Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Re: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

@gorans@
    u pravu si, ostao sam nedorečen, ja kod mene puskom priđem i na mnogo manje od 10 cm kad se nešto žešće polepi i nema problema. Jednom sam prao kola koja su imala farban prednji branik i već se počela ljuštiti farba. Prao sam ih sa 20 cm pa i više a farba se ljuštila ubij bože, na kraju sam taj deo preskočio i oprao crevom i četkom.
    Originally posted by zverko
    to 307, C varijante, lagune, safrane i ostale ne racunam. njima se fabricka farba ljusti sa lima a kamo li plastike i to bez da u perionici majstor obija rubove.

Sto se pandurskih tice nisu tako dosli iz fabrike, naknadno su farbani kod nas isto kad su i "brendirani" i kad ima je montirana oprema. znaci dosao klot kontigent pa smo posle dodavali ne bi li kostao skuplje nego da smo porucili gotov. to je bar kod nas jasno kao dan.
    Što se tiče francuza francuza i ljuštenja farbe, imao sam iskustva i sa njima. Farba im je pored toga što se ljušti, neverovatno meka (barem na lagunama koje smo ja i brat polirali). Swrls se izvuku bez problema i nije potrebno ići na neki abrazivniji sunđer i pastu, čak i final finish paste izvuku sve nepravilnosti.
    Slikao sam jednu kada smo je radili čini mi se prošle god, swirl marks smo izvukli, neću biti skroman, u više od 90%.
    Evo par sličica od iste. ( u pitanju su kola mog komsije-bavi se preprodajom, ja o brat mu radimo poliranje i sl.)

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

Tacno tako. Francuzi, japanci i 'talijani imaju takozvani meki lak i za poliranje su dusu dali dok sa druge strane nemci su ubij boze jer imaju tvrdi lak a pogotovo BMW i BENZ.
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Originally posted by gorans
        Originally posted by slobodank
        Štetno je ukoliko se puška približi na manje od 10 cm, e tada može buti gadno. Ukoliko se vodi računa nema problema i nije štetno po farbu.
        Ako je boja OK,pusku mozes da priblizis na 1cm do auta i nece biti nista.Ako vec ima ostecenje od kamencica i sl. onda ce puska bukvalno oduvati boju sa auta.
        Dodji kod mene da ti demonstriram kako duvam boju sa tvog auta a ti plačeš, snimatelja ćemo lako naći. 100 bara koji pulsiraju kida beton a ne boju. Dozvoliću ti da izabereš gde je najači Onda to oružje dobije neko ko pere kola za 100 dinara po komadu i bitno mu je da odradi što više auta na dan...
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• boban1982
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2010
          • 1106
          • Batajnica
          • SAXO VTS-BIC

Upravo to,bas ga briga kad ti pere auto,reci ce da nije kriv,da je lose ofarban,a ti posle farbaj ceo branik i slicno,pogodi pravu nijansu i tako dalje.A ima i ljudi kojima nije bitno ako se oljusti farba,gledao sam jednog lika koji skida sneg sa auta metalnom lopatom,doduse auto je matirao,ali zasto bi ga jos vise unistavao,ne razumem????

Comment

• gorans
            CBC Senator XXL
            • 09.03.2010
            • 1525
            • Beograd

Originally posted by Dora
            Originally posted by gorans
            Originally posted by slobodank
            Štetno je ukoliko se puška približi na manje od 10 cm, e tada može buti gadno. Ukoliko se vodi računa nema problema i nije štetno po farbu.
            Ako je boja OK,pusku mozes da priblizis na 1cm do auta i nece biti nista.Ako vec ima ostecenje od kamencica i sl. onda ce puska bukvalno oduvati boju sa auta.
            Dodji kod mene da ti demonstriram kako duvam boju sa tvog auta a ti plačeš, snimatelja ćemo lako naći. 100 bara koji pulsiraju kida beton a ne boju. Dozvoliću ti da izabereš gde je najači Onda to oružje dobije neko ko pere kola za 100 dinara po komadu i bitno mu je da odradi što više auta na dan...
            Radio sam u Veranu 3 god. u auto perionici na pripremi novih vozila i desavalo se da imaju neke nalepnice na limu koje se speknu i skidali smo ih tako sto prinesemo pusku na manje od 1cm pa se nista nikada nije desilo.Tako isto se desavalo da probam da skinem nekog insekta sa polovnog auta pa mu odvalim 10cm laka.

Comment

• modesti
              CBC Senator
              • 26.08.2009
              • 239
              • novi sad
              • laguna 1.9dci, 120ks, 2002.

Treba mi mala pomoć tj. preporuka, šta uzeti za kućnu varijantu poliranja/voskiranja. Čitao sam da samo poliranje nakon pranja a bez dodatne zaštite farbe i nije pametna stvar.
              It's much easier not to get to trouble, then get out of trouble!

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Nije pametno ,pošto samo poliranje (obična pasta bez voskova i polimera) skida vosak, isušuje farbu. Ukoliko radiš kućnu varijantu, predpostavljam ručno, tu imaš više mogućnosti u zavisnosti od stanja laka tj da li ti je potrebna korekcija ili ne. Ukoliko imaš neka oštećenja a da se ne mogu sanirati, tj za koje nije dovoljna "obična" polir pasta uzmi najpre npr kornjačin rubbing compound, ili safe cut i sa njim saniraj oštećenja (vodi računa da ne uništiš lak ne pritiskaj previše i ne koristi previše paste). Posle toga pređi na pastu koja će ti istovremeno očistiti lak i zaštititi farbu npr kornjača hard shell, ili pošto vidim da imaš metalik lagunu,a one su zahvalne za poliranje možeš koristiti kornjaču metalik (plavo pakovanje) Na tebi je izbor proizvođača, kornjaču pominjem zbog rasprostranjenosti. U startu ti je najbitnije da dobor opereš kola ( pred poliranje možeš slobodno sredstvom sa suđe a pošto završiš sa poliranjem i zaštitiom nikako sredstvo sa suđe pošto skida vosak i isušuje lak) pošto svaka kontamininacija zadržana na farbi menja granulaciju same paste.

Comment

• ZuleGSI
                  CBC Član
                  • 02.07.2007
                  • 38
                  • Beograd - Karaburma
                  • Calibra Turbo

Imam i ja jedno pitanje.

Pre nekoliko dana sam prvi put posle zime detaljno oprao auto (bilo je krajnje vreme ) i primetio cudnu stvar, ceo auto odozgo (hauba, krov, gepek) je prekriven nekim sivim flekama. Ljudi iz lokalne perionice mi rekose da je to zbog toplane koje je tu blizu. Na izgled te fleke mi lice na obicu oksidaciju ili cadj, pa se pitam da li to mogu da skinem rucno sa nekom 'kornjacom' ili je ipak neophodno masinsko poliranje?

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Verovatno može ručno, paste opcija safe cut. Slika bi dobrodošla. Pozz

Comment

• mcdoc
                      CBC Član
                      • 10.01.2011
                      • 31
                      • Smederevo

Da li moze voda koja tece kroz porozni beton (ispucao plafon garaze) da napravi fleke kao od krede na autu, koje ne mogu da se operu vodom?

Comment

• boban1982
                        CBC Senator XXL
                        • 14.03.2010
                        • 1106
                        • Batajnica
                        • SAXO VTS-BIC

Moguce je,ali sapunica to mora oprati,kao i sto opere smolu sa drveta,najcesce od oraha i slicno.

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

Kamenac je u pitanju, sirce ga skida sapunica ne...

Comment

• mcdoc
                            CBC Član
                            • 10.01.2011
                            • 31
                            • Smederevo

Znaci, kilo alkoholnog i ribaj

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

nema ribanja i vinsko ne alkoholno. pospes i cekas a jos brze i mozda cak i bolje je Cilit u spreju

Comment

• slobodank
                                Moderator
                                • 26.11.2007
                                • 1338
                                • Stara Pazova
                                • Fiat Idea 14.16v lpg

Kao što zver reče, nema ribanja, ono može da ošteti farbu. Možeš prvo probati pranje, beskontaktno sretsvo u malo jačoj koncentarciji. Ukoliko to ne uspe glina bi sigurno završila posao, međutim to ti je skupa zabava. Ako pranje ne uspe pastu za ručnu poliranje i polako ćeš skinuti. Bez žurbe, polako ne može sve odjednom, da ne oštetiš farbu, ako treba postupak ponovi više puta. Pozz

Comment

Working...
                                X