Nove licne karte

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Poenta lk sa chipom je da, posto sve kopiramo od EU, jer smo zemlja koja hoce da se prikljuci EU, onda smo morali da ih poslusao i da uvedemo i te chipove koji vec postoje tamo.

Ko hoce, moze da uzme jos neko vreme, staru, braon, LK, a moze i da uzme i novu bez chipa. Jedina razlika kod nove je ta, da kada istekne vaznost, ako nema chipa, mora da se vadi nova, sa svim papirima, fotkama i ostalo, a ako se ima sa chipom, sve se samo ukuca u racunar i nema dodatnih troskova.

I sta ste se toliko primili na to pracenje, kontrolisanje stada i slicno? Nije ti nas izum, vec izum demokratskih zemalja.

A sa druge strane, svi pasosi ce imati chip i na njemu ce biti isti podaci, pa ako necete da budete "kontrolisani" nemojte da vadite pasose ni licne karte.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Ji 4Tze
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2006
      • 806
      • bg
      • Honda CR-V 4WD

Pa znači prate vas po kolima takođe
      BTW, je l' ovo znači da će sada svi murkani biti opremljeni čitačem?
      Koje sve službe su obavezne da imaju to? Nema ono, sretne te i zaustavi, sa sve tefterom u ruci i diktira centrali matični na sred ulice?

Mislim da ne treba zaboraviti da smo prilično unazađeni sa svetskim standardima, preskočili smo bar jednu čitavu generaciju tih identifikacionih dokumenata i medija. Ipak su ove lične starije od većine forumaša, jedino unapređenje je onaj "hologramski" pečat malo bi bilo suludo da se sad kad je javna potrošnja otišla u nebesa, da se kupuju još i (u svetu sada već) prevaziđeni načini identifikacije.

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

novi pasosi vec imaju chip
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Ja te "chipovane" licne karte ne videh ama bas nigde u Evropi. BiH ima licne karte i vozacke po EU standardu, izgledaju identicno kao Svedske, Nemacke itd. ali nemaju mesto za cip, niti ga imaju i koriste u bilo kojoj evropskoj zemlji u kojoj sam bio, a bio sam ih u podosta.... Imaju sliku, osnovne podatke ali NEMAJU adresu (kao sto nijedna l.k. u svetu ne sadrzi adresu, to je nas autohtoni izum...), i sve to bar-kodirano na pozadini.

Novi pasosi mogu ali ne moraju da imaju cip, koliko ja znam, mozda i gresim, za to nisam 100% siguran...
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• RANK
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 1635
            • Beograd
            • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by zverko
            jel ovaj vid identifikacije zaziveo negde u evropi?
            mislim da ne i da ga koristi jedino izrael
            "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• bax76
              CBC Senator XXL
              • 07.11.2006
              • 605
              • BG

Ralnost je takva kakva je, niko se nije primio. Sve te nove tehnologije pored nesumljivo zgodnih osobona, otvaraju i nove mogucnosti zloupotreba.

I samo jos jedna stvar, vidim da ljudi ne poznaju neke stvari, nije cip kartica samo ona ona koja ima kontaktnu povrsinu, a koju smo navikli na sim karticama i slicni. Bezkontaktni cip se nalazi zaliven u karticu, sve zajedno sa njegovom antenicom, tj ne vidi se spolja, kartica moze da bude potpuno bela a opet da ima cip dovoljan za "skeniranje"

npr. ovo je jedan od poznatih proizvodjaca, dakle ovo je full blanko kartica, 1kb je dovoljan da sacuva stranicu kucanog teksta, cena je smesna...

Smartcardworld.com is one of the largest smart card production lines in North America. We offer multi-application smart cards, financial cards, photo ID cards, to customers around the world.

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Da, samo sto je na kartici sa cipom to i navedeno...

Comment

• BRABUS
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2004
                  • 2399
                  • London

Ni ja ne videh nigde da ima lk sa cipom...

Mislim da ideja sa cipom daje dosta prostora za zloupotrebu od strane policije i sluzbi, a u njih bas i nemam mnogo poverenja da tako nesto nece i da se desi...bar poslednjih 60 godina idu u prilog tome

LK inace i sada nikad ne nosim, a ne secam se ni kad mi je neko trazio...

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

Originally posted by 206
                    ...Novi pasosi mogu ali ne moraju da imaju cip, koliko ja znam, mozda i gresim, za to nisam 100% siguran...
                    Novi Pasosi moraju da imaju cip sa biometrijskim podacima [ sve ono od tvojih podataka sto ti je i inace napisano u npr. Pasosu, pise i na tom cipu, ali u digitalnom obliku ]...

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Ono sto je sada napisano na mom pasosu nema veze sa biometrijskim podacima.

Biometrijski podaci, ako pasos bude morao da sadrzi takve podatke, se sastoje od otisaka prstiju, snimak mreznjace oka (ili bese roznjaca...sta god, raspored kapilara u oku ), krvna grupa, taj tip podataka.

Comment

• neshaoct
                        Banovan
                        • 18.08.2007
                        • 1754
                        • Beograd, Rakovica

...u Srbiji trenutno tek nesto vise od 200 ljudi ima taj novi
                        Pasos [ sa cipom ]...
                        Mi ostali cemo moci da ga dobijemo pocev od 01.07.2008....

edit : mreznjaca oka i ostalo jos uvek postoji samo na filmovima...

Iz Zakona o licnoj karti :

U obrazac lične karte unose se sledeći podaci o imaocu te isprave:
                        1) prezime;
                        2) ime;
                        3) pol;
                        4) dan, mesec i godina rođenja;
                        5) mesto, opština i država rođenja;
                        6) jedinstveni matični broj građana.

U obrazac lične karte unose se i slike biometrijskih podataka imaoca te isprave (fotografija, otisak prsta i potpis).

U obrazac lične karte unosi se i datum izdavanja lične karte sa rokom njenog važenja.
                        cl. 7. Zakona o licnoj karti

Clan 8.
                        Automatsko očitavanje podataka. Zaštitni elementi

Obrazac lične karte sadrži prostor za kontaktni mikrokontroler (ČIP) i prostor za mašinski čitljivu zonu za potrebe automatskog očitavanja podataka, u koji se unose svi vidljivi podaci na ličnoj karti, kao i podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana njenog imaoca i jedinstveni matični broj njegovih roditelja. ''

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

LK inace i sada nikad ne nosim, a ne secam se ni kad mi je neko trazio...
                          ali ako ti budu trazili a nemas ladno moguda te vode u stanicu da ti utvrde identitet

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

To mogu u policijskoj drzavi kao sto je Srbija. U Nemackoj, i ostalim normalnim zemljama, poenta trazenja dokumenta je da ti utvrdi identitet, sto moze da uradi iz licne karte, vozacke, pasosa, dozvole za oruzje, sta ti ja vec znam - a ne da se proser*** i trenira strogocu pa da ti zahteva ISKLJUCIVO licnu kartu...U Srbiji moras da je nosis, u ostatku Evrope mozes da nosis bilo koji dokument sa slikom umesto l.k.

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

ok , kad kaze ne nosim licnu kartu onda kapiram da ne nosi ni jedan dokument. polazim od sebe, sve mi je na jednom mestu. ni ovde ne prave pitanje ako ti fali vozacka, LK ili saobracajna a nesto od toga imas.

daleko smo mi od policijske drzave. da jesmo kao sto je recimo UK ne bi bili ovde gde smo sad ali to je vec druga tema pa da ne ulazim u bezpotrebni off.

Comment

• alt+64
                                CBC Senator XXL
                                • 27.02.2006
                                • 571
                                • bgd

za paranoicne...

Comment

Working...
                                X