Zemlja robijasa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Odg: Zemlja robijasa

Originally posted by gorans View Post
    Moj zet je otisao u Keln pre 20god. i sad je jedan od nasih naj bogatijih ljudi u Kelnu.Otisao je kao auto mehanicar pa je bio i gipsar i keramicar i sve sta treba,radio sto se kaze 25 sati dnevno i uspeo.
    Da je otisao u Tokyo ili Stutgart, umro bi gladan, mudar izbor, automehanicar u Kelnu
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

Re: Zemlja robijasa

makar od šljake niko nije postao bogat (za njihove prilike) ili makar retko ko.
      nemam vanserijsko znanje a ni zvanje pa da doguram dalje od neke sljake te je ovo jedan od mojih razloga protiv odlaska. da, rmbanjem tamo negde mozda cu imati vise novca u nekoj dugorocnoj jednacini ali 'bem li ga, nije sve ni u novcu.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Cika Sima
        CBC Član
        • 21.02.2012
        • 38
        • Novi Sad

Odg: Zemlja robijasa

Citam sve ovo i ne mogu cudom da se nacudim. Zivim u Srbiji, imam 40 godina i posedujem daleko vise nego sto je prosek u Srbiji, pa i na zapadu. Imao sam svoju firmu, koju sam prodao, i sada cekam da se sredi kriza pa da krenem ponovo.

U Srbiji se odvija prvobitna akumulacija kapitala. Ko ne iskoristi ovu priliku da postane gazda, ostace veciti najamni radnik. Sa 5000 €, mozete zapoceti lep porodicni biznis, koji ce se vremenom razviti u ozbiljan posao.

Naravno, prvo sto ocekujem kao pitanje je: "a sta da radim kad nemam ideju". Analiziranjem situacije oko sebe, lako cete zakljuciti sta je to sto fali u vasem gradu.
        Evo par primera.

U Srbiji se nista zivo ne radi. Ali nista. Komsija kupio klimu i vec dve nedelje ceka da mu ovlasceni servis ugradi. Prebukirani su i nemaju slobodnih termina. Onako bez veze nazovem jednog uvoznika klima uredjaja i pitam ga kako bih ja mogao da budem ovlasceni serviser!? Oni rekose da moram imati radnju ili firmu registrovanu za ovaj posao, i da moram otici kod njih u Beograd na besplatnu obuku koja traje 6 nedellja, i ako polozim ispit, upisace me na listu ovlascenih servisera. Eto posla samo ko hoce.
        Solarne kolektore na primer u Srbiji, ugradjuju strane firme i njihovi inostrani radnici (rumuni madjari...) po nenormalnim cenama jer u Srbiji NIKO NEMA SERTIFIKAT za ugradnju solarnih kolektora. Za to je potrebno da se javite nekom od proizvodjaca, i odete kod njega u inostranstvo na besplatnu obuku i usput postanete njihov sertifikovani zastupnik za Srbiju. Nakon sto dobijete sertifikat, mozete ugradjivati kolektore te firme.
        Onda sledi pitanje: "A odakle mi pare?"
        E pa to je najcesce postavljano pitanje u Srbiji. Hoces da imas siguran posao? Pa prodaj auto, uzmi kredit i stavi imovinu na hipoteku, uzmi startap kredit, ili pare sa biroa za samozaposljavanje.
        Ja sam nasledio stan od roditelja i umesto da ga izdajem , ja sam ga prodao, a novac ulozio u obrazovanje i sticanje sertifikata. To mi se na kraju visestruko isplatilo. Danas posle 10 godina imam stan i kucu u Novom Sadu, umesto stana u Subotici.
        U Srbiji definitivno moze lepo da se zivi, ali treba raditi glavom a ne misicima. Tih jakih a ne mnogo pametnih ima na sve strane.
        Po meni je odlazak u inostranstvo predaja pred samim sobom i pred svojom porodicom.
        Napominjem da sebe ne smatram narocito inteligentnim i pametnim, ali sam naucio da mi se svaki dinar ulozen u znanje, visestruko vratio.
        Last edited by Cika Sima; 18.07.2012, 02:51.

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Ja sam konkurisao za posao u jednoj drzavnoj firmi i za radno mesto se trazi 3000-5000e! I o kojoj drzavi mi da pricamo? Znaci,ja treba da pozajmim 5000e od strica (jer je jedini koji moze da mi da a moze zato sto je radio u Nemackoj) da bih se zaposlio za platu od 500e?

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Strelo, sledeći put kad napišeš da je neko iz vrha države ovakav i onakav a više nikakav, staviš lepo svoje podatke i ostaće zapisano ne sekiraj se.... Ovako će mene da nadju a tebi lepo po onom tudjim ledjima sto batina a mene ne boli. Zato ne volim ove teme, uvek se nadje neko da pomene četnike i partizane...
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• macaneli
              CBC Senator XXL
              • 04.08.2008
              • 327
              • sremska mitrovica - Genova
              • S-max

a mogli bi i da zakljucamo temu velike vodje?I ovako mislim da smo skrenuli sa teme
              ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• strela75
                CBC Član
                • 02.07.2008
                • 64
                • Krnjaca

Izvini Doro, navedoh jedan skorasnji primer iz blizeg okruzenja, cisto ukazujuci na to kako sve funkcionise. Totalno zaboravih da je pomenuti i dalje u moci, pa da ga nije pametno imenovati. Ali sta je tu je. To sto sam napisao je tako kako sam napisao. Makar ja to tako vidim.

Ajd' u zdravlje i dalje na spavanje. Kako nam je smo dobro ovde.
                Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Da se malo približimo temi :-)
                  Pošto smo pošli od Australije ... Singapur je prilično blizu.
                  Jedan ing. iz Srbije (Bora) je radio u regionu (preko domaće firme), Jugoistočna Azija, tamo nekih 80-tih pa leteo kući na godišnji preko Singapura. Kao elektroničar (a i uopšte) oduševi se on gradom (državom). Raspituje se kako da se tamo skrasi i dobije odgovor da je to jako komplikovano i teško, a kada je jedan od važnijih razloga naveo biznis, dobio je (ispravan) odgovor da mu je mnogo lakše da počne u svojoj zemlji (to što je komunistička, još bolje, i još lakše).
                  Glavni argumenti su da je potrebno manje novca, konkurencija je slabija, sporija ... koliko god da ne znaš uticajne ljude više ih znaš nego u drugoj državi (i uopšte imaš više prijatelja, to jeste tad bilo, sad se ne bih kladio), itd.
                  To je samo primer (a slično tvrde mnogo naši tamo).
                  Tako da su tu slažem sa "Cika Simom".
                  Predlozi su takođe dobri.
                  Naravno, ne možemo (baš) svi biti preduzetnici, majstori, fudbaleri ...
                  Doduše serviser* je malo lakše (bar za klime, i još kućne**, pa nije baš neka nauka a traženo jeste).

* na žalost i za instalaciju TNG-a je ličilo da je lako pa su ljudi imali muke sa amaterima (doduše nisu bili ovlašćeni iako su neki od njih prošli kurseve)
                  ** mada ugrađivanje na nekom visokom spratu, može biti "prijatno" iskustvo.

P.S.
                  Ostaje da rad "kod drugoga" definitivno ovde ne može da se meri sa tamo.
                  Naravno osim izuzetaka koji potvrđuju pravilo (neki delovi, nekih budžetskih firmi ili povlašćen položaj u njima).
                  Last edited by expendable; 18.07.2012, 16:57.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sErGiO
                    Moderator
                    • 30.01.2007
                    • 2769
                    • Neko selo pored Beogr
                    • Alfa Romeo 156SW

Kao što reče kolega nismo svi za preduzetnike, naročito u zemlji gde im država dere kožu sa leđa i non stop izmišlja neke nove namete.

Comment

• mupe
                      CBC Senator XXL
                      • 05.10.2006
                      • 822
                      • bg
                      • Laguna 3 GT 2.0T 205

Evo i mojih nekoliko centi na ovu temu. Završio sam pravni fakultet, učenjem naravno. Čekao na posao nešto više od godinu dana i dobio ga relativno slučajno, praktično bez ikakve veze (samo mi je komšinica koja tamo radi javila da treba da budu primljena 4 pravnika i prijavio sam se na konkurs) i to u jednoj državnoj instituciji.

Svojim radom sam za nepunih 9 godina napredovao od pripravnika do rukovodećeg mesta u jednoj od organizacionih jedinica. Nisam direktor, ali sam u kabinetu. Znam da zvuči neverovatno, ali nisam član ni jedne stranke, niti sam platio za to napredovanje. Imao sam doduše i nešto sreće, jer su ljudi kojima sam bio najbliži saradnik napredovali, pa su i mene povukli sa sobom.

Radim svakodnevno duže od radnog vremena, najčešće 9 - 10 sati. Plaća mi se 8, naravno.

A koliko se plaća? Pa, sada imam negde oko 700€. Čak i za naše pojmove to nije neka spektakularna cifra, ali znam da mi je bolje nego većini. Međutim, već u Hrvatskoj, moj kolega u odgovarajućoj instituciji ima istu toliku platu na mestu običnog referenta. U Nemačkoj isti taj običan referent, pravnik, u sličnoj instituciji ima 4.000€. Informacija dobijena od savetnika generalnog direktora te institucije.

Onaj kolega u Hrvatskoj sa svojih 700€ ne može da živi mnogo bolje nego što bi ovde živeo pravnik referent koji bi imao negde oko 450€. Sa druge strane, onaj u Nemačkoj, konkretno u Berlinu, sa svojih 4.000€ može da uživa i da bude srećan što je deo svog života uložio u studiranje.

Ja nisam srećan. Za odgovornost i obaveze koje imam, plaćen sam bedno. Zbog propusta nekog službenika mogu da završim isprozivan svuda. Sa tih mojih 700€ ovde nikad ne mogu sebi da kupim ni mali stan, a ako bih uzeo neki kredit, ostao bih dužnik do kraja života i teško da bih porodici mogao da obezbedim normalan život.

Ali, nije sve ni u parama. U ovoj zemlji ako zarađuješ dobro, kao privatnik, automatski si meta reketaša. Ako voziš dobar auto, nije ti baš pametno da ga ostavljaš na javnim parkinzima. Ako voziš bilo kakav auto, nisi siguran da ćeš ujutru zateći gorivo/cd plejer/navigaciju u njemu. U saobraćaju samo čekaš kad će neka isfrustrirana budaletina da te ubije. Meni pre neki dan izlete BMW 5, poslednji model, NS tablica, kroz crveno svetlo u raskrsnici i pravo na mene i još galami što ga ne pustim da prođe.

Pa onda dalje - Kosovo, Vojvodina, Sandžak... ima li ikad kraja krizama u ovoj zemlji? Hoće li ikad doći trenutak da kada nešto planiraš ne treba da uzmeš kao parametar i mogućnost da budeš mobilisan?

I zato kažem - najviše žalim što nisam pobegao odavde dok sam mogao, dok sam bio mlađi. Do sada bih u bilo kojoj normalnoj zemlji bio svoj na svome, živeo bih mnogo normalnije nego ovde i pucalo bi mi ko je na vlasti i koga je koji sud oslobodio optužbi.

Kao što rekoh na početku, to je mojih 2 centa. Siguran sam da ne misle svi ovako, ali eto, ja mislim.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

I nisi jedini!
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Fazon je da kad si mlad i imaš nekih izgleda i ovde, teško se odlučuješ jer treba prelomiti ostavljanje sveg poznatog pa sve ispočetka... kad malo omatoriš pa te ni oni tamo neće a uvidiš da su se svi prijatelji razišli kud koji a neki više i nisu prijatelji a stekao si i druge koje pre nisi imao i to par puta u krug, utvrdiš da je isti qjur živeo tamo ili vamo.
                          Iskreno mislim da je Australija, NZ ili Kanada, Amerika bolje rešenje jer se redje dolazi. Znam sve koji dolaze da pate kad se vraćaju. lepo im je ovde jer prvo su došli na odmor i ništa ne rade, drugo imaju para da slupaju to malo dana baš kako hoće a treće vide sve koji ima fale na neki način a onda ide šok i realnost da je tamo život bolji i sigurniji u smislu izvesnosti šta će biti za mesec dva ili godinu dve i da se mora vratiti tamo iako ne želi. Nešto dana nelagode i opet mir do sledećeg dolaska...

Nemam nijednu tetku u Ameriku da mi ostavi nasledstvo pa da živim ovde kao ja hoću A gajbice su već nosali tako da ni to nije više unosan posao

https.autogas.rs

Comment

• Ji 4Tze
                            CBC Senator XXL
                            • 04.05.2006
                            • 806
                            • bg
                            • Honda CR-V 4WD

Re: Zemlja robijasa

Ko god misli da ode i proba nešto drugo treba da zna jednu stvar - a to je da ovde apsolutno ništa neće da se promeni i da uvek može da se vrati na isto. Za jednu-dve-pet godina koliko ti treba da probaš nešto negde preko, pa i da odeš i da se vratiš ništa nećeš da propustiš a imaš šansu da uspeš više nego ovde.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Odg: Re: Zemlja robijasa

Originally posted by Ji 4Tze View Post
                              Ko god misli da ode i proba nešto drugo treba da zna jednu stvar - a to je da ovde apsolutno ništa neće da se promeni i da uvek može da se vrati na isto. Za jednu-dve-pet godina koliko ti treba da probaš nešto negde preko, pa i da odeš i da se vratiš ništa nećeš da propustiš a imaš šansu da uspeš više nego ovde.

Esencija od teme

https.autogas.rs

Comment

• mupe
                                CBC Senator XXL
                                • 05.10.2006
                                • 822
                                • bg
                                • Laguna 3 GT 2.0T 205

Možeš samo da propustiš upadanje u još veće blato...

Comment

Working...
                                X