Kako da zastitim i zakljucam internet mrezu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • WEST 014
    CBC Senator XXL
    • 17.08.2010
    • 862
    • Valjevo
    • Audi A4

Kako da zastitim i zakljucam internet mrezu?

Posto sam duduk za ove stvari moram ovde da pitam za savet, primetio sam da mi je brzina usporila, pa pretpostavljam da se jos neko prikacio i uziva u blagodetima interneta.
    Koristim Telekom ADSL, i preko lap-topa i telefona ulazim na net koristeci WI-FI. Kako da zakljucam mrezu, da samo ja mogu da ulazim , znam da ima mogucnost neke sifre ali ja to nisam nasao. Znaci da samo pod sifrom moze da se udje na net, naravno da ne mora da se sifra unosi i u lap-top jer je prikljucen non stop. Ako neko ima savet, molim ga da napise sto jednostavnije da bih razumeo sta treba da uradim. Hvala unapred
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Da ne bi ostao bez ikakve veze, prvo spremiš jedan mrežni kabel i spojiš se sa njim na ruter, posle u adress bar tamo gde piše www.google.rs kucaš 192.168.1.1 (ili eventualno 0.1) i onda te pita user/pass kucaš telekom telekom i onda će ti se samo kasti (wirelles ili wifi settings). Biraš WPA2 (Personal) i ukucaš password.

Posle se na svim uređajima otkačiš i ponovo tražiš tvoj AP (kome možeš i da promeniš ime iz fabričkog u nešto tvoje) i onda te on pita password (otkačiš kvačicu ako ima da zapamti passwors) i to je to.
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Ako se ne snađeš, uvek možeš skinuti Teamviewer Quick Support, dojaviš nekom ko zna ID i password koji ti Teamviewer napiše i on ti to iz Novog Sada ili Mladenovca (vujke nameštam ti posao) namesti časom
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• gorki
        CBC Član
        • 16.09.2012
        • 34
        • Vranje

A trebalo bi i da si dobio uputstvo na srpskom kako da to uradis, uz taj ruter.

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Originally posted by WEST 014 View Post
          ... primetio sam da mi je brzina usporila, pa pretpostavljam da se jos neko prikacio i uziva u blagodetima interneta.
          Koristim Telekom ADSL, i preko lap-topa i telefona ulazim na net koristeci WI-FI...
          Rekao bih, da je razlog usporavanja neki drugi. Najčešće, postavke računara i neredovno čišćenje historije (temp.fajl, kolačići i greške).

Nisi napisao, kako je lap-top "priključen non-stop", jer se radi o modemskoj vezi?

Telekom, daje na korištenje dve vrste ADSL HG 520 modema: jedan sa ruterom, drugi bez. Pristup netu, sa oba je žičani, preko telefonske linije. Ruter samo za kućnu mrežu, koju moraš postaviti i uglavnom funkcioniše do stotinjak metara. Zaštita modemske veze, postavljena je od strane Telekoma, a izmene, kao određivanje lozinke za pristup tvojoj mreži, imaš u uputstvu, koje si dobio sa modemom.

Drugi razlog usporavanja, može da bude čisto tehnički, vezan za davaoca usluga.

I, na kraju, koji lap-top koristiš? Jer, od nekog net-book računara, sa sporim procesorom, ne možeš očekivati neku konstantnu brzinu u razmeni podataka, koju provajder daje.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

i evo ga franjo, sve samo ne konkretan odgovor na pitanje. Obrisacu kasnije vas post kad procitate ovo.

@west
            konektujes se na ruter preko internet eksplorera, hroma ili sta vec koristis, ruter ti je na adresi 192.168.0.1 ili 192.168.1.1 korisnicko ime je admin, administrator ili telekom a sifra je admin, password ili opet telekom. imas sa leve strane basic pa wireless pa tu imas gomilu opcija. ssid je ime tvog rutera, moze sta hoces, authenication type je vrsta sifre, stavis prvu i ukucas 10 brojeva i eto, zakljucano.

e sad, posto je ovo za tebe verovatno spansko selo, kad procitas i probas, javi gde si zapeo pa cemo dalje.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• gorki
              CBC Član
              • 16.09.2012
              • 34
              • Vranje

@Franjo
              Mislio je verovatno na to da wireless na telefonu gasi, a na laptopu ne. Inace telekom od skora daje i druge modeme/rutere (primer JetSpeed) kod kojih se meni malo razlikuje od ovog koji je naveo Chubbs (nema ovako "Basic" nego je odmah prva opcija levo "Wireless" pa "Security" ispod toga).

A administratorski password nije potreban (znaci loguj se sa telekom/telekom) za nekog ko i nije bas vican, i dodatno nijedan od navedenih ne prolazi kod HG520s kojeg je spomenuo Franjo.

A Franjo nije napisao nista lose, najcesce je stvarno nesto drugo - osim sto, ako je stvarno u pitanju ilegalno prikljucivanje, on postaje prvi osumnjiceni.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

naslov teme je kako da zastitim mrezu - ovako. Kad bude naslov kako da utvrdim da li su parice kroz koje mi dolazi interntet preko sedam gora, sedam mora i sedam brda, onda moze franjo da veze u nedogled. Ni u jednoj temi on ne kaze nista lose ali je uglavnom nepotrebno i nevezano za naslov.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• dacha
                  CBC Senator XXL
                  • 23.06.2007
                  • 356
                  • Beograd, NBG
                  • Xsara II 2.0i

Resenje 1: okrenes 0800-100-100, besplatno je i oni ce te navoditi korak po korak dok ne namestite...

Resenje 2: pogledas koji ruter imas (pise na nalepnici sa donje strane) i imas ovde uputstvo sa slikama , krajnje jednostavno... http://www.open.telekom.rs/home/Cont...sid=203&id=610

Isto se podesava i za HG520 i za HG530, za Pirellija je malo drugaciji izgled korisnickog menija ali imas slke na sajtu za sve rutere. Za sve rutere kod telekoma koji imaju wireless default adresa je 192.182.1.1
                  User i pass za korisnike je telekom kod svih rutera i taj nivo pristupa je dovoljan za to sto tebi treba.
                  Ako hoces naprednija podesavanja tipa da otvoris neki port i ostale stvari admin pass za HG520/530 je ztonpk a za Pirelli-ja tzlkisonpk

Sta god da promenis i ako nesto zeznes, imas rupicu reset sa zadnje strane, drzis pritisnuto 5 sekundi dok je upaljen ruter sa nekom olovkom ili cackalicom, kad vidis da se sve lampice upale i ugase vratio si ga na telekomova osnovna podesavanja.

@Franjo
                  Uvek me oraspolozis kad pises u IT delu, tvoje postove dozivljavam kao zabavnog karaktera Ali evo i da probam da ti pojasnim malo, ali nemoj da shvatis ovo kao poziv na raspravu vec cisto informativnog karaktera, delimo znanje i tako to

Telekom vec vise od godinu dana daje Huawei HG530 (beo ali bez antene tj. integrisana je pa se ne vidi), dok HG520 (beli sa vidljivom antenom) koje sporadicno dodele su korisceni ruteri koje je vratio korisnik prilikom raskida ugovora. Anyway Telekom ne deli uredjaje koji su samo modem pa preko 7-8 godina, ustvari delili su samo kad su poceli sa adsl-om neke Sageme i oni su kasnije menjani Sve ostalo sto su delili i dele i dalje su ruteri osim ako ga ne podesis da radi kao glupi modem (bridge). I lepo je covek napisao da se kaci na net preko WIFI-a znaci da mu je ukljucen WLAN (wireless lan) i da se kaci na AP (Acess point), tako da ne kapiram o kakvom modemu ti pricas i sto si se toga uhvatio ;]

Ako je public tj. nema zastitu za wireless to je prvo i osnovno sto moze biti razlog usporenja i sta treba promeniti pa tek onda ici dalje ako se ne popravi stanje, a to je prvo testiranje protoka, pinga i provera parametra linije i to sa racunarom koji je spojen sa ruterom kablom kako bi eleminisao zagusenost u etru (to su one razne vrednosti u statusu kao sto su SNR, Attenuation, CRC, FEC i HEC) pa ako je tu sve u redu tek onda ici dalje sistemom eliminacije tipa virusi, malware i ostala cuda, pisacemo o tome ako bude potrebe...
                  Last edited by dacha; 26.10.2012, 21:50.
                  The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• shime
                    CBC Član
                    • 22.05.2011
                    • 79
                    • Vlasotince
                    • Peugeot 405

Slazem se u potpunosti sa predhodnim postom samo bih dodao da ako hoces da proveris dali se neko kaci na tvoj modem preko wifi, iskljuci sve svoje uredjaje (laptop, telefon) i ako na modemu-ruteru trepce lampica WiFi ili WLAN onda ti sigurno neko koristi internet.

Comment

• dacha
                      CBC Senator XXL
                      • 23.06.2007
                      • 356
                      • Beograd, NBG
                      • Xsara II 2.0i

Pored gledanja u lampice, za efikasnu proveru ko je sve na mrezi tj. u opsegu rutera i ko ti koristi wireless koristan je i ovaj mali programcic

Tu mozes da vidis pored mac adrese i imena kompova i modele mreznih kartica ili telefona, pa ako se zainatis da nadjes kradljivca lepo popises mac adrese i prosetas po komsiluku sa molbom da pogledas nesto na kompu, pa odes u command prompt i kucas ipconfig /all

Comment

• WEST 014
                        CBC Senator XXL
                        • 17.08.2010
                        • 862
                        • Valjevo
                        • Audi A4

Uh, koliko postova, forum radi punom parom. Sad jedva gledam na oci, a sutra radim ceo dan tako da cu tek u nedelju da vidim da zakljucam mrezu. Vidim ima raznih saveta, moj cilj je samo da ne moze niko da koristi moju mrezu bez dozvole(sifre)

Hvala svima!

Comment

• gorki
                          CBC Član
                          • 16.09.2012
                          • 34
                          • Vranje

Originally posted by dacha View Post
                          Pored gledanja u lampice, za efikasnu proveru ko je sve na mrezi tj. u opsegu rutera i ko ti koristi wireless koristan je i ovaj mali programcic...
                          To moze jednostavnije da vidi iz tabele, kada se uloguje na ruter direktno, bez programcica itd.

Comment

• dacha
                            CBC Senator XXL
                            • 23.06.2007
                            • 356
                            • Beograd, NBG
                            • Xsara II 2.0i

Originally posted by gorki View Post
                            To moze jednostavnije da vidi iz tabele, kada se uloguje na ruter direktno, bez programcica itd.
                            Moze ako se uloguje kao admin ali samo pod uslovom da je DHCP dodelio ip, u suprotnom ga nema u dhcp tabeli. A i tu moze da vidi samo mac adrese, a ip-evi mu nista ne znace jer su to lokalne adrese, ovako dobije malo vise informacija sa programom kad sniffuje ceo opseg. Recimo da mu ja kradem net mene ne bi imao u tabeli jer imam staticke ip adrese, tako da je programcic ipak pouzdaniji, a i mali je i free, a i ne instalira se
                            Last edited by dacha; 27.10.2012, 12:10.

Comment

• gorki
                              CBC Član
                              • 16.09.2012
                              • 34
                              • Vranje

Ne mora da se uloguje kao admin, za sve telekom rutere koje sam ja video informacije su dostupne i obicnim logovanjem.

U DHCP tabeli ima onih kojima je DHCP dodeljivanje podeseno, nije to jedina tabela i moze da vidi i sve koji koriste, a i log gde se vide svi koji su preko tog rutera isli na net tako da neces da ispadnes mangup i ako stavis staticku adresu.

Vidi i mac adrese, ali ne razumem da mu treba nesto vise i od samog IP-a, ili cak broja uredjaja. Njemu je jedino bitno da vidi da li ima nekog treceg, nista vise. Ideja sa izigravanjem policajca i obilazenjem komsiluka je, u najmanju ruku, bizarna. Narocito ako covek zivi u stambenom bloku.

Ali je najjednostavnije da stavi sifru (i sa citanjem uputstva i od nule posao za manje od 10 minuta) i onda mu nista dodatno nece trebati.

Comment

Working...
                              X