Imam mačka, Jocu, koji se redovno penje na haubu i krov auta i uvek ih izgrebe. Vozio sam ga par puta i uvek se negde umuvao da ne mogu posle da ga nadjem, a neće da izađe iz kola, nego odma zadrema .
Ovo je tipicna predrasuda jer nemas pojma o karakteru pojedinih rasa. Alex je hteo da kaze...
Originally posted by AlexRS
@Car druze za tvoj komentar "krvolocna zivitinja" pogledaj moj podpis on se odnosi na ljude koji nemaju pojma o rasi i pricaju napamet kao sto si ti uradio...
Mislim da ste ipak vas dvojica ti koji pricaju napamet, a evo odakle je potekao moj komentar:
Sa porodicom je kao macak ali kad dodje neko sa strane zivot ce dati da je zastiti.
I sta sam ja na to napisao? Da nema potrebe imati krvolocnu zver u 21. veku, da se porodica danas ne stiti macevima, sabljama i krvolocnim psima.
Cak nisam ni govorio o nekoj odredjenoj rasi. Iz ovoga mogu samo da zakljucim da vi jedva cekate da se javi neko ko navodno ima predrasude, pa da mu u lice bacite citav jedan niz "argumenata".
Sto se mene tice, mozemo da pricamo i o pudlicama, akcenat je na tome da se tako ne stiti porodica.
Promasili ste poentu, totalno.
Da krenem redom:
@car:
Da si pazljivije citao sta sam pisao,video bi da pise da ne ocekujem da neki drugi pas zameni Dika,niti brze bolje trazim zivotinju da popuni prazan prostor u dvoristu.Ja od tih nisam.Zivotinje za mene nisu ni objekat,ni modni detalj,niti bilo sta slicno.
Meni treba pas,pre svega pametan i privrzen porodici,normalno i da ima i drugih kvaliteta.Nakon svega,moje je misljenje,a i nekih ljudi sa kojima sam razgovarao prethodnih dana,a imaju ili su imali rotvajlere;da posle njih drugi psi ne dolaze u obzir.Toliko o tome sto dolazi,kako ti kazes slican takav.I ne odmah,jer psa ne mozes da uzmes kao u mega marketu,prvog s' reda,moras odredjeno vreme da trazis pravog.Prosli put je to trajalo 8 meseci potrage.
Drugo,krvolocnu zver stvara vlasnik.Tacno je da postoje manje ili vise temperamentne rase,ali malo ko je genetski predodredjen da bude zver.
Recimo,moj pas je ziveo u istom dvoristu sa sedam macaka.Covek od koga sam ga uzeo,takodje imao macke.
Dosta o tome.Ko je hteo da razume,do sad je razumeo.Drugu grupu ljudi vise ne spominjem...
@miquzma:
Citao sam Balkankinology ovih dana,ipak hvala za savet.
@AlexRS, shonsy:
Kad sam '99-2000te trazio stene,hteo sam rotvajlera,ili dobermana,ili staforda.Dobermane sam prvo eliminisao,iako sam imao preporuku od ujaka koji je imao kerusu ranije.Staforda sam cak i zamalo uzeo,jer jedno vreme nisam nalazio stence rota koji bi mi odgovarali(malo zbog porekla,malo zbog cene,malo zbog karaktera vlasnika i roditelja...)Imam dobro misljenje o ASTu,i o terijerima generalno,imao sam nemackog lovnog.Medjutim,da se ne ponavljam,znate sta cu reci.
Dobio sam neke preporuke za odredjene odgajivace,pa cu sledecih dana da ih kontaktiram...Takodje sam od jedne gospodje koja je dugo gajila rotvajlere,dobio savet:Najbolji su letnji psi.-U smislu da je najlakse odgajiti one koji se okote u prolece,rastu kada nije hladno,lakse se razvijaju,bolje napreduju...Tako da cu i to razmotriti...
druze samo napred, podrzavam te da uzmes drugog psa, jel ces dati dom jednom prelepom stvorenju i on ce da ti to vrati, njegovom ljubavlju prema tebi i tvojoj porodici.
Oni koji ne razumeju te stvari nek se raspitaju o tome ili ako ne zele ne treba ni da komentarisu nesto sto nikada nisu osetili i doziveli.
Ako si odlucio da je rot i samo rot onda ti zelim da nadjes sto boljeg psa.
Kada idem kod devojke ceka me Lea (zlatni retriver), koja cuje kada uparkiravam auto i trci do kapije da me saceka i signalizira moj dolazak, ipak joj ne dozvoljavam da ulazi u auto zbog velicine i njene blentavosti ,tek joj je 8meseci pa je sva luda. A kuci kada uparkivaram auto ceka me Crni (domacinac ali sa pasosem i chipom ) koji naravno ceka svaki trenutak da otvorim vrata da uleti, za njega je rezervisano suvozacevo sediste kada sam sam ili izmedju nas kada sam sa curom.
Inace obozavam zivotinje i uvek su tu po par pasa i li macaka. U selu je tu Zuca(pas) i Paja(macak) koji me cekaju da se igramo i ceskamo (lecimo zivce jedni drugima ), doduse njih ne vozim.
Slike imam u mobu ali je kabli kuci , bice sutra.
Ovo je tipicna predrasuda jer nemas pojma o karakteru pojedinih rasa. Alex je hteo da kaze...
@Car druze za tvoj komentar "krvolocna zivitinja" pogledaj moj podpis on se odnosi na ljude koji nemaju pojma o rasi i pricaju napamet kao sto si ti uradio...
Mislim da ste ipak vas dvojica ti koji pricaju napamet, a evo odakle je potekao moj komentar:
Sa porodicom je kao macak ali kad dodje neko sa strane zivot ce dati da je zastiti.
I sta sam ja na to napisao? Da nema potrebe imati krvolocnu zver u 21. veku, da se porodica danas ne stiti macevima, sabljama i krvolocnim psima.
Cak nisam ni govorio o nekoj odredjenoj rasi. Iz ovoga mogu samo da zakljucim da vi jedva cekate da se javi neko ko navodno ima predrasude, pa da mu u lice bacite citav jedan niz "argumenata".
Sto se mene tice, mozemo da pricamo i o pudlicama, akcenat je na tome da se tako ne stiti porodica.
Promasili ste poentu, totalno.
Mozda neke stvari nisu potrebne u ovom slucaju rotvajler realno nikom nije potreban radi neke zastite, ali nisi racunao na karakter osobe koja zeli tog psa iz nekih razloga taj pas mu nasjvise odgovara. Uostalom nije ti ni potreban auto od 200 hp pa bi rado da ga imas a on mnogo vise stete nanosi . Pogotovo sad kad je cela fama oko globalnog zagrevanja i izduvnih gasova. Nije uvek upitanju samo korist to jest dal ceti koristiti ili ne, onda bih mogao sto sta iz kuce da izbacim kao i ti , ili po tebi da se osecam krivim. Kriv sam oprosti mi molim te . Brate ko da nikad u zivotu nisi pojeo parce pice vise i ako si sit, popio 2l coce iz ciste dosade,vozio 200 iz cistog zadovoljstva. Ako nisi onda slobodno mogu reci pope ovo nije crkva
Iz nekog razloga nece da okaci slike kako treba, drugi link je su slike..
Da se razumemo, ove zivuljke se ne voze kilometrima u autu, vise to nekako dodje hobi voznja po dvoristu ili malo po gradu
A dobili smo i jos jednog drugara, tj drugaricu Mazu, mesanac rota i vucijaka.
Sta se desavalo prethodnih dana:
Oglasi,telefon,internet,odgajivaci...I porast pritiska(krvnog) nakon razgovora sa nekima od njih
Puno supljih prica,a malo konkretnog.
Pre par dana okrenem,izmedju ostalih i jedan br. iz oglasa,javi se zena,kaze-ja sam iz BG,ali stenci su u CA.Super,reko' dajte adresu,otici cu da ih vidim.
Juce odem tamo,kad sta imam da vidim:
Muzjak zatvoren u kavezu(namerno ne kazem boksu,jer boks nije 2x2 sa sve kucicom bez prednje strane unutra),ispred neke stale,kucica unutra,posuda sa vodom i drveni pod koji nije ociscen bar 15 dana.Ker ko' hrt-mrsav,broje mu se rebra,ima lepu glavu,noge,ali zapusten.Ima oko 2.5-3 god,i jedno 30 kg.Tuga.Ne laje.
Kerusa i stenci u stalu zatvoreni,covek dodje i iznese mi u gajbici njih cetvoro.Lepi kao i svi stenci,3 nedelje su stari.Mali su da bi se nesto vise videlo,ali palezi im nisu bas dobri("prljav" palez).
Kerusu nisam ni video,ostala zatvorena u stali.Laje.
Na pitanje da li su vam rodovnici roditelja kod vas,kazu nisu,kod cerke su,al su psi nemacki,ma odlicni su.Dobro reko',a sto je ker ovako mrsav?Ma bila zima,te obaveze ove-one,te...
Dobro reko,'fala i dovidjenja...
Dobro se tu razocaram ko sve i kako gaji i prodaje rotvajlere.
Nesto kasnije,svratim do jednog veterinara u gradu (Ceric) i pitam da ne znaju nekoga da ima stene rota za prodaju.Nema,ali iz daljeg razgovora,ja se setim da sam ranije cuo za coveka koji je imao dobre rotove,ali nisam znao ni prezime,ni br.telefona.Samo Dejan.
Uputi me veterinar ko bi to mogao da bude,i objassni mi gde zivi.
Nasao sam coveka,svratio sinoc do njega.Ima tri odlicna odrasla psa,2 zenke i muzjaka sampiona(izmedju ostalih predaka i Rick von Burgthann,i slicni psi).Nema stenaca,ali je njegov ker pario neku kerusu,leglo se ocekuje uskoro.
Tako da cu sacekati da vidim sta ce od toga biti,to je za nekih 10ak dana.
Inace,covek je dosta vremena posvetio psima,medjutim sada nema mogucnosti da drzi tri odrasla rota + jedan bishon,pa keruse koje imaju 4god. - POKLANJA,sa jedinim uslovom da ih uzme neko ko ce dobro brinuti o njima.
Ako nekome treba broj,tj. hteo bi da uzme odraslog psa,poslacu vam broj na PP.
Takodje,ako neko ko cita ovu temu,trazi stene,javicu u vezi okota kad bude,jer i mene zanima.
Kontakt odgajivaca na PP kad bude okot.
Tuzno brate, bas tuzno..... ali jbg znam t.j. vidjao sam pse koji zive i u gorim uslovima... Kad sam ja uzimao pita bila ja slicna prica... Dobanovci... muzjak u kavezu metar sa metar u prednjem dvoristu, zenjka iza kuce u istom takvom... decko iz kokosinjca iznosi kutiju, u kutiji troje.... Kad sam ga doneo kuci nedelju dana je smrdeo da kokoske ili sta vec, nakraju uzmem i okupam ga onako malog ( imao je 40 - tak dana ) obrisem pa onda feniranje pau cebe...
Comment