pored nissana se i toyota malo ovajdila o hondin patent
Ne, makar ne kada je u pitanju VVT-i i VVTL-i, to je originalni Toyota dizajn koji se znacajno razlikuje od VTEC-a.
Na zalost, Toyota izgleda odustaje jer ne moze da napravi Euro4 motor sa VVTL-i.
@kilson - zasto kazes da je servisiranje alfinih varijatora
Ti ovde dobijas kompletan sistem koji je predpostavljam "bolt-on", dok kod Alfe, ako ides na reparacioni kit, vadis bregastu, otvaras varijator pa menjas par plastichnih podloshki i vracas sve nazad.
Jednom smo to radili i toliko je zategnuto da sam mislio da ce puci bregasta prilikom odvrtanja... Treba minimum nekih 3-4 sata posla.
da, ali je kudikamo jeftinije da kupis kit iplatis vrhunskog majstora da ti to zameni
Originally posted by Uzelac
Originally posted by skyline
pored nissana se i toyota malo ovajdila o hondin patent
Ne, makar ne kada je u pitanju VVT-i i VVTL-i, to je originalni Toyota dizajn koji se znacajno razlikuje od VTEC-a.
Na zalost, Toyota izgleda odustaje jer ne moze da napravi Euro4 motor sa VVTL-i.
koliko sam ja skontao, noviji toyotini motori imaju i vvt i vtec sistem, kao sto i i-VTEC motori kod honde
Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
Sta ti znaci imaju i vtec i vvt ?
To su dva nacina, od dva proizvodjaca, da se promeni duzina trajanja i hoda (vtec i vvtl-i) tj. samo duzina trajanja (vvt-i) otvaranja ventila.
Ne mogu da imaju obe tehnike jer bi to bilo besmisleno
Btw. VTEC i I-VTEC skoro da nemaju veze jedno sa drugim, najslicnije se zovu. i-VTEC se sluzi proverenim imenom i malo sta vise od imena nudi. Stari dobri VTEC je i dalje "tata".
K serija hondinih motora (i-VTEC ili 3 stage VTEC kako ga zovu) ima i varijabilno zakretanje bregste (u narodu poznat kao VVT) za podizanje obrtnog momenta na srednjim obrtajima, isto kao sto i VTC radi kod mene i stari dobri VTEC za 5700+ rpm
Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
Comment