Podno grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: Podno grejanje

.... aj sad da vidim koji ti jos podatak fali ili se samo pravis pametan,tj prepisujes iz knjiga a iskustvo nula...ispravi me ako gresim...
    Šta želiš ovom rečenicom da postigneš?

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Da dobije odgovor
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Nije mi se učinilo kao stimulativno sredstvo Verovatno opet grešim

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Najmanji kotao koji sam ja nasao je 18KW za gas i oni su retki. Najcesci su od 24Kw. E sad gde naci od 12KW?

Ovde se pominje dosta proracuna, mene matematika u detalje zanima samo u trenutku konacne odluke o prelasku na sistem toplotne pumpe i slicno.

Sada koristim 24KW gasni kotao Ariston. Preradjen je da radi na TNG. Zadovoljan sam i potrosnjom i grejanjem. Kuca naravno ima podno grejanje.

Mene zanima grubo koliko kosta (moze i neki primer) preradjivanje ovakvih ili slicnih sistema za grejanje toplotnom pumpom?
          https://t.me/pump_upp

Comment

• low rider
            CBC Senator XXL
            • 03.04.2006
            • 613
            • Beograd

Posto vidim da mnogi od vas imaju iskustvo i znjanje iz ove oblasti nadam se da cete me posavetovati.

Planinska vikendica, 6x8 osnova. Prizemlje 6x8, potkrovlje 6x8, podrum/garaza 6x3. Uradjeni su samo grubi radovi, gradnja klasicnim blokovima, nema fasade i spoljasnje izloacije, zajedno sa sistemom grejanja to je nesto sto me ceka u perspektivi. Nadmorksa visina oko 1000m, uobicajen sistem grejanja u tom regionu je na drva'smederevac i sl.

Ja bih da razmislim o opcijama.

Iako grejanje na drva deluje najjeftinije sa stanovista novca koji treba uloziti u opremu i dostupnosti energenta, takav sistem ima i nedostatke...

Toplovodno grejanje, sistem bih mogao sam sa drugom da montiram, sto se tice radijatora i cevi, ima knowhow posto je on to kod sebe vec uspesno uradio.
            Gasovod ne postoji, pa me interesuje kolika je autonomija kada bi se kao izvor plina koristile plinske boce ?
            Sta mislite o kotlu na cvrsto gorivo ili onom na tecno (loz ulje) ?
            Na kraju je grejanje na struju.

Klimatizacija kuce je za mene nova oblast, obzirom da zivim u stanu, pa se nadam nekim smernicama.

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Slicna kuca u slicnim uslovima Zlatibor, zaseok. Ista nadmorska visina. Zaboravi Boce, komplikovano je i po ravnom u Beogradu...
              Ova kuca koju pomenuh greje se na Alfa Plam, nesto slicno smederevcu koji je ujedno i kotao za grejanje ostalih prostorija u kuci. Lozi se na lako dostupna drva, i uopste je bas u tom planinskom fazonu. Msilim da je prava stvar vatra + zima + planina = uzivancija

Comment

• low rider
                CBC Senator XXL
                • 03.04.2006
                • 613
                • Beograd

Originally posted by djukic
                Msilim da je prava stvar vatra + zima + planina = uzivancija
                Sa ovim se potpuno slazem .

Ali reko' ipak da vidim koje su alternative. Losa strana lozenja jeste da kada se ostaje duzi period, postaje zamorno, cak i opasno, kad matori ljudi moraju non stop da ulaze-izlaze iz kuce po drva...

Taj Alfa plam deluje interesantno, nisam ni znao da postoji takva opcija, ovako nesto imas ?

Code:
                Nominal thermal power - coal	25	kW
                Nominal thermal power - wood	20	kW
                Radiant heating abillity - coal	8	kW
                Radiant heating abillity - wood	5	kW
                Total thermal energy	20	kW
                Quantity of water in boiler - solid fuel	14	l
                Necessary draught of chimney	20	Pa
                Heating volume - solid fuel	190-250	m3
                Mass of product-Gross	200	kg
                Mass of product - Neto	170	kg
                Maximum operating pressure	1,9	bar
                surface warming	70-120	m2
                Ovakvu pec sa kotlom mozes priljuciti na cevni sistem grejanja, da li u sebi ima i pumpu ?

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Nije moja kuca (nazalost). Cesto sam zimi gore pa tako mi se to ucinilo odlicnim. Lici na to sa slike. Lepo je (lepse od smederevca). Ima rernu i odozgo moze da se kuva. Video sam i varijante koje nisu sporet vec samo pec za dnevnu sobu sa kotlovskim dodatkom za ostatak kuce. Odlicna stvar za te kuce...

Comment

• comi 1342
                    Moderator
                    • 28.09.2005
                    • 1126
                    • NS
                    • Giulietta ,PUG 106,

Ovo postada baš top tema, sad pred zimu. Drago mi je da se i ovde počelo razmišljati i ulagati u izolacije i alternativne načine grejanja, ne znam jedino koliko je zbog cene energenata a koliko iz entuzijazma.
                    Teško će vam ovde neko dati konačno rešenje i proračun za vaše grejanje, uz svu stručnost pojedinaca, i dobru nameru onog čoveka koji je ponudio da uradi specifikaciju materijala spram crteža objekta.
                    Po meni je najvažnije shvatiti poentu priče "uraditi kvalitetno, ali kvalitetno sa naglaskom na kvalitetno" izolaciju objekta, pa posle možeš da se greješ na šta hoćeš, u "pasivnoj" kući možeš da se greješ na sveću ili peglu.
                    Tehnologija ide jako brzo napred, čak i proizvođači kotlova na kruto gorivo (Bosch, ne alfaplam) obećavaju samo jedno loženje dnevno,
                    ali mi to zvuči još uvek kao COP od 6, 7 puta na vazdušnim sistemima. To su reči mog komšije mašinskog inženjera, koji je krajem sedamdesetih radio na vetrenjači od 30 KW kod Apatina i u Vrdniku u hotelu grejanje sanitarne vode toplom vodom iz bunara. Uglavnom radi velike sisteme (hotel Alexandar, Matijević...), i priča kako ni veliki nemaju sluha za novije metode sa ulaganjem unapred, tek poneko koga uslove strani vlasnici. Recimo, Toyota centar u NS će grejati sa 6 bušotina, izvuku 4,5 KW po jednoj,kaže da deru ovi za bušenje i postavljanje cevi, 5 000 eura po instalaciji.Zanimljivo, prvo su hteli kotao na drvo, veliki sistemi su zahvalniji, stave kondenzator (rezervoar od bar 2kubika vode), pa zaista samo jednom dnevno nalože, ostalo odradi automatika .
                    Nisam odavno gledao gotove projekte kuća kod nas, jel' još uvek projektuju isturene betonske terase, "jezike", od takvih projekata nikad dobro izolovane kuće .
                    Draganzr, cigla daleko manje paropropusna od Ytonga, i od stiropora, pa bi ono malo pare što bi prošlo kroz nju brzo prošlo i kroz stiropor.
                    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• draganzr
                      CBC Član
                      • 15.11.2010
                      • 18

stratosu je dora odgovorila na pitanje..

jer mi se cini da moras nekog da malo zacnes da bi dobio odgovor...

mozda gresim,mada sam na raznim forumima nasao slicne ljubazno zapocete teme bez ikakvog odgovora(izvinjavam se ako sam nekog uvredio,mada kazu da istina najvise boli )..

.mada mislim da je comi najvise u pravu sto se tice konacnog odgovora ali mislim da ima dosta ljudi sa raznim idejama o resenju sto bi meni puno pomoglo, i jos uvek racunam na daewua a i na sw.bricka,ako dokaze svoje iskustvo a i na sve ostale ....

[quote=
                      Draganzr, cigla daleko manje paropropusna od Ytonga, i od stiropora, pa bi ono malo pare što bi prošlo kroz nju brzo prošlo i kroz stiropor.[/quote]
                      Mozda sam glup ili ne iskusan a sigurno ne upucen,ali sta se desava sa parom koja ne prolazi kroz ciglu,zar ona ne stvara kondenz?
                      zvaci problem je ustvari para koja je zarobljena u zidu? Da li je adekvatna ventilacija resenje?
                      ali ton nema veze sa temom..i vas mirodjije niko nije nista pitao...al dobro odoh sam

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

stratosu je dora odgovorila na pitanje..

jer mi se cini da moras nekog da malo zacnes da bi dobio odgovor..
                        Znaš kad bi od mene dobio odgovor da si me onako umilno pitao..? Otprilike na sveti nikad ili kad mi izraste treća dojka....
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
                          CBC Senator XXL
                          • 10.09.2008
                          • 2594
                          • Novi Sad

Znači šaka o sto i klješta u drugoj ruci !
                          Meni je to pomalo neugodno okruženje za konstruktivnu priču,pa ću da montiram jednu sličicu.

i još jednu. Ipak,u duhu teme.

Iz priloženog se vidi da je idealno kada je ispod pojasa oko 22.

Comment

• comi 1342
                            Moderator
                            • 28.09.2005
                            • 1126
                            • NS
                            • Giulietta ,PUG 106,

Dragane, ima ovde malo teorije, pa prouči
                            "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                            "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• draganzr
                              CBC Član
                              • 15.11.2010
                              • 18

Znaš kad bi od mene dobio odgovor da si me onako umilno pitao..? Otprilike na sveti nikad ili kad mi izraste treća dojka....[/quote]

nego sta nego da bi odgovorila(sala) ..treca dojka xaxaxaxaxaxaaaxaxaxxaa

ma ko radi taj i gresi..malko sam brzoplet ispao ali sta je tu je ,pisao ne pisao ,ljutio se ne ljutio sw.brick mi je vec dosta toga ukazao i pokazao i HVALA..mada jos uvek mislim da on misli da sve zna i zato je tako ne ljubaznim tonom odgovorio,voleo bi da gresim...
                              hvala comi za link odoh da citam...

nego kako vam se svidja moja kucica, pola sam je sam zidao...?
                              ali ton nema veze sa temom..i vas mirodjije niko nije nista pitao...al dobro odoh sam

Comment

• draganzr
                                CBC Član
                                • 15.11.2010
                                • 18

kazu simprolit odlican ali i dobre cene...

Comment

Working...
                                X