auto klima - ugradnja

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dexxter
    CBC Senator
    • 26.11.2007
    • 224
    • Svilajnac

Re: auto klima - ugradnja

1. Kod nas jos uvek nije donet taj zakon o ekologiji koji bi zabranio koriscenje freona r12. Tako da se kod nas jos uvek koriste ti sistemi.
    2. Ventilator je nezavistan u odnosu na klimu. Trebalo bi da ne mozes da upalis klimu sve dok ne aktiviras ventilator kabine. E sad taj prekidac moze da bude za tri stepena rada klime ili je mozda i za ventilator. To bi moralo da se pogleda kroz instalaciju gde zavrsavaju te zice iz prekidaca.
    3. Sto se tice instalacije klime nisu bas svi sistemi isti. Cak mislim da sema od Golfa 2 tebi ne bi mnogo pomogla. Moj predlog bi bio da nadjes elektricara sa kojim bi mogao to da pregledas i da zajedno to odradite. Ako vec hoces da uradis pedantno. Ovde kod nas ima dosta elektricara terenaca koji rade na poziv. Tacnije nemaju svoju radionicu vec rade po kucama i drugim garazama. E sad samo treba da nadjes nekog dobrog koji poznaje materiju.
    Work to ride - Ride to work

Comment

• Pera
      CBC Veteran
      • 24.10.2007
      • 129
      • BG

Jbg,izgleda da od akcije uradi sam,nema nista,pa na kraju krajeva odradicu mehaniku,pa trazim elektricara koji bi hteo da se zeza sa ovako necim,ako neko zna nekog da preporuci moze na pp.
      Lada Samara 1.5

Comment

• Pera
        CBC Veteran
        • 24.10.2007
        • 129
        • BG

Eto da kazem da sam nasao majstora koji ce povezati instalaciju i napuniti klimu za sasvim ok cifru,proverio mi je da li sistem dihtuje azotom,i bilo je ok.
        Interesuje me jedna druga stvar,kolko znam,kada sistem ne radi duze,trebalo bi da se promeni filter susac?To mi ovaj majstor nije nista pominjao,no nebitno,ja bih ga zamenio u sopstvenoj reziji,pa neka je on puni posle,e sad problem mi je sto ne znam gde da nadjem ovaj susac,tesko da ga negde ima u katalogu zavedenim pod Lada Samara ,uzeo bih ako ima neki zamenski,da li mozda neko zna u Beogradu gde bi ovako nesto moglo da se kupi???

Uploaded with ImageShack.us
        Lada Samara 1.5

Comment

• Pera
          CBC Veteran
          • 24.10.2007
          • 129
          • BG

Susac nadjen,u firmi Lokring.Ovakav na slici nije bio ni po jednom kataloskom broju,a navoj je bio neki 5/16 ako se dobro secam,i susaca sa njim vise nema,uzeo sam neki zamenski,i uz malu prepravku cevi,seo je ko **** na nosu Inace uopste nije skup,kad citam koliko ih naplacuju po servisima.
          Lada Samara 1.5

Comment

• Pera
            CBC Veteran
            • 24.10.2007
            • 129
            • BG

Jedno kratko pitanje,prebacujem sistem sa r12 freona na r134a,zamenio sam creva,gumice,susac i imam jednu nedoumicu.
            Kolko znam r12 i r134a rade na razlicitim pritiscima,a ja imam presostat za r12,da li bi i njega morao da zamenim za presostat od r134a da bi sistem radio kako treba?
            Da li su svi presostati za r134a podeseni da ocitavaju isti pritisak nevezano za marku automobila ili ne?
            Lada Samara 1.5

Comment

• Dexxter
              CBC Senator
              • 26.11.2007
              • 224
              • Svilajnac

Dobro pitanje. Mislim da bi morao da ga zamenis a isto tako mislim da bi od Opela mogao da stavis. Ajde sutra cu da probam da prekopam knjige pa da ti javim.

Comment

• Pera
                CBC Veteran
                • 24.10.2007
                • 129
                • BG

Hvala Dexxter
                Ovako izgleda taj presostat:

Lada Samara 1.5

Comment

• Dexxter
                  CBC Senator
                  • 26.11.2007
                  • 224
                  • Svilajnac

Uh ovaj presostat ima spoljni navoj. Ne znam koji proizvodjac radi takve presostate za 134 gas.

Comment

• Pera
                    CBC Veteran
                    • 24.10.2007
                    • 129
                    • BG

Reseno,nadjen isti takav presostat,ali za r134a,izgleda kao i ovaj na slici,samo su dzekovi malo drugaciji,inace to je neki univerzalan,cena 1300 din

Ali sad mucim jos jednu muku,na crevu visokog pritiska sam ubacio t-nastavak i na njemu je prikljucak za punjenje sa crvenom kapicom,tj. za visoki pritisak.
                    Prikljucak za niski pritisak je u originalu zavaren za cev,i spoljni precnik njegovog navoja je 8 mm,a adapter sto sam uzeo za r134a je unutrasnji precnik 10 mm,kako to da spojim???
                    Ovako izgleda taj adapter sto sam uzeo:

Lada Samara 1.5

Comment

Kod strugara da ti napravi redukciju.

Comment

• Pera
                        CBC Veteran
                        • 24.10.2007
                        • 129
                        • BG

Da,ali mislim da tu ima par problema:
                        1.Jedan strugar mi je rekao da je to neki colovni navoj i da nema (bar on) takve ureznice
                        2.Mislim da bi tu morala da ide neka gumica na spoju,da bi to dihtovalo,a ne znam kako bi se to izvelo

Kao sto rekoh,na cevi se nalazi prikljucak za r12,a on je zavaren za cev,i navoj mu je spolja,kako to da se izvede,da li mora obavezno gumica na spoju ili ne???neki su mi cak rekli da za toliko moze i teflonska traka da posluzi
                        Jel bi mogao neko da iskomentarise ovo
                        Lada Samara 1.5

Comment

• Dexxter
                          CBC Senator
                          • 26.11.2007
                          • 224
                          • Svilajnac

Teflonska traka to sigurno ne bi mogla da zadihtuje a strugar odpada jer je potrebno da u sredini ima iglicu za otvaranje ventila i mora da ima fin konus kako bi dihtovalo na gumici. Jedino resenje je da ti ostane takav prikljucak. Jer svaka masina za punjenje klime ima prikljucak za r134 koji moze da se skine i onda moze da se puni direktno iz creva. Znam to provereno. Znaci nemoj da se opterecujes sa tim. A i automatske klime mogu da zavrse posao i sa samo jednim prikljuckom.

Comment

• Pera
                            CBC Veteran
                            • 24.10.2007
                            • 129
                            • BG

Jasno,ali u tom prikljucku postoji iglica,i on je predvidjen da se navrne na nesto.
                            A zaboravih da kazem,crevo za visok pritisak sam dao jednom strugaru,da napravi neki reducir za prikljucak visokog pritiska,i ja sam mu rekao kako stoje stvari,on kaze da moze,pa sad videcemo.
                            Lada Samara 1.5

Comment

• zocko
                              CBC Član
                              • 15.04.2010
                              • 10
                              • srem, zamalo BG

pozdrav

nikakav problem, nemoj da se zamaras sa strugarima, ima da se kupi adekvatan prikljucak, bas za tu namenu.

nisam siguran da li smem da navedem firmu za koju sigurno znam da imaju takve adaptere, a verovatno ih ima jos.

raspitaj se malo bolje,( npr, na Altini u Zemunu).
                              "Tako je moj komsija kupio Pezo 106 nekakav Turbo qurci palci brme brm lijepi za sic i jos neke glupost,udari te macka poginu"

Comment

• zocko
                                CBC Član
                                • 15.04.2010
                                • 10
                                • srem, zamalo BG

Originally posted by Pera
                                A zaboravih da kazem,crevo za visok pritisak sam dao jednom strugaru,da napravi neki reducir za prikljucak visokog pritiska,i ja sam mu rekao kako stoje stvari,on kaze da moze,pa sad videcemo.
                                i ja zaboravih, pazite, kad budete pravili taj reducir, da ne umanjite precnik otvora.
                                "Tako je moj komsija kupio Pezo 106 nekakav Turbo qurci palci brme brm lijepi za sic i jos neke glupost,udari te macka poginu"

Comment

Working...
                                X