dvojno drzavljanstvo i voznja kola na strane table

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dfast
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2005
    • 1302
    • Hoofddorp NL /Bgd

Ako se secate, a nije proslo puno vremena kada su se ljudi odjavljivali u Srbiji i prijavljivali u Crnoj Gori, sve je to bilo odradjeno po propisu, regularno, sa regularno ocarinenjim automobilima. Pa se onda krenuli ljidima da oduzimaju automobile jer se radilo jer ipak ne mozes imati boravak u Cg a ziveti i raditi u Srbiji. To je ono sto nije bilo regularno, jer su vrla lako proverom dobili podatke sa starog boravista a u registracionom listu pise i radno mesto itd, dakle lako se dolazi do podataka. Mojoj drugarici su bili oduzeli auto po tom osnovu i stajao joj je auto nekoliko meseci u Slobodana Penezica, i tada se desila smena vlasti cuvenog oktobra kada su morali sve da dovedu u red, i auto joj je vracen jer je bila student i neudata , (glupost, hocu da kazem nisu mogli da je povezu sa Bgd-om), itd.

Comment

• dintel011
      CBC Senator XXL
      • 12.03.2005
      • 348
      • Beograd, Vidikovac

Ja vise necu da se ubedjujem.
      Samo cu da kazem da su me do sada zaustavljale sve policijske formacije, od "prasinara" do interventne.
      Da sam ucinio carinski prekrsaj , odavno bi ostao bez kola.
      Inace znam da su jednom liku iz Obrenovca oduzeli 3 auta na strane table jer ga je neko prijavio da se bavi dovozom i preprodajom kola, sto je po zakonu carinski prekrsaj, jer ne sme da se prodaje bilo koja roba inostranog porekla, pa ni kola u SCG ako nije placena carina.
      E njemu su oduzeli iako je imao papire ali zato sto ih je preprodavao.
      Kad me zustave, ne lazem za prijavu boravka.
      Kada me zaustave pokazujem sledeca dokumenta:
      Saobracajnu, zeleni karton, ugovor o kupovini auta.
      Strani pasos, stranu licnu kartu.(pasos nije hrvatski, kamo srece da jeste, doterivo bi kola iz italije posto ne treba viza).
      Domacu licnu kartu i domacu vozacku dozvolu.

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Ako je u nekom drugom pasosu upisana adresa u Srbiji (a poseduje se i nas pasos), to podrazumeva da se ne zivi u inostranstvu, pa samim tim nema ni one opcije za voznju do 6 meseci,
        pa to sam te pitao.. a ti napisao da je adresa nebitna i da moze da se vozi auto.. otkuda sama promena...?

naravno da se ne zivi u inostranstvu cim je adresa u pasosu ona iz Srbije. to sam potencirao kao vazana element ali je izgleda promaklo.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja sam pricao univerzalno, za bilo koju situaciju po mom saznanju (odranije).

Kad me zustave, ne lazem za prijavu boravka
          ok, samo kazi ako nije problem je li to Srbija (adresa u prijavi boravka). ?

Kada me zaustave pokazujem sledeca dokumenta:
          Saobracajnu, zeleni karton, ugovor o kupovini auta.
          Strani pasos, stranu licnu kartu
          i koja je adresa boravka u tim dokumentima (iz koje zemlje, Srbija ili neka druga ?)

Domacu licnu kartu i domacu vozacku dozvolu
          tu je adresa pretpostavljam srpska, a nije ni bitno sto se dokumenata vezanih za auto tice.

nemoj da se ljutis, pokusavamo da razjasnimo do kraja sta moze a sta ne, danas po propisima takvi kakvi su.

nema tu neke lose namere, bar ne sa moje strane a lici da si se uvredio zbog necega. nije vredno, opusteno.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Za sada se toleriše vožnja auta na CG table....možda do referenduma, a posle ćete shvatiti da ste vlasnik vozila sa stranim tablama koje se vodi na stranog državljanina i da ste u carinskom prekršaju.....
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• dintel011
              CBC Senator XXL
              • 12.03.2005
              • 348
              • Beograd, Vidikovac

@BRICK
              Opet se nesto tripujes, ovaj put da se ja nesto ljutim, daleko od toga.

U mom stranom pasosu nije ni predvidjeno da stoji adresa.
              U stranoj lk stoji "yugoslavia" kao adresa, nema grada, ulisa ni broj.
              Sto se tice domace lk i vozacke, tu mi stoji adresa u Beogradu.

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

Ipak svi mi treba da budemo srecni sto zivimo ovde gde jesmo, jer u vecini pravno uredjenih drzava i sama pomisao na ovakve kombinacije je solidno kaznjiva.
                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• dintel011
                  CBC Senator XXL
                  • 12.03.2005
                  • 348
                  • Beograd, Vidikovac

Originally posted by TETAK
                  Zaista nemam više snage, a Bricku sam počeo da se divim....Evo iz prve ruke, takvih sam vozila koje su naši ljudi pokušavali da voze sa stranim tablama, svojevremeno oduzeo na desetine i uz prijavu dostavio Carinarnici u Kraljevu na dalje procesiranje!Možete samo da zamislite kakvih je sve tu bilo priča i kombinacija....eto, deo ste mogli da pročitate i na ovoj temi!
                  Jel nije problem da napises dali su ti ljudi od kojih si oduzeo kola imali neke legalne strane papire?
                  Jel imao neko od njih dvojno drzavljanstvo?
                  Ako izuzmemo da su im oduzeta kola zbog falsifikovanja papira(viza, osiguranje, strana lk, saobracajna, ), i da je auto bio bez potragr, jel mozes da navedes razlog oduzimanja?

Comment

• dintel011
                    CBC Senator XXL
                    • 12.03.2005
                    • 348
                    • Beograd, Vidikovac

Evo zvanicne informacije sa sajta MUP-a Srbije:

Upravljanje tuđim vozilom registrovanim u inostranstvu

Ne postoje smetnje da strani državljani kao i državljani SRJ koji su na privremenom radu u inostranstvu daju dozvolu za upravljanje tuđim motornim vozilom strancu ili državljanima SRJ koji su takođe na privremenom radu u inostranstvu da istim vozilom mogu da upravljaju za vreme svog privremenog boravka u SRJ. Takvu dozvolu za upravljanje tuđim motornim vozilom koje prelazi granicu SR Jugoslavije, saglasno odredbama člana 4. Zakona o poveravanju javnih ovlašćenja Auto-moto savezu Jugoslavije ("Službeni list SRJ", broj 26/95) izdaje AMSJ uz ovlašćenje i potpis vlasnika vozila.

Ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom registrovanim u inostranstvu može izdati nadležna organizacija. Na osnovu takvog ovlašćenja, vozilom inostrane registracije mogu upravljati stranci i državljani SRJ koji žive i rade u inostranstvu, ali ne i državljani SRJ - rezidenti SR Jugoslavije, jer u suprotnom čine carinski prekršaj.

Ukoliko se radi o punomoćju datom u obliku privatne isprave, pa se posumnja u njegovu istovetnost, u smislu odredbe člana 50. Zakona o opštem upravnom postupku, može se narediti da se podnese overeno punomoćje.

Upravljanje vozilom strane registracije za osobe sa dva državljanstva

Ne postoje zakonske smetnje da se vozilom inostrane registracije, registrovanim na ime vlasnika sa dva državljanstva upravlja u SR Jugoslaviji za vreme privremenog boravka.

Za upravljanje motornim vozilom na teritoriji SR Jugoslavije potrebno je da imate inostranu vozačku dozvolu ili medjunarodnu vozačku dozvolu izdatu u inostranstvu, na osnovu kojih isprava možete upravljati najduže šest meseci računajući od dana ulaska na teritoriju SR Jugoslavije, ili jugoslovensku vozačku dozvolu

Da li državljani SRJ mogu upravljati vozilima sa BiH tablicama?

Vozila registrovana u Bosni i Hercegovini smatraju se vozilima sa inostranom registarskom oznakom. Ukoliko ova vozila nisu registrovana na ime našeg državljanina, a isti ih sam koristi na putevima u nasoj zemlji, onda se smatra da postoji osnovana sumnja da je učinjen prekršaj kojim se krši propis o uvozu vozila u našu zemlju.

Kada se u kontroli vozila na putevima zateknu ovakva vozila, nadležni policijski organi imaju pravo da vozilo, sa prijavom, predaju najblizoj carinarnici, koja će odlučiti o prekršajnoj odgovornosti i daljoj sudbini vozila

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

Originally posted by dintel011

Upravljanje vozilom strane registracije za osobe sa dva državljanstva

Ne postoje zakonske smetnje da se vozilom inostrane registracije, registrovanim na ime vlasnika sa dva državljanstva upravlja u SR Jugoslaviji za vreme privremenog boravka.

Za upravljanje motornim vozilom na teritoriji SR Jugoslavije potrebno je da imate inostranu vozačku dozvolu ili medjunarodnu vozačku dozvolu izdatu u inostranstvu, na osnovu kojih isprava možete upravljati najduže šest meseci računajući od dana ulaska na teritoriju SR Jugoslavije, ili jugoslovensku vozačku dozvolu
                      Lepo napisano, samo ostaje dilema o kojoj smo vec govorili, a to je da je to, po mom shvatanju propisa, nemoguce ukoliko neko u tom stranom pasosu ima upisanu adresu iz Srbije, jer to aposlutno znaci da se i pored stranog drzavljanstva tamo ne zivi, a u prvom stavu se govori o upravljanju u SCG za vreme privremenog boravka (npr. godisnji odmor, poseta familiji...)

Comment

• nbbulevar
                        CBC Član
                        • 02.06.2005
                        • 90
                        • Novi Sad

za voznju stranog automobila potrebna ti je licna karta sa prebivalistem u toj zemlji ili radna viza ukucana u pasos i kraj price LOCK

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Na to sam i mislio, ali sam morao da dopisem zbog nejasnog objasnjenja genijalaca iz MUP-a.

Comment

• dintel011
                            CBC Senator XXL
                            • 12.03.2005
                            • 348
                            • Beograd, Vidikovac

Originally posted by nbbulevar
                            za voznju stranog automobila potrebna ti je licna karta sa prebivalistem u toj zemlji ili radna viza ukucana u pasos i kraj price LOCK
                            Nemam ni jedno ni drugo, imam dvojno drzavljanstvo i vozim trenutno na I table a pre toga vozio sam nna CH, i D.
                            Bitno je da se ispunjava neki od uslova (viza ili dvojno drzavljanstvo), a cije su table i dal poticu iz zemlje cije papire imas, to nije bitno.

Comment

• Joker
                              CBC Veteran
                              • 09.05.2005
                              • 116
                              • Subotica

Opet se vracamo na pocetak diskusije
                              Mislim da je ovde receno kako po zakonu moze da se vozi strani auto. A ja mogu da vozim i bez dvojnog drzavljanstva auto na D table dok me ne zaustave

Comment

• ada
                                CBC Senator XXL
                                • 04.06.2005
                                • 2375
                                • Novi Sad
                                • Svasta nesto

dvojno drzavljanstvo i voznja kola na strane table

posto su me prekjuce najzad zvali iz supa i odobrili su mi dvojno drzavljanstvo sa hrvatskom zani ma me da li ima sanse da uzmem auto na strane table i da ga vozim ovde tako i kakva je procedura, i da li treba da imam i hrvatsku dozvolu!!!!!!
                                Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                                Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                                Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                                Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

Working...
                                X