uuu, vise od godinu dana temu nisam osvezavao stidim se
glupostima ovde nije bio kraj
otprilike u vreme kad je poslednji put pisano na ovu temu imao sam havariju na motoru
nakon poslednjeg servisa na zameni dihtunga turbine, sredinom avgusta 2008. godine, zaradio sam zvrcanje u motoru na visokim obrtajima na koje se nisam obazirao jer sam mislio da je neka periferija poput nekog popustenog srafa ili slicno
motor je stucao, zezao, ali sam ja mislio da je to prolazni problem sa losim gorivom
medjutim prilikom jednog zestokog potezanja, na oko 170 km/h uz to zvrcanje nalik zvuku ventila na zastavinim vozilima, motor je zestoko promenio zvuk i ugasio se
nakon toga nije hteo vise da pali uz poteskoce anlasera da okrene radilicu
mislio sam da je motoru kraj
mislio sam da je radilica prozvrcala, otkinuo klipnjacu.......
u svakom slucaju mnogo skup i komplikovan kvar
parkirao sam auto i tek nakon 7 dana ga prevukli kod majstora
ponovo smo pokusali da ga upalimo, medjutim, na moje prijatno iznenadjenje motor je upalio, ali je radio na 3 cilindra
izmerili kompresiju, prva 3 imaju komresije (pd 6.5 do 7.5, a tebalo bi oko 8.5), ali slabo, a cetvrti nema nista
skinuli smo glavu i videli da je klip izgoreo, da se parce, takodje, izgorelog usisnog ventila otkinulo i poravnalo celo klipa
medjutim, srecom, zid cilindra je nekim cudom ostao neostecen
uz to zakljucujemo da su obe bregaste pocele da se trose, kao i svih 16 klackalica
onda krecu muke sa nabavkom delova
ja, uplasen od cena delova u ovlascenom servisu (za ciju cenu se nisam ni informisao pod pretpostavkom da deru kozu), krecem u potragu van granica srbije
u startu dobijam ponudu iz CRO (hvala Micha) za polovnu, ali u fantasticnom stanju kompletnu, nastelovanu glavu, sa svim podizacima, ventilima, bregastama.... koju je on skinuo sa svog auta, jer je porucio drugu iz japana
zatim krece potraga za klipom
pozovem jednu radnju, pa mi kazu da nemaju
pozovem drugu, pa dobijem ponudu za visokokompresione atmo klipove
pa opet pozovem prvu, pa kazu da imaju i da ce nabaviti
pa zakasnimo sa porudzbinom, pa sledece nedelje ne isporuce, pa tek trece isporuce i na adresu mi opet stignu klipovi za primeru 2.0, koji su za atmo motore
nakon toga krecem u potragu van zemlje, pa mi jedan momak obeca kao poklon, ali nakon 15 dana mi javlja da u stvari nema kod sebe
zatim angazujem jegnod prihatelja koji nije mogao da mi nadje, i tek na kraju mi prijatelj iz US obeca naci klip tamo
e, onda cekanje 20ak dana dok to stigne, pa onda 40e carine kad je stiglo....
sledeca stavka, karike
nakon dugog istrzaivanja da li su iste atmo i turbo karike, resen da se ne igram sa njima i da zbog gluposti za*ebem motor, pozovem Nissan Vasic u Beogradu, koji mi iznesu ne preterano skupu ponudu od 150e za sva 4 seta karika
to porucim i stigne mi za 15 dana
nakon toga kod njih kupim originalni dihtung glave za takodje korektnih 60e
obe cene smatram korektnima obzirom da je u pitanju turbo motor
i tako, nakon 4 ipo meseca spakujem motor koji zbog jace kompresije i boljih bregastih i klackalica sada ide neverovatno
medjutim, nakon tog servisa sam zaradio VVT rattle, koji je standardni problem na SR20DET motorima
problem nije strasan, VVT savrseno radi posao, ali na niskim obrtajima daje zvuk poput dizela
mimo toga, ponovo stari problemi sa spojem izduvna grana/turbina
mesecak dana nakon toga, nakon jedne glupe trke zaradjujem udarac u zadnji desni kraj, pa je i zbog toga auto stajao izvesno vreme, ali mi nije zao jer je stvarno odlicno uradjeno
auto ponovo na tockovima i ponovo uvidjam da mi je jako nedostajao
vozio sam se nekih 20ak dana i tokom jednog potezanja ponovo na visokim obrtajima pocinjem da cujem stari poznati zvuk (nalik zvuku ventila ili nekog slobodnoleteceg dela u motoru, na visokim obrtajima)
prestravljen da mi je ponovo otkinuto parce ventila , odlazim na razgovor sa jednim prijateljem, koji samo na osnovu mog opisa zvuka (nakon cega mi je dao asocijaciju da zvuk podseca na zvuk rastelovanih ventila na zastavi ) kaze da mi je zastekala benzinska dizna i da se tih slucajeva nagledao u praksi
klasicna posledica tog malog kvara je da IZGORE KLIPOVI na turbacima
dooooooh rekoh sebi
pa konju, ti si zbog prljave dizne sebi izgoreo motor i napravio stetu od blizu 1000e
veseo sto ipak nasao u cemu je problem, momentalno odlazim na ciscenje dizni i zvuk nestaje
inace, problem sa VVT i spojem na turbini i dalje vucem, sto iz ciste lenjosti sto i iz potrebe da imam auto svaki dan, ali ce koliko naredne sedmice kod majstora da se srede, jer mi je stvarno dozlogrdilo da slusam te zvuke i da mi auto ne ide kako treba
spoj izmedju turbine i izduvne grane, nakon 4 skidanja zbog popustanja spoja i dobijanja boost leak-a, ostaje bez dihtunga i flansne, nakon ravnanja, idu metal na metal
VVT je malo veca peripetija
pokusacu sa jednim likom da odradim reparaciju, a ako to ne upali, na mesto VVT sprocketa privremeno dolazi obican lancanik bez VVT-a, dok ne nabavim drugi varijator bregaste
auto je takodje, nakon sredjivanja od cukanja, dobio i nove gume
zbog privremenih finasijskih poteskoca, odlucio sam se na kompromisno resenje
izbor je pao BF Goodrich G-force Profiler, koje nemaju bas snazno bocno drzanje poput Conti Sport ili slicnih znatno skupljih guma, te se malo namestaju u krivini, ali kada legnu jako korektno drze i odlicno koce
i na mokroj podlozi, zbog V sare su se stvarno odlicno pokazale, dobro drze i nema akvaplaninga
a cena, za pneumatik 205/55 R16, sa W indexom (do 270) je bila 7200din
uh, bas se raspisah
elem, evo me danas
nakon svih tih gluposti, sto zbog neznanja, sto zbog glupiranja, auto je uradjen i zadnjih par meseci stvarno jako lepo slusa
u tom periodu malo se bilo i u Vrbasu gde sam imao okrsaj sa Audijem S2
nakon Vrbasa, na povratku kuci, resio sam da ga poteram jako visoko na skali brzinomera
dosao sam do 240 i auto je imao jos prilicno gasa na raspolaganju, ali sam odustao od daljeg teranja zbog dihtunga turbine
evo, i juce sam se malo snimao
napominjem da zbog pomenutog dihtunga auto ne puni bas kako bu trebalo
znatizeljan da vidim precizno vreme ubrzanja, jer sam samo na jednom mestu nasao vrednost od 7" do 60mph, a kasnije prilikom potezanja sa nekim automobilima slicne snage posumnjao da je to mozda i vise, uzimam stopericu dok pregledam snimak
nakon stiskanja "stop" tastera, zabezeknut gledam u vrednost od 6,2
uveren u svoju gresku, merenje ponavljam nekoliko puta, ali i pored pustanja skale do 105km/h, iako mi je sat apsolutno tacan, vreme ne prelazi 6,4
i ne samo sto mu od 0-100 teba tek nesto preko 6", vise me je odusevio podatak da od 100-160 treba manje od 8"
ne znam koliko je verovati snimku usled eventualnog ubrzavanja snimka zbog raskoraka u frejmovima, ali mi telefon, kojim sam snimao, ima stvarno dobru kameru
moracu da ponovim merenje, a ako su dobijene vrednosti tacne
Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
Svaka cast na strpljenju..., mnogi bi odustali vec u samom pocetku svih tih problema, ali vidi se da se voli ono sto se vozi i mislim da tek sada gonis ono sto u stvari i jeste sr20det, sto se i nije moglo zakljuciti iz nekih tvojih ranijih tekstova pri opisivanju voznje, snage i potrosnje..., ipak mislim da je motor od samog pocetka kod tebe imao sitne defekte koji su kasnije kulminirali ili mali problem koji je dovodio do novih problema...Kada bi se zaslo u samu sustinu kako, zasto i zbog cega slucaj bi mogao da dovede i do novog serijala dosijeaX...
Ovo su neke adrese koje su bile u domenu mojih mogucnosti:
i OEM Nissan iz Texasa, moje omiljeno mesto kada je rec o delovima sasije, s obzirom da voze ka24de u s13 sasiji, a za sr20det se po nesto i moze naci (u principu sve sto je najtrazenije)-iskljucivo Nissan delovi, a mozes i da prelistas ceo katalog delova s14 u 240sx izvedbi...ukljucujuci i cene koje ti mogu posluziti kao ekvivalent u odnosu na nase dobavljace......x+30%(orjentaciono), govori moje iskustvo
Najveci problem je vreme koje je potrebno da se sve realizuje...
Svidja mi se na snimcima kako radi posao, pa cak i u velikom stepenu prenosa...Nemoj ga mnogo silovati...,"razumem godine i pubertet...", bar dok ne saniras ostale nedostatke, a to uradi sto pre ...sto kvalitetnije !!!
Comment