kako nas truju sa hranom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

1 Kg svedskog svinjskog mesa 8€

isti Kg EU mesa u istoj prodavnici 3,5-4€

Sad idem u samoposlugu pa cemo da vidimo koliko to kosta u Srbiji

EDIT
    Rodic megamarket 1 kg svinjskog mesa (ništa posebno) 320 din. =4.1 €
    preterao sam mislio sam da je razlika veća u korist Srbije
    mleko 1lit sa 3.2% mm novosadska mlekara 68 din. = 0.87€
    1 lit mleka u Tokiju 180Y=1.1€

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Tema je jako zanimljiva, ali stara. Izbora skoro da nemamo, jer su zagadjeni i voda, vazduh a i zemlja. Prirodno proizvedena hrana je floskula, jer se ista gaji upotrebom iste vode, vazduha i zemlje. Ono sto treba izbegavati je visestruko preradjen proizvod, a pogotovo onaj koji sadrzi otpatke!

Ja i prasku sunku retko jedem (samo je za nijansu kvalitetnija od pastete ili virsle - verovali ili ne), a kamoli ostale proizvode proizvedene mlevenjem ko zna cega.

I tacno je da su proizvodi za nase trziste koji se uvoze ipak nekvalitetniji od domacih, jer sam vise puta imao uvid u to!
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• mirdza
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2005
        • 2437
        • Katowice (PL) / Banja Luka
        • AGP / W126

Ko od vas kupuje crni hljeb?

Code:
        Sestra je gledala prije par dana emisiju na RTS1, gostovao je strucnjak specijalizovan za hljebove, njhov sastav i kvalitet.
        Nigdje u Srbiji nije nasao pravi crni hljeb. Ne samo da su farbani raznim supstancama, nego su te supstance i kancirogene. Dakle, ne samo da te opljackaju/prevare, kod nas je obicni bijeli hljeb 80-90 pf, a crni su 1.20 KM, nego te i truju, a mislis da placas vise novca da bi dobio zdraviji proizvod. Dabogda im te pare zatrebale za lijecenje!
        Takodjer, isti strucnjak je rekao za vrlo jednostavan test - ubacis parce hljeba u vodu, ako za par min izgubi boju, laznjak je. Pri tom ce se boja vode blago zamutiti/postati veoma blago smedja.
        Ubacio sam "domaci crni hljeb", proizvodi ga pekara Biser, i za par minuta sam imao parce najobicnijeg bijelog hljeba i mutnu vodu, i shizenje jer 5 godina taj hljeb placamo 30% skuplje od bijelog, i jos se trujemo!
        BTW Sto se tice cijena mesa - u PL je meso veoma jeftino. Ali kada pocnes da ga przis / peces iz njega tece voda... Imao sam tu (ne)srecu da odem u jednu vecu fabriku za preradu mesa i da vidim sta rade. U meso je bukvalno uspricavana voda sa konzervantima da bude mekanije, duze izdrzi i da bude teze, jelte...
        Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• BRABUS
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2004
          • 2399
          • London

Isto sam ja doziveo u jednoj fabrici mesa u okolini Nisa, koja vazi za jednu od najvecih i najmodernijih, snabdevaju dobar deo juzne Srbije. Upumpava se voda s raznim hemikalijama u sve mesnate i suhomesnate proizvode. To je ono sto je vlasnik bio voljan da pokaze, a sta se desavalo od obrade do tada, ko zna.

Od bivseg direktora svojevremeno najvece fabrike rostilj mlevenog mesa u Srbiji sam imao priliku da cujem sta se sve stavlja unutra i ostao sokiran. On sam u Pastuvu, koji je snabdevao mesom i gde je maltene ziveo, nikada nije jeo nista sa mlevenim mesom...

Zajednicko za obadvojicu i jos par njih koje znam, a rade praskaste proizvode, je da nikad nisu brinuli sta ce inspekcija da kaze/uradi, jer su ih sve imali u saci.

Sta se tek desava i kako se radi kod manjih proizvodjaca, ne smem ni da zamisljam.

Ne tvrdim da je hrana u EU daleko bolja nego kod nas, ali sam siguran da su kontrole kvaliteta bolje, kao i svest ljudi. Skoro se u Nemackoj desilo da je pronadjeno 50-ak tona mesa starog 4 godine, pokvarenog, koje je neka firma prodavala Turskim Doener Kebap shop-ovima. Javnost se dosta uzbunila, mediji su pisali 10-ak dana o tome, pale su neke glave po inspekcijama koje su to dozvolile, fabrika zatvorena, racije po lokalima...

Nisam do sada cuo da se digne neka velika uzbuna oko bilo cega slicnog kod nas, iako je verovatnoca da se nesto tako pusti u promet veca.

Comment

• HotDog
            CBC Senator XXL
            • 06.05.2005
            • 965
            • BSG 75 (011)

ja sam zato skoro prešao na uglavnom presnu ishranu, a hlebac sam pravim

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Sto ne znaci da je nase dobro, samo je cesto bolje nego strano, jer ona hrana koju smo imali nekad, i ovo sto imamo sad, je **** i glava.
              sve je relativno. slazem se u principu da je nekada bila hrana extra klasa.

kao sto kazes nase je cesto (mnogo, ja dodajem) bolje nego strano po kvalitetu.

mali off...

nekad je i priroda oko nas bila zdravija i manje zagadjena, nekada se manje jurila kolicina po svaku cenu ali i danas kod nas ima proizvodjaca i proizvoda koji su vrh kvaliteta i mogu glatko da se porede (i pobedjuju kvalitetom) sa bilo kojom hranom iz uvoza.

pomenuo si Perutninu Ptuj, da ona je poznata da odavno (bar 10tak godina) ima los kvalitet i stoga se i zestoko gura/ reklamira po citavom Balkanu jer jedva prodaju ikome.
              nase voce i povrce je prva liga, sirevi su prva liga (istocna Srbija, Sara MK, Ovce pole, itd), vina su takodje potpuno cist prirodan proizvod (kod nas se ne dodaje propilen glikol antifriz kao u Italijanska, Austrijska, Nemacka vina).

nasa piva su za klasu bolja od vecine uvoznih...
              Hrvatska je osetljiva na pricu sa mlekom, toga nisu nikada imali svoga dovoljno i uvozili su iz ostatka SFRJ.
              Vindija Varazdin je bila poznata mlekara, skoro je nesto bilo pominjano oko nje u medijima...

nase mleko se jos uvek moze naci sa 3.2 % masti, uvozna su sa 1.2-1.5% sto ce reci kao voda, itd....

sa druge strane kod nas dolaze strane firme i otkupljuju nase uz uvodjenje nekih svojih ideja, i obicno pokvare nase dobre firme ali zauzvrat uzimaju profit.

kafa je kod nas siroko zastupljena u potrosnji po kolicini po glavi stanovnika. dosli Slovenci (Droga Kolinska) i ukinuli nas uobicajeni nacin pecenja i nasu vrstu mesavine i gurali neku svoju ideju.
              masovna reklama, da progura kafu koja nije ni za sta.

srecom, morali su da popuste pa su kupili domacu firmu koja je ovde bila poznata po kafi i tek tada je kvalitet nesto popravljen.

nasa konditorska industrija sve sto proizvede glatko proda bilo gde po svetu. po kvalitetu nadaleko poznata.

ne tako davno u Evropi su samo Balkan (tj firme odavde) i Svajcarska pravile cokoladu od kakaovca.
              ostali su muvali sa vestackim mesavinama, lazno secerne table nazivali cokoladama itd.

nas najveci nedostatak hrane je bila ambalaza i pakeraj, neatraktivno, nije sareno, slab marketing...kvalitet obicno nije bio upitan.

sa druge strane danas je stanje sa hranom najblaze cudnovato, svesno se lazira geografsko poreklo i daju lazne informacije kupcima.

odmah se setim Alpskog zita... a svako i sam zna koliko ima zita i koliko uopste ima uslova za gajenje zita u Alpima.
              pa one afere sa " nasim" secerom odnosno prepakivanjem i laziranjem porekla pre par godina.
              pa afere sa grckim kukuruzom koji je izrastao u Srbiji, isto prepakivano.

hrana je danas postala biznis u kome bez skrupula se gazi po svim uobicajenim normama ako je na vidiku profit.

mi smo srecom dugo bili van fokusa velikih medjunarodnih da tako kazem "bandi" i jos nisu uspeli svuda da nametnu svoj uticaj ali sve ide u tom smeru pogorsanja normalne prirodne proizvodnje i guranja vestackih mera i vestackih materija (raznih boja, aditiva, svega) po svaku cenu.

nazalost, sada smo kao zona ciste i nezagadjene okoline (relativno u odnosu na druge regione) uleteli u masinu, najboji primer su tzv sokovi.

kada sam cuo kako se tu manipulise u nazivima (radi zbunjivanja, tj prevare kupca)-
              sok, djus, nektar su potpuno razlicite vrste proizvoda.

djus uopste nije nasa rec i nepotrebno je, tj djus= sok lingvisticki medjutim to nije tako prakticno i zakonski.

srecom pa kod nas jos nije dozvoljena niti prodaja niti uvoz blago radioaktivne hrane, kao sto jeste dozvoljeno u EU...tek tu mogu da zamislim koliko se otvara prostora za svakakave manipulacije.

samo znam iz licnog iskustva da stranci kada dodju kod nas, svi su odusevljeni izborom i kvalitetom hrane i to obicno naglasavaju kako je kod nas hrana izvrsnog kvaliteta pogotovu voce.
              a dolaze iz prilicnog razlicitih geografskih zona pa su time i dovoljno relevantni po pitanju iskustva.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Nisam do sada cuo da se digne neka velika uzbuna oko bilo cega slicnog kod nas, iako je verovatnoca da se nesto tako pusti u promet veca.
                prvo sto mi pada na pamet, nedavno.

bila velika uzbuna oko navodne salmonele u Munch Mellow keksu iz Crvenke.
                povuceno iz prodaje u Sloveniji, HRvatskoj...Merkator kao krivac/ uvezao...citava galama, mediji skocili na pricu o trovanju, ma cudo.

a ispostavilo se da je izmisljeno, nije nadjen niti 1 (jedan) primerak zarazenog keksa, nista.

naravno, prodaja je odmah drasticno opala u celom regionu, naneta je poslovna steta, za dalje ne znam sta ce biti sa odstetom za laziranje.

pre nekog vremena je slicno bilo sa flasiranom vodom iz Srbije na podrucju Crne Gore.

isto izmisljena cudesa, i naravno isto nije bilo nista.

jedino je bilo neispravno cuvanje vode direktno izlozeno Suncu, van propisa u lokalnoj CG prodaji.

kod nas je velika konkurencija s obzirom na puno proizvodjaca skoro svega a malecno trziste pa je verovatnoca da se opasna hrana pusti u prodaju mala. ko bi to ucinio moze da zatvori firmu, trziste kakvo je nase ne bi oprostilo takvu gresku.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Crvenka takodje ne koristi melanz ili prah hego sveza j.a.j.a koja razbijaju direktno na liniji, pa ti vidi da li je tolika dreka dignuta bez ikakvog osnova ili mozda ima i zrnce istine u celoj prici.
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• BOOST
                    Founder - Admin od Začetka
                    • 29.09.2004
                    • 8726
                    • Gislaved//Sweden
                    • SAAB 9000 AERO R; SA

Znaci nema paralela po pitanju kvaliteta kad je pitanju domace na nivou
                    Zastava Auto vs prehrambena industrija?
                    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                    move your mind

Comment

• BOOST
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Po pitanju svezih kokosijih, gledam sta se p prodavnicama nudi ovde sada kao zdrava hrana.
                      Naime J.A.J.A sa Omega3
                      Cisto da balansira stetni holesterol, a prisutna je tu navodno preko ishrane kokoske.

206 > zar proces slican pastorizaciji nije dovoljan za sveza na traci da ih drzi cistim?
                      move your mind

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

Tema je dobra i fobicna.
                        Ali ja sam resio taj problem od malena...ne volim pastetu (ne jedem) i ne pijem mleko (mrzim) kao i sir

Al volem da jedem makar ziveo 30god. krace bas me briga
                        To date there has never been a faster car built for the public road and,
                        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Originally posted by BOOST
                          Zar proces slican pastorizaciji nije dovoljan za sveza na traci da ih drzi cistim?
                          Salmonela se ubija za 65 stepeni, i cak iako su komponente zarazene salmonelom, finalni proizvod ne moze da je sadrzi jer je pasterizovan, ispecen, sta god - to stoji.

Ali.

Sta ako imas zarazeno j.a.j.e koje uneses u prostoriju gde pravis hranu, i lupas ga direktno na proizvodnoj traci, sa sve komadicima posrane ljuske koji upadaju u smesu i po podu? Salmonela iz jajeta i eserihija uz usrane ljuske zavrsavaju ili u proizvodu koji se kasnije pasterizuje pa se ta pretnja eliminise - ali sta se desava sa bakterijom koja ostane na podu, pa se raznese preko pola proizvodne trake, iza pasterizatora na primer? Sta se desava i gde odlaze bakterije kada se operu podovi? Sta se desava ako nemate (a maltene NIKO to nema) direkcioni ventilacioni sistem koji cirkulise vazduh od prljavog dela proizvodnje (lupanje jaja i ubacivanje osnovnih komponenti u smesu) prema cistom (pasterizacija i pakovanje finalnog proizvoda)? OK, nemate salmonelu preko jajeta cak iako takvo zavrsi u proizvodu, ali mozete da je dobijete u kompletu sa eserihijom na proizvodu posle sterilizacije putem lose ventilacije, prljavog poda, kontakta dvojice radnika sa dve strane proizvodne linije...

Nego, znate li koliko uopste proizvodjaca hrane iz Srbije poseduje izvozni broj (dozvolu) za EU i HACCP standard?
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• starac vujadin
                            CBC Senator XXL
                            • 27.08.2005
                            • 2617
                            • Stari grad

Pre mesec-dva bio je tekst o nekih 4-5 mesnih proizvodjaca koji su dobili dozvolu za izvoz u EU... izmedju ostalih i Big Bull (kod njih kupujem jer su mi u blizini, a mislim da su ok, mada ja mesne preradjevine skoro da sam izbacio iz ishrane)

Comment

• BOOST
                              • 29.09.2004
                              • 8726
                              • Gislaved//Sweden
                              • SAAB 9000 AERO R; SA

Carnex , necu ulaziti u sadrzaj njihovih proizvoda, ali po pitanju higijene u produkciji imali su redovne kontrolante iz USA , jer su izvozili za US Armiju.

Da li sad imaju dozvolu za izvoz neznam.

Plan je bio da za 2007 budu HACCP certifikovani.

reci koliko i koji su pa da uvozimo nesto
                              move your mind

Comment

• M-power
                                Moderator
                                • 10.01.2005
                                • 10060
                                • Bg; Banovo Brdo
                                • CorsaC, astra H,

Dodao glasanje
                                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

Working...
                                X