Put u Crnu Goru

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

od 95 nisam bio u CG pa da pitam da li se bitno popravilo u smislu ljubaznosti, organizacije, vodovoda i sli?no.

meni je neshvatljivo da se pominje pitanje bi?e ili ne?e biti vode, kao i nekakvi lokalni obi?aji da trešti muzika i opšta galama i posle 23 h.
    ok, postoje mesta za zabavu koja su zvu?no izolovana, zatvorena ili negde daleko van mesta gde se ljudi odmaraju i spavaju i tako je u turisti?kim zemljama vrlo strogo to uredjeno.

u CG sam tada primetio da je opšti haos, radi ko šta ho?e no?u, a danju parkira ko gde stigne pa i na sred puta...
    prošao sam skoro svako mesto od Igala do Ade Bojane, i tamo gde ima vode nema ljubaznosti a tamo gde su bili ljubazni i trudili se bilo je ko u pustinji...

to je bilo pre 12 godina, bila su nezgodna vremena, nadam se da je to sada daleko bolje uredjeno.

koliko su te nade opravdane ?
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• NemaN
      CBC Senator XXL
      • 29.11.2004
      • 1560
      • munze

nisu sve je isto .....jos plasim se i gore po pitanju struje.....mnogo se izgradilo pa ocekujem nestasice za vreme sezone naravno u manjim mestima je ona uvek nahebu .....

voda....pa obecavaju da ce za max 3 god biti uvedena na onim mestima gde je nema...inace mislim da se za 10 godina nije promenila situacija

plaze su cistije i urednije ....to jedino....
      I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Imam utisak da su pojedini komentari "prestrogi" shto se CG primorja tiche. Iskreno, ravnodushan sam prema toj temi (CG primorje) u svakom sluchaju, sad je to susedna drzhava i stoga nemam nikakvu potrebu da u bilo kom smislu stajem u zashtitu njihovih interesa, ali ipak mislim da se ponekad pretera u kritikama...

Moje lichno iskustvo u poslednje dve godine:

Proshle godine sam "u shpicu sezone" bio u Budvi 10-ak dana, privatan smeshtaj neposredno iza Jolly apartmana. Ove godine sam krajem aprila/pochetkom maja bio u Baru 5 dana. Znachi, dva totalno razlichita "kraja" po svim svojim karakteristikama, i dva razlichita perioda (sezone).

Vode i struje je bilo uvek, znachi nije se desila nijedna restrikcija. Mozhda sam imao srece oba puta.

Shto se "ljubaznosti" osoblja restorana, kafica i sl. tiche - nisam od onih koji smatraju da se oni moraju veshtachki keziti od uva do uva svakom mushteriji, chak bi me to pochelo i iritirati nakon odredjenog perioda. Medjutim, svaki put sam bio "uljudno" usluzhen, i dobio to shto sam trazhio za svoje pare. Za mene je to sasvim dovoljno.

Mislim da je generalno opshta higijena mnogo bolja, mada sam pazio koje cu restorane i lokale da obilazim. Po plazhama i oko njih ima mnogo vishe kantica za otpadke nego ranije, kad su ljudi jednostavno bez drugog izlaza ostavljali za sobom pravo smetlishte na plazhi svakog popodneva.

Shto se pitanja buke i galame tiche, slazhem se da je ima mozhda preterano, ali ako neko hoce mir onda lepo izabere pogodan smeshtaj i to je to. Konkretno u vili gde sam ja boravio proshle godine, odnosno u tom delu Budve uopshte, nema kafica, lokala i sl. pa je apsolutan mir zagarantovan vec od prvih vechernjih chasova.

Policija - apsolutno korektna. Proshle godine su me dva puta zaustavljali zbog neupaljenih svetala (trebalo mi je vremena da se naviknem), ali niti su pominjali kaznu, niti su hteli neshta za sebe, jednostavno su mi samo skrenuli pazhnju da su svetla obavezna i danju i to je to. Dodushe, (pre svega obzirom da sam bio stranac) poshtovao sam ogranichenja brzine jer nisam imao razloga nigde da zhurim, bio sam na odmoru Svidelo mi se shto (mislim da je neko vec pomenuo ranije) se patrole ne kriju na pravcima iza nekih zhbunova i slichne vegetacije, dakle nema karakteristichnih "sachekusha" sto pozdravljam. Nazhalost, mog rodjaka su zhestoko kaznili jer je prekorachio brzinu za vishe od 30 km/h (van naselja) ali jbg. to im se ne mozhe (i ne sme) zameriti.

Jedini problem shto se CG odnosno primorja tiche je taj hebeni put do tamo. Mada je meni odavde daleko blizhe nego recimo ljudima koji putuju iz Bg, pomisao na (ne)kvalitet puta, visoku frekvenciju vozila i kratke nerve vozacha me svaki put smori kad treba da putujem dole. Samo proshle godine je u odlasku 3 puta bio zastoj na putu, razlog - sabracajne nesrece. Iako je meni Bd udaljena oko 400 km, putovao sam do tamo skoro 10 chasova.

U svakom sluchaju, loshe saobracajne veze su po meni jedini pravi "minus" u celoj prichi. Da nije toga utiska sam da bi CG bila izbor josh vecem krugu ljudi iz Srbije, obzirom na sve ostalo (kulturoloshku i socioloshku slichnost, jezik, geografsku blizinu, putovanje bez pasosha, zelenih kartona, medjunardnih vozackih dozvola i sl. zahebancija). Neke "loshe vibracije" koje su postojale obzirom na drushtveno-politichke odnose tokom dve (doskorashnje) republike mislim da polako nestaju. Ono shto ostaje, i shto ce obzirom na shiroku privatizaciju tog regiona biti sve izrazhenije, jeste borba za privlachenje gostiju i konkurencija, shto ce ubuduce samo doprineti poboljshanju kvaliteta CG primorja generalno gledano. Zbog opshte privatizacije takodje je sigurno da ce to doci po odredjenoj (vecoj) ceni.
        http://www.bmw.tv

Comment

• NemaN
          CBC Senator XXL
          • 29.11.2004
          • 1560
          • munze

ja ne pricam iz 2 godishnjeg iskustva ....

imam kucu dole letujem od svojih 7 meseci zivota tamo svake godine(sad imam 23) obisao ssam sve uzduz i popreko....min ostajem dole 25 dana.....najduze sam ostao 45 dana i tako dalje......

malo znam vise.....
          I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• DTI LET
            CBC Senator XXL
            • 13.08.2006
            • 374
            • Novi BGD

Skoro u potpunosti(a moze i bez tog skoro)se slazem sa overspeedom...Ja eto letujem u poslednjih 15 god skoro svake god tako da to i nije bas "2 godine"

Covek je u pravu za sve a narocito za puteve,koje Bog sami zna kada ce napraviti

Mi ludaci sto idemo kolima ima da polomimo kola u samom putu,a ne daj Boze lokalnih debilcica(tatinih dps-ovih sinova)
            www.opelclub.rs

Comment

• Darth Nihilus
              CBC Senator XXL
              • 13.04.2005
              • 417
              • Srbija, Paracin

Uf, kakvih tamo trelaca ima. Prošle godine, kraj avgusta, ja krenuo sa porodicom na more. Kiša je padala celim putem, ali kad sam ušao u CG, išao preko Novog Pazara, nije se videlo ni 5m ispred auta. Ja polako, put klizav, a iza mene na pola metra montenigersi koji mi nešto blicaju, sviraju... Nije pomagalo, moje paljenje 4 žmigavca, ne smem ko?nicu da taknem, udari?e me ******. Tako njih ?etvorica, 3 voza?i Golfova, jedan vozio berlingo. Samo sam gledao neko proširenje puta da se mrdnem desno i propustim ih. Kako me je koji preticao, posle max 15min vožnje sam ih stizao, 2 se zalepili u zid tunela, na suprotnu strani kolovoza, lik sa Berlingom ispravio krivinu u spucao se u kamen. Malo mu falilo da završi u Mora?i! ?etvrti se nabio na krivini pod kamion! Ludaci bre, ne znam koji im je?!!
              Pretprošle godine u Kotoru, nismo imali vodu po 8 sati dnevno, a bez struje redovno bar po 3-4 sata. Prošle pak u Rafailovi?ima u septembru je bilo odli?no! Samo ****ni put i kamikaze!!!
              Do not underestimate the power of the Dark Side

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Vode i struje je bilo uvek, znachi nije se desila nijedna restrikcija. Mozhda sam imao srece oba puta.

Shto se "ljubaznosti" osoblja restorana, kafica i sl. tiche - nisam od onih koji smatraju da se oni moraju veshtachki keziti od uva do uva svakom mushteriji, chak bi me to pochelo i iritirati nakon odredjenog perioda. Medjutim, svaki put sam bio "uljudno" usluzhen, i dobio to shto sam trazhio za svoje pare. Za mene je to sasvim dovoljno
                pretpostavljam da te je ponukao moj komentar izmedju ostaloga da izneseš iskustva.
                drago mi je da si dobro prošao, da se primeti makar u tvom primeru iskustva neki jasan napredak nabolje.

ja sam gledao uživo danima u Tivtu kako nema vode, kako se ljudi sa bebama maltretiraju u hotelima itd.
                ja sam bio na privatnom posedu gde je postojao posebni bunar, i gde je uglavnom bilo vode. a tu su dolazili iz hotela da u flašama nose vodu za higijenu itd.
                u Kotoru isto nije bilo vode.
                takodje ni u Budvi, Jaz, nije bilo vode 24 sata.

južnije, u vojnom naselju (kampu) Valdanos je voda tekla u potocima jer nije bilo slavina, sve izlomljeno i pokradeno. voda se razbacivala bukvalno.
                u Ulcinju je takodje bilo vode, isto tako i na Adi Bojani.

to je sve 1995. godina, gostiju je bilo relativno malo, poluprazno, negde druga polovina avgusta.

što se usluge ti?e, u Herceg Novom u restoranu sednemo i posle 5 minuta se pojavi konobar. zovemo ga, on ne?e da dodje.
                kaže nije njegov sto.
                dobro ok, zamoliko ga da pozove kolegu.
                pojavi se kolega sa metlom i djubravnikom, ne konstatuje nas i ode u ugao kod ograde i skuplja nešto, liš?e sta li.

zovemo ga, kaže sa?ekajte i baš ga briga...

ve?? je prošlo ukupno 10+ minuta i mi se dignemo...ne želimo dalji eksperiment.

resotran prazan, nema maltene nikoga.

odemo u slede?i restoran, usluže brzo efikasno i kako treba. ništa posebno dobro niti posebno loše, baš kako treba.

u Budvi, u starom gradu, seli u restoranu za sto.
                nismo se još ni raskomotili a došli sa puta, stiže konobar i povišenim tonom se buni što smo seli, i eto sedimo tu minut dva a još ništa nismo naru?ili.
                kao to je restoran a nije kafana.

nama pukne film, odemo na jedan sladole, prošetamo se i sednemo u drugi restoran.
                i naravno kompletan ru?ak, onako bogato.
                to bi isto uradili i u prethodnom restoranu da nisu bili odvratno neljubazni.

na Adi Bojani, sednemo isto u jedini restoran u okviru kompleksa.
                pojavi se brzo konobar, brzo donese pi?e naizgled sve o?ekivano.
                naru?imo hranu i posle 40-50 minuta ?ekanja donese hladan ru?ak, sa hlebom od pre 3 dana, sa musavim priborom za jelo.

podsetimo ga ljubazno, primi namršteno k znanju i posle nepunih pola sata donosi kao zagrejano jelo.

nije baš ono što piše u jelovniku i što smo poru?ili ali ajde, u blizini ni u daljini nema ni?ega za hranu.
                najbliže je 10tak km udaljeno pa prihvatimo uz nadu da se ne?emo potrovati.
                nije bilo durgih problema osim pomenutih što se same hrane ti?e.

u Kotoru naru?imo kafu, donose nam usoljenu kafu.
                bljak...

kažu pa mi tako pijemo, malo morske vode pomešano sa slatkom vodom..

odvratno...

dakle, o?ekivali smo minimum minimuma civilizacije koja je odavno dostignuta u zabitima Afrike a ne da se uzdamo u sre?u u Evropi da li ?e biti gore od Afrike ili od negde u zabiti Azije.

u Tivtu, kod doma?ina gde su uglavnom bili gosti Novosadjani, doma?in kampa je bio izvanredan. posebno nas je po?astio svojim doma?im vinom kao gestom dobre volje, potrudio se na svaki na?in da bude na usluzi i da pomogne šta god nam zatreba. da li treba da pominjem da je redovno obezbedjivao one velike crne kese za sme?e, i redovno odnosio.

u Buljaricama, nisam mogao da prodjem autom jer je odmah pored puta kafana a naravno mudri su se parkirali tako da ne može da se prodje...pobogu pa oni (doma?i) ne o?ekuju valjda da se neko sa strane pojavi od turista.

nekako su za sat vremena uspeli što trezne što pijane do dozovu da se uparkiraju onako u kolonu, u neki red, pa se stiglo i do recepcije.

tu se prodje kao pored mumije, nit ko šta pita nit ko šta radi.
                jednostavno kao divlji zapad, radi ko šta ho?e.

ali zato su pare znali odmah da traže unapred što se ina?e apsolutno nikada ne radi u takvom tipu objekata, nigde u svetu. niti u Srbiji, niti sam u CG doživeo na drugom mestu.

u tim Buljaricama no?u je nekakva tombola, kafanske pevaljke, orgijanje do zore uz viku i ciku pijanaca.
                bio je vikend pa rekoh ajde malo se opustili ljudi pa ?e ipak posle 01 primiriti strasti.

ok, meni tada nije smetalo ali drugima o?igledno jeste, što nije bilo teško primetiti.
                neki stranci neposredno pored mene su trebali sutra da putuju nazad u svoju zemlju, mislim da su bili Poljaci.

kako je tim ljudima bilo da neispavani krenu ujutru na put autom od par hiljada km sa takvom "doma?inskom" brigom za goste.

naravno, terevenke uz sveopštu buku su bile i narednih dana do rane zore...
                ja sam kretao na put popodne pa sam nekako tu torturu preživeo..

to se orilo, na kilometre.

na Svetom Stefanu, na delu magistrale gde je proširenje neki baja postavio 2 bureta i napla?uje prolaz putem....
                više se i ne se?am koliko a to meni nije ni bitno, nikada nikome ne pla?am za prolaz javnim putem pa ne?u ni tom diviljaku (divljem napla?iva?u).

odem malo dalje, i parkiram se na velikom parkingu i nikakvih problema tog tipa.

ali, kada sam hteo da napustim parking našla se neka ******, sada više ne znam ni da li je gost kao ja ili doma?i, koja je blokirala auto...

policija u blizini se šeta (SV Stefan je ipak) i naravno nema pojma ko je, ništa ne preduzima, ?ak i nema nameru da prstom mrdne.

što se puta ti?e meni je tada to bio najbolji deo odmora, bilo je malo vozila generalno, benzin je bio 2,50 DEM pa valjda delom i zbog toga, jedino je bilo kamiona šlepera.

kako se nisam žurio, lepo iza šlepera jedan deo no?ne vožnje svojih 50-60 na sat , tako da on ras?isti put..

sve u svemu, moje iskustvo je da ne postoji turizam kao organizovan ljudska delatnosti i svodi se na slu?ajne okolnosti i pojedina?ne doprinose bilo pozitivnog bilo negativnog predznaka.

u Ulcinju sam se šetao ulicama najnormalnije, ulazio u poslasti?arnice i iako se videlo odakle sam niko apsolutno nije rekao re? ili gestom pokazao da nisam dobrodošao.
                nije bio ni extra ljubazan niti pri?ljiv, to smatram da je tako trebalo da bude u tim okolnostima.

sve to pri?am za 95. godinu, dakle pre više od decenije.

godinu dana pre toga bio sam gost u Njegušima, u nekom restoranu koji drži neki poznati (u CG ja ne znam ime) reli voza? kako su mi rekli, i tu sam bio extremno uslužen u svakom pogledu od same usluge do hrane i pi?a. nezaboravno iskustvo.
                takodje i iznad Nikši?a na brdu Tovi?, u jednom katunu- kolibi gde nema više od 10 kvadrata a struje i vodovoda na sate hoda, bio sam jako lepo primljen i poslužen doma?im proizvodima koji se tu koriste- ov?ijim kiselim mlekom koje se skoro pa reže nožem, doma?im hlebom, pršutom itd.
                od srca što se kaže, ne mnogo ali zaista na na?in za svako poštovanje.
                stariji ljudi, planinci naviklina težak život i cene gostana poseban na?in.

zato pitam jer se popravilo jer je CG priroda obdarila na veli?anstven na?in i želeo bih da ponovo jednom odem tamo i obidjem sve, i još neke nove predele u pravcu Hercegovine (Piva npr) što do sada nisam imao prilike.

ali, ne želim da se maltretiram u 21. veku za moje novce, niti da zaradim boleštinu usled nemanja vode za osnovnu higijenu, itd...

te 95. godine obišao sam oko 10tak lokacija na obali, tako su i iskustva šarena.

pre toga nikada nisam bio južnije od Dubrovnika na Jadranu i delovalo mi je šokantno stanje biznisa zvanog turizam o odnosu na ranija iskustva sa Jadrana ranijih godina.

možda sam previše zahtevan u o?ekivanjima gde je minimum
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• DTI LET
                  CBC Senator XXL
                  • 13.08.2006
                  • 374
                  • Novi BGD

To je stvarno bilo daaavno

Ponavljam ne branim ih,ne znam kako je u tim zapadnijim delovima,ali zato mogu da pricam za Sutomore i pomalo Bar

Vode jeste nestajalo par puta,ali ko je bio dole zna se,iznad magistrale nema,dok ispod magistrale ima vode

Usluga kao usluga,nemam nekih extra zamerki u odnosu na Bugarsku,Tursku

Sve u svemu videcemo ih ove godine
                  www.opelclub.rs

Comment

• shadow
                    CBC Senator XXL
                    • 23.09.2005
                    • 555
                    • Beograd

Ja zadnji put u CG bio pre 3 godine, a pre toga sam isao u proseku svake druge godine.
                    Zadnji put sam isao sa prijateljima, a sve prethodno sam isao sa porodicom.

Apsolutno se slazem sa Brick-om...kad odete u CG, sve zavisi od slucaja do slucaja.

Negde nema problema sa vodom, negde ima. Ja sam zadnji put kad sam bio, osetio kako u kupatilu u apartmanu u Sutomoru ostanem bez vode ako komsija odluci da pere auto u tom momentu...kod ujaka u Baru, on je snadbevali smo se vodom iz burica. Kad ima vode, burici se napune, kad nema, onda trosimo vodu iz burica. U apartamanu u Herceg novom, vode je uvek bilo. Takodje, snadbevanje vodom zavisi i od perioda sezone.

Usluga raznovrsna takodje. Negde dobijes slanu kafu, negde normalnu. Negde dobijes bajat hleb, negde svez. Negde su konobari ok, negde su sacuvaj boze. Smestaj takodje, negde je ok, negde je katastrofa.

Put do CG opet zavisi od perioda sezone...nakad su guzve, radovi, zastoji...a par dana kasnije milina putovati...

Nekad odes na odmor u CG i nemas kontakt sa policijom, a nekad moras da "podmazujes" i po 10 puta dnevno...

Kad sam zadnji put bio u CG, rekao sam sebi, ne idem vise u CG dok ne cujem da se stanje drasticno poboljsalo. Jednostavno, suma negativnih iskustava je veca od sume pozitivnih.
                    Nakon sto sam prestao da idem u CG, bio sam u Grckoj, u Hrvatskoj, a moji su bili u Bugarskoj. Shvatio sam da je svuda bolje nego u CG. Svako ko tvrdi da je CG najjeftinija i da su nam najblizi po mentalitetu, toplo preporucujem da ode negde drugde cisto probe radi, pa da vidi da je CG u stvari najskuplja destinacija, i da sa ostalim "komsijama" nema problema u komunikaciji.
                    My crew is all fired up
                    Y'all better just wise up

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Hehe.. bash me lepo podsetiste na film, Put u srediste zemlje
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• Alfonso
                        CBC Član
                        • 08.06.2007
                        • 60
                        • Pogorica081

PAZNJA!
                        Prije par dana je u CG medijma izashla vijest ministra Veljovica koji apeluje na policajce da ne pishu kazne u toku turisticke sezone, osim u odredjenim sluchajevimam, gdje se mora sankcionisati lice! Druga josh rlo bitna stvar jeste da je oduzimanje vozachke dozvole ustavom zabranjena radnja, i da je moze oduzeti samo sud nakon okonchanja sudskog postupka, tako da sad se malo naoruzajte info. i pandurima pochnite shamare da lijepite

P.S. ja se nisam trudi da nadjem tekst jer sam chuo to na privatnoj TV IN! Nadam se da vi necete imati problema to da nadjete!

Comment

• Dragon
                          CBC Senator XXL
                          • 15.11.2006
                          • 963
                          • Beograd

Prijatelj planira da ide u CG, a vozi na plin. Cuo je, a i ja sam, da maltretiraju ako nemas atestiran uredjaj. Ima li ko iskustva?

Sto se tice postova iznad:

Znate li sa je crnogorski All Inclusive?

Ima struje, ima vode.
                          Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Alfonso
                            CBC Član
                            • 08.06.2007
                            • 60
                            • Pogorica081

Struje i vide nece faliti, a to za plin... Pa ovdje i resho ugradjuju u auto samo da se kotrlja pa ih niko ne cima

Comment

• Rocky Balboa
                              CBC Veteran
                              • 11.06.2007
                              • 165
                              • Novi Beograd, BKII

U svakom slucaju kaznu morate da platite ako se policajac ne smiluje pa vas pusti tako sto vam oduzmu papire (vozacku dozvolu) i da vam uplatnicu. Kada uplatite idete po dozvolu u policijsku stanicu gde su vam rekli da ce da bude dozvola.

Osetio sam licno na svojoj kozi.

Generalno su fini i vole da cuju kako je nama i jos ako imate nekog rodjaka crnogorca sanse da vas puste rastu drasticno.

Comment

• BOOST
                                Founder - Admin od Začetka
                                • 29.09.2004
                                • 8726
                                • Gislaved//Sweden
                                • SAAB 9000 AERO R; SA

Dozvolu mi nisu ONI dali niti mi je MOGU oduzeti.

Sama dozvola je moja licna svojina i nemaju pravo da je uzmu!!!

Bas cu da testiram da vidim sta ce da rade kad ih pozovu iz Svedske ambasade .. kiklopi nepismeni

Postoje jasna medjunarodna pravila.
                                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                                move your mind

Comment

Working...
                                X