Podno grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

Re: Podno greajanje

dajte neki link za te invertore, da se malo edukujem
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Nemam nikakav link na bar engleskom , svedski ti bas nece pomoci.

Primer je jednostavan principijelno, recimo znas da zamrzivac sa kompresorom od 300W daje puno toplote iza sebe na izmenjivacu toplote. Spiralna cev u kojoj dolazi do nanovnog kondenzovanja gasa koji je uzeo temperaturu iznutar. Poenta sa invertorom je da uskladjuje obrtaje kompresora na optimalne, gas noci sa sobom u punom pogonu negde oko 50C a sto je niza temperatura koja se trazi visoci je COP faktor.

Verujem da si shvatio princip... elem, kao klima koja spolja uzima energiju a izracuje je preko kondensera u podu i drzi motor u optimalnim obrtajima. Do zaledjivanja spoljne jedinice skoro da nedolazi nikad iako je vazduh medijum nosaca energije.
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Umesto kondenzatora u podu,kod nas se praktično koristi izmenjivač za vodu koji greje fluid podnog grejanja.
        Ovakav sistem se lako nadogradi na već postojeću grejnu instalaciju.
        COP sa izmenjivačem i podnim grejanjem zna da bude između 4,5 i 5 u najhladnijim danima,tako da praktično sa jako malo potrošene struje može da bude toplo

Pokušaj googletom da tražiš toplotne pumpe i geotermalne vode. Isti je princip,samo sa inverter klimom ne koristiš termalnu vodu nego energiju iz spoljnog vazduha.

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Kod mene u selu kad sam stavljao izolaciju gledali su me cudno. Kad sam reko da cu da stavim 10 cm smatrali su me ludim. Cim sam pomenuo podno grejanje, odmah su krenule price da cu pored ludila i fizicki da se razbolim. Da im pomenem toplotnu pumpu i invertore pozvali bi nekog iz laze...

Ja sam planirao to oko toplotnih pumpi, videcemo, sad sam zavrsio garazu i imam dva veliiika krova. Jedan je dugacak 20 metara tako da imam 2 strane sa po 20 m prostora za kolektore a drugi je dugacak 10m. I o tome sam razmisljao...

P.S. U srbiji izolacija je cigla na kant, a kada se bas pruzis i hoces da budes baja u selo ondak udaris ciglu po duzini!!!
          https://t.me/pump_upp

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Boost> Meni je najveci problem kod podnog grejanja bio da nadjem nekog normalnog s kime mogu da popricam. Svi ali Svi su me odvracali od podnog grejanja. Kasnije sam ukapirao da najcesce to ljudi rade iz neznanja...

Znas li kako mogu da dodjem do kvalitetnih informacija u vezi sa izmenjivacima toplote ?

Comment

• zmaj_pa
              CBC Senator
              • 13.05.2007
              • 232
              • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Re: Podno grejanje

Ja ovde u Austriji vec dugo nadgledam gradjavinske radove na kucama i manjim zgradama.....Neko gore napisa da su mu se komsije smejale zbog 10-tke stiropora.....Pa ovde je unazad 4 ili vise godina najtanje sto ide 16-tica....a standard je 24cm.Sto se tice podnog grejanja ono je potpuno ispravno i potpuno zdravo za koristiti ako se pravilno instalira....Pravilna instalacija podrazumeva to da se podno grejanje nikako ne instalira na betonsku plocu (sistem koji se cesto vidja po Srbiji),vec se instalira na 3 slojnu pripremu.Troslojna priprema podrazmeva specjalnu foliju debljine 3-5 cm na koju se polazu creva za podno grejanje.Posle instalacije creva preko njih dolazi specjalni sloj sitno mrvljenog stiropora i cementa u debljini od 10 cm i na kraju preko toga dolazi ravnajuci sloj.....Ovako postavljeno podno grejanje je najekonomicnije i jedino je ispravno.U poslednjih dve godine na vise desetina kuca i zgrada u cijoj sam izgradnji ucestvovao nisam video niti jedan radijator.....Svi objekti se zagrevaju sistemom ili podnim ili zidnim ili kombinovano podno-zidnim grejanjem.Uz dobro uradjenu spoljnu fasadu (izolacija),pravilan izbor prozora i vrata takav sistem inace nesto skuplji od konvencijalnog sam sebe isplacuje za manje od 2 godine.......

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Pa bilo bi suludo postaviti cevi na betonsku plocu. Kod mene ide folija, pa stirodur pa armaturna zica pa cevi pa estrih oko 6 - 10 cm...

Comment

• SAAB PoWeR
                  CBC Senator XXL
                  • 26.04.2005
                  • 1394
                  • tu iza coska(Milwaukee USA)

sada ovde u usa polako postaje popularna sema sa nekom vrsom antifriza , instaliraju se cevi u pod ili radijatori po kuci onda u dvoriste se zakopaju cevi , duzina cevi zavisi od kvadrature kuce , razvuku ih svugde po dvoristu i naravno dubina zavisi od klime gde zivis , preko leta se antifriz koristi za hladjenje a preko zime za grejanje , dosta novih zgrada ide na taj sistem i proracuni su da za oko 4-5 godina se celi sistem isplati za sebe .
                  _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Terička pumpa

u saradnji sa podnim i zidnim grejanjem

čuva i zdravlje i novčanik.

I lokalno i globalno .

Izvor podataka je Geotermika pa Googlajte.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

Troslojna priprema podrazmeva specjalnu foliju debljine 3-5 cm na koju se polazu creva za podno grejanje.Posle instalacije creva preko njih dolazi specjalni sloj sitno mrvljenog stiropora i cementa u debljini od 10 cm
                      a livene ili presovane(ne znam kako se prave) stirodur ploce sa kanalima za cevi?
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Da,namenski su pravljene za podno grejanje. Princip slojeva se mora ispoštovati kao i princip proračuna cevne instalacije i načina polaganja.
                        Pošto nisam stručnjak,nebih o detaljima.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

jesu li bolje(znam da su skuplje) od varijante sa cementom i stiroporom?

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Nemam toliko iskustva,ali stiropor ne ide nego stirodur. Namenske ploče su za jednostavnije i fizički lakše postavljanje.Na običan stirodur se stavlja armaturna mreža pa se cev veže za nju. Sa gotovom pločama nisam radio,ali mi se čini da se lakše sve to složi.

Comment

• djukic
                              CBC Senator XXL
                              • 27.03.2005
                              • 2526
                              • Beograd

Gotove ploce su odlicne, postoji sablon a lakse se i prave radijusi. Jedina mana je sto su jaaaaako skupe ...

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Samo citam i citam koliko jos ima predrasuda i polusaznanja o novijim tehnologijama , ali dobro je da se uopste razmislja o ovakvim temama.

Inace, koristim toplotnu pumpu, koristim invertor, koristim podno vodeno grejanje, koristim vazdusno grejanje i koristim rekuperaciju ventilacione toplote.
                                Radijatore nemam, osim u kupatilima.

Imam vrlo dobru termicku izolaciju, imam odlicnu vazdusnu membranu, koristim vodeni i vazdusni solarni kolektor.

Bavim se projektovanjem, ugradnjom, odrzavanjem gore pomenutih sistema.
                                Uz to imam i citav niz elektronskih kontrolera za sve moguce kombinacije bilo grejanja ili hladjenja zgrade/ bazena i svih vrsta kotlova ukljucivo i OIE.

Sve sisteme sam svojerucno ugradio i testiram vec neko vreme.

Rezultati iz prakse, trosak energenta po 1m2 prostora iznosi 110 centi godisnje ili jednostavnije oko 40 dinara mesecno.

Objekat spada u kategoriju PH, pasiv haus po potrosnji primarne energije.

Za oko 40 dana ocekujem da krene probno testiranje malog vetro generatora.

Vecina uredjaja je foto dokumentovana tokom ugradnje a prati se potrosnja da bi se mogle vrsiti korekcije na osnovu prakticnih iskustava za buduce projekte.

Za kraj, podno grejanje, toplotne pumpe, rekuperacija toplote ventilacije, vazdusne membrane ovojnice zgrade su standardne stvari jedne moderne zgrade a od 01.01.2011. na snagu stupaju novi propisi sirom EU gde ce ovi uredjaji biti u neku ruku strogim zakonskim ogranicenjima potrosnje biti standard tj obaveza za svaki novi objekat.

Komercijalne zgrade kod nas se vec desetak godina prave na takav nacin, visoko energetski efikasne.

Moje iskustvo je da sve teorijski proracuni predvidjaju jeste i prakticno sprovodivo i tacno, konkretno ostvario sam ustedu u potrosnji primarne energije od nekih 92% u odnosu na standardnu prosecnu zgradu po JUS standardu.

Test fazu zavrsavam ove zimske grejne sezone i krece puna komercijalna ponuda znanja, iskustva i prakticne podrske ukljucivo i nabavku opreme.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X