a ovo se desi kad bas nema ss rece i dobijes pogodak u obrtni transporter gdje su 22 projektila smjestena
Inace masina od 38 880 ccm, V12, 780/980 KS,mehanicki/turbo kompresor(snaga je predstavljena sa jednim odnosno sa drugim punjacem), mjenjaca 2 komada sekvencijalni sa 45 pogonskih i 4o gonjenih lamela po mjenjacu....7 brzina naprijed +rikverc
43 tone,,,,malo li je...
ide na benzin, dizel, kerozin,,,,ma i rakiju da sipas isao bi....
Ma sta jesam li vidio,,,,vozio, hha...kod nas je bio na opitovanju taj tenak, moj kolega je bio glavni demonstrator pa sam se i ja malo stekao da ga prodzandzim,,,,980 KS,,,,uuuuu ideeeeeeee....
samo me razocarala termovizija,,,,crno bijela,,,,ja ocekivao da ce da bude ko u predatoru, ali trt....
A tek vihor sa 1200+ KS,,,,jos bez kupole, znaci 11 tona laksi.....taj bi na dragu pokazao mnogima
ali da ne idem u off....
Ajd ovo moze tema da istrpi...ako ne brisite moderatori.
Vihor, doduse nije imao sluzbenu oznaku M-92, bilo je tu nagadjanja, ali nikada nije dobio potvrdjenu oznaku.
Kupola nikada nije uradjena i uradjena su 4 prototipa sasije na koje je postavljena kupola M-84A.
zaa jedan kazu da je unisten, jedan je u TRZ cacak, a dva na VTI institutu iznad kasarne 4 juli, vojvoda stepa stepanovic po novom...u stvari nema je vise...ugasena
sasija je mijenjana s obzirom da se radi o osnovi slicnoj M84 koja se pokazala idealnom za tako nesto, ima izmjena ali ne bi sad o tome.
Trebao je da bude nesto najsavrsenije na polju OMJ jedinica na planeti kada je zamisljen, bas tako,,,,
ono sto je planirani bilo da se ugradi i sklopi necu da pisem jer bi pomislili da se radi o nekom svemirskom cudu, a ne ovozemaljskom tenkicu.
Trebao je da nosi novi tip kupole koji je trebalo da se radi u sloveniji sa kombinacijom celik, porcelan i kompozitni materijali.
Sto se tice naoruzanja cekao se da zazivi zapadni projekat za topove cal 140 mm, da bi moglo da se ugradi nesto mocnije od toga.medjutim kao sto je kod zapada taj projekat propao, tako je i sa vihorom bilo...
inace planirano je bilo da ispaljuje svasta nesto, od standardnih projektila do protivoklopnih raketa...
ono sto ga izdvaja je motor V46-6 TK2, sa biturbo kompresorom i 1200 ks
sto na 43 tone bruto predstavlja pravi boom i najveci odnos snaga po toni na planeti kad su tenkovi u pitanju.
rusi i dan danas izvlace 780ks za t90, a isti motor u pitanju
Inace radi se o motoru iste osnove kao m84, koji je opet ist kao t55,,,sve je to u osnovi bio nekad avionski klipni motor koje je za potrebe t34 isjecen i postrojeni cilindri i tako se dobio taj motor.
38 880 ccm, V12, 48 ventila, 4 bregaste,biturbo, Imao sam priliku da ga vidim i zapitkujem srucnjake koji su ga testirali nekoliko puta posto su ga opitovali na nasem poligonu .
ide ko nevrijeme, doduse jedan ima kupolu od m84a a drugi je bez kupole. ovaj bez kupole ide ko nevrijeme,,,,potpisuje vjerovali ili ne...
Nazalost nisu mi dali da ga dzandzim, kazu sjebacu nesto,,,,ja baksuz taman sam demonstrirao odvajanje tenka od zemlje sa m84a i kada su vidjeli sta radim, kazu a, a nije ovo za tebe,,,, baksuz
ma ne bi mi dali oni ni u kom slucaju, al ajde....
A zasto ne biste otvorili novu temu o tenkovima??? Verujem da ce moderator to uraditi, moze komotno da se "isece" dobar deo ovoga, a moja poruka da "nestane" i sve je OK
Ja sam se navozao 55-ce da mi se smucila kad sam bio u Vrscu na obuci za vozaca KUB-a ali 84 deluje jako mocno. Ljudi te konjske snage stvarno treba osetiti. 84 ima tu prednost turbo punjaca i ide kao besna.
Moj stric je bio tenkista,komandant u Bitoli, 3.armijske oblasti SFRJ,zavrsio na visoj (ili visokoj) tenkovskoj skoli na Banjici u cinu g/majora,mislim da je bio nacelnik skole.
prilikom jedne vezbe na bataji sretnem jednog svog skolskog koji je tada bio vozac strele 10....rec po rec ajd da me provoza....majko moja ....frajer preleteo preko nekog jarka sa skoro 100 na sat...ledja me bolela par dana...inace sam video uzivo vihora bas u 4 julu (kasarni),ono je moc....a na pasuljanama smo imali malu vezbicu pokusaja prikradanja tenku,ali nismo znali da je fora od oficira bila da nas preplase,sto im je i uspelo...naime cilj je bio sto blize prici tenku a da te posada ne opazi.medjutim posada je vec znala iz kojeg pravca dolazimo i cekala pravi momenat da potera tenka na nas...majko mila bilo je bezte noge poSracu vas
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Halo,halo, pa ti si naš "poru?nik Gruber".......
Tenki? ti je kao lutkica.Da se radi o veoma sposobnom borbenom vozilu, govori i to da svojevremeno Kuvajt izvršio nabavku M-84, a znamo da oni mogu da imaju sve ono što može da se kupi!
Comment