CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ljubo
    CBC Senator
    • 18.10.2005
    • 278
    • Kraljevo

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

dok sam pisao prethodni post, videh da ima novih komentara.

ovako,
    u vreme intervencije malog servisa, na autu je bio fabricki katalizator (sledece godine se zapusio na proputovanju u Bugarskoj gde ga je tuta Bugarin skinuo i ubacio cevku).
    kada je posle tog malog servisa menjana pletenica u servisu-shupi, varilac mi rece da je katalizator pri kraju, sto je i pogodio jer se par meseci posle toga i zapusio.

lupanje motora... nisam ja imao problem sa tim sto tada nije dijagnostifikovan kvar vec sa tim sto 'majstor' nije uopste primetio problem dok mu ja nisam rekao da obrati paznju. a sve vreme intervencije ciscenja sistema je visio iznad upaljenog motora i turirao, prskao onim sprejom za ciscenje... pa majku mu, lik u autoperionici posle pranja motora je cuo da nesto ne radi kako treba, a majstor u ovlascenom servisu nije.

takodje,
    Povisen ler gas je spomenut tek posto je zavrsen motor.
    spomenut je i ranije ali je prioritet bilo lupkanje.
    ali, ponavljam, nije u tome poenta sto ta popravka nije bila ugovorena.
    stvar je u tome sto majstor nije uopste bio zainteresovan za resenje tog problema.
    njegov odgovor je bio da je step motor skup, da kosta toliko i toliko, i tako mi indirektno rekao da cu biti glup ako ga menjam.
    A sto nema katalizator
    ovo sam vec odgovorio gore, a nisam napisao koji auto je u pitanju...
    pa ova moja poruka je prebacena u ovu temu od strane moderatora... u poruci-dve pre seljenja sam naveo koji je auto u pitanju, ali ok, u pitanju je Xsara Picasso 1.8i 16v 2002.g. i zanima me misljenje da li motor moze raditi bez njega, odnosno kako se to procenjuje da li moze ili ne moze?

Comment

• TECA
      CBC Senator XXL
      • 14.10.2007
      • 2355
      • Oz

mada mislim da ovde ne treba da diskutujemo o pojedinacnim modelima i problemima vec nacinu rada i ponasanju, servisa i musterija.
      Nisam ni mislio o pojedinacnom slucaju,nazalost mnogo je takvih primera.Recimo,moli me da mu samo i samo, zamenim ulje i preko reda bude ubacen,a on posle trazi od mene da mu vidim i ulje u menjacu,trap,signalizaciju itd....,a auto vec zavrsen i parkiran i uzet drugi u posao.
      Moj komentar se i odnosi na nacin rada i ponasanje obadve strane.Svi su do sada iznosili nezadovoljstva sa radom servisera,a niko nije pomenuo nastup musterija prema njima i kako treba ugovoriti posao sa majstorima.Kada se na pocetku sve definise,po mogucstvu i potpise radni nalog,onda su obadve strane zadovoljne,u suprotnom obe i zasticene zakonom.
      mene nervira to sto 99% majstora ne zanimaju kvarovi za koje vlasnik auta ne pita.
      Zamislite pacijenta koji se zali doktoru na bol u kolenu,a kada izadje iz ordinacije prica okolo kako mu nije pregledao culo vida

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Koliko ljudi toliko ćudi.
        I jedno pitanje koje me muči a to je poreklo mišljenja da majstor treba da ti uradi više od dogovorenog za manju cenu.Može li se to objasniti logično?
        I posle svega kažu da si ne ljubazan zato što nisi olizao auspuh iznutra a čovek,u stvari,došao da mu zameniš sijalicu u žmigalecu.

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Uvek je problem u cenovniku. Za standardnu uslugu treba da se zna cena, a za sve što odstupa treba da se navede okvirno u usmenom razgovoru i da se mušterija obavesti i da saglasnost.

Što se tiče same cene, ona nikako nije problem. To je tržišni element i ako odstupa na gore od proseka, a dobije se prosečna usluga, majstor gubi mušterije i primoran je da snižava cene.

Problem je sam u zavlačenju na kvarno.

Po meni dijagnostiku i ne treba raditi, ako čovek ne dođe sa željom da mu se sredi vozilo. Može da odustane od sređivanja, ali onda plaća dijagnostiku. A da, i dijagnostika treba da ima neki sadržaj, to jest šta sve podrazumeva. A u slučaju davanja pogrešne dijagnoze, nema para ili pare nazad.

Po meni majstori treba da budu skupi za prosečnog korisnika, jer će onda i primalac i davalac usluge racionalno sagledavati sam problem!

Nije problem u skupim majstorima, već u neefikasnim!
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Ne buni me ni dogovor,ni cenovnik,bune me očekivanja da pored dogovorene usluge treba uraditi i gomilu drugih stvari kao npr. sa razumevanjem slušati odu o privatnim problemima ili periodičan pregled auta ili bar pranje,poliranje i u****vanje.Očekivanja me čude,i od strane onih mušterija sa kojima je striktno dogovoren obim posla, a takvih je sve više.

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

znaci ako primetis da je neka zica nagorela, u motornom prostoru, prilikom otvaranja haube, neces skrenuti paznju na to jer to nije dogovor? a dosao sam kod tebe da mi promenis ulje, znaci haubu moras da otvoris.
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Stratos
                CBC Senator XXL
                • 10.09.2008
                • 2594
                • Novi Sad

Ne.Promeniću ti žicu i skrenuti pažnju na to i to ne naplaćujem, ali Teča je naveo karakterističan primer.
                Da ne razvodnjavamo temu,da li u burekdžinici očekuješ besplatan jogurt kada kupiš burek?Tanjir dobijaš besplatno,i viljušku,ako jedeš u radnji(burekdžijskoj,ne mojoj).

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

ali ja ne zelim da mi ti menjas zicu, nego da mi skrenes paznju na to da je nagorela. otici cu kod auto elektricara koji ce to uraditi ukoliko ti u servisu nemas coveka za to. ako se secas, kod tebe sam dovezao auto na redovnu zamenu ulja.
                  a ako si ikada jeo burek u Evropi, uvek te ljubazno ponude, zelite li jogurt? neko hoce, enko nece ali niko, nikada nije pomislio da je dzabe.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Što se nagorele žice tiče,ja ću je ipak zameniti a ti posle idi gde god misliš da je u redu.
                    Što se ostalog tiče,biću slobodan da citiram baš tebe
                    neko hoce, enko nece ali niko, nikada nije pomislio da je dzabe.
                    Zašto se na tu činjenicu zaboravlja ovde, a u Evropi ne?
                    Nadam se da se ne razumemo pograšno.
                    A,da,nisam nigde u Evropi jeo burek .

Comment

• TECA
                      CBC Senator XXL
                      • 14.10.2007
                      • 2355
                      • Oz

Sastavljanje i potpisivanje radnog naloga je zakonska obaveza,kako majstora tako i musterije.U nalogu pise sta musterija zeli, i koliko ce to kostati .Ako majstor ne uradi kako treba,musterija ima zakonsko pravo da ne plati ili da mu se vrati novac.Isto tako ako je posao uradjen valjano,majstor ima zakonskog osnova da se naplati.
                      Zasto vecina ne zeli da potpise nalog je vec nesto drugo
                      U stvari nije,to i jeste poenta ove teme

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Još da je i država pravna to bi sve bilo na svom mestu i mi nebismo imali ovu divnu temu za polemiku.
                        Slažem se da je upravo to što je Teča izneo srž problema na obadve strane.I rešenje za "prirodnu selekciju",opet na obadve strane.

Comment

• Ljubo
                          CBC Senator
                          • 18.10.2005
                          • 278
                          • Kraljevo

Originally posted by TECA
                          mene nervira to sto 99% majstora ne zanimaju kvarovi za koje vlasnik auta ne pita.
                          Zamislite pacijenta koji se zali doktoru na bol u kolenu,a kada izadje iz ordinacije prica okolo kako mu nije pregledao culo vida
                          da.... u pitanju je bio doktor opste prakse, ja mu se pozalim na bolove u kolenu... on ispita koleno i da neku mast da mazem.
                          meni se negde u isto vreme pocinje javljati neko peckanje i crvenilo u ocima, ali ajde rekoh nije bitno za pricu lekaru, bio sam dugo u zagusljivim prostorijama pa je to zbog toga.
                          isti doktor VIDI da su mi oci crvene i da ih cesto trljam ali eto... ne pita me nista o njima jer se ne zalim.

Da li doktor treba da me pita za oci iako se nisam zalio na njih ili ne?

Comment

• Ljubo
                            CBC Senator
                            • 18.10.2005
                            • 278
                            • Kraljevo

Originally posted by Stratos
                            Koliko ljudi toliko ćudi.
                            I jedno pitanje koje me muči a to je poreklo mišljenja da majstor treba da ti uradi više od dogovorenog za manju cenu.Može li se to objasniti logično?
                            I posle svega kažu da si ne ljubazan zato što nisi olizao auspuh iznutra a čovek,u stvari,došao da mu zameniš sijalicu u žmigalecu.
                            Izvini ali ne znam otkuda ti ovo?
                            Ali, ako i ima takvih slucajeva, sigurno su u manjini i nisu za primer.
                            Svuda imas takve primere, ne muce se samo majstori sa takvim tipovima ljudi.

Comment

• Ljubo
                              CBC Senator
                              • 18.10.2005
                              • 278
                              • Kraljevo

Originally posted by Eon
                              Nije problem u skupim majstorima, već u neefikasnim!
                              Bravo, to je sustina cele price.

Placam koliko kosta i koliko mislim da vredi taj rad.
                              Uvek cu pre ici kod proverenog majstora koji nije bas derikoza ali ima svoju cenu u odnosu na neku varijantu kod Mike u garazi. Naravno, ovo zavisi i od vrste posla. Ne treba mi high-tech usluga za zamenu sijalice ili promenu ulja.

Ali, koliko god da kosta tvoj rad, odnosno da li si relativno skup ili jevtin, uvek ocekujem da ako u test voznji primetis jos neke nedostatke, da mi to i kazes i predlozis resenje.
                              Naravno, pre svega ocekujem da primetis nedostatak ako ga ima.
                              A ne da radis na njemu samo ako ti ja kazem da mu nesto fali.

Comment

• Eon
                                Moderator
                                • 10.03.2005
                                • 4225
                                • Beograd-NBG-44
                                • Superb 2.0 4x4 DSG

Radni nalog rulez...

Majstor je tu da usput kaže ako nešt primeti, a na korisniku je da prihvati predlog i uradi. Radni nalog definiše uslugu i cenu, ali onda ostavlja mogućnost i za garanciju na ruke...
                                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                                X