auto klima - ugradnja

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mirdza
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2005
    • 2437
    • Katowice (PL) / Banja Luka
    • AGP / W126

auto klima - ugradnja

je li se neko igrao ove zaj*bane igre? drugim rijecima, hocu da ugradim klimu u rovera (mogu da nabavim komplet sa sve sarafima ) pa me zanima da li sam da pokusavam da montiram ili da se manem corava posla? ima li ko na forumu da je ugradjivao? iskustva...
    unaprijed zahvalan!
    Zovem se Miroslav i pravim igračke.
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nisam ugradjivao ali sam sve rasklapao do poslednjeg srafa sto bi se reklo pa ako to nesto znaci, odgovor je mozes sam ali samo ako se posvetis recimo jedan vikend (jedno 25 radnih sati sveukupno), imas sav sitan alata za nepristupacna mesta na kojima su srafovi, matice, plasticni elementi/drzaci oplata i slicno, i tacno i pedantno imas opis redosleda rastavljanja prednjeg dela auta.

naravno, u vreme sam uracunao i komplet skalapanje do prethodnog stanja, sa evenutalnim ciscenjem jer se natrci usput na kilograme prasiine na zabacenim mestima.

racunao sam i nekoliko pauza u radu da se odmori kicma, za poneko pivce, i slicno.

sto se zahtevnosti znanja tice posao je lagan, sto se tice fizicke kondicije posao je srednje tezak a sto se tice obima posao je veoma tezak/jako puno ima da se demontira ukljucujuci i pola elektro instalacije vozila u kabini.

ali je moguc da ga svako uradi sam.

ako se odlucis, predlazem da olovka i papir budu glavne alatke i da zapisujes redosled kojim si sta skidao, posebno srafove, boje zica i konektora i druge detalje.

toga ima toliko, da samo pamcenje mora da bude savrseno da se nesto ne pozaboravi. a uz papir rizik je bitno umanjen da ne ostane na kraju visak srafova, ili neki sraf koji se zaboravio pa opet ispocetka rasklapanje da bi se vratio taj nepristupacni sraf.

na nekim autima se pri operaciji mora vaditi motor, da bi se moglo pristupiti mestu za konzolu kompresora i samoj fizickoj ugradnji kompresora i novih natezaca/vodjica kaisa(eva).

ako to treba dodaj jos 1otak radnih sati ekstra.

e sad, ako je konkretan auto fabricki pripremljen za ugradnju klime, pa su ostavljeni otvori za isparivac (neki slepi komad plastike, vratanac ili slicno) a mesta za konzolu na motoru vec prilagodjena i pripremljena kao i elektro instalacija vreme za ugradnju je oko 4-5 sati bez problema za sve komplet.

ima i takvih auta, samo mislim da su ipak redji.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• mirdza
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2005
      • 2437
      • AGP / W126

hvala velika!
      u pitanju je rover 200 i ima sve prilagodjeno jedino sto moj nema klimu. tako da je u pitanju samo sarafanje i spajanje (makar se nadam). a zanima me da nema nekih zackoljica koje treba da uradi servis/profesionalac?

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

Nema zackoljica samo nema tih para koje bi me naterale da ubacujem klimu u malo slozenija luksuznija kola
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Ja sam menjao moju, kompletno, za 4 sata

Vidi, da li je AC ili ACC u pitanju?

Jer prica li se o klima uredjaju onda je ACC sa svim servo motorima umesto sajli, dakle klapne za distribuciju vazduha itd.
          Budi malo jasniji sta je u pitanju jer ni panela nije ista ako je ACC tj klima.

Ako je obican AC -Air Condition sistem onda je lako.
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• mirdza
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2005
            • 2437
            • AGP / W126

obican AC - jedan dugmic pali i gasi i toliko! bez podesavanja temperature i sl.

Comment

• bruno
              CBC Veteran
              • 22.03.2006
              • 146
              • Beograd

izvinjavam se sto "izvlacim" temu, ali jes uspeo da nabudzis klimu u rovera ...
              bas me interesuje jer bih hteo istu operaciju na astri f (kazu da ima sve za klimu cak i "100 amperski alternator" ako sam dobro razumeo)
              Naši ...
              Kako znaš ?
              Rečnik im poznajem ...

Comment

• mirdza
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2005
                • 2437
                • AGP / W126

odustao sam
                planirao sam da kupim nesto vece i sa vise opreme ali mi se zivotna situacija promijenila (ponovo sam "sam i slobodan" poslije vise godina ) i ostao sam pri rover-u. klimu vise ne planiram ni pod razno, krenuo sam da olaksavam auto

Comment

• Probisvet
                  CBC Senator XXL
                  • 07.06.2005
                  • 423
                  • FRANCUSKA

Ugradnja klime

Kad se ovde govori o ugradnji, mene interesuje ko u Beogradu nabavlja i ugradjuje klimu u Renoe, ja imam Megana '96 godiste obican dizel, ali bih ugradio i klimu, u tehnickoj knjizi za njega sam video da postoji i ta mogucnost i da nema nikakvih prepravki samo se zameni ventilacioni sistem i doda se hladnjak ispred hladnjaka za vodu i neke sitnice.
                  Ne znam dali servis Reno u Beogradu tj Novom beogradu vrsi ugradnju istih.

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

Ne znam da li ovlashteni servisi osim odrzhavanja vrshe i ugradnju klime, mada ne verujem. Inache, dva "ovlashtena" servisa za ugradnju su na sledecim adresama:

www.autoklime.com

www.polarklima.co.yu/srpski/index.htm

Ovaj prvi, bar sudeci po lichnim iskustvima ljudi na ovom forumu, bi trebalo izbegavati. Ovaj drugi je kao neshta bolji, probaj sa njima... Ja sam ih svojevremeno kontaktirao jer sam imao iste planove kao i ti, bili su ljubazni i predusretljivi. Odustao sam iz razloga enormno visoke cene, meni su trazhili preko 1200 evra, shto je mnogo, bar za mene...
                    Mozhda je bolja opcija da sa nekog istog modela sa otpada skinesh komplet instalaciju (i tu varijantu sam razmatrao, meni su na otpadu trazhili 500 evra za kompletnu instalaciju) i da neko ko zna posao "nezavisno" ugradi to u tvoj auto. Za "ruke" mozhesh da prodjesh za 150-200 evra, znachi sve ukupno upola jeftinije od prve varijante. Medjutim, problem je naci nekog ko zna to da odradi kako treba, ja to nisam uspeo... Mozhda ti imash vishe srece
                    http://www.bmw.tv

Comment

• zux
                      CBC Senator XXL
                      • 10.05.2005
                      • 773
                      • Beograd-Filmski grad

I mene su one vrućine od prošle nedelje naterale da razmišljam o ugradnji klime
                      Ja ću ići na varijantu da bukvalno prebacim klimu iz istog auta kao što je moj (konkretno za vectru klima se može naći za 300? i tu spadaju svi delovi od kompresora i hladnjaka do najmanjeg šrafa)
                      Pošto se sve skida sa identičnog auta, sa identičnim motorom ugradnja je prilično jednostavna (naravno moguće je očekivati male probleme ali sve se može rešiti u hodu) i to ne mora da obavi klima servis već se uz malo truda i znanja klima može svojeručno ugraditi (najviše vremena treba za rasturanje kompletne table i njeno ponovno sklapanje, a pošto sam ja moju već nekoliko puta vadio iz auta ne bi trebalo da bude problema)
                      Inače zvao sam i nekoliko klima servisa koji se reklamiraju u halooglasima i skoro svi (ove ovlašćene koje ste nabrojali nisam ni zvao jer znam kako su im "povoljne" cene) vrše naknadnu ugradnju klima u vozilo (cena je kod svih 250? za ruke, a auto ostaje kod njih 3 dana)
                      Tako da ću ja najverovatnije krenuti u poduhvat samostalne ugradnje
                      Javiću kako teku radovi

Comment

• zoki@klima
                        CBC Početnik
                        • 15.03.2007
                        • 5
                        • Niš

Ma ljudi nije neki bauk nameštanje klime samo odnosi mnogo vremena ali treba obratiti pažnju kod montaže polovnih klima na kompresor u kakvom je stanju, promeniti mu ulje obavezno( PAG ) lager ako je potrebno i obavezno staviti nov filter suša?.
                        pozz
                        Zoki

Comment

• BOOST
                          Founder - Admin od Začetka
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

Jupps, samo sto postoji problem da vecina kompresora koja se nalaze kao polovni na trzistu nisu bili zachepljeni po skidanju, lager kompresora i pakning su reda 100+? ako su certificirani kao originalni.

Sushach je pod normalno da se menja, ucestalo za izmenu kad se konvertira sa R12 na R134-ku i tu je cena blaga oko 200?. Naime jedan od razloga zasto auta sa zapada dolaze kod vas sa klimama koje nerade.

Sto se ulja tiche ima vishe namenskih , pogresno ulje i nema kompresora za kratko vreme, posebno kaj je hlorom bogat R12 kao agresivan u pitanju.
                          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                          move your mind

Comment

• nikolapanic
                            CBC Senator XXL
                            • 16.10.2005
                            • 657
                            • Petrovac

POminje se ovde ACC i AC klima.U Renaultu 25 je klima automatska,ima neki senzor koji meri temperaturu i na osnovu toga se ukljucuje i iskljucuje.U unutrasnjosti automobila se nalaze neki vakuumi i sve radi preo nekih motorcica.E sad,posto je onaj hladnjak na R25 sa spoljne strane,da li je moguce da ja te vakuume ne ubacujem i da imam manuelnu klimu ili su ti vakuumi ipak neophodni?Creva koja vode od njih vode ka prekidacima za podesavanje u kabini.Molio bih ako neko moze da mi sto pre odgovori.
                            Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nisam baš razumeo...
                              koji hladnjak spolja ?

što se ti?e sistema upravljanja protokom vazduha (bilo zagrevanog bilo ohladjenog) ako je sa vakum servo motorima onda je potrebno da se dovede i razvede vakuum bez obzira da li ima ili nema klimu.

sistem sa vakuumom je tipi?an za gornju klasu vozila, i ako je sve ispravno fino radi.
                              ako se pokvari, obi?no je muka na?i potreban deo, i posle raskopati pola auta da se zameni.

ali mislim da je to super sistem ina?e.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X