Kako da zastitim i zakljucam internet mrezu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dacha
    CBC Senator XXL
    • 23.06.2007
    • 356
    • Beograd, NBG
    • Xsara II 2.0i

Ne znam koje si ti Telekom rutere vidjao ali znam sa kojima sam ja radio i ne pricam napamet.

Sa telekom limited userom, u basic-u moze da pridje samo wlan podesavanjima i nat-u, u advanced firewall-u i parental control-u, u tools-u je system log koji ne loguje to sto ti kazes.

Tako da bih voleo da mi objasnis da eto i ja nesto naucim na sta konkretno mislis tj. na koju tabelu koja se vidi iz limited usera gde moze da se vidi ko se sve loguje???

p.s. Za jurenje po komsiluku sam se zezao, ali mozda nekog iz radoznalosti zanima i ko se loguje na net a tako moze da sazna vise informacija...
    The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• gorki
      CBC Član
      • 16.09.2012
      • 34
      • Vranje

Status log nije u "Tools-u" nego je u "Status-u". A vidis i taj NAT koji si spomenuo ima NAT mapping table, na primer.

Ali provalio si me, lazem jer mi je dosadno, nista od toga ne vidim na svom ruteru i sve sam izmislio. Raspravu je ionako tvoja sujeta na nivou 11-godisnjeg deteta stavila ad akta postavljanjem ovih znakova pitanja i tonom cele poruke. Pozdrav druze

Comment

• vujke
        Admin
        • 29.09.2004
        • 1673
        • Mladenovac
        • Daewoo Lanos 1.5SX

Re: Kako da zastitim i zakljucam mrezu?

Man'te se adsl-a, montirajte zimske gume.
        while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• dacha
          CBC Senator XXL
          • 23.06.2007
          • 356
          • Beograd, NBG
          • Xsara II 2.0i

Ja sam napisao system log koji se nalazi u tools-u, status postoji kao odvojena sekcija i nije od neke koristi za ovo o cemu pricamo. To se odnosi na najrasprostranjenije hg520 i 530 rutere koje Telekom daje korisnicima. U svakom slucaju nisi mi konkretno objasnio gde se nalazi i kako se tacno vidi to sto tvrdis da moze.

Uopste nisam imao lose namere, ja volim da delim znanje i da ucim nesto novo i tako dozivljavam ovaj forum, izvini sto sam te pitao da mi objasnis to sto tako samouvereno tvrdis i izvini sto sam stavio znake pitanja kad pitam nesto.
          Last edited by dacha; 27.10.2012, 13:35.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Dachi je to posao a tebi (Gorki) je nešto drugo posao, bavite se svako svojim poslom što Dacha i radi.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• gorki
              CBC Član
              • 16.09.2012
              • 34
              • Vranje

Pa sad moram da pojedem svoje g... Ne znam sta je Dachi posao, bas me zanima.

A ja, cak i kad je sopstveni posao u pitanju - ne mislim da sve znam, daleko od toga.

Originally posted by dacha View Post
              Ja sam napisao system log koji se nalazi u tools-u, status postoji kao odvojena sekcija i nije od neke koristi za ovo o cemu pricamo. U svakom slucaju nisi mi konkretno objasnio gde se nalazi i kako se tacno vidi to sto tvrdis da moze.
              Jesam, evo ti gore. U NAT mapping tabeli mora da postoji IP adresa racunara koji trenutno drzi neki protok.

Takodje, prilikom uspotavljanja veze sa mrezom, u tom Status logu mora da postoji linija o tome.
              A taj System log u Tools-u o kome ti pricas - ja ne vidim.

Uopste nisam imao lose namere, ja volim da delim znanje i da ucim nesto novo i tako dozivljavam ovaj forum, izvini sto sam te pitao da mi objasnis to sto tako samouvereno tvrdis i izvini sto sam stavio znake pitanja kad pitam nesto.
              Nemoj molim te, rasplakacu se... Znaci moje namere su lose? Ja sam taj koji nekako drugacije dozivljava forum? Nije rec o znaku, nego o znakovima pitanja, sto implicira da si ili nepismen pa ne znas razliku ili se pravis blesav. I tvoja sujeta je pokrenula celu raspravu, zato sto si se uvredio kao neka sojka za to "programce".

Tako da bih voleo da mi objasnis da eto i ja nesto naucim...
              Ovo je vec vise u tvom stilu koliko mogu da primetim. Ono kao, sta to ti mozes novo da naucis kad si baja, vec sve znas, po****o svu mudrost racunarskog sveta, tako?

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

dve nedelje odmora... Nema ništa bez palije, i lepa vrata otvara....

https.autogas.rs

Comment

• dacha
                  CBC Senator XXL
                  • 23.06.2007
                  • 356
                  • Beograd, NBG
                  • Xsara II 2.0i

Jbt nisam coveka ni vredjao ni omalovazao a ni dodeljivao razne epitete kao on meni, ne kapiram sto se ovoliko uzbudio.
                  Imam hg520/530 rutere sa telekomovim firmware-om, NAT logovanje i status u formi loga ne postoji na njima, ako je potrebno mogu da okacim i screenshot-ove.

Sad mi je krivo sto sam uopste nesto i pisao...

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Ja sam taj koji treba da se sekira, ti samo piši i dalje, trebalo je ranije da reagujem. Ako tako svi radimo a radimo odavno, forum će preuzeti ovakvi a nismo se za to borili i trudili.

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by WEST 014 View Post
                      Posto sam duduk za ove stvari moram ovde da pitam za savet...
                      Koristim Telekom ADSL, i preko lap-topa i telefona ulazim na net koristeci WI-FI...
                      Ubeđen sam, da je WEST-ova mreža zaštićena!

Provera: zavisno od telefona, koji je umrežen. Na primer, kod mene huawei android 4.0 u podešavanjima -> bežične i druge mreže ->uključi Wi-Fi -> podešavanje Wi-Fi veze -> mrežno obaveštenje obavesti me kada je dostupna otvorena mreža i javlja mi za HOME_Network_1 (moja kućna mreža): Obezbeđena pomoću WPA/WPA2 PSK i pokazuje, da je zaključana.

Ili, malo komplikovanije, ako je stvarno duduk (u što ne verujem), prema uputstvu, koje je dobio uz uređaj. Da proveri u stavci kripto-zaštite, ako je isključena.

Nakon svih diskusija, meni nije jasno, koji internet paket i koji ruter koristi? Ako se radi o ADSL sa ruterom, tada je pristup mreži preko modema, a ruter samo za umreženje Wi-Fi uređaja, koje ruter "vidi" i dozvoljava pristup uređaju - adsl modemu. Internet konekcija je modemska (žičana).

Evo, šta kaže Telekom (Mt:s):

... neograničen pristup Internetu brzine protoka do 6144/1024 Kb/s uz WiFi modem kojim možete napraviti svoju kućnu bežičnu mrežu
                      Nisam siguran, da je moguće sa tim ruterom, ostvariti bežičnu internet konekciju, bez spoljnje antene! Ruter, kao RF uređaj, koji radi na 2.4 GHz, je veoma ograničenog dometa. U ovom slučaju, maksimalno nekoliko desetaka metara, što znači, da se mogu "prikačiti" najbliži susedi. Ako im je to omogućeno! A, to je nadležnost administratora.

O hakerisanju, u drugoj temi i u ovom forumu ima mlooogo iskusnijih od mene, jer se time ne bavim!

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Sutra nosim modem na reklamaciju, nema antenu a ja kljucam preko vajerlesa.

U napomenu cu staviti: rek'o mi franjo da to ne more bez kabla.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Šalite se? Imate internet konekciju samo putem adsl modema! Pa, judi moji, jel to moguće!?

Comment

• banekg
                            CBC Senator XXL
                            • 06.09.2010
                            • 1274
                            • Nis
                            • Toyota Carina e 2.0

More bez kabla, cetiri racunara umrezena na dva sprata u mom skromnom domu, i mreza nikada nije zakljucana, ukoliko je sami ne zakljucate, a uputstvo je dao chubbs jos u prvom postu - sve ostalo je zbunjivanje postavljaca pitanja, a ima i dezinformacija
                            Long Live CBC!!!

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

maksimalno nekoliko desetaka metara, što znači, da se mogu "prikačiti" najbliži susedi.
                              Ako živi u zgradi to je samo cela zgrada, malo li je

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Pa, nije, ali su i ruteri softverski zaštićeni u startu pri instalaciji, upravo zbog neupućenih! A, upućeni će isključiti i izmeniti zaštitu, po svom nahođenju.

A, Chubs, ne verujem, da mu nije poznato, da je 2.4 GHz talasna dužina manja od 2 mm, pa je potrebna antena te dužine! Da ne govorimo o četvrt-talasnoj izvedbi.

Comment

Working...
                                X