Da li srpski drzavljanin sa stranim papirima moze da vozi svoj auto legalno sa stranim tablama u Srbiji dok je na odmoru? Ako moze, koliko je to dugo? Postoje li ogranicenja? Koja? Pusti taj nesretni neuki izraz TRANZIT koji se pominje u zakonu. To traje 24 sata cak i za kamione koji se sporo krecu. Ako u Srbiji tranzit traje 3 meseca mozda to je nesto drugo. Ako stvarno tako doslovce pise u zakonu taj neko je prilicno bio neozbiljan
moze onoliko dugo koliko je ugovoreno bilaterlano ili opste vazecim evropskim sporazumom.
koliko znam evropski saobracajni sporazum za turististicki boravak je 180 dana, i isti je za Srbiju, Belgiju, Spaniju, Nemacku...
taj neko ko ne bio neozbiljan su evropske diplomate i zakonodavci kada su formirali pravila tranzita iz drzave u drzavu u Evropi, pravila carniskog nadzora nad robom (ne samo automobili, stosta spada u ograniceni protok), i druge opste vazece mulilateralne sporazume.
neki sporazumi su se menjali ili se menjaju, neki vidovi saobracaja se manje ili vise liberalizuju itd.
konkretno, buduci pan evropski ugovor o avio saobracaju ukida ogranicenja i sistem kvota koji sada postoje.
za drumski saobracaj mozda ce se u buducnosti (daljoj ?) nesto slicno izdogovarati na evropskom nivou ko zna.
Mislim da ste shvatili da mene to licno uopste ne zanima samo pokusavam da iscrpim sve legalne mogucnosti koje nekome mogu da budu korisne i da nesvesno ne pogresi i napravi sebi probleme i stetu
lako se pogresi a posledice kasnije mogu da budu problemi koji su se mogli izbeci.
mene licno ne zanima posto imam i drugo drzavljanstvo i drugi pasos i (greskom) u njemu strani boravak.
ali mi ne pada na pamet da tu gresku testiram kada obican policajac moze motorolom za 12 sekundi (kako rece sri) da proveri sve detalje, i sazna da boravim stvarno u Srbiji (ili barem vise od 6 meseci godisnje sto je bitno kada postoji boravak u vise zemalja).
ukratko, za auto kao celinu i za skoljku (karoseriju) vaze pravila da svaka procedura zapocinje iskljucivo na granici neposredno pri ulasku u zemlju bilo da si stranac (onaj pravi da tako kazemo) ili naturalizovani stranac srpskog porekla u nekoj zemlji.
ne mozes autom da trgujes niti da kupis niti da prodas na teritoriji Srbije, cinis carinski prekrsaj (po zakonu, by the book by sri

ali mozes da uvezes uz uslov da je euro 3 i platis carinu i PDV po propisanoj stopi. kada to uradis onda mozes i da kupujes i da prodajes takav auto bez daljih ogranicenja na teritoriji Srbije.
i to se ne odnosi samo na automobile, vec na svu robu koja nije na LB spoljnotrgovinskom rezimu.
da ta ogranicenja ometaju slobodnu cirkulaciju, da poskupljuju robu, da prakticno nekome smanjuju a nekome povecavaju zivotni standard (na nivou pojedinca) sve to postoji ali je tako regulisano od strane drzave.
Comment