Novi vlasnik Đuđaro 156-ice (i novi član foruma)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nidza
    CBC Senator XXL
    • 16.04.2008
    • 496
    • nbgd

Zapravo je BaneR u pravu, samo što taj pad nije toliko dramatičan, jer, ako se dobro sećam krive, JTD115 bi trebalo da i pri 4000rpm ima i dalje dobrih 200Nm, pa tek onda počinje da se strmoglavljuje kriva, na oko 4500rpm.

Prosto nije isto kad voziš ponekad dizelaša, i kad ga poseduješ. Tek nakon toga kad kreneš da voziš neki drugi auto, možeš da razumeš koliko je to dobro. Ne bih da polemišemo oko individualnih stvari, ali nisam ni prvi poslednji preporođeni vozač po ovom pitanju, a zapravo sam toliko bio na strani benzinaca dok nisam kupio dizel auto, da me je sramota da se citiram šta sam pričao u to vreme.

Na sve te subjektivne afinitete ovom konceptu, na otvorenom putu je teško potrošiti više od 5 litara, bilo kakvom vožnjom (sem autoputem 150+, tad možeš i 7 da prebaciš), dok se po gradu takođe drži oko 7mice. Ja ne znam koliko vi, kolege forumaši, zarađujete, ja ne zarađujem loše, ali meni ovo puno znači, posebno uz činjenicu da se sa rezervoarom prelazi blizu 1000km gradske vožnje, tako da ne moram više od 2 put mesečno da posećujem benzinsku pumpu.
    Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• byMaX
      CBC Član
      • 29.07.2008
      • 72
      • Beograd

Originally posted by igorkrnic
      Nije vracao nego u kompu dole stoji prava kilometraza a ne ona sto je na satu, mozda je neko povecavao zbog carine, na mom autu je pre nego ce stici na plac gde sam je uzeo stojalo 85000 a ja sam je uzeo sa 72000 i to je ona prava koju komp kaze
      Upravo tako. Bila mi je na 111k, povećao sam na 156k , kako bi manje platio carinu. Ja sam ga uvezao, a kupio sam od poznanika koji ga je samo vozio po auto putu i napolju u francuskoj.

Originally posted by Damjan156
      A moj majstor iz Delte meni priča da nije moguće očitati pravu kilometražu na mojoj Alfi...
      Ni Ninić nije mogao sa četiri kompjutera da iščita kilometražu sa ove alfe. Doduše, jeste u jednom momentu rekao 92 hiljade (tada je bilo toliko), ali kao, to je verovatno greška, pošto je očekivao da kilometraža bude veća od one na satu. Ostala tri kompjutera su ispisivala greške na km satu.

Originally posted by Bane R
      Originally posted by nidza
      Zapravo to o čemu ti pričaš zavisi od prenosa. Moderni dizeli imaj poprilično ravan grafik torka, koji naglo raste između 1000 i 2000 rpm, i onda do 4500 prilike pada vrlo lagano, gde je potpuni prekid.
      Ovo jednostavno nije tačno. Većini dizela moment opada već posle 2500 rpm.

Obrtaji (i efektivnost motora kasno u obrtajima) čine da imaš rezervu snage zbog čega mi je vožnja benzinaca mnogo lakša, jer je zasnivam na logičnom razmišljanju i upotrebi. Kada vozim dizela moram da radim stvari kontra, a to sebe nikako ne mogu da naučim. Uglavnom, stvar je u tome da dizeli ne pružaju zalihu snage, a to je ono što mom stilu vožnje ne odgovara.
      Na sve se navikneš. Ja sam dve godine vozio daleko mekšeg Stila sa totalno nedirektnim upravljanjem i na Alfu sam se brzo navikao. Pre toga sam vozio Bravo 1.4 16v, koji je imao snage samo kad sedim sam i kada ga obrnem na 3500rpm. Kapiram da je ljudima koji kraće voze lakše da voze benzince (ne kažem da si to ti, pa baš zato i ne verujem da se ne bi navikao na modernog dizelaša - uostalom probaj A4 3.0TDI Quattro (vozi dečko od jedne moje drugarice ) pa reci da ne možeš da se navikneš

Originally posted by igorkrnic
      Ja sam imao do sad 12 auta i to pola benzin pola dizel i pravo da kazem mrzeo sam dizelase sve dok nisam provozao jednog dana 156 jtd i eto sad imam jednu cipovanu i mogu da kazem da je sledeca jtdM+chip, ali to sam ja.

E sad ja mogu da tvrdim da ako dizelu malo izmenite mape kao ja mom, itekako ima i nM i KS i pri 4500 ali za okorele benzinjase ni to nije dovoljno tako da je sve to stvar ukusa
      Definitivno, sledeća kola 2.4 jtdM sa čipom (Rale, mada on to više ne radi), daj bože da to bude 159-tka

Originally posted by nidza
      Prosto nije isto kad voziš ponekad dizelaša, i kad ga poseduješ. Tek nakon toga kad kreneš da voziš neki drugi auto, možeš da razumeš koliko je to dobro. Ne bih da polemišemo oko individualnih stvari, ali nisam ni prvi poslednji preporođeni vozač po ovom pitanju, a zapravo sam toliko bio na strani benzinaca dok nisam kupio dizel auto, da me je sramota da se citiram šta sam pričao u to vreme.

Na sve te subjektivne afinitete ovom konceptu, na otvorenom putu je teško potrošiti više od 5 litara, bilo kakvom vožnjom (sem autoputem 150+, tad možeš i 7 da prebaciš), dok se po gradu takođe drži oko 7mice. Ja ne znam koliko vi, kolege forumaši, zarađujete, ja ne zarađujem loše, ali meni ovo puno znači, posebno uz činjenicu da se sa rezervoarom prelazi blizu 1000km gradske vožnje, tako da ne moram više od 2 put mesečno da posećujem benzinsku pumpu.
      Nije loše kad čovek skapira da je bio u zabludi. Jer, koliko shvatam, ljudi koji vole benzince "vole veliki broj obrtaja", a to se svodi na zvuk. To je suludo, baš iz razloga koje gore navodiš. Eno i ja sam gore u onom mom dugom postu pisao koliko mi znači razlika u potrošnji. Kad spičim na auto put, a to radim jako često jer mi ćale živi van grada, idem 160-170 i u kombinovanoj vožnji - to plus grad mi troši 6.5 litara! Da tako vozim benzinca koji tako dobro ide, trošio bi mi 13-15 litara, potpisujem. To je razlika mesečno od 120 evra! Računao sam! i to je veliki deo moje plate...

Inače, pitao sam Deshu, iskreno - čemu daje prednost... JTD ili TS tj. JTS motorima. Malo je zastao, pa je rekao: Pa, u poslednje vreme, čak su mi i bolji JTD...
      www.benchmark.co.yu/forum
      Benchmark Hardware Community

Comment

• Damjan156
        CBC Senator XXL
        • 07.01.2008
        • 568
        • Beograd

A tu kalkulaciju o potrošnji što si pravio očigledno nisi računao mogućnost da voziš na LPG.

Moja potrošnja na 100km na autoputu pri 160-180km/h je 14.7L x 54.5din = 800din (mada kada ga toliko gazim to je obično po HR gde je plin oko 40din)
        Strauli motorsport
        Moja Alfa

NIŠTA NIJE TVRDOGLAVIJE OD EMOCIJE

Comment

• igorkrnic
          CBC Senator XXL
          • 02.12.2007
          • 572
          • Kikinda

Pa sad ako se poredi LPG, ako kod takvog cepanja trosi 800 din na 100 km, jtd nek trosi 7l na otvorenom pri 160 to je znaci 630 din sto nije malo

au brate, mongo ti trosi alfa, ja mislim da je moja trosila 1.8 oko 11 na toj brzini

A dizel i benzin po ceni je malo beznadezno uopste porediti

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Ne hvalim se, ali navodim zbog objektivnosti stava, imao sam u vlasništvu oko 30 vozila.Ovde ne ubrajam službena vozila kojih je bilo tušta i tma!Elem, kleo sam se u benzince i pljuvao po dizelima koji su u to vreme bili uglavnom VW 1,6D ili Merc. 220D i slični.Medjutim od kako sam svojevremeno posedovao par TDI mašina i sada jedan JTD, promenio sam svoj stav iz fundamenta.Evo danas sam se provozao do Vrnjačke Banje i nećete mi verovati šta se sve može od 2-3500 rpm.....Kada u to ubrojim i potrošnju koja nije prelazila 4,7 l/100km, šta još čovek, koji najviše voli da se lepo provoza, može da poželi!?
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• igorkrnic
              CBC Senator XXL
              • 02.12.2007
              • 572
              • Kikinda

tetak uradi chip pa ces tek da vidis sta jtd moze

Comment

• Tihomirce
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2008
                • 443
                • Arandjelovac

Samo jedno informativno pitanje ,
                kako JTD podnosi nase gorivo , ima li tu kakvih problema ?

Comment

• igorkrnic
                  CBC Senator XXL
                  • 02.12.2007
                  • 572
                  • Kikinda

Ne znam ja sam evo presao 8500 km i ne vidim nikakav problem, sipam ove aditive za povecanje cetanske vrednosti, auto mirno radi, jedno jutro je bilo 7 stepeni, auto upalio na zub i radio stabilno na 800-900 obrtaja kolko mu je vec ler.
                  Jedino je malo vise dima iznazilo na preko 4000 rpm zbog cipovanja ali i to je reseno stavljanjem aditiva, mada i dalje ima malo crnog, jbg ipak je to 8v dizel
                  Uglavnom ok je sa gorivom, e sad videcemo dokle

Comment

• Damjan156
                    CBC Senator XXL
                    • 07.01.2008
                    • 568
                    • Beograd

Što se tiče goriva ne brinite...

Imam komšiju vozi Astru 2.0TD od 100KS motor Euro3 i sipa čovek u nju D2 koji dobija od svog druga kamiondžije!Mada to radi nekih 6meseci koliko je ima i do sada je prešao 20 000km tako...

Ja mu pričam da će da je s**** tako,a on meni kaže da njegov ortak ima C220CDI kupio ga novog 2003 kod nas i da sipa ovaj najobičniji dizel u nju! Kaže da menja ulje i servis na 8000km i sve ostalo redovno i da nikakvih problema nije imao...

Ja sam se zgranuo ali eto šta priča čovek...
                    Strauli motorsport
                    Moja Alfa

Comment

• TETAK
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3034
                      • Čačak, Srbija

Uvek sipam na ELP, naravno samo eurodizel i hvala Bogu nema nikakvih problema.Oni koliko sam informisan već dodaju aditive tako da tu nema šta da se dodaje!D-2 ne bih sipao ni u ludilu osim možda u nekim vanrednim okolnostima.............
                      Drug iz AutoGaranta mi nudi čipovanje i to ono koje odobrava fabrika, ali ipak ne bih da eksperimentišem!

Comment

• Damjan156
                        CBC Senator XXL
                        • 07.01.2008
                        • 568
                        • Beograd

Pitaj druga za moju Alfu da li je se seća,pošto je tamo održavana kod pređašnjeg vlasnika.

A što se tiče čipa,ne znam kakvo je to što "fabrika odobrava" ali ja bih stavio,kao u ostalom što sam i učinio.
                        Strauli motorsport
                        Moja Alfa

Comment

• IgorBGD
                          CBC Član
                          • 01.04.2007
                          • 74
                          • Novi Beograd

Ja bih samo da se nadovezem na cenu auto plina u Hr - sada dodjoh sa puta i nisam mogao da verujem da tamo kosta oko 34 din!!!
                          Skoro pa duplo jeftinije!

Inace, glupo je diskutovati o ugradnji plina kod novijih benzinaca, posto koliko znam JTS i plin za sada ne idu zajedno... ispravite me ako gresim!

Comment

• igorkrnic
                            CBC Senator XXL
                            • 02.12.2007
                            • 572
                            • Kikinda

Ja koliko znam nikad nece ni moci, tj moze al nije toto , trosi i plin i benzin itd...

Comment

• Ognjen
                              CBC Senator XXL
                              • 21.02.2008
                              • 438
                              • Novi Beograd
                              • -

Kad ste već toliko otišli u OFF da probam i ja.

Tetak probaj da čipuješ Alfu, ne zbog performansi preko 4000 obrtaja nego do 2000 obrtaja.
                              Ja prešao sa Golfa 4 TDI na Alfu i Alfa mi bila kao što si ti rekao u jednom postu ubijenija od TDI motora do nekih 2000 obrtaja . To mi je malo smetalo, i odradim čip uz garanciju da možemo vratiti staru mapu. E tu se sa čipom najviše dobija, znači auto vuče od 1500 pa sve do 4500 obrtaja.

Inače Bymax Alfa ti je prelepa
                              Izvini za OFF

Comment

• TETAK
                                CBC Senator XXL
                                • 30.09.2004
                                • 3034
                                • Čačak, Srbija

Zvuči dobro jer je taj opseg obrtaja, nešto ispod i oko 2000 rpm, upravo ono gde je TDI superiorniji, a meni posebno interesantan!

Comment

Working...
                                X