Zverko, hvala na ovim savetima, pokusacu nesto da primenim pri obradi, samo da ufotkam neke bolje (zanimljivije) slike...
Onaj hod po sinama je bio vise neki probni rad, nego sto sam se stvarno posvetio celokupnom izgledu slike... Videcu da odradim neku od onih ideja sa bejzbolkom, rancem i sl. jer kontam da ce slika dobiti i neku radnju
Evo jos dve slike koje sam nasao od ranije... ( cisto da ne bude zabune, kum i ja "radimo" zajedno, zato su i dva prezimena u potpisu )
Sad kad gledam slike, pogotovo ovu drugu, vidim milion stvari koje bih promenio pri samom stvaranju scene za fotografisanje, al dobro... Nisam se naucen rodio, tako da mora jos da se vezba
@Punto abarth
Prostije receno, stavi aparat na stativ, i uslikaj bar 3 slike u razlicitim ekspozicijama... Jednu svetliju, jednu tamniju i jednu "normalnu", odnosno da eksp. bude na 0.
Verujem da je Zverko hteo da ti kaze da sto je vise blenda otvorena, to vise svetlosti prolazi i slika bude svetlija, isto tako i za krace otvorenu blendu, sto znaci da ce manje svetlosti proci i slika biti tamnija....
e pa probaj da zadrzis istu expoziciju a da promenis vrednost blende za -1 , +1 . opet sve zavisi, da li ti je kada slikas prioritet blenda ili expozicija. generalno ja uvek vise experimentisem sa blendom jer mi ona odredjuje DEP a expoziciju uvek vezem za ISO. konkretno sto se tice ove sa puntom. sve je ispeglano, gde je fokus, sta je prvi a sta drugi plan... i td, i td...
@markus: bravo za drugu fotku. extra fora... BRAVO !!! eto, o tome pricam. lepo je kad je neko gledac i kad u datom trenutku vidi fotku ali isto tako je za pohvalu kad neko moze da je napravi prvo u svojoj glavi a onda je izrezira.
@ zverko: fotka je ispeglana, zato sto je je blenda bila na sredini, pa je dubinska ostrina prilicno velika
to je upravo i greska na fotografiji. Kad se radi HDR za sliku koja ima prvi i zadnji plan, blenda se namesti na fix, da se u narednim fotkama ne bi menjala dubinska ostrina, tj, da mozes kako treba da odradis hdr.
Menjati blendu pri pravljenju hdr slike ima smisla samo kad se slika panorama, pejzas, koja je sva u beskonacnom fokusu, i to samo ako se hvataju brzi oblaci u nebu, pa ti je bitno da imas fixnu expoziciju, i da sto pre zavrsis sa fotkanjem serije.
ma kapiram ja tebe. ono sto sam ja napisao ne navodim kao pravilo vec primer za experiment. igrajte se sa kamerom , experimentisite sliku sa puntom sam naveo iz prostog razloga jer sam je odmah video drugacije kez pozitivna kritika, nista vise
a poslednje vreme sam malo batalio hdr, hodam po kadru, pa rasvetom prosvetljavam delove koji su potrebni. To je upravo fora sa slikama sa linka. Naravno, teski expert sa leyerima takodje
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Comment