Tenkovi i Avioni

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Ne trisonic u Zarkovu je ostao citav. Jadno je stanje vojske sada pa tako i Vazduhoplovnog instituta u Zarkovu.
    G4 je odlican avion, trenazni, lagan...
    Bilo je zamisljeno da klipni avion Lasta ciji su prototipovi napravljeni neposredno pred raspad Jugoslavije u Utvi Pancevo da komande ima identicne galebu. Na ovaj nacin bi prelazak sa klipne na mlaznu avijaciju u obuci bio olaksan. Dosao rad i lasta ostala u utvi...
    Sto se tice amerikanaca, bili su zainteresovani da kupe Galeb ali bez motora i elektronike. I to je rat prekinuo.
    Dizajn je prekopiran tj. ukraden. Nosta lose nemislim o tome ali je to cinjenica. Cale mi je godinama radio u VTI-u tako da to znam iz 1 ruke.
    U drugoj polovini 80tih zapocet je razvoj prvog pravog nadzvucnog aviona u Jugoslaviji. Prvi kazem jer neracunam orla koji je u eksperimentalnim uslovima probio zvucni zid. Nazalost i taj projekat je prekinuo raspad Jugoslavije.
    https://t.me/pump_upp

Comment

• HotDog
      CBC Senator XXL
      • 06.05.2005
      • 965
      • BSG 75 (011)

svojevremeno zvan "ju supersonik"

Comment

• low rider
        CBC Senator XXL
        • 03.04.2006
        • 613
        • Beograd

Za kolege ljubitelje vazduhoplovne tehnike (przi strejtsi al przi i Orao) :

p.s. "novi avion" je bio prava stvar ... eh

p.s.s.@mirdza, to im je specijalnost let na koji metar iznad krivudavog recnog korita, ili tik iznad zemlje kroz useke, kanjone i klisure,tako su gotovo nevidljivi i ubitacni. Na taj nacin su uspevali da izvrsavaju bombarderske misije i u Najtezim uslovima na svetu, za vreme NATO napada. Znaci Orao je jedini leteo gotovo svo vreme...

Comment

• Marko001
          CBC Senator XXL
          • 09.09.2006
          • 1070
          • Belgrade

Ziveli orao i super galeb

meni je super galeb najlepsi avion...

a sta je jastreb u stvari...

Nego kakve su to misije izvrsavali za vreme nato bombardovanja? ja sam citao kako su bombardovali neke helikoptere na aerodromu kod tirane i neke avione na tuzlanskom... (mada mi je tesko da poverujem u to i vojska nije zvanicno potvrdila)

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Oznaka Galeba na koji mislis a koji je na slikama gore je Galeb G4. Super Galeb je nesto sto je trebalo da se razvija, cak je i zapocet razvoj. Super Galeb je izmedju ostalog trebalo da ima i mnogo jaci motor, i naravno usavrsenu elektroniku.

Inace Jastreb i Galeb G2 jedan je laki jurisnik, a drugi trenazni avion. Izuzetno uspesno su se izvozili pogotovo u Afriku. Logican sled dogadjaja je bio G4 a zatim i super Galeb...

Orao je od uvek imao problema sa hidraulikom, prevelikom tezinom, slabim motorima i strukturalnim problemima. Problemi sa nosacima topa koji su se pojavljivali kod nas, nisu se pojavljivali na Rumunskim modelima???

Isti avion, isto sve ali oni nemaju problema a mi smo ih imali i danas ih imamo ako jos koji orao kod nas leti.

Gledano unazad, tradicionalno smo bili dobri i u proizvodnji i u projektovanju aviona. Posto smo bili otvoreni i prema zapadu i prema istoku tako su se i tehnologije susretale. Samo jos da je para vise bilo i da se Jugoslavija nije raspala, namenska industrija bi i danas bila najuspesnija grana privrede. Pokretac razvoja i u ostalim industrijskim granama.
            https://t.me/pump_upp

Comment

• Marko001
              CBC Senator XXL
              • 09.09.2006
              • 1070
              • Belgrade

pa sigurno ima neke razlike, zasto ih ne modifikuju da budu kao rumunski...

a inace rumuni su nam valjda jedine komsije sa kojima nikad nismo ratovali (ne racunam CG i makedonce) i koji nas nisu udarali sledja kao bugari...

da, inace sam se razocarao sto ove migove 29 sto remontuju nisu dali dovoljno para da se dovedu na SMT standard... nego ce biti samo remont i neka skromna modernizacija...

a trebalo je valjda 10 mil. dolara (ili evra) po avionu, znaci 50 mil. ukupno, ne znam sto ke***ju da nemaju 50 mil. dolara/evra nego samo 25... evo za ovu godinu je vojni budzet milijardu dolara...

mislim, kad radis posao uradi ga da valja u p.m. a ne polovicno...

isto tako, mislim da bi trebalo medernizovati ove migove 21 kao sto su rumuni uradili u saradnji sa izraelcima... i promenjena mu je namena u lovca-bombardera... jeste da su zastareli 21-ice, ali mi ionako necemo opet da se bijemo sa natoom, nego bi trebali da budemo regionalna sila

osim toga, ja kao laik doduse, ne razumem bas, sto ne bi mogli u stariji avion kao mig 21 da se ugradi najnovija elektronika, savremen radar i da se modifikuje da nosi nove rakete itd... uostalom zar nije to i najvaznije sad na jednom avionu... a brz je i vise nego dovoljno, ima jak motor...

sto lep ovaj ruski spot o migu 29...
              http://www.youtube.com/watch?v=Z89B5Y6e ... ed&search=

JEL ZNA NEKO RUSKI?

moze li neko da preprica sta ovde rusi pricaju o migu 29 i poredjenju sa f 16 i o mogucnostima i opcijama za modernizaciju...

i sta su rekli na kraju kao zakljucak?

jel tvrde da je bolji od f 16 i da ima bolju elektroniku

nazalost ne znam ruski, razumem poneku rec samo...

Comment

• Ji 4Tze
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2006
                • 806
                • bg
                • Honda CR-V 4WD

.

Comment

• Marko001
                  CBC Senator XXL
                  • 09.09.2006
                  • 1070
                  • Belgrade

iz koje je to igrice?

koja je dobra igrica gde bih mogao ja ovako mator da vozim mig 29 i da je**m kevu amerima

Comment

• Ji 4Tze
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 806
                    • bg
                    • Honda CR-V 4WD

Battlefield 2

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

jel to odgovor na 1. ili na 2. pitanje ili na oba

Comment

• BOOST
                        Founder - Admin od Začetka
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

Za pitanje 2:

Uzmes JAT-v navion i preletis iznad mesta gde su bile WTC zgrade
                        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                        move your mind

Comment

• Ji 4Tze
                          CBC Senator XXL
                          • 04.05.2006
                          • 806
                          • bg
                          • Honda CR-V 4WD

Originally posted by Marko001
                          jel to odgovor na 1. ili na 2. pitanje ili na oba
                          oba
                          od aviona ima:
                          americki f-18, f-35b, f-15
                          iracki mig-29, su-34
                          kineski J-10, su-30
                          lovci (f18, f35, mig29 i j10) imaju 6 vazduh-vazduh IC navodjene, 2 bombe, mitraljez i IC mamce, bombarderi 4 AA rakete i 5 tepih bombi, i 2 mesta kopilot puca sa polunavodjenim TV raketama, samonavodjene na vozila (par sekundi treba da zakljucha metu)

od tenkova abrams, t90 i neki kineski

http://www.totalbf2.com/page.php?s=a099 ... bfvehicles

meni posle bf1942 nije bilo bas lako navici se na voznju aviona, mada mi je sad zabavnije da vozim napadacke helikoptere

Comment

• Marko001
                            CBC Senator XXL
                            • 09.09.2006
                            • 1070
                            • Belgrade

ok, znaci to je simulacija rata u iraku?

koja je verzija 29-ke u toj igrici?

a otkud onda kineski avioni?

nista, onda sedam u iracki 29 pa cu da s***m amere

a da li moze da se igra ok sa misem ili mora dzojstik?

P.S. ako neko zna neku jos bolju neka kaze...

Comment

• Ji 4Tze
                              CBC Senator XXL
                              • 04.05.2006
                              • 806
                              • bg
                              • Honda CR-V 4WD

ne ne ne, ima dva 'ratista' blisko i dalekoistochni
                              i ne mora dzojstik, bar ja nisam ni bf1942 igrao dzojstikom mada je bf2 preporucljivo ili da se naviknes da ne mozes ostro da skreces i pitch-ujes u isto vreme
                              mada, oni manje iskusniji se zale da ne mogu uopste da lete, treba malo vise da se vezba

Comment

• Marko001
                                CBC Senator XXL
                                • 09.09.2006
                                • 1070
                                • Belgrade

sta znati to pitch-ovati? zvuci malo bezobrazno

a gde se na dalekom istoku ratuje, nije valjda da kinu bombarduju?

hm, znaci ipak je nezgodno sa misem i preporucljiv je dzojstik...

Comment

Working...
                                X