dvojno drzavljanstvo i voznja kola na strane table

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Da li srpski drzavljanin sa stranim papirima moze da vozi svoj auto legalno sa stranim tablama u Srbiji dok je na odmoru? Ako moze, koliko je to dugo? Postoje li ogranicenja? Koja? Pusti taj nesretni neuki izraz TRANZIT koji se pominje u zakonu. To traje 24 sata cak i za kamione koji se sporo krecu. Ako u Srbiji tranzit traje 3 meseca mozda to je nesto drugo. Ako stvarno tako doslovce pise u zakonu taj neko je prilicno bio neozbiljan
    da, moze. on je u svojstvu stranca (zemlje u kojoj boravi).
    moze onoliko dugo koliko je ugovoreno bilaterlano ili opste vazecim evropskim sporazumom.
    koliko znam evropski saobracajni sporazum za turististicki boravak je 180 dana, i isti je za Srbiju, Belgiju, Spaniju, Nemacku...

taj neko ko ne bio neozbiljan su evropske diplomate i zakonodavci kada su formirali pravila tranzita iz drzave u drzavu u Evropi, pravila carniskog nadzora nad robom (ne samo automobili, stosta spada u ograniceni protok), i druge opste vazece mulilateralne sporazume.

neki sporazumi su se menjali ili se menjaju, neki vidovi saobracaja se manje ili vise liberalizuju itd.

konkretno, buduci pan evropski ugovor o avio saobracaju ukida ogranicenja i sistem kvota koji sada postoje.

za drumski saobracaj mozda ce se u buducnosti (daljoj ?) nesto slicno izdogovarati na evropskom nivou ko zna.

Mislim da ste shvatili da mene to licno uopste ne zanima samo pokusavam da iscrpim sve legalne mogucnosti koje nekome mogu da budu korisne i da nesvesno ne pogresi i napravi sebi probleme i stetu
    na toj bazi sam i do sada pisao, bez licnih emocija.

lako se pogresi a posledice kasnije mogu da budu problemi koji su se mogli izbeci.
    mene licno ne zanima posto imam i drugo drzavljanstvo i drugi pasos i (greskom) u njemu strani boravak.
    ali mi ne pada na pamet da tu gresku testiram kada obican policajac moze motorolom za 12 sekundi (kako rece sri) da proveri sve detalje, i sazna da boravim stvarno u Srbiji (ili barem vise od 6 meseci godisnje sto je bitno kada postoji boravak u vise zemalja).

ukratko, za auto kao celinu i za skoljku (karoseriju) vaze pravila da svaka procedura zapocinje iskljucivo na granici neposredno pri ulasku u zemlju bilo da si stranac (onaj pravi da tako kazemo) ili naturalizovani stranac srpskog porekla u nekoj zemlji.

ne mozes autom da trgujes niti da kupis niti da prodas na teritoriji Srbije, cinis carinski prekrsaj (po zakonu, by the book by sri ) dok si u takvom svojstvu.
    ali mozes da uvezes uz uslov da je euro 3 i platis carinu i PDV po propisanoj stopi. kada to uradis onda mozes i da kupujes i da prodajes takav auto bez daljih ogranicenja na teritoriji Srbije.

i to se ne odnosi samo na automobile, vec na svu robu koja nije na LB spoljnotrgovinskom rezimu.

da ta ogranicenja ometaju slobodnu cirkulaciju, da poskupljuju robu, da prakticno nekome smanjuju a nekome povecavaju zivotni standard (na nivou pojedinca) sve to postoji ali je tako regulisano od strane drzave.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• kiki243
      CBC Senator
      • 06.04.2011
      • 201
      • العربية

Re: dvojno drzavljanstvo i voznja kola na strane table

Kao sto vidite poslednji post je napisan pre pet godina ali valjda ce neko videti pa se javiti.U ovih predhodnih pet strana je ada postavljao pitanje i dobojao razlicita tumacenja i na kraju odlucio kako je odlucio.
      Moj problem je naizgled slican ali zapravo nije.Ada je u njegovom stranom pasosu imao STALNU adresu u N.Sadu Ja nemam.Moja adresa je u stranom pasosu-strana ali su mi vozacka i l.k. nase.
      Pitanje glasi,DA li ja kao strani drzavljanin,sa stranom adresom u stranom pasosu,sa NASOM vozackom,i stalnom prijavom boravka kod nas SMEM da vozim stranca.PRITOM-tablice na kolima(zemlja porekla) i moj strani pasos (zemlja izdavanja) NISU iste.
      Naravno,osiguranje,registracija,k.ugovor i legalnost auta se podrazumevaju.

HVALA AKO NEKO VIDI POST-sri ,od tebe se nadam najvise

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Nisi jasan u pogledu vozila: imaš li ga, ili tek nameravaš da kupiš? Ako ga poseduješ, da li imaš i stranu vozačku dozvolu, jer sa našom ne možeš da upravljaš u stranoj zemlji. Moje iskustvo u HR i ovde.
        Ako imaš našu LK, kako imaš stalnu prijavu boravka? Ili si mislio na prebivalište?
        Ako imaš važeći strani pasoš i stranu vozačku dozvolu, možeš da voziš stranca bilo svoga, ili tuđeg na overeno ovlašćenje do 90 dana od dana ulaska u zemlju, na osnovu međunarodnog sporazuma sa zemljama EU.
        Taj propis koriste najviše krijumčari vozila iz Italije, jer ne postoji evidencija ulaza-izlaza na granici, dovezu vozilo na ovlašćenje, falsifikuju dokumentaciju i prodaju, a onda neki bednik kao ja nahebe!

Comment

• kiki243
          CBC Senator
          • 06.04.2011
          • 201
          • العربية

Nisi lepo citao moj post
          IMAM-strani pasos i u njemu adersu stranu(ne nasu)
          IMAM-nasu dozvolu,nasu licnu kartu i nase drzavljanstvo
          IMAM-strani auto,strane tablice , osiguranje i ugovor na moje ime IZ STRANOG PASOSA(ime je naravno isto u oba pasosa ali su adrese RAZLICITE)

JEL SMEM DA VOZIM KOD NAS

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

smes do 180 dana ali da je auto na tvoje ime i da su tablice iz iste drzave kao i taj strani pasos
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• kiki243
              CBC Senator
              • 06.04.2011
              • 201
              • العربية

Hvala sri i ostali koji znate ista o ovome-nije auto iz iste zemlje,jeste ugovor na moje ime-sta sad??

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

pa prebaci ga na sebe, a procitaj i ostatak teme jer je sada spojeno sa slicnom od ranije.

Comment

• kiki243
                  CBC Senator
                  • 06.04.2011
                  • 201
                  • العربية

Hvala na odgovoru sri,nemoze da se carini,nije E3-sta sad?Jel sme ili ne

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

scroll up

Comment

• kiki243
                      CBC Senator
                      • 06.04.2011
                      • 201
                      • العربية

Pa bio sam al covek kaze nesto sto nije moj slucaj.Ja nisam kupio auto ovde pa nacinio carinski prekrsaj.Ja sa auto kupio u inostranstvu od pravog i jedinog vlasnika i sa njim napravio ugovor.Ja nisam ilegalno auto ubacio u zemlju-taj vlasnik ga je dovezao.Ja hocu da vozim taj auto po srbiji jel sam stranac po svim parametrima ali isto tako sam i poreski obveznik ove zemlje pa sam automatski u sistemu pri pnekoj proveri.Ja nisam nasao odgovor nigde pa zato pitam-jel smem ili ne??
                      Hvala unapred..

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Bez obzira što je vozilo ušlo u zemlju legalno, ako je prošlo 90 dana od ulaska, tada je to ilegalno. Za tebe kao navodnog stranca, odnosi se propis dva puta po 90 dana godišnje u razmaku od najmanje 90 dana.
                        Bitan element da li si počinio prekršaj je datum kada si vozilo kupio i sačinio kupoprodajni ugovor i kada je vozilo ušlo u zemlju.
                        Sa našom vozačkom dozvolom ne možeš da voziš stranca po Srbiji.

Comment

• kiki243
                          CBC Senator
                          • 06.04.2011
                          • 201
                          • العربية

Tako drugar-znaci 90 dana i strana vozacka,to fali.
                          Od one price da mora pasos i vozacka da budu iz iste zemlje odakle je auto-nema nista.Jel tako

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

I kao što sri reče: prevedi ga na sebe, ili ovlašćenje da možeš upravljati vozilom od vlasnika u saobraćajnoj dozvoli, ako nije odjavljeno.

Comment

• 206
                              Admin od ispočetka :)
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Po kom zakonu i clanu istog moze do 180 dana, pod okolnostima i u slucaju koji je opisao?

Gde pise da auto mora biti iz iste drzave kao i strana dokumenta, ili da mora biti preveden na njega?
                              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• sri98
                                Admin od Trpeze
                                • 24.10.2004
                                • 7262
                                • Republic of Konjarnik
                                • Toyota Corolla E 210

pitacu carinike za detalje

Comment

Working...
                                X