Nije problem u podizanju para sa racuna. Problem je u pravdanju istih. Ako neopravdas na pravi nacin i u skladu sa zakonom onda imas problem na kraju godine jer se svako neopravdano podizanje para dodaje na dobit... A porez na dobit je 20%
Nesto mi se javlja 10%, ali pitacemo licenciranu kad dodje kuci.
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
da oko dobiti cinimi se da ide na 50% bez poreza a na ostalih 50% ide 20% poreza...
Pazi nebitno za poentu ono sto sam hteo da kazem da sloboda u raspolaganju parama sa racuna firme moze biti opasna na kraju godine
Meni prijatelj daje svoju karticu(Metro) koju sam koristio povremeno za kupovinu neke potrošne robe do iznosa od oko 5-6000 din. i plaćao sam kešom po onoj višoj ceni sa kartice odredjene robe.Pitam one koji znaju, da li da to i dalje radim kako čoveku ne bih pravio problem?
Nemoj.
Za sada ne gledaju male iznose, ali ako pocnu (sumnjam ali sta ako...?) onda ce biti u maleru.
On to sigurno ne knjiži u svoju firmu i time čini prekršaj po nekom osnovu kao što je već opisano.
Do sada niko nije pravio pitanje ali su očigledno počeli.
Odluči sam
Ali u svakom slucaju, i dalje se isplati kupovati pica, sokove i vodu, kafu, sredstva za higijenu (osim praska za ves, paste za zube i "intimne" higijene), keks i sl. slatkise (grickalice), mezetluk "na nabadanje" (suvo meso, kackavalj, masline, slag i naravno, sav kancelarijski materijal i ono sto je neophodno za kancelariju.
Sve to moze da se knjizi kao reprezentacija i da se dize kes na osnovu toga, ili u slucaju ostalih stvari, kao kancelarijski potrosni materijal. Ne moze se odbiti PDV na osnovu toga, ali niko ne moze da prigovori za to.
Naravno, dok god to u firmi i knjizis kao troskove reprezentacije i ne prekoracis limit, odnosno kolika sredstva mogu biti odvojena kao troskovi reprezentacije, ne znam koliki je limit u Srbiji, u BiH je 3%.
The difference between men and boys is the price of their toys
Izdaci za reklamu, propagandu i reprezentaciju priznaju se kao rashod u iznosu do 3% od ukupnog prihoda.
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Comment