kada bi neko imao informaciju koliko plaća za zagrevanje približne kvadrature na gas ili struju
kolicina novca zavisi pre svega od kolicine energije koju trosi kuca.
kvalitetno termicki napravljena kuca, potrosi oko 30-50 kWh godisnje za m2, odnosno oko 3-5 evra struje za godinu dana po kvadratu.
za 160 kvadrata, oko 600 evra godisnje struje direktnim pretvaranjem struje u toplotu.
jos povoljnija varijanta je upotreba toplotne pumpe, sa COP koeficijentom oko 3.
tada godisnji trosak za grejanje kuce izadje na oko 200 evra, ili oko 40 evra mesecno.
sledeci korak je nivo toplotne potrosnje po standardu pasivne kuce.
ako je veca potrosnja tj toplotni gubici kuce povoljnije je grejanje na prirodni gas, a ako su gubici manji onda je povoljnije na struju i to posebno na izvor (besplatne) toplote preko toplotne pumpe.
najjeftinije grejanje je ulaganje u toplotnu izolaciju.
sa 15-20cm vune/stiropora se troskovi umanjuju na gore opisane vrednosti za niskoenergetske kuce.
ja se grejem preko toplotne pumpe, uz rekuperaciju toplote kontrolisane ventilacije vazduha, srednja izolacija 11-13cm (delimicno 18cm) a losa stolarija-
trosak je oko 2 evra godisnje po m2 (za celu grejnu sezonu).
prevedeno na tvojih 170 kvadrata ocekivno je oko 350 evra godisnje, odnosno oko 35 evra mesecno u proseku.
Možeš li grejati 160m2 za manje od 7.000 dinara mesečno ( tokom cele godine ) na struju ?
Ne možeš ni pod razno...plus što ti nećeš plaćati kilovat po ''normalnoj'' ceni, već po onoj najskupljoj tarifi...
da, naravno da je mnogo manje nuzni trosak za 160m2.
osnova je termicka osobina zgrade, i rasipanje energijom kroz suplje podove, zidove i narocito krov.
moze i manje od 2.000 dinara mesecno, i to samo za grejne mesece ili prevedeno na celu godinu oko 1.000 dinara mesecno.
i kilovatsat se tada placa po ceni plave zone, ako se vrsi i akumulacija toplote uz upotrebu nocne tarife, place se jos manje u novcu.
nema govora o ulasku u zonu najskuplje tarife, osim ako se ne radi o nekoj vrlo rastrosnoj termicki gradjevini koja zaostaje za danasnjim normama.
za takve rastrosne gradjevine gas je puno jeftiniji, za sada, od struje direktno primenjenu kao izvor toplote.
Sada
Kuća je zidana od klasičnog bloka 25 cm debljine, unutrašnja obrada standardna.
Fasada mi je demit, klasična stiropor 5cm 17gr, kvalitetno urađena.
Stolarija, odnosno prozori i vrata izuztno kvalitetni drveni.
Krov odnosno potkrovlje (koji inače ne grejem jer je odvojen od ostalih spratova kuće) je crep, Krovna membrana, daska 24mm, mineralna vuna 10cm, folija i na kraju gipsane ploče 9.5mm.
Ne znam u koju to kategoriju onda spada, po pitanju termoizolovanosti.
Da li je to dobro ili loše izolovana kuća?
Ove cifre za struju mi deluju jako male u odnosu na gas.
Grejanje na struju(sistem merenja potrošnje struje "mernom grupom"), kuća 100 kvm, kompletna izolacija, PVC šestokomorna stolarija, temperatura na oko 23-24 stepena= mesečno 14000 din.Kada ovo kažem mislim na stalno uključen sistem(el. kotao 6 kw) čiju temperaturu regulišu termostati i program koji u toku noći obara temperaturu na oko 18 stepeni.U letnjim mesecima potrošnja ide oko 3-4000 dinara.
Manu merne grupe u prelaznom periodu, da posle 15 minuta povećanja angažovane snage ovo evidentira kao mesečnu angažovanu snagu, prevazilazim tako što sam ugradio inverter klimu kojom rešavam pitanje grejanja jer je njena snaga 1,1 kw, tako da ću sistem uključiti što kasnije npr.25-od novembra kada se vrši očitavanje!
Toga sam se i plašio. Gas je bio broj jedan, e sad već postoje i neki drugi momenti.
Sve moje računice pre poskupljenja gasa su pokazivale da je gas mnogo povoljnija varijanta. Međutim posle podizanja cene gasa u ovom procentu mislim da vredi razmisliti i o grejanju na struju.
Na temu klima, imam prijatelja koji ima kuću od 120m2 u jednom nivou i grejanje cele kuće je rešio sa tri klime sa inverterom. Najgore je što tvrdi da mu računi za struju nikada ne prelaze 10.000.
Na temu klima, imam prijatelja koji ima kuću od 120m2 u jednom nivou i grejanje cele kuće je rešio sa tri klime sa inverterom. Najgore je što tvrdi da mu računi za struju nikada ne prelaze 10.000.
ne razumem sta je tu najgore.
pa toliko i jeste maximum moguceg troska u recimo januaru kao najhladnijem mesecu prosecno.
klime su toplotne pumpe po nacinu rada, koriste u osnovi besplatnu energiju okolnog vazduha kao izvor toplote.
jos je povoljnije koristiti pri jako hladnim temperaturama geotermalna toplotna pumpa, mada je njena pocetna investicija (dosta) veca.
kasnije je mesecni trosak manji od troska sa klimama.
Bar 90% kuća se sada radi sa takvom ili lošijom izolacijom. Znao sam da nije najbolja, ali da je toliko loša nisam očekivao.
Otprilike dok sam je gradio, ono na čemu nisam hteo da štedim to je gvožđe, beton i izolacija. Slušao projektanta i majstore.
Znači gas ipak stoji kao preporuka.
Ako to sa klimama stoji, zašto uopšte uvoditi centralno grejanje?
Imaju mana u odnosu na centralno grejanje (bučnije, veće oscilacije u temperaturi prostorija,..), ali ako su tako efikasne po pitanju iskorištenja energije mislim da im se može oprostiti.
Inače kuća tog prijatelja je daleko lošije izolovana od moje.
Na kom li je nivou njegova kuća.
Na Avali/Foxu ( bilo pre 20 dana, više se nesećam ) su napravili uporednu listu par vidova grejanja.
Po njihovoj listi, TA peć, je trenutno najjeftinji način grejanja, sa cenom od 60 dinara dnevno za stan od 50 kvm...moguće, veoma lako, ali ja svoju Kaljevu peć nedam nizašta
Bar 90% kuća se sada radi sa takvom ili lošijom izolacijom. Znao sam da nije najbolja, ali da je toliko loša nisam očekivao.
Otprilike dok sam je gradio, ono na čemu nisam hteo da štedim to je gvožđe, beton i izolacija. Slušao projektanta i majstore
da, manje vise je tako sa izgradnjom kuca.
napravi se objekat, i onda kada krene upotreba nastane cudjenje oko troskova energije koja se bukvalno baca kroz zidove i prozore.
po JUS-u iz 1981. koji obicno projektanti jos koriste jer je formalni minimum za dobijanje gradjevinske dozvole na papiru je sve ok.
no, ti projektanti ne zive u toj kuci i ne placaju troskove...
kod nas je u pripremi vec neko vreme uvodjenje EN norme, a minimum minimuma debljine izolacije koji ce zadovoljiti normu ce biti 8cm odnosno 10 cm zavisno od geografske zone.
ali, to je tek (bice) nuzni zakonski minimum a pravila struke preporucuju bolju izolaciju vec sada jer se objekat gradi za upotrebu duzi rok u buducnosti.
nisko energetske kuce su vec pravilo u Evropi i susednim zemljama koje su u EU (bivsi istocni blok) a to je min 10-12+cm izolacije na zidovima.
tih 5cm je taman tu negde za crnogrosku obalu, za mediteransku klimu, za spoljne temperature koje ne padaju ispod +10C.
naravno, direktna posledica termickih osobina zgrade je i trosak energije za dogrevanje.
a tu nasi projekti obicno ne sadrze ekonomsku analizu eksploatacije objekta..koja bi se predocila investitoru.
Ako to sa klimama stoji, zašto uopšte uvoditi centralno grejanje
klasican sistem centralnog grejanja na toplu vodu sa kotlovima se vise i ne uvodi u nove objekte u Evropi, to je tehnologija za muzeje i vrlo neefikasna.
mnogo vise se uvode razni sistemi za upotrebu obnovljive energije.
klima po efikasnosti je oko 2-3 puta, tj 200% minimum energetski povoljnija od najboljeg gasnog kotla.
najbolje klime su i do 4 puta povoljnije po utrosku energije od gasnog kotla/ bojlera.
ali, uslov za upotrebu sistema vazdusnog grejanja je jako dobra termicka izolacija zgrade- jer toplotne pumpe naglo gube kapacitet sa padom temeprature spoljnog vazduha ispod +2C.
samo mi nije jasno kako zagreju stan od 50kvm pomocu samo jedne TA peci?!
Nisu naveli da se radi o jednoj peci, nego su samo naveli da je stan od 50 kvm....
Stan od 50 kvm, moze biti razlicitih struktura, od jednosobnog, jednoiposobnog, dvosobnog, dvoispobnog ( vec trosoban bi bilo malo preterano ) tako da zavisi od same kvadrature kolika TA pec mora biti...npr u jednoj sobi trojka u drugoj cetvorka, sve u zavisnosti od povrsine...
Meni iskreno neulazi ova racunica u glavu, ali koliko za dan-dva sve stavljam na papir pa cu da vidim...elem, verujem da se radi o dobro izolovan stanu
Comment