Nove licne karte

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

mozda sam naivan ako ocekujem da drzava nece zloupotrebiti prava gradjana da ne sme da ih prati i prisluskuje bez sudskog naloga, pa iz tog razloga ocekujem da nece ugraditi RFID bez dobrovoljnog pristanka gradjana.
    koliko sam razumeo, sve vreme se govori o chip-u kao totalno pasivnoj bazi podataka koju ne bi trebalo da moze bilo ko da ocita bez dozvole vlasnika kartice.

inace, u Australiji uvode sve-u-jednoj kartice koje su totalno univerzalne i obuhvataju vise desetina dokumenata. od vozacke dozvole, preko zdravstvene zastite do platnih kartica.
    postoje zastite koje samo vlasnik zna (tipa PIN kod) i podrazumeva se da nemaju u sebi RFID jer bi to bilo tesko krsenje prava gradjana.
    i pored toga, protesti su bili masovni...

ja cu prvi traziti chip zbog toga sto ima vise prednosti no sto ima potencijalnih mana. par puta zbog nepismenih koji nisu znali da ukucaju moje prezime u kompjuter bezmalo se interventna sa rukom na futroli vracala do kola sa polubledim facama i pitanjem "a sta kazes, nisi osudjivan, he he?" (ukucali su ime i prezime jednog od pripadnika zemunskog klana). dok sam im spelovao, osedeo sam...

mh

*inace, ako sumnjate da vas prate preko iskljucenog mobilog, najbolji nacin da to sprecite (ili bar budete svesni toga) je kineski privezak koji svetli kad je ukljucen predajnik telefona. prosto. mozete da vidite tu komunikaciju
    **RFID koji se koristi u radnjama se onesposobljava kad se uvije u metalnu foliju (Faradejev kavez). jedan nas lopov pao zbog toga u Nemackoj pre par meseci
    .

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Izvadiš bateriju, ne treba kineski privezak. Znam ja par paćenika (glumili velike bizmismene) koji su jedno vreme sastančili isključivo u kolima sa isključenim mobilnim, posle im je neko rekao pa su vadili i baterije, onda smo ih zezali sa bubicama i "pravim" mikrofonima, i kad su videli šta možemo mi da im uradimo...

btw mobtel je jedno vreme imao grešku, doba nokie 6110 96-97.(prvi telefoni sa EFR), ti pozoveš nekog i njemu najnormalnije zvoni, a ti čuješ šta se sve dešava u prostoriji gde je telefon koji si zvao. (tad je tek bilo paranoje, bilo povoljno najnovijih telefona)

Moja žena kao privezak za ključeve nosi onaj senzor što se stavlja na odela (dobila od poslovnog partnera kao reklamu), tako da u 90% radnji pištimo i na ulasku i na izlasku, ali pazi kad niko ne reaguje preterano, posebno po hiper marketima, drugi najbitniji deo zaštite su kamere, treći deo su dvoje punih kolica robe, četvrti račun od ~20.000, peti je činjenica da je plaćeno Diners karticom... i pored toga što pištim kao budilnik u 5 ujutru, niko ne obraća pažnju. Dok nekog sa dve kese, teraju i jaknu da skida, pa šest puta da prolazi tamo-vamo...
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Flavio
        CBC Senator XXL
        • 13.06.2006
        • 1926
        • 012 Centar
        • KaraWagon 1.4T.Spark

Originally posted by TETAK
        Moj ideal bi bio dokumet koji bi objedinjavao sve moguće dokumente
        Slazem se a ako bih ga slucajno izgubio .Ili ...

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Pa sta i da ga izgubis?
          Inace radi sa kripto algoritmom koji je vezan sa PIN kodom.

RFID se nalazi u EU pasosima u koricama i nevidljiv je.
          Tipa je pasivnog bez paterije i dobija pobudu ulaskom u magnetno polje detektora.

Vrlo efikasna kontrola na zidu Schengena uz pomoc RFID tehnologije.
          Ranije na granici iz Hu u A , samo je odmahivao rukom austrijanac bez da uzima pasose, vec je video na monitoru ko mu prilazi

Camo kad sam imao sa sobom zenu sa RS pasosom i broj skaniranih pasosa mu se nije poklapao vizuelno sa brojem osoba u autu, bio sam zaustavljen da se daju pasosi na uvid.
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• dekideki
            CBC Senator XXL
            • 26.07.2005
            • 1914
            • Beograd

@BOOST: svaka cast na svim prilozima!

evo konacno nesto konkretno:

"Građani će plaćati 1.000 dinara za novu ličnu kartu, sa biometrijskim podacima, propisano je pravilnikom, objavljenim u "Službenom glasniku". Obrazac plastificirane lične karte, nalik na kreditnu karticu, koštaće 774 dinara, a troškovi tehničke izrade biće 224 dinara. To znači da će građani prilikom podnošenja zahteva plaćati ukupno 1.000 dinara - za obrazac Zavodu za izradu novčanica, a za tehničku izradu MUP-u.
            Nove lične karte trebalo je da se izdaju još od januara prošle godine, ali je primena zakona odložena. Propisano je da se do daljeg izdaju stare lične karte koje važe do isteka roka, a najduže do jula 2011. godine, odnosno pet godina od usvajanja novog zakona.
            Izmenama pravilnika o ličnoj karti, koje su takođe objavljene u novom "Službenom glasniku", promenjeni su pojedini zaštitni elementi na obrascu. Tako će, umesto teritorije Srbije, optički promenljivim bojama biti odštampan štit sa četiri ocila.
            Na ličnoj karti preovlađivaće plavi tonovi, biće dimenzija 54x86,6 milimetara, od polikarbonata sa PVC slojevima. Na prednjoj strani biće fotografija i rubrike, na srpskom ćirilicom i engleskom: prezime, ime, datum rođenja, pol, reg. br, datum izdavanja, do kada važi i ko dokument izdaje.
            Na poleđini će biti rubrike JMBG, država rođenja, mesto i opština rođenja, prebivalište i adresa, te prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za mašinski čitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, može ubaciti čip."

*izvor: sutrasnji broj frankfutskih "Vesti"
            .

Comment

• veljko
              CBC Senator XXL
              • 30.01.2006
              • 476
              • Backi Jarak, NS
              • Volvo V50 DRIVe

Originally posted by dekideki
              @BOOST: svaka cast na svim prilozima!

evo konacno nesto konkretno:
              ..............
              Izmenama pravilnika o ličnoj karti, koje su takođe objavljene u novom . Tako će, umesto teritorije Srbije, optički promenljivim bojama biti odštampan štit sa četiri ocila............

*izvor: sutrasnji broj frankfutskih "Vesti"
              c c c

neko misli unapred
              Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• neshaoct
                Banovan
                • 18.08.2007
                • 1754
                • Beograd, Rakovica

...maaa da...Kao nije dovoljno sto u Ustavu vec pise da je Kosovo deo Srbije, nego eto...sada zamena jednog detalja na novom obrascu licne karte, znaci da vise nije deo Srbije...
                Ne treba uvek u svemu traziti nekakvu zaveru...

Comment

• Blackeyed
                  CBC Senator XXL
                  • 06.07.2005
                  • 402
                  • Novi Sad

Covece, kada sam pogledao prvi put ovu novu licnu mislio sam da je to USA LK jer me je ona figura u pozadini licila na kip slobode u NewYork-u, dok nisam video konture Srbije ...
                  "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• nikolapanic
                    CBC Senator XXL
                    • 16.10.2005
                    • 657
                    • Petrovac

Nove licne karte sa cipom?

Sta znaci taj cip u licnoj karti?Moze li neko da mi objasni ako zna?Da li to znaci da ce stvarno postojati mogucnost kao SF filmovima da te na osnovu toga prate,znaju gde se nalazis,da ti brisu podatke itd?
                    Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• deki-ascona
                      Bio nam je drug! RIP
                      • 10.04.2007
                      • 2118
                      • NI , Trosharina

Ja mislim da to sluzi da, kad je operes zajedno s farmerkama, i dalje bude u funkciji
                      A i to ce biti stvar licnog izbora, znaci da mozes i staru da zadrzis. Vadis se na veroispovest, ili nesto slicno.

Kao ono kad babe nece da kupe mleko ako ga kasirka "ozraci" barkod citacem...

sa B92

On predviđa uvođenje elektronskog identifikacionog dokumenta - elektronske lične karte. Obrazac lične karte treba da sadrži prostor za kontaktni mikrokontroler (čip) i prostor za mašinski čitljivu zonu za potrebe automatskog očitavanja podataka.

U tu zonu se, pored podataka koji se vide na ličnoj karti, unose podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana, i jedinstvenim matičnim brojevima roditelja vlasnika lične karte.

Za razliku od sada važeće lične karte, predviđeno je da nova lična karta sadrži i biometrijske podatke koji obezbeđuju pouzdanu potvrdu i proveru identiteta. Biometrijski identitet je određen jedinstvenim fizičkim osobenostima pojedinca (analiza lica, otisak prsta, potpis i drugo). Pored digitalne fotografije vlasnika lične karte, lična karta će sadržati i digitalni otisak prsta. Predviđeno da osoba može biti fotografisana za ličnu kartu i sa maramom ili kapom na glavi, s obzirom na nacionalnu pripadnost, veroispovest ili narodne običaje.

U obrazloženju za usvajanje zakona navedeno je da je njegov cilj sprečavanje novih obliak kriminaliteta, zahvaljujući bržoj i pouzdanijoj identifikaciji osoba. Primenom zakona biće unapređen sistem razmene podataka sa domaćim i međunarodnim subjektima, kao i saradnja sa međunarodnim policijskim organizacijama i bezbednosnim strukturama. Mogućnost falsifikovanja biće smanjena.

Zakon predviđa uspostavljanje evidencije o ličnim kartama koja treba da bude bezbednim merama zaštićena od neovlašćenog pristupa i korišćenja.

Prema tekstu, svi državljani stariji od 16 godina, umesto dosadašnjih 18, dužni su da imaju i nose ličnu kartu, a data je mogućnost da je poseduju i deca starija od 10 godina. Predloženim zakonom predviđeno je smanjenje roka važenja lične karte na pet godina, a deci na dve godine, a izdaje je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lične karte koje su izdate pre donošenja zakona važiće do roka koji je naveden u ličnoj karti, a najduže pet godina od dana stupanja na snagu novog zakona.

Originally posted by Valent Vudriga
                      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• bax76
                        CBC Senator XXL
                        • 07.11.2006
                        • 605
                        • BG

Pa obzirom da sada postoje beskontaktni cipovi, to prekticno znaci da ce moci preko citaca da se prati kretanje ljudi, i da necemo biti ni svesni kada nas skeniraju...Ono sto je zanimljiva zloupotreba, je recimo aktivacija bombe u slucaju prepoznavanja koda.

Comment

• deki-ascona
                          Bio nam je drug! RIP
                          • 10.04.2007
                          • 2118
                          • NI , Trosharina

prostor za mašinski čitljivu zonu za potrebe automatskog očitavanja podataka.
                          Dakle citace se tako sto se prisloni ili provuce kroz aparat.
                          Meni ovo lici na najobicniju kreditnu karticu.
                          Verovatno skipass na Kopu ima bolju zastitu nego sto ce imati ta licna karta.
                          Nesto sumnjam da ce moci da se prati kretanje ili neko citanje na daljinu, skupo je to, a i nema nikakav odasiljac.
                          Mislim da je fora da se zadovolje neki od propisa EU, a i da se izbegnu duplikati i stamparske greske (kojih sada ima prilicno).

P.S.

Da li bi Bornov identitet part 1 izgledao isto da su znali za ove stvari?
                          Originally posted by Valent Vudriga
                          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• bax76
                            CBC Senator XXL
                            • 07.11.2006
                            • 605
                            • BG

Nesto sumnjam da ce moci da se prati kretanje ili neko citanje na daljinu, skupo je to, a i nema nikakav odasiljac.

Gresis, danasnji beskontaktni cipovi imaju odasiljac sa sve antenicom koji se napaja bezkontaktno preko citaca. I dovoljno je da se skenira svako ko prodje kroz naizgled obicna vrata, sto je vrlo izvodljivo... A cena samih kartica je smesna reda 5-10 eura. Dovoljno je postaviti citace na nekim kljucnim gradskimn mestima, stanicama, granicama. Tu onda samo masta onoga ko drzi sistem, predstavlja limit.

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

jel ovaj vid identifikacije zaziveo negde u evropi?
                              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• ĆOMI
                                CBC Senator XXL
                                • 31.08.2006
                                • 1705
                                • Braće Jerković,Vozd
                                • Stilo JTD 16V

Juce mi na posao dodje lik sa novom licnom kartom,redni broj ~350...Smejurija,vec su poceli da ih "stancuju"...Ima i chip naravno,ali nema adresu nigde napisanu
                                OPEL CLUB SERBIA

Comment

Working...
                                X