Zato me zanima da li si ti mozda nasao nesto slicno.
istovremeno je i prenos vibracija sa puta povecan.
vise napumpana guma bolje podnosi povecane brzine, povecani teret i povisene spoljne temperature a ima nizi koeficijent trenja kotrljanja pa time i manju potrosnju goriva.
kada sam sam u autu i vozim prosecnim brzinama ja pumpam na 2,1 napred i 2,2 pozadi.
kada vozim opterecen auto, na temperaturi preko 35C, po autoputu napred pumpam na 2.3 a nazad na 2.6 bara.
fabricka preporuka je za prazan auto 1.9/2.1 a za pun 2.1 /2.8 i + 0.3 bara za autoput.
za moje gume proizvodjac guma je preporucio da se pumpaju 0.1 do 0.2 bara vise od fabricke preporuke (mekse su).
za svakih 150kg dodatnog tereta/opterecenja pumpam 0.1 bar vise, za svakih +30km/h konstantno brze voznje jos + 0.2 bara i za svakih 10C vise spoljen temperature jos + 0.1 bar.
kada sve saberem dobijenu brojku zaokruzim na prvi nizu decimalnu vrednost.
svi pritisci vaze iskljucivo za hladne gume, za auto koji nije vozen najmanje 5 sati i gume nisu bile na suncu.
inace, veci pritisak povecava nosivost gume ali smanjuje kvalitet kocenja (produzava zaustavni trag) pa treba naci kompromis za konkretnu primenu/ voznju i za svaki auto pojedinacno.
bilo bi najbolje kada bi se u toku voznje na dugme menjao pritisak u gumama prema trenutnim zahtevima ali za to cemo jos pricekati

Comment