Fiat Idea 1.4 16v

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Zimske gume

U međuvremenu urađeno par stvari na kolima. Kupio sam čelične felne za zimski set (o tome sam pisao u posebnoj temi https://cbc.rs/threads/47266-Čelične...t-Idea-14-16-v). Kupljene na otpadu, cena 15e komad.

Kupljene zimske gume, Riken wintera, cena sa montažom 20.600,00 dinara. Inače momci su za 9 minuta odradili ceo posao (doduše ima ih trojica).

Urađena reglaža trapa 1.500,00 dinara.

Stanje trapa pre i posle.

Na kraju sve to je izgledalo ovako

Pisao sam da mi je neispravan termostat, pošto ga tek sutra menjam morao sam privremeno da rešim grejanje old school fazonom.

Urađen je i atest gasa 3310,00 + 6.000,00 dinara.

Kupio sam ratkapne. Pošto nisam našao originalne za Ideu uzeo sam za dobla 2 i msm da su se dobro uklopile. U pitanju su kopije, vizuelno su super, ali je kvalitet plastike diskutabilan. Cena 15e.

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

Odlično su legle ratkapne. Gde si kupio?

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

Comment

• slobodank
          Moderator
          • 26.11.2007
          • 1338
          • Stara Pazova
          • Fiat Idea 14.16v lpg

Lamela i termostat

Juče je auto završen što se tiče mehaničkih nedostataka i mislim da je sada 99,9% ispravan i utegnut. Posle ovoga sledi redovno održavanje i šta se u međuvremenu pojavi.

Zamenjena lamela. Kada sam uzeo kola sve bilo ok međutim posle par stotina kilometara počeo je da trese polaskom iz mesta u prvoj brzini, osećaj kao kada ubaciš u treću umesto u prvu. Kupljen Valeo set kvačila i nov termostat.

Kada smo skinuli menjač prvo šta se videlo je druk ležaj koji je ispao napolje. Raspao se.

Ležaj se lepo urezao u korpu.

Zamenjen i termostat tako da više nema problema sa grejanjem.

Pošto sam sa gasom do sada potrošio 5 punih rezervoara mogu da kažem orjentaciono potrošnju (znaću stvarni prosek tek posle desetak rezervoara).
          Neka mešovita voznja u smislu međugradska i auto put ali ne preko 120 km/h iznosi 8.54l.
          Juče sam isao za Čačak i tu je voznja bila štedljiva deo Ibarske isključivo po propisima u naseljima a između naselja 80-90 km/h a auto put Ljig- Preljina 110 km/h bilo je sve vlažno, uglavnom lagana, štedljiva vožnja, sipao na Kriogasu oba rezervoara, i potrošnja 6.69, čisto sam se iznenadio.
          Elem za Ng idem u inozemstvo i tu ću da ga šibam, mislim da potrošnja u tim uslovima neće ići ispod 10l gasa. Videćemo.

Comment

• slobodank
            Moderator
            • 26.11.2007
            • 1338
            • Stara Pazova
            • Fiat Idea 14.16v lpg

Testirao sam potrošnju Idee na auto putu. Uslovi vožnje 120-130 km/h odnosno u skladu sa ograničenjima. Kao merodavnu brzinu uzimao sam brzinu sa navigacije, uglavom odstupanje je takvo da pri brzini od 130 km/h (po navigaciji) vozilo pokazuje 134-135 km/h. Prosek na 7 rezervoara je 9,74 dm3 na 100 km. Razlika između našeg gasa i gasa u drugim zemljama je više nego očiglenda što se vidi po prvom rezervoaru koji je sipan na NIS-u, malo potrošeno pa je do čepa sipano na EuroPetrolu (prvi rezervoar je bio "mešavina" i merenje je krenulo sa tako napunjenim rezervoarom). Kako sam sipao drugi gas tako je i potrošnja pala. Zadovoljan sam kako vozilo ide, primetni su bočni udari vetra.

Brisači, sijalice i lanci.

Comment

• slobodank
              Moderator
              • 26.11.2007
              • 1338
              • Stara Pazova
              • Fiat Idea 14.16v lpg

Počeo sam sređivanjem sitnica u enterijeru. Nema mnogo nedostataka, jedan od njih su bile kopče zadnje daske. Naime kako je zadnja klupa klizna daska gepeka pored čvrstog dela ima i platneni deo koji se razvlači u zavisnosti od pložaja zadnje klupe. Na platnu se nalaze kopče koje se ubadaju u naslon. U naslonu postoje žabice ali su se nažalost polomile. Držala je na svakoj strani po jedna, povučem naglo i polomim jednu. Da se kupe nema (nove) a plovne ili su sve polomljene ili moraš da uzmeš celu zadnju klupu. Evo kako izgleda deo na platnu i deo u naslonu (ostala čitava samo jedna)

Mozgao šta da uradim , slučajno imao gumen ocrevo (unutrašnji prečnik 6mm) u rukama i gurnem kopču unutra, pasuje na knap,to je to. Isekao crevo na potrebnu dužinu a da mi te creva koja inače ulaze naknap u naslon ne bi upala unutra zalepim ih za odgovarajuće platne.

Kada se na to zalepi fabrički poklopac to izgleda ovako

Sve to zalepljeno za sedište

Sada kada se daska postavi na mesto nema krckanja koje se tu javljalo a takođe mnogo bolje drži od fabričke zabice.

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Led svetla, enterijer

Danas imao malo vremena pa sam pojačao rasvetu u kabini.
                Snabdeo se na Aliju...

Fabričke sijalice

U prednju plafonjeru ubacio panele

Posle.

Međutim nisam bio zadovoljan kako svetli led sijalica u srednjoj plafonjeri pa sam i tu ubacio panel.

Kada se pogleda koliku površinu ima panel u odnosu na sijalicu sve je jasno.

Na kraju

Takođe, nezadovoljavajuće svetlo u gepeku. Stavio dve led trake.

Pre:

Posle:

Comment

• slobodank
                  Moderator
                  • 26.11.2007
                  • 1338
                  • Stara Pazova
                  • Fiat Idea 14.16v lpg

Imao sam problem sa zamenskim čepom za ulje (karter) koji sam stavio pošto mi je na fabričkom flisovalo ulje. I na zamenskom se pojavljivala po koja kap kada auto stoji preko noći. Malo sam ga dotegao ali ista situacija. Vraćen fabrički, kupio novu gumicu i bakrenu zaptivku. Išao jutros u 06,00 da proveravam, napokon suvo.Kada se već to rešavalo nema smisla ostaviti isto ulje, imao sam litru ulja, kupim još dve i filter i uradim imali servis na nekih 6000 km.

Comment

• sErGiO
                    Moderator
                    • 30.01.2007
                    • 2769
                    • Neko selo pored Beogr
                    • Alfa Romeo 156SW

Au jbt lepa kilometraža za mesec ipo dana.

Comment

• slobodank
                      Moderator
                      • 26.11.2007
                      • 1338
                      • Stara Pazova
                      • Fiat Idea 14.16v lpg

Još nisam prespojio radio da se gasi na bravu ,nemam vremena, ali sam zato imao vremena da ga ostavim upaljenog i da mi izvuče akumulator. Jedva je otvorio vrata koliko se ispraznio. Veselo, reko moraće drugi... Vidim na njemu da je proizveden u martu 2012 godine... Kako su zbog praznika prodavnice bile zatvorene ne odem odmah da kupim drugi već ajde da ga dopunim da pregura par dana.

Stanje pre punjenja:

Kada sam ga spojio na punjač jedno 10 min je radio u režimu pulsnog punjenja (granica je 7,5 -10,5V ) a potom je nastavio u normalnom režimu. Stajao je skoro 24h na punjaču.

Napon posle skidanja

Napon posle 22h u garaži (doduše nzm koliko je ovo objektivnoobzirom da je temp. u garaži 15C)

Punjenje u leru, sa oborenim svetlima

Ovaj put sam se provukao, lepo vrti, lepše nego pre pražnjenja. Uglavnom moraće novi u narednom periodu...

Comment

• vojislavbb
                        CBC Senator XXL
                        • 04.05.2009
                        • 373
                        • Novi sad
                        • Forester Turbo

ne mora da znaci, mozda izdrzi do sledece zime
                        SUBARU Forester XT, Legacy SUBARU Forester Sturbo TOYOTA Celica 4WDTurbo, Celica STi
                        http://www.bud3.net/2011/08/white-lily-toyota-celica-awd-turbo/

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Od potpuno ispražnjenog (10,36 već 10,2 V je dibidus) solidnim punjačem se ne samo napunio, već deluje i normalno.
                          To bi moglo da pregura još pola godine, a kako je star, ne računaj na isti od jeseni tekuće godine.
                          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BJL
                            CBC Senator
                            • 20.05.2013
                            • 275
                            • backa palanka
                            • golf 3 1.8

Pitanje jedno posto ti vodis racuna o svemu, nisi skidao cepove na aku dok se punio, jer vidim ispod nalepnice da imaju cepovi, jesi se raspitao pre punjenja ili znas da se tako radi, bas me zanima, imam neki slican u garazi pa da znam

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Isteraće taj akumulator još dve zime. Zivi bili pa videli. Mali motor benzinac, pali na pola kljuca.

Comment

• slobodank
                                Moderator
                                • 26.11.2007
                                • 1338
                                • Stara Pazova
                                • Fiat Idea 14.16v lpg

Originally posted by BJL View Post
                                Pitanje jedno posto ti vodis racuna o svemu, nisi skidao cepove na aku dok se punio, jer vidim ispod nalepnice da imaju cepovi, jesi se raspitao pre punjenja ili znas da se tako radi, bas me zanima, imam neki slican u garazi pa da znam

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
                                Nisam skidao, video sam i ja čepove ali kada se podigne nalepnica ispod je samo perforacija u plastici, nema čepova. Pokušao sam da podignem komplet poklopac sa svim čepovima ali msm da bi se pre slomilo nego što bih ga otvorio pa sam odustao. Ima on odušak sa strane. Nego kada se puni sa pulsnim punjačem, barem ovim mojim, aku i ne promeni temperaturu niti nešto krča u njemu, a i ako krčka to je neprimetno.
                                Kada je moguće otvaram čepove.

Comment

Working...
                                X