i svaki porodičan čovek. Moja familija nema problem sa tim.” dodao je Lauda.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Todt otkrio da je Schumacher sumnjao u sebe

Nije bilo argumenata da je na jučerašnjoj manifestaciji o prijemu novih članova u FIA kuću slavnih falio baš i Michael Schumacher.

FIA je još juče u Parizu imenovala 33 vozača koja su oformila njihovu kuću slavnih među kojima se našlo i ime Michaela Schumachera. Nemca je na ovom događaju zastupala njegova portparolka Sabine Kehm, koja je izjavila da ništa više ne bi njega usrećilo kao što je prisustvo među ovim legendama.

“Ja sam samo laka zamena ove večeri. Svi znamo da bi Michael voleo da bude ovde. On je imao najveće poštovanje prema svima u ovoj sobi. Osećao bi se dosta ponosnim.” kazala je Kehm.

Sa druge strane istog mišljenja bio je i Jean Todt, koji je spomenuo svoje najdraže trenutke sa Schumacherom a jedan od njih bio mu je osvajanje prve titule sa Ferrarijem 2000. godine u Suzuki. Pritom, Todt je ispričao da je Micahel sumnjao u svoje sposobnosti posle ovog uspeha, pa je tako tražio od tadašnjeg šefa tima privatan test u Fioranu.

“Dobro se sećam kada je vozio za Ferrari, ali ću dve stvari samo da spomenem. 2000. posle 21. godinu Ferrari je postao šampion sa Michaelom. Odveo sam ga na podijum i rekao sam mu da naši životi više neće biti isti. Očito je da je tada u Suzuki bio moj najjači momenat u karijeri.”

“Još jedna stvar koju vam mogu reći, je momenat posle osvajanja ove titule. Michael, koji je bio dosta stidljiv me je pitao da li bi mu dozvolio da testira bolid u Fioranu kako bi bio siguran da li je još u mogućnosti da vozi. On je uvek sumnjao, da li je bio dobar vozač ili ne. Uradio je svoj test i nije bio loš.” kazao je Todt.

P.S. "I'm just a racer, that's what I am. I'm racing till nothing works, nothing goes, full commitment... I go to the edge, I go to the limit and beyond and that's my life". #KEEP FIGHTING MICHAEL
                      Last edited by Pro FX-Sniper; 06.12.2017, 12:05.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Haas blizu dogovora sa Maseratiijem?

Američki tim možda uskoro dobije još jednog italijanskog partnera.

Pre samo nekoliko dana objavljena je saradnja između Saubera i Alfa Romea a već sada slična stvar mogla bi još jednom da se ponovi. Kako pišu italijanski mediji još jedan brend FIAT-a želi da se promoviše u najbržem cirkusu a to je čuveni Maserati.
                        Prvi čovek ove grupacije Sergio Marchionne izjavio je da oni trenutno pregovaraju sa još jednim timom koji koristi Ferrarijeve motore a to je jedino Haas, gde bi brend Maseratija zauzeo mesto glavnog sponzora. Prema pisanju Corriere della Sera, pregovori su u toku.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

I Rowland u trci za preostalo mesto u Williamsu

Bivši razvojni vozač Renaulta konkuriše za trkačko mesto u ovom britanskom timu.

Oliver Rowland koji je prošle sezone imao ulogu razvojnog vozača Renaulta a svoje trkačko umeće kalio je u Formula 2 šampionatu gde je na kraju zauzeo treće mesto, sada važi za još jednog vozača koji se umešao u borbu za preostalo mesto u Williamsu.

“Moji ljudi trenutno pregovaraju sa Williamsom, kao i sa nekim drugim timovima.” kazao je Rowland po povratku iz Japana gde je učestvovao u pregovorima o mogućem angažmanu u japanskoj Super Formuli. “Britanski tim i britanski vozač, to se lako slaže. Puno je vozača u trci za ovu poziciju pa ćemo morati da vidimo šta će se sve desiti.”
                          Za sada Robert Kubica važi za glavnog kandidata za ovo mesto, jer je nedavno odradio test sa ovim timom u Abu Dabiju. Pored njega tokom ove godine pored Kubice na spisku su bili čak i Paul di Resta, Daniil Kvyat, Sergey Sirotkin i Pascal Wehrlein.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Hamiltonu uručen trofej na FIA gala večeri

U petak održana je FIA gala večer na kome su uručeni svi pehari pobednicima šampionata koji su održani pod pokroviteljstvom ove organizacije.

Pehare su ovom prilikom podelili prvi čovek Formule 1 Chase Carey kao i novoizabrani (stari) predsednik FIA-e Jean Todt. Tako je Lewisu Hamiltonu uručen po četvrti put trofej za osvajanje šampionata Formule 1 gde je ove godine pobedio na devet od dvadeset trka.
                            “Ovo je bila neverovatna godina. Nadam se da će i sledeće biti još bolja za sve vas a ja ću dati sve od sebe da se to i desi.” kazao je aktueni prvak Formule 1.
                            Takođe, Toto Wolff preuzeo je nagradu za najbolji tim u šampionatu konstruktora, dok je Danielu Ricciardu pripalo priznanje za ličnost godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hamilton: Vettel je trpeo veliki pritisak u ovoj sezoni

Aktuelni šampion kazao je da pritisak koji su on i Vettel trpeli u ovog godini ovoga puta prevagnuo je na njegovu stranu.

Ovaj par imao je žestoki obračun na stazi u Bakuu, kada je Sebastian Vettel udario Lewisa Hamiltona u momentima kada se na stazi nalazio sigurnosni automobil, što su pojedini analitičari procenili kao momenat kada je Nemac počeo da gubi kontrolu nad situacijom.
                              “Sebastian je ove sezone pokazao više nervoze nego inače.” izjavio je Lewis Hamilton. “Niko od nas nije supermen, svako može da popusti kada trpi neverovatan pritisak. To vam je kao u tenisu, kada Federer igra protiv Nadala i kada neko od njih čeka da primeti i najmanju grešku jer je i samo jedan procenat dovoljan.”

Sa druge strane Britanac je izjavio kako je uspeo da podine svoju formu iako se takođe nalazio pod određenim pritiskom.
                              “Videli ste na kraju sezone. Odjednom više nisam imao pritisak i to nije bilo baš dobro. Ovu sezonu mogu uporediti sa Usainom Boltom i trkom na 100 metara. On obično ima loš start ali na kraju uspe sve da sustigne. Verujem da će se Vettel vratiti u narednog godini ali ja se ne plašim izazova.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel: Prestanite da se žalite na manjak preticanja

Vozač Ferrarija izjavio je kako ljudi koji pričaju da u Formuli 1 ima malo preticanja trebaju da se smire.

Prema podacima koje je izneo Pirelli pokazalo se da je u 2017. godini bili najmanje preticanja od kada je uvedena DRS era. Naime u ovoj sezoni na ukupno 20 trka imali smo 435 obilaženja što je za upola manje u odnoso na prošlu godinu kada smo videli 866 obilaženja.
                                “Ja bih poželeo da se svi smire oko naredne sezone. Neke trke bile su dosadne, pa šta? Koji je problem u tome? Mislim da nam ne treba neki novi rekord koji bi morali da srušimo na svakoj novoj trci. Tačno je da ponekad situacija kada se nalazite iza nekog koji je sporiji od vas i vi ne možete da ga obiđete ume da vas nervira. Ali nekad, kada napravite pravi potez nagrada za to je dosta velika. Preticanje treba da bude dostignuće a ne nešto što vam treba biti jednostavno dodeljeno. Ponekad trebamo da budemo opušteniji i da prihvatimo da trka nije zanimljiva, ili da dve trke nisu baš takve kakve očekujemo ali iza njih će svakao doći i one koje su zanimljive.” izjavio je Vettel.

Comment

Working...
                                X