Re: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...
Pa sve sam procitao , pominje se najvise poliranje, malo voskiranje , ali pranje sa samponom sa voskom i iskustva, o tome nisam nigde nista procitao, pa me to interesuje.
ajde ja cu ti reci moje iskustvo. skoro svi samponi imaju vosak u sebi ali isti nije postojan u istoj meri kao kad se auto naknadno tretira voskom. da ne razvlacim pitu vise posto nema potrebe. Samo sampon sa voskom nije dovoljan kao zastita. dakle, svaka perionica koristi sampon koji sadrzi vosak u odredjenoj meri i sami smo svedoci koliko je taj vosak postojan. u Rodicu na NBG ima MA-FRA vosak u spreju i kosta nekih 300din kolko se secam. sledeci vikend ako bude lepo vreme odradjujem svoj auto istim pa postavljam slike.
Originally posted by cale
Pa sve sam procitao , pominje se najvise poliranje, malo voskiranje , ali pranje sa samponom sa voskom i iskustva, o tome nisam nigde nista procitao, pa me to interesuje.
auto sampon sa (vise) voska je dobar naravno,jer ublazava efekat deterdzenata koji ostecuju povrsinski sloj farbe ili vosak- polir ako je nanet. najbolje je odrzavati farbu,znaci polirati s vremena na vreme a to vreme se produzava ako se posle pranja izvoskira tecnim voskom(u perionici) ili ga sam peres samponom sa pojacanom koncentracijom voska. mozes i da kupis tecni vosak pa sam prskalicom za voce,samo velika su pakovanja,na kante obicno.a ova auto kozmetika kao onaj sprej za 300 dinara se ne isplati i nije isti kvalitet.
Malo okasneli odgovor, ali evo...ne znam kako se to zove, verovatno lakiranje, ali mislim da je neuporedivo bolje i dugotrajnije od najboljeg poliranja...elem, ceo auto se izmatira najfinijom vodenom smirglom, znaci sav lak se skine ostane samo pigmentni sloj, zatim se auto izlakira bezbojnim lakom u nekoliko slojeva i onda na pecenje. Efekat je (ako je farba kvalitetna i nije ruinirana) bukvalno kako da je auto ofarban komplet, naravno, bez rasturanja auta i pripreme, farbanja, itd...ako je dobar lak i dobro ispecen, efekat dugo godina traje. Sto se cene tice, ne znam, ali kapiram da je duplo od najskupljeg poliranja, ortak je pre par godina uradio A8 za 200 e, ali to je za tu klasu, za nas sa jeftinijim ulaznicama ne verujem da bi bilo vise od 100-njak evrica.
Pozdrav!
moram na ovo da odgovorim. dosta dezinformacija ima u vezi farbanja automobila,i previse! matiranje laka znaci MATIRANJE,ne skida se sav lak!
farba- lak,se NE PECE!!!! susi se na sobnoj ili na povisenoj temperaturi,NE PECE SE. komore vise znace majstorima nego musterijama! kako ce auto ispasti zavisi od MAJSTORA! ne od komore,ne od materijala... a pogotovu,trajnost laka ne zavisi od "pecenja"... komora,materijal,i ostali uslovi majstoru pomazu da lakse i brze zavrsi posao i da odrzava jednak kvalitet,kao i da zastiti svoje zdravlje i zadovolji tehnoloske i ekoloske standarde. postoje farbe koje se peku ali mi sa njima ne radimo,tako da...
Painter hvala. A ja kao sa sam zvao crnog djavola pa poceo da se raspitujem o ovoj temi, i eto jutros mi neko zagrebao desnu stranu od blatobrana do pola vrata.Tako biva kad nemas garazu a neko ko ne zna da parkira pokusa da stane pored tebe.
Polirao sam juce jednog Pola.
Evo i par slika da vidite efekat. Auto je bio pun nekih belih tragova (najvise je bilo na haubi i zadnjem levom krilu to sam i slikao)
Zadnje krilo
Pre:
Posle:
Hauba
Pre:
Posle:
Evo jos nesto sto sam radio
Pre:
Posle poliranja:
Hauba je bila kao krilo
U pitanju je masinsko poliranje sa Fareclom. Pomalo se bavim poliranje kad imam vremena (posto jos idem u srednju skolu).
Nije farbana hauba na Yugu, zasticeno je da ne bi padala prasina od poliranja padala i da ne ostaju tragovi paste po kederima, lampama.... Ja inace sve delove zasticujem.
OK, izvinjavam se
Sto se tice tolikog zasticivanja - mislim jeste pedantno to, ali ako imas prilike da odradis poliranje negde u hladu (gde nisi toliko izlozen suncu), nema potrebe toliko da zasticujes... Ne zapekne pasta odmah, ali ne treba dozvoliti predugo i tako da ostane po kederima i staklima.... Ovako ti treba 100 godina samo dok zastitis, a gde je tu poliranje, ne radi se to ipak 20 minuta Najbolje kako zavrsis neku celinu prebrises krpom kedere, stakla, pa onda kad zavrsis poliranje, neko da odradi kompletno pranje
Comment