ja bi rekao da problem debelih ljudi nije u hrani vec u neaktvnosti, svaka hrana koju pojedete moze da se istrosi i iskoristi u organizmu ali ako neko gleda tv i lezi po ceo dan naravno da ce mu smetati
ovo je tako netacno, mozes ti da treniras svaki dan, ali ako pojedes vise nego sto potrosis u toku dana, gojis se, jednostavno je da ne moze biti jednostavnije.
Posto spominjes trosenje, idealno je da se potrosi sve ono sto je uneto, ali retko se desava.
Fetma je bolest i krivac je GEN.
Nisu svi debeli bolesni od fetme ali dosta njih jeste .
A za ovo, uneto potroseno, evo ja trosim vise nego sto unosim a odakle ovaj vishak, pojma nemam
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Zar proces slican pastorizaciji nije dovoljan za sveza na traci da ih drzi cistim?
Salmonela se ubija za 65 stepeni, i cak iako su komponente zarazene salmonelom, finalni proizvod ne moze da je sadrzi jer je pasterizovan, ispecen, sta god - to stoji.
Ali.
Sta ako imas zarazeno j.a.j.e koje uneses u prostoriju gde pravis hranu, i lupas ga direktno na proizvodnoj traci, sa sve komadicima posrane ljuske koji upadaju u smesu i po podu? Salmonela iz jajeta i eserihija uz usrane ljuske zavrsavaju ili u proizvodu koji se kasnije pasterizuje pa se ta pretnja eliminise - ali sta se desava sa bakterijom koja ostane na podu, pa se raznese preko pola proizvodne trake, iza pasterizatora na primer? Sta se desava i gde odlaze bakterije kada se operu podovi? Sta se desava ako nemate (a maltene NIKO to nema) direkcioni ventilacioni sistem koji cirkulise vazduh od prljavog dela proizvodnje (lupanje * cenzura_ovde nediskutujemo pijachne poslastice_cenzura * i ubacivanje osnovnih komponenti u smesu) prema cistom (pasterizacija i pakovanje finalnog proizvoda)? OK, nemate salmonelu preko jajeta cak iako takvo zavrsi u proizvodu, ali mozete da je dobijete u kompletu sa eserihijom na proizvodu posle sterilizacije putem lose ventilacije, prljavog poda, kontakta dvojice radnika sa dve strane proizvodne linije...
Nego, znate li koliko uopste proizvodjaca hrane iz Srbije poseduje izvozni broj (dozvolu) za EU i HACCP standard?
Salmonela je manji problem u jajetu, mnogo veci je Hepatitis B-zutica.
Svi hocemo da nam kupljena hrana traje sto duze a to moze da se postigne samo antioksidantima i konzervansima, prirodnih konzervanasa ima malo (shecer,so,ulje) prirodne antioksidante tipa beli luk ne mozemo bas u sve da gurnemo.Gde je resenje? hemijska industrija.
Pricas iz ugla proizvodjaca a ne i potrosaca. Meni nije bitno koliko hrana traje, cak stavise, pozeljno je da traje sto krace jer onda sigurno ima minimum dodataka koji je odrzavaju na rafovima sto duze.
Podizanjem zivotnog standarda, ljudi su okrenuli svoju paznju sa hrane na druge potrepstine i na hranu prakticno i zaboravili. Televizija i marketing cine chudo, diktiraju sta ce da se kupuje i jede, vecina namirnica koja se ne reklamira ima dosta slabiju prodju. Podaci iz Amerike da od 100 % reklama vezanih za hranu cak 95 % se odnosi na tzv junk food a samo 5 % na "relativno" zdravu hranu (nitricionisticki ispravnu, a ne i bez aditiva). Kod nas je procenat verovatno i manji, dovoljno je da odgledate jedan set reklama na "gledanim" televizijama.
Resenje nikad nece biti hemijska industrija. Ako kaskamo za svetom u "demokratskom" razvoju, ne moramo da kaskakmo i na ovom planu, cak stavise, u mnogom stvarima smo ispred razvijenog zapadnog sveta samo zato sto nam nije u prvom planu zarada nego ispravnost namirnica. Osim domacih konglomerata, a pitanje je i oni sta rade jer je i zakon nedefinisan, domaci seljaci tesko da koriste genetski modifikovanu hranu u prehrani stoke.
koja-je-glavna-razlika-izmedju-evrope-i-amerike
Prošle godine Morgan Spurlock je odlučio postati gastronomska svinja. 30 dana po 3 puta dnevno jeo je isključivo u McDonald'su i dokumentirao posledice na zdravlje.
Cheeseburgeri, prženi krumpirići i čokoladni milkshakeovi uzrok su ekstremno brzog debljanja. 187 centimetara visok i 84 kilograma težak Spurlock za jedan je mesec dobio 12 kilograma! No, to je bio najmanji problem.
U dokumentarcu 'Super Size Me' zabilježene su zastrašujuće posledice na zdravlje. Nakon samo nekoliko dana 'McDonald'sove dijete' 33-godišnji Spurlock počeo je povraćati (kroz prozor svog automobila!), a doktori koji su ga pregledavaili bili su zapanjeni brzinom kojom je njegovo tijelo propadalo.
'Bilo je ustinu ludo. Moje telo se počelo raspadati posle 30 dana' - izjavio je za New York Post. Jetra mu je bila prepuna otrova, holesterol je s niskih 165 porastao na 230, libido je gotovo nestao, a patio je od glavobolja i depresije.
'Super Size Me' je svedočanstvo epidemije koja je pogodila SAD, mogli bi reći, 'Bowling For Columbine' brze prehrane. Spurlock je proputovao 20 američkih gradova kako bi razgovarao sa slučajnim prolaznicima, stručnjacima za zdravlje i lobistima industrije brze prehrane, što je u kombinaciji s očiglednim debljanjem dalo izvrstan film.
Iako je prozvao nekoliko desetaka ljudi iz McDonald'sa, niko nije želio stati pred kameru. PR McDonald'sa je za NY Post izjavila da niko od predstavnika tog lanca brze prehrane nije video film. 'Potrošači mogu postići ravnotežu u prehrani izborom iz naše kvalitetne ponude i porcija različite veličine po vlastitom ukusu i nutricionističkim ciljevima.' - stoji u McDonald'sovom saopstenju.
blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
Audi ima crveno T
Pa postoje razlicite gradacije loseg, stetnog ili dobrog po zdravlje. Poenta cele price da se makar malo obrati paznja i ne jede BAS ono sto je ubedljivo najgore po zdravlje i organizam. Ne morate svaki dan trcati u Mek, ne morate svaki dan gutati vestacki zasladjene zvake, sokove, jogurte ili sta ja znam...
The difference between men and boys is the price of their toys
EU je pre neki dan izasla sa pretnjom da ce da zabrani uvoz mesa iz Brazila.
Ne zato sto je 2 puta jeftinije, vec zato sto ima tragova hormona prirasta.
Imaju priliku da ostanu na trzistu stim da do kraja godine nesme biti tragova "dodataka" u mesu.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
ja bi rekao da problem debelih ljudi nije u hrani vec u neaktvnosti, svaka hrana koju pojedete moze da se istrosi i iskoristi u organizmu ali ako neko gleda tv i lezi po ceo dan naravno da ce mu smetati
ovo je tako netacno, mozes ti da treniras svaki dan, ali ako pojedes vise nego sto potrosis u toku dana, gojis se, jednostavno je da ne moze biti jednostavnije.
Posto spominjes trosenje, idealno je da se potrosi sve ono sto je uneto, ali retko se desava.
Fetma je bolest i krivac je GEN.
Nisu svi debeli bolesni od fetme ali dosta njih jeste .
A za ovo, uneto potroseno, evo ja trosim vise nego sto unosim a odakle ovaj vishak, pojma nemam
ocigledno da nije, to sto si nekad u minusu ne znaci da organizam moze da iskoristi prethodne zalihe koje si stvorio.
Opet ima i drugih stvari, tipa odes ujutro pa ne jedes dok dodjes kuci uvece, a onda uneses vise hrane nego sto ti treba i opet tu stvaras rezerve. hebi ga organizam misli da je u pitanju restrikcija pa sledeci put kad jedes on talozi umesto da sve to iskoristi.
Takodje ne adekvatna hrana za tebe, tipa da jedes hranu koja za tvoj tip nije adekvatna.
Citam celu temu i svi pricate o tome kako je hrana koju jedemo nezdrava i stetna...a niko ne prica nista o tome sta onda treba da jedemo?
Jedina pozitivna stvar je bila lista aditiva, ali to je 10% problema. Sta dalje?
s obzirom da sam malo istrazivao oblast oko toga sta uvesti novo u ishranu kako bi se sacuvali od stetnih uticaja hrane koju jedemo, i da se sacuvamo od raznoraznih bolesti koje bi mogle da nas strefe u buducnosti
posto bi trebao da se napise opsiran o tome sta i kako treba jesti..
navescu par caka da se unapredi ishrana a samim tim i zdravlje
treba uvek imati na umu da hrana ako se koristi na pravi nacin moze biti delotvornija od bilo koje medicine i lekova, a sa druge strane ako se ne koristi na pravi nacin mozu biti pogubna za nas organizam
sto se tice mesa.. ja sam recimo 90 posto iz upotrebe izbacio meso..
meso je veoma teska hrana za varenje, i njome samo mucimo svoj organizam, treba napomenuti da covek po definiciji nije mesozder, jer nema odgovarajucu vilicu, zube, i organe za varenje kako bi kvalitetno svario meso. zivotinje koji su lovci i hrane se drugim zivotinjama imaju organe da mnogo brze od coveka svare i izbace kasnije iz sebe meso,
i jos ga oni jedu u sirovom stanju, a mi ga samo otezamo pripremanjem
po meni odgovarajuca zamena za meso (govorim o prasecem, pilecem..itd) bila bi riba, riba je prilicno laksa za varenje, obiluje omega 3 masnim kiselinama, medjutim ribu treba jesti za dosta zacina, luka, limuna radi lakseg varenja..
mislim da sam negde procitao da 40% energije se usmerava na vid, 10% se usmerava na mozak, a cak 50% na varenje (ne znam da li su ovi padaci tacni) ali sta nam to govori, da trebamo da olaskamo varenje kako bi organizam mogao da usresredi snagu na druge stvari..
evo jednog primera:
u zavisnosti od vrste mesa, vreme potrebno da se to meso svari je izmedju 6-8 sati, riba se vari 5 sati, mahunarke, zitarice.. 4 sata
mlecni proizvodi 3 sata, sveze sezonske salate 2 sata, suvo voce 1 sat, a sveze voce izmedju pola sata i sat..
drugi primer.. nije nikako dobro mesati hranu i tecnosti.. unosenje vode, soka, piva, vina..itd za vreme i posle unosenja hrane, treba u potpunosti izbegavati, time se mnogo opterecuje i otezava varenje, tecnosti se uzimaju iskljucivo pre jela, a nakon jela treba ostaviti organizam da na miru vari hranu koju smo uneli, koliko posle jela necemo nista uzimati zavisi od hrane koju smo pojeli, pauze sam naveo u prethodnom primeru.
treci primer: bez obzira sta se jede, jako je vazno pravilno zvakanje hrane, znamo i sami da proces varenja pocinje u ustima, sto bolje sazvacemo hranu, manje posla za stomak.. sporo i detaljno zvakanje je jako tesko da predje u naviku, ipak smo vecina navikla na brz nacin zivota, ali trud se uvek isplati
meni je veoma pomoglo ono sto sam istrazio na temu dodataka ishrani, kao sto su maslinovo ulje, ulje od semenki lana, zacini,... savetujem da procitate nesto na temu ovih stvari, zaista ce vam pomoci da unapredite ishranu
dobro je jedan obrok (recimo dorucak ili veceru) zameniti obrokom od voca (moze se mesati suvo, sveze voce, med) svejedno praviti vocne salate ili jesti odredjene vrste voca
posle odredjenog vremena videcete kako ste postali otporni na grip, prehlade I ostalo
neko je spomenuo da I voce I povrce je prskano puno raznih hemikalija, slazem se sa tim
ali I danas se moze naci po pijacama, recimo neprskane jabuke (vrsta: kozare, te ja kupujem)
neprskano belo grozdje..itd.. ako se malo potrudimo mozemo ipak naci zdrave namirnice
takodje dosta sam cuo dobrih stvari o zelenom caju, casa dnevno mnogo znaci, pogledajte malo po netu, o zelenom caju.
ima tu na ovu temu svasta da se pise, ali treba vremena
e da, neko je spominjao da voli da jede pastetu.. ima i za to alternativa, a to je pasteta od soje (nemodifikovane) zaboravio sam koji je proizvodjac u pitanju, pakuju se u foliji.. meni je licno ta pasteta ukusnija od bilo koje jetrene i tako tih... kad se setim proizvodjaca napisacu pa probajte
Cockta?
Cedevita?
Ima li ko kakvo opravdano mišljenje?
ne znam kakvo bi opravdano misljenje trebalo biti.. pretpostavljam da je cockta slicna coca coli po sastavu, a flasa koka kole od dve litre ima u proseku 19 kafenih kasicica secera unutra, pa ti vidi koliko je to dobro
sto se tice cedevite, verovatno nije losa, ali uvek postoji zdravija alternativa, a to je da se pije limunada u koju se razmuti kasika meda, ili ako se nema med, onda kasika smedjeg ili zutog secera
Evo, bas jedem cvarke(sa crnim lukom) i citam tvoj post
Slazem se da treba redukovati ishranu ali isto tako treba povremeno jesti "nezdravo'. Fizicka aktivnost je takodje jako bitna, setnja, trcanje...
Comment