Re: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...
Originally posted by t-rex
sa auto magic pastama nije uopste potrebno zastititi plastku zato sto ti proizvodi ne ostavljaju cak ni prasinu pri radu,plastiku zastitim samo malo da je ne bi tamponima pri radu ostetio ,ako te interesuje mogu ti pokazati i auto magic paste koje u sebi imaju i grubu i finu pastu i zavrsis auto za duplo manje vremena,ne ostavljaju prasinu i ne peres plastiku,a na kraju izuzetno su dobre sto se tice holograma,nema ih,a slozices se da je to najveci problem pri poliranju.a sto se tice vremena poliranja apsolutno se slazem sa tobom da je potrebno i do dva dana i vidim da si dobar u tome sudeci po tvojoj diskusiji------- mogli bi se cuti i videti pa da razmenimo neka iskustva pozdrav
svaka cast drug.
sjajno je ovako razmenjvati iskustva i pisati o stvarima koje volimo da radimo :-)
to zvuci jako dobro sa tim auto magic pastama. narocito zanimljivo deluje ova tzv risk free serija za ljude koji rade orbitalnim i oscilatornim masinama. kod pasti iz xp serije za rotary upotrebu sve deluje fino samo ako nemaju sredstava za ispunu u sebi koje pored abraziva koji skidaju ogrebotine i paukove mreze, ispune one najsitinije ogrebotinice i na taj nacin ucine da povrsina izgleda perfektno. bas sam im pregledao sajt i popricao sa jednim starijim lokalnim entuzijastom. vidim da imaju klasicnu liniju kod kojih se vec iz opisa i njihove tehnike upotreba sa video materijala vidi da imaju sredstava za ispunu kao recimo kod paste swirl remover. ovaj ovdasnji polir fanatik andy mi kaze da je probao neke njihove paste pre nekog vremena i to xp compound koji je po njemu bio odlican i neki magic cut za koji kaze da je imao malo tih polimera za ispunu. u principu kaze da su mu iskustva pozitivna. sa kojima od njih ti najvise radis? i radis li rotacioni ili orbitalnom masinom. da li radis zenit metodom gde radis parce po parce povrsine 50cmx50cm tako sto na razmazes pastu na 600 obrtaja zatim dva prelaza od po 900, pa jos dva 1200, pa desetak na 1500 obrtaja, pa opet na dole 1200 jedno 2 prolaza, pa nekoliko na 900, pa kraj ili nekako drugacije.
ja sam skoro nabvio neke paste marke Mark V i to Mistique i ip200. ip200 nije nista posebno razlicit od recimo 3m sa zutim cepom, dok je mistik pravo cudo. koristi se rotacionom masinom i ostrina paste varira najvise od tvrdoce koriscenog jastuka. tako da sa cvrstim jastukom ili vunom moze skidati tragove smirgle p1200, a jako mekim finalnim jastucima tipa plavi 3m moze izvuci finis do perfekcije bez i najmanjih holograma. i sto je jako lepo bez prasine. farekla je takodje izbacila neki total dry , ali ja nisam probao. kazu da je skroz bez prasine i markiranja plastike.
kakve su sa cenama te magic auto paste u srbiji? prodaju li ih i u onim manjim flasama od pola litre ili samo one kante od galon? vidim da im je na njhovom on lajn prodajnom sajtu cenovna politika jako dobra. bas su povoljni.
ovde se ja pretezno snabdevam kod jedne lokane i ove ove dve on line prodavnice i nije to bas mnogo povoljno. evo i tih sajtova gde mozes videti cifre:
kod nas ima da se kupe jeftine polir masine oko 50 evra i ok su,ove risk-free paste najbolje rade uz onu polirku cyclo zato sto se tamponi okrecu suprotno jedan od drugog,mogu se koristiti ove paste i na obicnim polirkama,ali nema potrebe,ima i drugih AUTO MAGIC pasti na primer XP Magic Cut™ NEW! i posle samo premazes vosak.E da hteo sam da ti kazem,kad 1 ispoliras posle toga odrzavas a kazacu ti kako,nemas potrebe da dugo godina bilo sta poliras.
A sto se tice haube,mozes uzeti poklopac od rezervoara pa u farbaru da ti naprave jedno 100g boje i malu tanku cetkicu ima kod kineza,pa polako da popunjavas
rupice od rizle na haubi i sve to na kraju kad se osusi ispoliras,to je naj jednostavnije nije lose ali se primecuje,kostace te oko 10 evra ili skuplju varijantu za oko 70 eura da ofarbas celu haubu ovo je cena sa farbom i rukama,na tebi je da odlucis.Probaj jeftiniju varijantu pa ako ti se ne svidja ti idi dalje,mogu ti pomoci da to uradis znam i gde
Paste mogu da ti nabavim za pocetak uzmes malo pakovanje od 16oz ili od pola litre a i pokazao bi ti kako se koriste,i kako da voskiras i odrzavas boju-lak pa da ti uvek sija auto kao da je iz salona
Hvala pozdrav
Gde ima kod nas da se kupe ove paste, i ako mozes napisi cene.
Posebno me interesuju risk free, i da li moze rucno da se radi?
Hvala unapred,
Nenad.
Pozdrav!
Drugari,
Cisto da vam svima kazem nesto za ovu cyclo masinu.
Ona je jako skupa jer je dosta specificne konstrukcije i tako to. probao sam je i zaista radi dobro , ali ne toliko dobro za pare koje kosta.
Princip rada joj je isti kao kod orbitalne slajferice sa polir jastukom tako da bi te risk free paste bile zaista idealne za te oscilatorne i orbitalne masine koje se daju kupiti za pretpostavljam oko 30e ili manje. kao na primer ovako nesto:
Potpuno je tacno da kada se auto jednom dobro ispolira, a potom dobro voskira nekim jako izdrzljivim voskom tipa collinite ili sa naseg trzista (srbija) kombinacijom ,,turtle wax original + turtle wax glossguard'' i onda samo pazljivo rucno pere blagim samponima i jagnjecim krznom umesto sundjera on zadrzi sjaj i svez izgled i po vise godina. s tim da taj vosak treba obnavljati na 6 meseci ako je jedan od tih izdrzljivih ili na 3 meseca ako je jedan od onih drugih manje izdrzljivih. ima i speciajlnih sundjera koji ne grebu. a alternativa takvim sundjerima je i specificni keramicarski sundjer za fugovanje ako takvog kod nas ima.
za ispunu ogrebotina i malih udaraca od rizle bojom najpotrebnije je strpljenje. kao sto t-rex rece , malu cetkicu u ruke i polako sloj po sloj dok se u tom chipu ne postigne malo visi nivo visine povrsine kao originalne bolje auta, onda ispolirati i prevoskirata. nije idealno , ali mnogo bolje nego pre postupka.
nije sve to mnogo tesko, a i mnogo je lepo kad svaki dan svom autu pridjes i pomislis u sebi jao sto lepo izgleda :-)
Originally posted by skaarj
@ile
Da li je ovo dovoljno dobro za hobi primenu jednom-dvaput godisnje?
Karakteristike su mu:
4-12k obrtaja
420w
125 mm precnik diska
cena: 20e
@all
Pretpostavljam da na ovo moze da se montira taj polir jastuk, sad pitanje je gde ima tako nesto da se kupi ovde u NS ili Bgd?
jeste druze. skroz ok za dve put godisnje, a narocito za te pare.
kljuc uspeha kod masina tog tipa je pasta koja je adekvatna za njih. tj. pasta ciji abrazivi ne traze mnogo toplote i veliko trenje kako bi se usitnjavali i polirali povrsinu auta. cuveno poznate paste za ovakve masine su poorboys ssr serija, clearkote compund mouse, meguiars i jos dosta drugih. a kao sto t-rex rece i ovaj auto magic risk free serija bi trebalo da radi ok.
i samo da znas da tih 4k do 12k nije broj obrtaja vec broj oscilacija u minuti. dok je pravi broj obrtaja oko ose tog jastuka vise desetina puta manji.
na tu makinu zalepis jastuke i nema frke.
sretan rad :-)
@ile, prvenstveno - kakva je bre ljudi ono farba na mojoj Altei. na haubi se posrala ptica, to ostalo nedelju dana i ostala flekica koju sam pokusao da skinem Sonax mlekom i Turtle Wax, ali bez ikakvog uspeha. Od tada nosim u autu flasu vode za svaki slucaj. Juce sam video isto malo pticjeg izmeta na krovu koji nije mogao da bude na autu vise od jednog sata. Mislio sam da nece nista ostati, ali opet fleka. cime su bre farbali ovaj auto - vodenim bojama?!
Originally posted by ivan79
@ile, prvenstveno - kakva je bre ljudi ono farba na mojoj Altei. na haubi se posrala ptica, to ostalo nedelju dana i ostala flekica koju sam pokusao da skinem Sonax mlekom i Turtle Wax, ali bez ikakvog uspeha. Od tada nosim u autu flasu vode za svaki slucaj. Juce sam video isto malo pticjeg izmeta na krovu koji nije mogao da bude na autu vise od jednog sata. Mislio sam da nece nista ostati, ali opet fleka. cime su bre farbali ovaj auto - vodenim bojama?!
Veliki deo danasnjih lakova su takvi, a i ptice usled svih zagadjenja imaju jacu kiselinu u probavnom traktu. ovo se narocito odnosi na galebove koji mogu potpuno urnisati automobil.
ja u auto za tu namenu nosim nesto sto se ovde zove quick detailer spray. pravi ga meguiars, ali ga ima i od mnogih drugih proizvodjaca. verujem da kornjaca to takodje pravi kao neki speed detailer ili slicno.
Te pticije bombe prosto nagrizu lak i preparati tipa sonax i kornjaca mleko ne mogu to skinuti. Za to je potrebno nesto sto se zove akrilno mleko za ciscenje boje ili abrazivna politura. Koju kornjacu si probao za tu namenu? Ja nemam mnogo iskustva sa kornjacom, ali cu probati da iskopam neke informacije i prosledim ti savet sta da kod nas uzmes.
Tnx, tnx ile a lot!!!! Probacu da nadjem ovo sto si preporucio obavezno. Ja sam bio probao sa Turtle Wax original i sonax mlekom za metalic visoki sjaj, ali alas! Doduse ono na haubi se sada vidi samo bas izbliza jer sam to mesto trljao naizmenicno sa turtle wax i sonax-om ko blesav pa je valjda moralo da daneke rezultate. Da li se ove masinice sto ste kacili slike gore mogu koristiti da olaksaju posao sa ovim amaterskim bezopasnim stvarima tipa Sonax mlekce ili turtle wax?!Veliki pozdrav
Originally posted by ivan79
Tnx, tnx ile a lot!!!! Probacu da nadjem ovo sto si preporucio obavezno. Ja sam bio probao sa Turtle Wax original i sonax mlekom za metalic visoki sjaj, ali alas! Doduse ono na haubi se sada vidi samo bas izbliza jer sam to mesto trljao naizmenicno sa turtle wax i sonax-om ko blesav pa je valjda moralo da daneke rezultate. Da li se ove masinice sto ste kacili slike gore mogu koristiti da olaksaju posao sa ovim amaterskim bezopasnim stvarima tipa Sonax mlekce ili turtle wax?!Veliki pozdrav
Nema zasta druze. Bice mi jako drago ako nesto od ovoga pomogne.
Te masinice mogu u mnogocemu olaksati posao, a i uraditi ono sto se rucnim poliranjem u principu ne moze postici ili sto bi iziskivalo 72h trljanja i tako to :-)
Orbitalne masine mogu raditi abrazivno poliranje sa zavidnim rezultatima i vrlo malim rizicima da nesto krene naopako, a takodje mogu raditi i lagane stvari tipa ravnomerno nanosenje voskova i akrilnih neabrazivnih preparata. kod abrazivnog poliranja ovim masinama treba pazljivo birati sredstva jer neke paste dobro rade samo sa rotacionim masinama , a neke i sa ovim. ja ne znam sta u bg od pasti ima tacno.
ovo je recimo kombo za koji znam da radi sjajno sa tim orbitalnim masinama: http://www.detailedobsession.com/catalo ... ucts_id=43 http://www.detailedobsession.com/catalo ... ucts_id=40 http://www.detailedobsession.com/catalo ... ucts_id=39
sustina je da sa cestice abraziva brzo usitnjavaju i da im za to ne treba mnogo toplote i veliko trenje koje mogu samo rotacione masine postici.
Ako ima bilo kakvih daljih pitanja, samo napred :-)
Evo primera kako izgledaju faze degradacije polir paste tokom poliranja orbitalnom ili rotacionom masinom. kliknite na sliku da bi je uvecali. na prvoj slici vidi se kolicina paste potrebna na pocetku rada kako bi se dobro pripremio suvi sundjerasti jastuk, nakon toga za svaki sldedci deo 50x50cm trebace oko upola manje paste, mozda ce cak i jedna trecina biti dovoljna. u principu masina treba da klizi, a opet ne treba da ima previse paste. ne bi trebalo doci do cviljenja jastuka sto bi ukazalo na to da nema dovoljno paste.
faze degradacije grublje polir paste tipa poorboys ssr (orbitalne masine razmazuju pastu na brzini 1 i poliraju na brzini 5 dok rotacione razmazuju na brzini od 600 /min , a poliraju na oko 1500/min)
radi boljeg doimanja velicine jastuk na slici je precnika 16.5cm
i ovako izgleda kad se mikrofiber krpom lagano obrise ostatak sa povrsine
ceo proces na jednom delu velicine 50x50cm traje oko 5 min za orbitalne , a oko 3 za rotacione masine.
faze degradacije finih polir pasti su veoma slicne. kod finih mozemo polirati vecu povrsinu odjedanput nego kod grubljih pasti. ovakvo poliranje radi se mekim jastucima i sa manje pritiska. takodje i sa manje orbtaja tj. oscilacija. za orbitalne brzina 3, a za rotari od 1200 do 1400/min.
nadam se da ce ovo pomoci kako bi se bolje uocile faze rada i kada je kraj.
Originally posted by nele1
kod nas ima da se kupe jeftine polir masine oko 50 evra i ok su,ove risk-free paste najbolje rade uz onu polirku cyclo zato sto se tamponi okrecu suprotno jedan od drugog,mogu se koristiti ove paste i na obicnim polirkama,ali nema potrebe,ima i drugih AUTO MAGIC pasti na primer XP Magic Cut™ NEW! i posle samo premazes vosak.E da hteo sam da ti kazem,kad 1 ispoliras posle toga odrzavas a kazacu ti kako,nemas potrebe da dugo godina bilo sta poliras.
A sto se tice haube,mozes uzeti poklopac od rezervoara pa u farbaru da ti naprave jedno 100g boje i malu tanku cetkicu ima kod kineza,pa polako da popunjavas
rupice od rizle na haubi i sve to na kraju kad se osusi ispoliras,to je naj jednostavnije nije lose ali se primecuje,kostace te oko 10 evra ili skuplju varijantu za oko 70 eura da ofarbas celu haubu ovo je cena sa farbom i rukama,na tebi je da odlucis.Probaj jeftiniju varijantu pa ako ti se ne svidja ti idi dalje,mogu ti pomoci da to uradis znam i gde
Paste mogu da ti nabavim za pocetak uzmes malo pakovanje od 16oz ili od pola litre a i pokazao bi ti kako se koriste,i kako da voskiras i odrzavas boju-lak pa da ti uvek sija auto kao da je iz salona
Hvala pozdrav
Gde ima kod nas da se kupe ove paste, i ako mozes napisi cene.
Posebno me interesuju risk free, i da li moze rucno da se radi?
Hvala unapred,
Nenad.
Pozdrav!
Da li je noko od Vas video gde ima kod nas da se kupe ovi proizvodi sto ih je t-rex spominjao?
Pozdrav svima.
Pozdrav svima.
Vec duze vremena posecujem forum, a pogotovo ovu temu, jer uskoro moram da poliram svoj i bratov auto, a vidim da ima dosta ljudi koji su pravi majstori za poliranje: ile, t-rex, izmedju ostalih. Pa bih vas molio za par saveta, od samog pocetka pa do kraja poliranja.
1. Koju kvalitetnu polir masinu (od kog proizvodjaca i tip masine, da bih mogao da je trazim po lokalnim radnjama) da kupim, a da kosta oko 100eur? Mislim da moze da se kupi kvalitetna s obzirom da su gore pominjane masine oko 20-50 eur. Da li oscilatornu, rotacionu ili vec koju, a da mi ne ostavlja na kraju one holograme.
2. Koje paste i od kog proizvodjaca da uzmem, koje ce odgovarati i koje se koriste uz tu masinu koju kupim po vasoj preporuci?
3. I na kraju, koji sundjer za poliranje se upotrebljava uz koju pastu?
Eto toliko za pocetak
Hvala svima koji mi odgovore i pomognu da uradim do perfekcije svoju i bratovu makinu.
Comment