ADSL vs. Kabl?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: ADSL vs. Kabl?

Pa problem sa konekcijom koji je pravio Windows je bio maltene identican na Visti. Otvoris network and sharing, i tu se recimo desi da u ovom delu ekrana gde kaze VIEW YOUR ACTIVE CONNECTIONS budu navedena imena oba AP-a, a da ova glavna grafika na vrhu tog prozora pokazuje da sam preko sasvim trece WiFi konekcije (Huawei) imam limited connectivity. Fakticki 3 WiFi konekcije aktivne, nijedna ne radi kako treba. Onda ubijes sve osim Huawei WiFi, pa ni to ne radi. Pa sve resetujes softverski, isti djavo. Pa onda sve lepo istekas iz struje pa boot jedno po jedno, pa to proradi. Onda odem na posao 3-4 dana, zakacim se tamo na WiFi, sve radi. U medjuvremenu me zove zena kaze ne radi joj internet, pa se vratim kuci, zakacim racunar, i opet Jovo nanovo, resetuj, drndaj...
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Uzelac
      CBC Senator XXL
      • 03.12.2006
      • 1717
      • munZe

Sto si siguran da je bas Windows?
      Verujem da je u pitanju hardver/drajveri.

Imas li drugi racunar, drugacije konfiguracije koji se kaci na tu mrezu preko wirelessa ?

Btw. si proverio sta ti je Skijash pisao ? Ako imas vise AP-ova u blizini moras voditi racuna o kanalima na kojima rade.
      work in progress

Comment

• 206
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Imam 3 razlicita racunara. Jedan je bas zenin (skoro promenjena WiFi kartica, stavljena PCMCIA, isti problem - ona tera XP, ja Win7) koja me malopre zvala da zvoca kako joj internet ne radi preko Wirelessa, ali sasvim normalno funkcionise preko LAN-a (Huawei, switch, LAN).

Podesio kanal na AP-u na koji se ona kaci.

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

na jednom ruteru koji sam podesavao,imao sam isti problem.internet radi preko LAN a netje preko WLan.Nakraju sam digo ruke.ugasio sam potpuno firewall na ruteru u delu WLan. i proradilo je.Ponashao se pre toga kao da blokira sve MAC adrese u Wlan pristupu..iako to nije bilo navedeno.
          Sad mu radi... i nediramo ..
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• 206
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Nisam trenutno u mogucnosti to da probam, niti znam da li je firewall po defaultu ukljucen, ali provericu.

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Druže ti sve to radiš sa onim ruterom što ti je dao lelekom? Baci to ***** i kupi kršten ruter ili ADSL modem i iza njega kršten ruter... veruj mi jako utiče brzina procesiranja samog rutera i stavi opendns ili google (ove google nisam još detaljno probao) DNS servere, ovi telekomovi više ne rade nego što rade i spori su do...

Dugo godina koristim D-Link ADSL ruter i dok sam imao jedan računar vezan direktno na njega zadovoljavao je sve moje potrebe, vremenom je kućna mreža proširena dodatnim računarima i shodno tome je uzet i WIFI ruter. Prostim kombinovanjem ADSL ruter + wifi AP, ADSL ruter + wifi ruter, adsl bridge (ruter glumi glupi modem) + wifi ruter... dolazim do zaključka da 3 varijanta radi najbolje po svim pitanjima, adsl ruter u bridge modu perfeketno odrađuje svoj posao održavanja fizičke veze, dok najnoviji wifi N tip sa linuxom i ultra brzim CPU-om i dovoljno memorije odlično odrađuje sve ostale operacije i nema problema sa zaglupljivanjem qos-a upnp-a i ostalih stvari koje sam počeo da imam na starom ADSL ruteru, koji na papiru ima iste opcije kao i novi wifi ruter ali koje ne rade baš kako treba kad se sistem optereti...(još kad wifi-ju staviš umesto fabričkog firmawera openwrt i ako radi i sa fabričkim kako treba).
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Uzelac
                CBC Senator XXL
                • 03.12.2006
                • 1717
                • munZe

Originally posted by 206
                Nisam trenutno u mogucnosti to da probam, niti znam da li je firewall po defaultu ukljucen, ali provericu.
                Svi ruteri koje sam do sada sreo su imali ukljucen FW po defaultu, svi.
                work in progress

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Ok, jos samo da mi date objasnjenje kako to da glupi iphone bez problema izlazi na net kad 3 racunara pod 3 razlicita windowsa imaju isti problem - i odma' bacam Telekomovo djubre

Najmanji je meni problem da uzmem neki krsteni ruter a Telekomov modem+ruter koristim samo kao bridged modem, ako ce to ZAISTA da resi problem. Are you sure Y/N?

Jos jedno pitanjce - koja i kakva podesavanja bi onda morala da se unose u taj WiFi ruter, kako bi on pustao net preko switcha u LAN i 2 WiFi AP-a? Pretpostavljam samo mu staviti 192.168.1.1 kao adresu i gateway za ova ostala dva AP-a...? Sto se tice DNS-a, to da li staviti Google ili Telekom, to mi bas nije jasno, u cemu je razlika izmedju postavljanja ovih DNS-ova i teranja bez njih?

Btw, ruter/modem koji koristim za ADSL koji bas sada koristim, takodje Huawei, takodje Telekom (doduse nije Srbije nego RS, ali ista firma, isti djavo), nema ukljucen FW po defaultu.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

Prvo pitanje, a možda i odgovor na pitanje iphonea, koji protokol za zaštitu mreže koristiš? Možda se tu krije jedan od problema.

Telekomov ruter u brigde modu nije sigurno rešenje problema, na istoj liniji telekom pokazuje mnogo gore parametre veze od dlinka i često menja brzinu na manju od propisane.

Podešavanje je lako modem/ruter_ubridge_modu ide u wan port wifi rutera koji je podešen ka WAN izlazu da bude pppoe i tu uneseš user/pass i staviš da je uvek konektovan, a ka LAN delu ide 192.168.0.1 ili 1.1 kako ti volja, i uključen dhcp server, a AP ove ostavljaš na default oni samo prosleđuju wireless na taj, najčešće, jedini izlaz koji imaju na sebi, znači kod njih nema nikakvog posebnog podešavanja oni su samo "kabel".

DNS uvek imaš, samo ga sad ruter uzima od, da prosto kažem, telekoma, a isti ima problema sa opterećenošću/sporošću svojih DNS servera, povermeno rade kako treba, a povremeno su totalno neupotrebljivi, i zato ja godinama koristim OpenDNS servere. (google nisam probao nemam vremena)

BTW, ako sam dobro čitao unazad, WR542G nije AP nego ruter i ako nema opciju da glumi običan AP, odnosno da isključi sve ruterske funkcije, onda možeš biti u velikom problemu... meni takva kombinacija da sa centralnog mesta dobija IP adrese kroz druge rutere (hteo sam da uštedim na AP-ovima) nije radila, nego svaki za sebe pravi poseban opseg i onda radi, ali se onda računari iz dva opsega ne vide kao lokalna mreža, VELIKA zajebancija.
                    ZNAČI ako ti ta dva WR524G nemaju prosti AP mod onda smo pola problema već rešili, to je problem.

edit: ono što većina ljudi ne shvata, wireless AP je "glupa" i skupa sprava koja je bežični "kabel" od tačke A do B ili od računara sa wireleseom do neke pametnije sprave , najčešće rutera.

wireless ruter je jako funkcionalno osakaćeni AP integrisan u istu kutiju sa ruterom i radi samo jednu stvar, a više rutera u liniji treba dobro podesiti.
                    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                    11.04. 0:12 #2
                    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Sve je na kraju lepo namesteno i radi - Telekomov ruter u bridge, stavljen kao default gateway, s tim sto su 2 AP-a podesena da imaju i svoju IP adresu (cisto da znam koja je kad treba da se nakacim na njega, da ne setam kablom kad treba da promenim nesto...) i da od odredjenog opsega rade dinamicku dodelu ko god se na njih zakaci. Radi rekoh bez problema, u smislu da nema pucanja veze i potrebe za resetovanjem, nema problema sa ulaskom u hibernaciju, mesanja IP adresa, zbunjivanja rutera i AP-a.

Medjutim sam ADSL je tesko sr***. U medjuvremenu uvedem i IPTV, i glde cuda, od kad sam ga zakacio, internet se vuce kao prebijen ker. Paket od 12Bmit bez IPTV ide brzinom od 8Mbit, sa IPTV jedva 512K. Sta to sad znaci, ne mogu da surfujem i gledam IPTV u isto vreme??? Ma terajte se bre...Smanjujem paket na najmanju mogucu brzinu i ostaje ADSL kao bekap i za IPTV.

U medjuvremenu dobijem SBB kabl, i da kucnem u drvo, sve savrseno radi i zakiva sa brzinom, pingom i po svim poredjenjima je bolji nego ADSL. A cena za 12Mbit ista kao ADSL 8Mbit...

Dovidjenja Telekomu, hvala Bogu pa ima i alternativa, i to boljih.

Comment

• skijash
                        CBC Senator XXL
                        • 07.09.2007
                        • 1354
                        • Beograd
                        • wrx

Ma batali i iptv, uzmi od sbb-a d3 i imaš i hd.

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

To vec imam

Comment

• skijash
                            CBC Senator XXL
                            • 07.09.2007
                            • 1354
                            • Beograd
                            • wrx

Aha, onda neću ni da pitam šta će ti iptv

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Pa iskreno, hteo sam da probam i vidim na sta lici - a imam vise nego jedan TV u kuci a D3 HD ne moze na 2 TV-a, rekoh da drugi da stavim IPTV...generalno nije lose, ali nije ne znam ni ja sta, dobro resenje za one koji nemaju kabl, ali ako vec imate D3 HD, apsolutno nepotrebno. Mada i cena je sasvim OK. Ali opet, koristite IPTV i Internet preko ADSL, strahovito obori protok. U svakom slucaju, promotivni period, mogu da ga vratim ako ne valja.

Comment

Working...
                              X