Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Odg: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Uz redovno pranje i voskiranje 2xgodišnje neće matirati. Svojevremeno kada sam prodavao stojadina kupac koji je došao reče što mi niste rekli da je ofarban (a auto je bio ispoliran i redovno voskiran, uvek lep) nisam mu mogao objasniti pola sata pa sam ga morao najuriti. Na konkretnom primerku problem je to što se pere jednom u tri meseca, stoji na suncu, prilikom pranja koristi se mer i eto ti recepta za matiranje. Uskoro ću imati jednog yuga 1992 godište na malom dotezanju farbe, videćete kako izgleda farba na yugu starom skoro 20 god a koja je redovno održavana. E sad stradaju i skupa nemačka, francuska, japanska kola ako se ne održavaju, bez brige, i to ne samo akril već i metalik boje a tako i baza+lak boje na automobilima starim svega par godina. Jednostvno neko ne održava auto, to ga ili mrzi, ili voli neurednost, ili nema sredstava, ili je jednostavno neinformisan šta i kako. Na ovom primerku oksidacija je baš napredovala tako da se vuna za poliranje zagušila već na tako maloj površini. Naravno da kvalitetnije boje mnogo teže oksidiraju. A dešava se da npr na opelu na baza+lak bojama stradaju samo pojedini delovi npr vrata ili krilo a da ništa nije rađeno na kolima a da je svaki deo imao isti tretman kod gazde a zašto to niko ne zna.
    Last edited by slobodank; 25.10.2011, 18:10.

Comment

• boban1982
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2010
      • 1106
      • Batajnica
      • SAXO VTS-BIC

E to na opelima sam i ja primetio,prosto neverovatno kako poojedini delovi matiraju...
      Reci mi koji je sampon dobar za pranje kola,uzimao sam neke obicne auto sampone bez voska(jer voskiram tecnim voskom posle pranja) koji slabo pene,sipam jedan cep u kantu tople vode kao sto pise,stvori se pena na vrhu ali kada nanosim sundjerom skoro da i nema pene....???

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Ja koristim Automagic Cherry Bubbles http://www.automagic.com/cart/36.htm, koncentracija je 1:300, sipam jedan čep u kantu, sipam jedno 3-5 l vrele vode i onda ga dopunim hladnom vodom sa mašinom pod pritiskom i pretvori se u šlag (proizvođač navodi da se tako priprema) i ima baš gustu i bogatu penu ne samo na vrhu već komplet (koristim kantu od 25L). Treba da mi stigne i sa voskom pa ću probati. Ja kod pranja obavezno idem prewash sa beskontaktnim sredstvom ili foam, pa puškiranje pa tek onda šampon. Slikaću ti kad budem radio pa ćeš videti (možda večeras). Ako ti šta treba od kozmetike (Automagic) javi se na pp, nema u slobodnoj prodaji. Slobodno pitaj za savet. Samo mislim da ti je predpranje najbitnije(ako ima dobar lak) jer sa njim odlepiš svu prašinu i pesak koji je nanesen kola tako da kad kreneš sa wash mitt ili sunđerom ideš na čist lak, ne grebeš i ne stvaraš swirls već samo skidaš sasušene kapi vode itd. Kad pogledaš da se šamponi za predpranje razblažuju u koncentraciji 1:50 do 1:80 i koštaju od 4-10 evra po litru a da ti za mala kola treba oko 1l (nanosi se prskalicom) ispadne jeftino (imaš za god dana).

Comment

• lazar1988
          CBC Početnik
          • 02.12.2011
          • 2
          • Raska

Ja sam pocetnik u ovome,imam bmw e46 crni metalic i hteo bih da mu posvetim malo vise paznje. Jel mozes da mi objasnis neke stvari u vezi poliranja kao i to koje proizvode je najbolje da kupim. Uzeo bih Meguiars kozmetiku,jer sam cuo da je jedna od najboljih. A ti mi preporuci od auto sampona preko gline, polir pasti do voska sta je najbolje. I tvoja preporuka za neku polir masinu. Pitanje za iskusne, ila,slobodank, t-rex...

Comment

• slobodank
            Moderator
            • 26.11.2007
            • 1338
            • Stara Pazova
            • Fiat Idea 14.16v lpg

Pozdrav Laki. Jedna od prvih stvari a vezano za poliranje je stanje laka na tvom automobilu. U skladu sa tim se određuje koja pasta i vrsta polir mašine (rotaciona vs dual action). Najbolje da okačiš koju sliku tvog laka,okači i link tvoje garaže (ako je imaš da vidim kola). Najbolje bi bilo da slikaš čist automobil pod direktnom sunčevom svetlošću ili ispod bandere po svetlošću (da bi video količinu swirls-ova i ocenio stanje laka) i na osnovu toga ti preporučim koja pasta. Polir mašina. Ako radiš hobi varijantu dovoljna ti je i sa buvljaka oko 50 evra, ili malo kvalitetniju u woby haus za cca 9 hiljada ili možda dual action ali prvo slike
            Što se tiče gline koristim AUTOMAGIC glinu i ni jednu drugu. Po oceni detailera najbolja glina na tržištu i nećeš je naći na benzinskim pumpama ili običnim prodavnicama autokozmetike (ukoliko ti treba javi se na pp). Šampona imam par vrsta i kao što sam gore naveo koristim Automagic Cherry Bubbles najbolji odnos između cene i dobijenog. Paste sam koristio razne, trenutno, koristim trenutno power cut plus, i new car glaze, xp cut i sl, sve AUTOMAGIC. Koristim i FraBer proizvode, odlični su.

Comment

• el_Fuego
              CBC Član
              • 01.10.2008
              • 34
              • Surdulica

Jedno pitanjce za tebe,
              kod pranja i pripreme za poliranje
              -pred pranje sa foam gun-om
              -rucno pranje washmitt-om
              -clay
              -poliranje nekom polir pastom,
              e sad vosak, dali je vosak neophodan ako se koristi polir pasta sa voskom,
              i sta ide prvo glaze ili selant?
              Opel Corsa C 1.4 16V

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Miki vidi se da si dosta naučio

Ovako ide:
                1. foam lance
                2. washmitt
                3. clay
                4. poliranje
                5. nije ti potreban vosak ukoliko koristiš pastu sa voskom ali beading će ti znatno duže trajati ukoliko staviš i vosak
                6. prvo ide glaze pa sealant

Comment

• el_Fuego
                  CBC Član
                  • 01.10.2008
                  • 34
                  • Surdulica

Pa to sto sam naucio naucio sam od tebe, ti si me navukao na detailing
                  cak sam ovih dana i prikupio materijal da napravim onu lampu za swrl marks

Jos samo da proucim nano coating i to je to, sve mi je jasno
                  Opel Corsa C 1.4 16V

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Doći će i nano coating na red samo polako, skupa je to zezancija...

Comment

• mladen03
                      CBC Član
                      • 17.12.2011
                      • 25
                      • Novi Sad
                      • hyundai i20

Gde se moze kupiti navlaka za autopolirku? Planiram da kupim neku polovnu, ali na svakoj fali ta navlaka koja se navuce preko sundjera. I jos jedno pitanje: Od koliko do koliko obrtaja u minuti treba da ima jedna auto polirka? Vidim da je 10000rpm puno, a negde sam nacuo da je 2000rpm najprihvatljivija varijanta. Kakva su vasa iskustva?

Comment

• comi 1342
                        Moderator
                        • 28.09.2005
                        • 1126
                        • NS
                        • Giulietta ,PUG 106,

Tih 10 000 su uglavnom relativni, ako polirka nema samoregulaciju da zadrži broj obrtaja kad pritisneš. Misliš na navlake koje se navlače na gumeni disk, na ozbiljnijim polirkama se ništa ne navlači na sunđer ? Ima sve na početku Temerinske, zaboravih kako se zovu, a i bila bi reklama. Sve preporuke za Einhel polirku, puno je lakša od tih kineskih sa najlona, čuva leđa i ruke, jedino bih voleo da joj je minimalna brzina niža kad razmazujem pastu.
                        Ostalo čitaj u ovih 39 strana...
                        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• slobodank
                          Moderator
                          • 26.11.2007
                          • 1338
                          • Stara Pazova
                          • Fiat Idea 14.16v lpg

Baš tako kao što reče comi 1342. backing plate (nosač za sunđer) i same sunđere za poliranje možeš uzeti u prodavnicma auto lakova i boja i naravno ne možeš uzeti sam jedan trebaju ti sunđeri različite finoće kao i paste. Ako ti treba pomoć oko odabira sunđera kao gde da ih uzmeš javi se na pp.

Što se tiče broja obrata ona od 10000 ti je brusilica :-). Po pravilu ako ima elektronsku regulaciju (samoregulaciju) broja obrtaja (mislim na pritisak na osnovu koga će regulator održavati konstantan broj obrtaja a ne na sam potenciometar) nećeš prelaziti 2000-2500 obrtaja. Ako je u pitanju dual action (ekscentrična polirka) one idu i do 18000k ali oscilacija ne obrtaja.

Comment

• mladen03
                            CBC Član
                            • 17.12.2011
                            • 25
                            • Novi Sad
                            • hyundai i20

Hvala stari forumasi

Comment

• The Punisher
                              CBC Senator XXL
                              • 01.03.2006
                              • 503
                              • Beograd Wozhdovatz
                              • Ford Taunus TC1

Nesto sam lepio izolir trakom na kolima i posle skidanja su ostali tragovi od trake. Cime to da skinem?
                              https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Taunus_TC

Comment

• slobodank
                                Moderator
                                • 26.11.2007
                                • 1338
                                • Stara Pazova
                                • Fiat Idea 14.16v lpg

Zavisi od trake, wd 40 ili medincinski benzin (može i obični ali odmah operi taj deo), da ne kupuješ proizvode koji su namenjeni za to i koji mnogo koštaju.
                                Pozz

Comment

Working...
                                X