ne vjerujem, jer se uzgaja u ribogojilistima a koja se nalaze u moru. eto kod nas je fora izvoz tune u japan, zato je nema kod nas bas u prodaji (svjeze). a japanci paze na ono sto uvoze
"Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"
E sad jedno pitanje.
Zasto pojam zdrave ishrane mora automatski da iskljuci konzumiranje mesa i mesnih preradjevina, mleka i ostalih zivotinjskih proizvoda?
ko ti je to rekao?
...
veruj mi da sam se naslusao raznih strucnjaka i "strucnjaka" kojima je prva stvar prebacivanje na veterijansku ishranu.
ono sto mi upada u oci jesu milioni dijeta koje su uvek restrikcione (da ne pominjemo dijete za anoreksike), bilo u kolicini namirnica bilo u vrsti.
I naravno, sve su tako savrseno osmisljene da odgovaraju svima.
sto se tice testova intolerancije na hranu, to sam poceo da primenjujem negde od pocetka godine. normalizovao sam kilazu i sto mi je upalo u oci kasnije drasticno mi se popravio imunitet po pitanju sitnih prehladica i tako toga.
deluje mi kao stvar koju vredi preporuciti.
-ona je jaka, puna je holesterola i zasicenih masti (masnoca se talozi u krvnim sudovima) a to dovodi do raznih problema
-dug proces razgradnje
-mesne preradjevine koje su "uglavnom" od svinje pretvaraju se odmah u salo..gore sam pricala o njima! misici ne rastu od jake hrane nego od proteine. cinjenica je da ces tako sto jedes svinju dobiti dosta energije ali nemas nista od toga..
-postoji takodje i jedna cinjenica vezana za mesto gde su one smestene ako i nacin na koji zive a to je da su ceo zivot na jednom uskom prostoru kishi..bla bla.. i stalno pod nekim preparatima-antibioticima a asorbcija istih je kao i kod ljudi..klanjem u krvi sve to ostaje i covek moze postati imun odnosno rezistentan na antibiotike jer im se daje isto sto i ljudima.. - neki hrvati su pricali o tome
-sta svinja jede? .. i svoja i tudja g!
..... ....
-Svinja nema vise zasicenih masti od govedine (poredim npr meso sa buta)
-razgradjuje se isto dugo kao govedina ili crveno pticije meso, a nesto duze od belog mesa i jagnjetine (ne ovcetine)
-mesne preradjevine se odmah pretvaraju u energiju koju ne mozemo da sagorimo, a talozi se u vidu sala zbog prirodnih procesa u organizmu, kao i zbog dodataka u vidu soli, nitrita i nitrata
@coco
zar nije glavni izvor tune slobodan izlov?
koji usput preti da "male tunice" nestanu sa lica zemlje
ne, ribogojilista tune imas na potezuod makarske rivijere pa do dubrovnika kao u bajci. slobodan izlov cini zanemariv broj u odnosu na uzgoj. a i to ovisi od drzave do drzave. kod nas je to tak.
Slobodan izlov cini ogroman procenat proizvodnje tune u svakom slucaju. Zbog toga se nikada ne zna iz koje regije dolazi i cime je "obogacena". Konzervirana tuna gubi skore sve omega3 masne kiseline. Nemam pojma zasto, ali sam citao da se to desava u procesu konzervacije i jedino u slucaju tune!!!!
Slobodan izlov cini ogroman procenat proizvodnje tune u svakom slucaju. Zbog toga se nikada ne zna iz koje regije dolazi i cime je "obogacena". Konzervirana tuna gubi skore sve omega3 masne kiseline. Nemam pojma zasto, ali sam citao da se to desava u procesu konzervacije i jedino u slucaju tune!!!!
zato kupujes smrznutu tunu konzerve ne racunam pod normalnu ishranu
ako se ne varam pre par meseci jedn National Geographic je bio posvecen izlovu tune i problemu nestanka te vrste u morima.
konzervisanje svakako ubija dosta korisnih satojaka, ali uglavnom je tesko doci do sveze tune, zaledjena i moze nekako.
zato kupujes smrznutu tunu konzerve ne racunam pod normalnu ishranu
Ja gledam da jedem samo ribu koja je kupljena prakticno sveza, a dopremljena na ledu... U Metrou postoji ta opcija i jedino jedem svez divlji losos ili tunu...
ma u jednom trenutku su krenule neke price da u njoj postoji velika koncentracija zive Hg!..
Naravno da postoji, sve zavidi odakle dolazi i gde ce da se prodaje, negde su price a negde cinjenice
A sta ja pomenuh pre dva posta...
Nego, riba iz Severnog mora, nazalost spada u "obogacenu" vrstu, mada to opet zavisi od sorte ribe, to jest talozenje teskih metala i otrova nije isto kod svih riba!
Comment