Legalni softver vs Open Source

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ac1d
    CBC Veteran
    • 22.02.2008
    • 124
    • Velika Plana

Legalni softver vs Open Source

U svetlu najavljenih kontrola legalnosti softvera u privatnim firmama zanima me koliko nas koristi legalan softver, koliko open source rešenja, a koliko razmišlja o prelaku na Linux i slične sisteme?
    "Finishing second means you are the first person to lose" - Gilles Villeneuve.
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Legalni softver vs Open Source

ne verujem da ce iko normalan napisati da koristi ilegalan softver
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

open source je legalan, ali uglavnom neupotrebljiv.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• DraxNS
        CBC Senator XXL
        • 24.10.2006
        • 520
        • Bačka Palanka
        • Peugeot 307 SW

I sa ovom "proverom" će biti ujeo vuk magarca.... potkačiće neke koji nemaju "poleđinu", moguće oterati par firmi u stečaj... i postići svoj cilj. Posle opet ladovina.

Lično i privatno i poslovno koristim OpenSource rešenja za 98% svojih potreba i da.. na jednoj particiji kući imam W7 za onih 2%.

Nikad nisam razumeo logiku ljudi, da imaju FIRMU (sa sve velikim slovima) i da znaju da im za posao treba računar i da u startu TEMELJ svog poslovanja ukopavaju u pirateriju. Pa je sad to problem veliki, pa jel znamo mi šta to košta, pa kako, pa zašto...... A u isto vreme imaju apsolutno nepotrebnog softvera na tim istim računarima u vrednosti nekoliko hiljada eura....

Windows sam po sebi nije skup... pa ni recimo Kaspersky.... ali sa ta dva programa imate samo temelj - platformu za rad... Sad tu dolazi ono čemu će taj računar da služi pa shodno tome i odgovarajuće aplikacije. E sad neka mi neko objasni da u npr. knjigovodstvu, ili na nekoj registar kasi ili kod sekretarice, šefa, direktora, vlasnika MORA da bude najnoviji Adobe paket, najnoviji Corel, najnoviji MS Office (koji niko ne zna da namesti da pravi dokumente bez x na kraju), obavezan najnoviji ultra full Nero (a Nero Express se u preko 70% slučajeva dobija uz kupljen rezač), te kojekakvi nafurani medija plejeri, acdsee-jevi i svašta nešto......

Kad bi to PLAĆALI, sigurno im na pamet ne bi palo da to imaju. A sad je došlo vreme da se PLATI. Problem.....

Pošto bar unazad 8 godina koristim OpenSource, mogu da kažem da se bar 70% stvari može završiti/uraditi instant, a da se dodatnih 25+ % može rešiti uz malo petljanja i malo učenja. Apsolutno SAV kancelarijski posao se završava bez problema. Moguće je imati i full knjigovodstvo u Linux-u, a može se doći i do programa za Galeb fiskalne kase. Može, ali treba potražiti.

NE MOŽE: Priprema za štampu (raster nekako ako nije CMYK, vektor šuntavo), Projektovanje, Flesh animiranje za web, instalacija Nokia PC Suite-a (i sličnih), MS Access kao i da nema (jako male mogućnosti prenošenja), Video nadzori (nisam 100% siguran, pošto imaju svoj softver, windows only) i više ne mogu da se setim a verujem da ima.

Ko nema prevelike potrebe za specijalizovanim programima (iz pasusa iznad) može bez pardona da pređe na Linux i da ga koristi na jeziku (jezicima) koji želi, podržana je i ćirilica i latinica u grafičkim okruženjima a i sam OpenOffice ima zaista kompletnu ponudu na našem jeziku, uključujući i rečnik (spelling&grammar).

Da li sam rekao da je Linux virus free? Da nema BSOD? Da je FREE (besplatan kao besplatno pivo )? Da je unazad kompatibilan (probajte nešto sa MS Office 2010 ako je dokument - malo komplikovaniji ili baza urađen u npr. MS Office 2003)? Da nema turbo giga mega ultra najnovijih 165D igara? Uostalom ovde pričamo o poslovnoj a ne o ličnoj primeni.

Da ne hvalim dalje, ja sam sebe našao u Linuxu, u smislu da mi omogućava da komforno i opušteno obavljam sve što želim (izuzetak usko specifični programi). Linux NIJE BAUK, ali isto tako NIJE WINDOWS, nije zamena za windows, nema nikakve veze sa windowsom i što pre to shvatite, biće vam lakše da razumete kako funkcioniše. Evo da uporedim kako mislim da će svi razumeti: nije klasičan motor sa unutrašnjim sagorevanjem (klipovi+cilindri) već Wankel, a složićete se oba pokreću auto, samo im je koncepcija drugačija.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

samo sto taj vankel dobijes u kesi k'o lego kocke i sklapas bez uputstva.
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Cougar
            CBC Senator XXL
            • 13.06.2009
            • 352
            • NBG // Vrbas
            • Cougar XR 2.5 V6 24v

@DraxNS

Ako pričamo o malim firmama i poslovima slažem se da možeš završiti većinu stvari u razno raznim open source rešenjima... ali ako pogledaš srednje i velike jako teško ćeš to postići... kod nas za sada ima samo jedno ozbiljno open source rešenje za kompletno poslovanje koje opet nije 100% bez troškova obzirom da radi na oracle bazi...
            Sve ostalo što je u ponudi je razvijeno i razvija se na MS platformi...

Što se tiče ozbiljnosti akcije mislim da grešiš pošto provereno znam koja preduzeća i koji sistemi su na udaru od nove godine na vamo, uopšte nisu ne zaštićeni i naivni igrači...
            Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Dobitna kombinacija za ultra male firme:

1. Windows 7 starter
              2. Office 2010 starter (excel i word)

Ovo radi, meni koristi u gomili firmi, narocito na racunarima tipa kasa i slicno. Instlacija linux-a nije moguca u vecini slucajeva jer poslovni softveri uglavnom su zasnovani na windows platformi.
              https://t.me/pump_upp

Comment

• JaMaL
                CBC Senator XXL
                • 14.04.2007
                • 448
                • JaMaL

Vecina windows stvari moze da radi na linuxu pod WINE-om... cak i igre... tako da poslovni software nije neka velika frka osim ako ga nisu programirali veoma lose...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

E baš to... mislim na ovaj posledni deo rečenice. Nateraj mi Adobe CS5 po winetom (i pod normalnim win-om je muka), a opet time ne rešavaš legalnost, naučiće oni i pod linuxom kako da provere.

http://www.truecrypt.org/ i mogu da ga duvaju, legalan win koji sam dobio uz notebook (ili linux) da se vidi, a na skrivenoj cryptovanoj sve ostalo.
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                  11.04. 0:12 #2
                  Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• DraxNS
                    CBC Senator XXL
                    • 24.10.2006
                    • 520
                    • Bačka Palanka
                    • Peugeot 307 SW

Originally posted by Chubbs
                    samo sto taj vankel dobijes u kesi k'o lego kocke i sklapas bez uputstva.
                    To odavno nije istina.... sada većina velikih distribucija zaista radi "direkt iz kutije", znači pustiš instalaciju i kad završi možeš ODMAH da radiš... sve je instalirano i podešeno, osim recimo štampača, skenra itd.. ali i to je danas manje više trivijalan posao, završi se na par klikova.

Originally posted by Cougar
                    @DraxNS

Ako pričamo o malim firmama i poslovima slažem se da možeš završiti većinu stvari u razno raznim open source rešenjima... ali ako pogledaš srednje i velike jako teško ćeš to postići... kod nas za sada ima samo jedno ozbiljno open source rešenje za kompletno poslovanje koje opet nije 100% bez troškova obzirom da radi na oracle bazi...
                    Sve ostalo što je u ponudi je razvijeno i razvija se na MS platformi...

Što se tiče ozbiljnosti akcije mislim da grešiš pošto provereno znam koja preduzeća i koji sistemi su na udaru od nove godine na vamo, uopšte nisu ne zaštićeni i naivni igrači...
                    Da, naravno da mislim na mala i srednja preduzeća, uostalom ona koja najviše osete ovo... mala firma = malo resursa (para). Takođe je tužna istina da se ogromna većina dodatnog softvera pravi isključivo za Windows... ma bre kao droga... prvo ti daju da se navučeš (piraterija) a onda ga zacepe po ušima kad nemaš kuda ni kako.

Ako je takva ozbiljnost u pitanju, meni je to OK. Ja sam i bez da moram prešao na legalu... i u firmi sam to sproveo koliko je bilo moguće (baš zbog win specifičnih programa), e sad šta će biti kad i ako uđu... pošto od licenci imamo samo legalan Kaspersky i jedan win na nekom mrtvom laptopu.

Originally posted by djukic
                    Dobitna kombinacija za ultra male firme:

1. Windows 7 starter
                    2. Office 2010 starter (excel i word)

Ovo radi, meni koristi u gomili firmi, narocito na racunarima tipa kasa i slicno. Instlacija linux-a nije moguca u vecini slucajeva jer poslovni softveri uglavnom su zasnovani na windows platformi.
                    Može (tj. mora) ovako ako se ne može pobeći iz ralja windows programa. Samo mi nemojte Access wannabe kliktače zvati programerima Fiskalna kasa (Galeb) MOŽE da radi pod Linux-om bez ikakvih problema. Ne govorim napamet. Program je koštao 20-tak hiljada dinara.... ali to sad već nije tema.

Comment

• Cvagen
                      Banovan
                      • 17.04.2010
                      • 122
                      • Beograd

Ne vidim zašto bi išta bilo išta drugačije nego što je do sada bilo. Niti je privreda ojačala toliko da bi inspektori naprasno dobili ne znam koliko veće plate od trenutnih jedno(i po)mesečnih prehrambenih potrepština = manja verovatnoća da budu korumpirani, niti je bilo koje domaće tržište postalo dovoljno razvijeno da bi bilo ko sa strane imao interesa da ga javno uslovljava legalnim softverom.

Eventualno bi mogli da zahtevaju da bude obavezan legalan Windows i Office, jer to baš svako koristi, a i zaista je priuštivo, čak i na Balkanu. Taman se i uklapa u zvanično stremljenje ka civilizovanom svetu.
                      Ostali programi shodno prilici, situaciji, dogovoru, u svakom slučaju mora da postoji i neki član/stav/pasus zakona koji nije "automatizovan" do krajnjih granica i gde nije jedini epilog situacije momentalna naplata pune kazne uz izričitu zabranu svih vrsta reagovanja, jer je vrlo rovito vreme za drastične mere te vrste, koliko god da su legitimne i pravedne na prvi pogled.

Comment

• Cougar
                        CBC Senator XXL
                        • 13.06.2009
                        • 352
                        • NBG // Vrbas
                        • Cougar XR 2.5 V6 24v

Realna situacija kad MS kancelarija i/ili BSA (advokatska kancelarija koja završava ceo pravni aspekt MS Srbija, Adobe...) dobije "anonimnu dojavu" ili sami procene da neko pravno lice koristi pirateriju jeste slanje dopisa koji daje otvoren prozor da se legalizuje ako vec nije, prestane sa koriscenjem ukoliko ne zeli da plati ili prilozi dokaz i obavestenje o ukupnom broju racunara pod licencnim softverom... naravno ne odazivanje pozivu je povlačilo kontrolu u dogledno vreme... navedeno je aktuelno godinama, tačnije po mojim saznanjima od 2004 godine...

od 2010 postignuta je saradnja sa našom poreskom (obzirom da je obostrani interes) da državne službe vrše kontrole, naravno ti inspektori su prošli adekvatne obuke i na kraju su dobili par softverskih alatki koje im omogućavaju brz i jednostavan pregled servera, radnih stanica i generalno cele mreže koja im se stavi dostupna a imaju pravo da pogledaju svaki računar... opet ni u ovoj soluciji kad se utvrdi da pravno lice ne poseduje uopšte licence ili taj broj nije u skladu sa zatečenim stanjem ne ide kazna po automatizmu već se daje otvoren prozor da se legalizuje...

To su bile posledice kontrola i aktuelnih zbivanja u praksi...

Preventiva srednjim i velikim sistemima jeste adekvatna edukacija ili bar konsultacije na temu MS licenciranja pošto postoje brojne začkoljice, prečice, razni tipovi ugovora i slično gde se može proći dosta jeftinije nego kad dođe kontrola pa se licence kupuju u dobijenom roku tj. na brzinu...

Alternativa za male firme mogu biti windows embedded varijante gde postoji mogućnost da se windows "skroji" po njihovoj meri tj. sami biraju šta će on sadržati i slično a cena je čini mi se oko 80e po licenci...

I da pomenem da se kod Linuxa pojavio novi momenat koji neće doprineti izradi poslovnog softvera a to je naplata licenci onima koji proizvode softver na linux platformi i vrše dalju prodaju...

Comment

• DraxNS
                          CBC Senator XXL
                          • 24.10.2006
                          • 520
                          • Bačka Palanka
                          • Peugeot 307 SW

Znam da se ne citira post iznad, ali samo da budem jasniji sa pitanjem
                          Originally posted by Cougar
                          I da pomenem da se kod Linuxa pojavio novi momenat koji neće doprineti izradi poslovnog softvera a to je naplata licenci onima koji proizvode softver na linux platformi i vrše dalju prodaju...
                          Kako se to i gde i od koga pojavio ovaj momenat?? Ko naplaćuje i kakve licence i po kom osnovu?? Ako je alat pod GPL licencom, ti kao proizvođač/programer si njom obavezan da proizvod/program isporučiš pod GPL uslovima. To NE ZNAČI da sam proizvod/program mora biti besplatan, već da PRAVA koja su dobijena korišćenjem GPL licenciranog alata PRELAZE i na proizvod.

U prevodu, ako je krajnji program plod nastao pod GPL licencom, gde je ona ispoštovana i u proizvodnji i u prodaji, NE PODLEŽE nikakvim drugim vlasničkim licencama! Tu jedinu "licencu" može da traži država, samo ne znam po kom osnovu?

Zato te molim da mi pojasniš o čemu se konkretno radi.

Comment

• Cougar
                            CBC Senator XXL
                            • 13.06.2009
                            • 352
                            • NBG // Vrbas
                            • Cougar XR 2.5 V6 24v

Ako je krajnji program plod nastao pod GPL licencom, gde je ona ispoštovana i u proizvodnji i u prodaji onda NEMA priče o komercijalnoj prodaji!

Ako recimo uložiš 30.000€ u izradu nekog modula ili uopšte nekog rešenja i pritom ispoštuješ 100% GPL licencu koja kaže da proizvod mora biti open source i kreneš da prodaješ takav proizvod, šta misliš koliko dugo će nekome ko ima dobre kanale distribucije trebati da skine kod, kompajlira i krene u prodaju pod nekim svojim brendom...?!

Eventualno u jednom momentu kaže Hvala...

P.S.

Na ova dva linka ima masa komercijalnih open source softvera "za svakog po nešto..."

Comment

• DraxNS
                              CBC Senator XXL
                              • 24.10.2006
                              • 520
                              • Bačka Palanka
                              • Peugeot 307 SW

Upravo si opisao odnos RedHat - CentOS ili ako se ne varam Mandriva - PCLinux ili pak Suse - OpenSuse, gde prvi prave sve i PRODAJU binarne verzije, a zahvaljujući OBAVEZI davanja izvornog koda je nastao CentOS, PCLinux i OpenSuse, koji samo prekompajliraju te pakete i markiraju ih kao svoje. Neki put čak ni to .

Ono koliko ja vidim, ni jedni ni drugi se ne bune. Oduvek je koncept poslovanja OpenSource firmi bio drugačiji.... i iskreno mislim pametniji i prirodniji... Neka osnova je bila evo ti free alat, ako hoćeš sam da se mlatiš, samo napred, ako nećeš, nemaš vremena, nemožeš ili jednostavno nećeš da razmišljaš o tome, mi ti pružamo podršku koja KOŠTA prema tvojim potrebama.

Ti si se bazirao na razvoj modula ili programa. OK. Ako već vredi u to uložiti nekoliko desetina hiljada novaca, a niko još nije... to ti je jasan znak za dve stvari. Ili je ideja pogrešna (nikom ne treba) ili nema znanja da se napravi a bogami i para. Recimo da napraviš tako nešto, znaš koji su ti resursi trebali za razvoj, isti toliki trebaju i nekom drugom da bi ti parirao. Takođe, ti kao prvenac u tom konkretnom slučaju imaš CELO tržište za sebe, pa dok, kad i ako neko odluči da proba na osnovu tvog izvornog koda da napravi priču, ti već imaš klijente. A onda se bitka više ne dobija proizvodom već pratećim uslugama.

Sve u svemu, princip i logika GPL programa i poslovanja je potpuno drugačiji od svega ostalog (klasike). Ako ti baš smeta GPL ima i LGPL, a ima ih još i more... nije OEM Biblija

A i dalje nisam dobio odgovor koje i kakve licence se plaćaju?

Comment

Working...
                              X