Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • painter
    Banovan
    • 04.03.2010
    • 738
    • beograd,m.mostanica

Re: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Sirce,limunov sok,ili neka kucna hemija za kamenac ali ona moze ostetiti boju zato pazljivo!

Comment

• MTR
      CBC Početnik
      • 27.03.2011
      • 6
      • Zenica , BiH

na dosta foruma sam primjetio da je poliranje nepoznanica , stoga ukratko
      poliranjem se skida odredjeni dio bezbojnog laka , sto je bezopasno za boju jer se boja nanosi u jednom sloju i ako je debljina npr. 1 mm onda je sloj bezbojnog minimalno 2 puta veci , ali je uvijek izmedju 2 ili 3 mm ( nemojte sad gledat mm to je samo za primjera ) .
      kad vam auto izgubi sjaj to su ustvari necistoce u laku koje upijaju svjetlost ( ima dosta grba i grbivca te udubljenja koje se ne vide golim okom ) .
      procedura :

pranje ( ne sa deterdjentom iz prodavaonice ) sa kvalitetnim auto samponom
      clay bar ( kod nas su auta TESKO ostecena ) i to hard kompoziture sa lubrikatorom
      1. prelaz , jaci compound koji skida tragove slajfanja granulacije 1500 i to samo sa rotacionom masinom
      2. prelaz , srednje jaki polir , koji ima mogucnost skidanja tragove slajfanja granulacija od 2000-2500 , isto rotaciona
      3. prelaz , neki od finisera , on ce vam ukloniti tragove poliranja , holograme od masine itd itd..

e sada , da bi ste se uvjerili da je sve kako treba , kupite u apoteci isopropilni alkohol i mjesate ga sa vodom 50-50 , naspete u spricu i lagano dio po dio naspricate i odmah mikrofiberom precistite .
      alkohol ce otkloniti sve masnoce i necistoce zaostale od poliranja , te cete odmah vidjeti koji dio treba ponoviti ako nije dobro uradjen.

a sad glavno
      da biste zastitili svoj rad i sprijecili stvaranje novih parnica , fleke od kalcijuma u vodi , da vam se ne lijepe pticija govna itd , morate nanijeti sloj polimernog premaza .
      nakon tankog nanosenja i uklanjanja viska proizvoda auto mora da "odstoji" minimalno 12 sati u garazi da bi se polimerne molekule uvezale sa lakom i stvorile hard core zastitu.

nakon toga nanosite vosak koji ima minimalno 50 % carnaube u sebi , ovaj korak i moze i ne mora ali cete dobiti takav sjaj i dubinu na laku da ce izgledati kao da je tek izasao iz fabrike .

sa ovim nacinom rada posao je kvalitetno odradjen i zastitili ste vaseg ljubimca za period od 6-9 mjeseci , naravno zavisno od uslova

ima tu jos dosta toga , npr. koje cete brendove koristiti i na koji nacin , samo odmah da vam kazem RUCNO raditi po laku , NE i NE , tako stvarate jos veca i neravnomjerna ostecenja

pozz

Comment

• comi 1342
        Moderator
        • 28.09.2005
        • 1126
        • NS
        • Giulietta ,PUG 106,

Ne znam da li sam pristrasan, ali nisam nigde na srpskom, a ni hrvatskom, našao bolja uputstva za poliranja.
        Evo, Kinezi su uplivali sa jeftinim, a korektnim uređajem za amatere i poluprofesionalce, rekao bih.
        http://www.einhell.com/englisch/englisc ... ge&lang=en
        Iscenjkah se za 55 eura na Najlon pijaci danas, ono malo što sam probao, rekao bih da vredi. Ne vidi se na slikama, ima digitalnu regulaciju obrtaja odmah kod prekidača, sa displejem, kad je ugasiš vrati se na tih 1000 na leru. Iako proizvođač tvrdi da je teška 4,4 kg, moja ima samo 2,283 g, bez diska, sa ručkom,
        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• radebgyu
          CBC Senator
          • 03.02.2009
          • 244
          • Beograd

Ja imam taj problem sa soferkom (kamenac od betona).Posto je zatamljena soferka neznam cime sme (alkohol probo i nista).Dali sme sircetom , dali je nko probao?
          http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

nije zatamnjena sa spoljne strane sigurno...
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• MTR
              CBC Početnik
              • 27.03.2011
              • 6
              • Zenica , BiH

Originally posted by comi 1342
              Ne znam da li sam pristrasan, ali nisam nigde na srpskom, a ni hrvatskom, našao bolja uputstva za poliranja.
              Evo, Kinezi su uplivali sa jeftinim, a korektnim uređajem za amatere i poluprofesionalce, rekao bih.
              http://www.einhell.com/englisch/englisc ... ge&lang=en
              Iscenjkah se za 55 eura na Najlon pijaci danas, ono malo što sam probao, rekao bih da vredi. Ne vidi se na slikama, ima digitalnu regulaciju obrtaja odmah kod prekidača, sa displejem, kad je ugasiš vrati se na tih 1000 na leru. Iako proizvođač tvrdi da je teška 4,4 kg, moja ima samo 2,283 g, bez diska, sa ručkom,

ne znam brate , za hobby je Einhell ok , ja sam kupio prije mjesec novi Flex ( jer puno radim ) i kostao me je komplet oko 440 EUR ( kutija sa svim dodacima )

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Pozz MTR, drago mi je da si se priključio ovoj temi. Slažem se za opisani postupak, kao i to da je glina neizbežna pre svakog poliranja. Imam jedno pitanje vezano za mašinsko poliranje, pošto vidim da insistiraš samo na rotacionoj polirki (istu sam imao, ali mi je otišao potencimetar kojeg nisam mogao srediti pa sam je udao), reci mi tvoje mišljenje o DA polirkama, imao sam iskustvo sa istim i prezadovoljan sam pogotovo kada su u pitanju hologrami i swrls a i trenutno sam u fazi kupovine DA polirke.

Comment

• FM III
                  CBC Član
                  • 28.04.2010
                  • 79
                  • Beograd
                  • Ford Focus mk3,5

Originally posted by radebgyu
                  Ja imam taj problem sa soferkom (kamenac od betona).Posto je zatamljena soferka neznam cime sme (alkohol probo i nista).Dali sme sircetom , dali je nko probao?
                  Svaka kiselina, pa i sirće će pomoći da se skine kamenac, ali pošto sam imao isti problem i na šoferci i na haubi) rešio sam ga uz pomoć axel cal preparata za skidanje kamenca. Sipaj malo na sundjerčić drži par sekundi da se nakvasi, skloni, sačekaj još par sekundi (videćeš kako peni) i pokupi tapkanjem krpom, a ja savetujem papirne ubruse. Ponavljaj postupak dok ne skineš celokupnu fleku.
                  Nemoj skupljati kružnim pokretima jer je moguće da se neki deo kamenca odvali u komadu pa će ostaviti ogrebotine. Na kraju lepo ispereš sa dosta tople vode i obrišeš.

Comment

• nesa1983
                    CBC Član
                    • 12.11.2009
                    • 10
                    • sumadija

Originally posted by MTR
                    na dosta foruma sam primjetio da je poliranje nepoznanica , stoga ukratko
                    poliranjem se skida odredjeni dio bezbojnog laka , sto je bezopasno za boju jer se boja nanosi u jednom sloju i ako je debljina npr. 1 mm onda je sloj bezbojnog minimalno 2 puta veci , ali je uvijek izmedju 2 ili 3 mm ( nemojte sad gledat mm to je samo za primjera ) .
                    kad vam auto izgubi sjaj to su ustvari necistoce u laku koje upijaju svjetlost ( ima dosta grba i grbivca te udubljenja koje se ne vide golim okom ) .
                    procedura :

pranje ( ne sa deterdjentom iz prodavaonice ) sa kvalitetnim auto samponom
                    clay bar ( kod nas su auta TESKO ostecena ) i to hard kompoziture sa lubrikatorom
                    1. prelaz , jaci compound koji skida tragove slajfanja granulacije 1500 i to samo sa rotacionom masinom
                    2. prelaz , srednje jaki polir , koji ima mogucnost skidanja tragove slajfanja granulacija od 2000-2500 , isto rotaciona
                    3. prelaz , neki od finisera , on ce vam ukloniti tragove poliranja , holograme od masine itd itd..

e sada , da bi ste se uvjerili da je sve kako treba , kupite u apoteci isopropilni alkohol i mjesate ga sa vodom 50-50 , naspete u spricu i lagano dio po dio naspricate i odmah mikrofiberom precistite .
                    alkohol ce otkloniti sve masnoce i necistoce zaostale od poliranja , te cete odmah vidjeti koji dio treba ponoviti ako nije dobro uradjen.

a sad glavno
                    da biste zastitili svoj rad i sprijecili stvaranje novih parnica , fleke od kalcijuma u vodi , da vam se ne lijepe pticija biiiip! itd , morate nanijeti sloj polimernog premaza .
                    nakon tankog nanosenja i uklanjanja viska proizvoda auto mora da "odstoji" minimalno 12 sati u garazi da bi se polimerne molekule uvezale sa lakom i stvorile hard core zastitu.

nakon toga nanosite vosak koji ima minimalno 50 % carnaube u sebi , ovaj korak i moze i ne mora ali cete dobiti takav sjaj i dubinu na laku da ce izgledati kao da je tek izasao iz fabrike .

sa ovim nacinom rada posao je kvalitetno odradjen i zastitili ste vaseg ljubimca za period od 6-9 mjeseci , naravno zavisno od uslova

ima tu jos dosta toga , npr. koje cete brendove koristiti i na koji nacin , samo odmah da vam kazem RUCNO raditi po laku , NE i NE , tako stvarate jos veca i neravnomjerna ostecenja

pozz

glupost da moram nim 12h da odstoji...........,sasvim je dovoljno na temperaturi 20C+ 1h da se polimerska zastita veze za boju/lak,a 12h je potrebno vreme izmedju nanosenja ukoliko se polimerska zastita nanosi u vise slojeva.............opet i to nije slucaj sa svim proizvodima,ali je kao idealno vreme

drugo:ah minimum 50% nuba vosak,pa jel to znaci da svi treba da koristimo zymol,swissvax i slicne voskove ranga 170+eur..............najjace je kad procitam da ovi novi detaileri na nasim prostorima koriste vosak100%carnauba za premaz vozila!bilo koji vosak ce da zastiti boju/lak i onaj sa 17%carnauba

zanimljivi su pojedini koji su malo citali po detailingworl-u i autopii i sad svi znate materiju

Comment

• MTR
                      CBC Početnik
                      • 27.03.2011
                      • 6
                      • Zenica , BiH

Originally posted by slobodank
                      Pozz MTR, drago mi je da si se priključio ovoj temi. Slažem se za opisani postupak, kao i to da je glina neizbežna pre svakog poliranja. Imam jedno pitanje vezano za mašinsko poliranje, pošto vidim da insistiraš samo na rotacionoj polirki (istu sam imao, ali mi je otišao potencimetar kojeg nisam mogao srediti pa sam je udao), reci mi tvoje mišljenje o DA polirkama, imao sam iskustvo sa istim i prezadovoljan sam pogotovo kada su u pitanju hologrami i swrls a i trenutno sam u fazi kupovine DA polirke.
                      DA polirke su dobre zato sto prave od 200-500 obrtaja u minuti , znaci manje grije povrsinu koja se radi , i usput pravi od 3 pa do 9000 oscilacijskih krugova na rubu sto pomaze prilikom uklanjanja holograma , u osnovi sa DA ne mozes napraviti gresku na laku koliko god radio na nekom dijelu automobila , jedino je fora sto se radi malo duze .
                      Ja imam VRG od Fleksa i dosta je skupa , ali za hobby mozes uzet bilo kakvu

Comment

• MTR
                        CBC Početnik
                        • 27.03.2011
                        • 6
                        • Zenica , BiH

glupost da moram nim 12h da odstoji...........,sasvim je dovoljno na temperaturi 20C+ 1h da se polimerska zastita veze za boju/lak,a 12h je potrebno vreme izmedju nanosenja ukoliko se polimerska zastita nanosi u vise slojeva.............opet i to nije slucaj sa svim proizvodima,ali je kao idealno vreme

drugo:ah minimum 50% nuba vosak,pa jel to znaci da svi treba da koristimo zymol,swissvax i slicne voskove ranga 170+eur..............najjace je kad procitam da ovi novi detaileri na nasim prostorima koriste vosak100%carnauba za premaz vozila!bilo koji vosak ce da zastiti boju/lak i onaj sa 17%carnauba

zanimljivi su pojedini koji su malo citali po detailingworl-u i autopii i sad svi znate materiju
                        ja ne citam , ja dajem i naplacujem instrukcije

kako vidim po tvom odgovoru , nesto si ljut , vidi ako koristim Manzernu PLS onda mogu sacekat i sat dva , dovoljno je , ako koristim neki drugi onda radi sigurnosti ostavim 12 sati , drugo imas toliko proizvodjaca voska koji su dovoljno dobri i ne tako skupi , ja koristim Dodo Juice i izuzetno sam zadovoljan sa cijenom ( do 50 Eura ), i sta je ako je vosak 100-200 eura kad sa jednim pakovanjem od 200 grama mozes da uradis 15-20 auta ( ako nanosis kako treba ) , samo kod nas to niko ne trazi .

i ja nisam "novi" detailer , ovo radim vec 9 godina , i naravno da ne koristim te 100% nuba voskove jer ih na trzistu nema i da ima cijena bi bila ohoooo , cak sta vise koristim vosak koji kosta 20 EUR u Austriji za 500 grama i najbolji je koji sam ikada koristio

pokusat cu da postavim video od nekih vozila iz prosle godine koja sam odradio , jer nemam dovoljno vremena da slikam

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Uklonio sam video, ovo nije reklamna kampanja.
                          Rasprava može biti i normalna, ne mora odmah laže, a-ha itd.. odnosi se na Nesha1983
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• MTR
                            CBC Početnik
                            • 27.03.2011
                            • 6
                            • Zenica , BiH

ok , mogu para slika da postavim onda , kao primjer ? Mislim nije mi namjera da se reklamiram ili nesto tako nego da bas razmijenim misljenja i savjete

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Može.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Miha
                                CBC Veteran
                                • 16.06.2006
                                • 150
                                • Beograd

Jel ima neko iskustva sa pranjem auta vodenom parom ili kako to zovu, suvo pranje?
                                Dobio sam flajer za njihovu terensku sluzbu, 700 din pranje sa voskiranjem. Moze i da se ode u servis, onda je nesto jeftinije.
                                Gledao nesto na youtube o tome, ali ziva rec i iskustvo nekoga ko je probao bi me vise ubedila u takav tretman.
                                Auto perem i voskiram u kucnoj radinosti, ali ima nekih fleka od garezi koje se ne daju, a ne bi da mnogo trljam i ostetim lak.
                                Bela boja "lepo" prima sve blagodeti gradskog smoga na sebe i kao da dubinski prodre u farbu, neda se ocistiti.
                                Pozdrav
                                ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
                                Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

Working...
                                X