"Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
- Lousie Smith
E vidis, to je lek i protiv vrucine i mamurluka, tecnost tj. lubenica, ali hladna.
"Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
- Lousie Smith
Ovo vreme je bolest ljudi...Danas me u gradu zamalo dva puta nisu zakucali neki likovi, sreca pa sam bio kolko tolko pribran pa izbegao...Ko me tero da sedam u kola bre po ovoj vrucini...Po ovoj nepogodi furam bajs po gradu i to pored kuca sto je sigurno sigurno...
e a ovako je stotinama miliona ljudi ve? decenijama...ma navikne se ?ovek.
još uvek je ispod +50C
tipi?no tropsko vreme, samo nedostaje svakodnevi podnevni jak pljusak, mnogo više odgovara od ledene zime i svakodnevnih me?ava ili 330 dana kiše ko u Norveškoj, bar meni.
iskustvo iz tropa o?ito pomaže
Joooooj BRE,dokle ce ovo vise da traje!? Stvarno je toplo,mada sto kaze Sw.Brick bolje i ovako nego da se smrzavamo.
Onako dok je zima mora da upalim auto pa sacekam da se ugraje,sad cim dam kontakt on onda pali ventilator
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
toplo jeste, nismo navikli u ovdašnjim krajevima ali nije ništa posebno u odnosu na druge delove planete.
naš problem je što nismo prilagodili na?in života, na?in i organizaciju rada, naše stanove, ku?e i fabrike na ovakve (ina?e u nekim krajevima normalne) klimatske uslove.
naša je sre?a u nesre?i što nam je položaj takav da nemamo veliku vodu (tj baru, tj more, okean) u neposrednoj blizini pa je vazduh prili?no suv.
u tropima ne smeta standardnih 32C ili 35C dokle se popne kazaljka ali baš jaaaako smeta mokar vazduh.
pod mokar mislim na relativnu vlažnost 80-100%, prosto je teško disati a kamoli nešto raditi.
planeta nas opominje da smo prekardašili, zagajujemo je previše a ona prolazi kroz promene.
pri?am o tropima jer sam živeo par godina tamo, i znam da se može prligaditi život i kako se organizuje sve što se radi na na?in da ne bude zamorno po zdravlje.
sa ovim toplotama nemamo makar komaraca, ni njima ne prija 40 u hladu
energetska efikasnost, termi?ka izolacija, klimatizacija objekata (i vozila od autobusa gradskog prevoza, vozova, svega) za rad i boravka i za leto i za zimu je nešto što je normalno i o?ekivano.
niti zimi ne živimo bez zagrevanja, tako ni hladjenje leti nije nikakav luksuz nego potreba.
isto tako ve?a proizvodnja vode leti je nešto o?ekivano i normalno, itd..
nekako nas je opet iznenadila letnja temepratura usred leta, kao ponekad zimske temperature zimi
znam da su se naši gradjevinci ?udili (i smejali pakosno) kada su im širom Afrike i Azije lokalni konstruktori i poslodavci tražili da ne koriste beton za sve i svašta a pogotovu ne za zidove objekata u kojima treba da se boravi.
znaju ljudi kroz vekovnu praksu koliko je beton o?ajan materijal kada je toplota tj hladno?a u pitanju a naši ?itave gradove zidali od betona...
ispraviti te greške i pakao u takvim zgradama, ne smem ni da pomislim šta bi bilo da se sve to poruši i nanovo napravi ?itavi blokovi zgrada kako struka zapoveda...
brzo ?e i ovo pro?i a mi ?emo još brže zaboraviti na probleme, sve do slede?eg leta i onda se opet iznenaditi toplota
naša je sre?a u nesre?i što nam je položaj takav da nemamo veliku vodu (tj baru, tj more, okean) u neposrednoj blizini pa je vazduh prili?no suv.
Netacno. U Beogradu se vrucine bas zato tesko i podnose, zbog velike vlage, opste poznata stvar(ne bih uporedjivao sa Tajlandom koji je extremni slucaj). Turska i Egipat izlaze na more ali je tamo vazduh suv k'o barut, zbog pustinje. Tamo se vece temperature bolje podnose bas zbog gore pomenutog razloga.
Comment