auto klima - ugradnja

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zux
    CBC Senator XXL
    • 10.05.2005
    • 773
    • Beograd-Filmski grad

hehe opet sam zaboravio na ovu temu, pa da prebacim slicice koje sam vec postavio na OPCS-u

klima u zavrsnoj fazi
    ono cega sam se najvise pribojavao (povezivanje komandi, odnosno prelazak sa sajli na elektro i "vakum" motore) je reseno bez vecih problema (naravno prethodno je potrebno dobro se opremiti dokumentacijom i el. shemama)
    trebalo je ubaciti nekih 40ak m zice (raznih debljina -0.75, 2 i 4 kvadrata) i 7 releja i odovojiti ceo dan da se sve to lepo i kvalitetno poveze (mnogo vise vremena je otislo na pripremu, nego na samu realizaciju)

evo i par slicica (slike su iz faze povezivanja, tako da nisu vraceni plasticna maska, bord komp. i par plasticnih delova, ali i to je sada sredjeno)

ostalo je jos malo radova u motornom prostoru i "punjenje" klime i to je to
    jedva cekam leto

Comment

• JNC
      CBC Senator XXL
      • 19.12.2006
      • 1332
      • Beograd

E svaka cast za ovu rabotu, imas zivaca vise nego sto je zica u toj vektri.

Comment

• zux
        CBC Senator XXL
        • 10.05.2005
        • 773
        • Beograd-Filmski grad

hvala druze, rad sa zicama je odlican za smirivanje i svima ga toplo preporucujem
        inace zacudio bi se koliko ima zica u sklopociji staroj 18-19 godina
        doduse vecina njih je naknadno ubacivana

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

Mislim da onih 250 sto majstori traze za ruke uopste nije mnogo, kad vidim sta si ti sve uradio.
          Ja sam obican sat (za vreme) namestao 2 sata i na kraju mi na satu uvek svetli sijalica cim dam kontakt!
          Komotno mozes da budes hirurg sa ovim strpljenjem i zivcima.
          Imas moje iskreno divljenje
          Originally posted by Valent Vudriga
          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• zux
            CBC Senator XXL
            • 10.05.2005
            • 773
            • Beograd-Filmski grad

hvala deki, ali hirurgija me nikada nije zanimala
            pa u principu u pravu si
            kad neko kaze da to kosta 250eur, odmah ljudi kazu, to je skupo, dranje, ovo ono
            a kad bi uzeli da sami odrade taj posao, najveci broj ljudi bi odustao posle 2-3 sata
            mada, iskreno govoreci, nijedan majstor to ne moze odraditi bolje od tebe samog, jer on gleda da sto pre zavrsi posao i uzme pare, a ti gledas da sve to ispadne perfektno i nije ti bitno da li ces potrositi 20 ili 30 radnih sati, jer radis to iz zadovoljstva i za svoju dusu

meni je najveci problem bio sto nisam imao odakle da "preslikavam" redosled operacija i to gde sta ide, jer nisam skidao klimu sa auta, pa je prepakivao na moju sklopociju, vec sam dobio paket sa svim elementima, pa sam sam mozgao gde, sta, kako, zasto
            da sam prepakivao sa jednog auta na drugi postupak bi bio mnooooogo laksi i brze bih zavrsio

zaboravio sam da postavim sliku kompletno zavrsenog posla
            sve u kabini zavrseno (malo sam se igrao sa osvetljenjem, prvo probao plavo, a na kraju odlucio da sve to odradim crvenim LEdiodama)
            skoro k`o fabricki, mozda malo bolje

moram da potrazim i slike vezane za ugradnju u motornom prostoru, pa cu postaviti i to

Comment

• deki-ascona
              Bio nam je drug! RIP
              • 10.04.2007
              • 2118
              • NI , Trosharina

nije ti bitno da li ces potrositi 20 ili 30 radnih sati, jer radis to iz zadovoljstva i za svoju dusu
              Jel mozes stvarno da se setis koliko si vremena potrosio?
              Pokazao sam tvoju ugradnju klime jednom kamiondziji iz Sapca i mislio je je da je neki strip ili zajebancija
              Hteo da te kontaktira da i njemu ugradis u isti auto, jedva sam ga ubedio da ti to nije profesija...al' ako hoces neku kintu da zaradis na ovaj nacin...
              Trebalo je da mu slikam facu dok je gledao tvoju "garazu"

Comment

• zux
                CBC Senator XXL
                • 10.05.2005
                • 773
                • Beograd-Filmski grad

nazalost deki nemam pojma koliko mi je vremena otislo, jer sam uporedo sa tim radio jos neke stvari (tapaciranje table i sl. gluposti), ali otprilike treba bar 20ak sati efektivnog rada, a vrlo lako se to oduzi, jer se uvek nesto iskomplikuje

Comment

• Ognjen
                  CBC Senator XXL
                  • 21.02.2008
                  • 438
                  • Novi Beograd
                  • -

Mene panika hvata samo od gledanja ovih slika. Svaka Čast

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

hehe, meni trebalo 20 sati da izmenjam sijalice na instr.tabli, i opet sam nesto zajebao.
                    Od ovog Zuxa cu dobiti trajne komplekse....

jedva cekam da stavi siber na neki auto, jos te slike da vidim pa da odem i da se obesim...

Comment

• r1cer
                      CBC Senator XXL
                      • 22.01.2006
                      • 363
                      • Beograd

I proradi li klima? Svaka cast na trudu.

Comment

• boki1982
                        Banovan
                        • 16.03.2008
                        • 273
                        • Beograd
                        • Fiat stilo JTD

takodje bravo

Comment

• zux
                          CBC Senator XXL
                          • 10.05.2005
                          • 773
                          • Beograd-Filmski grad

opet sam zaboravio na ovu temu
                          klima jos nije proradila, jer sam imao nekih precih obaveza, a i prckao sam oko jos nekih sitnica na autu
                          u svakom slucaju preostaje jos samo da sledece nedelje oteram auto u klima servis na punjenje sistema i trebalo bi da to bude to

posto sam postavio slike ugradnje delova koji idu u kabinu vozila, evo i slika petljanja pod haubom

dakle, pored svih delova koje sam dobio u "kompletu" zvanom "klima uredjaj" potrebno je odraditi jos par sitnica:

ubacen novi prednji vezni lim, koji ima predvidjeno mesto za ventilator klime, u principu ugradnja se mogla obaviti i bez toga, ali zeleo sam da sve to bude perfektno i potpuno identicno fabrickoj varijanti (a usput sam radio jos neke zahvate na limariji, tako da sam resio da odradim i to)

sledeca razlika izmedju modela sa klimom i bez je u hladnjaku rashladne tecnosti motora, u varijanti bez klime hladnjak ima 1 otvor za termoprekidac, a u varijanti sa klimom hladnjak ima 2 otvora za termoprekidace, uz to je neznatno vecih dimenzija (ali to je manje-vise nebitno)
                          znaci ubacen i novi hladnjak "vode"

zatim na red dolazi ubacivanje ventilatora klime

i hladnjaka klime (kondenzatora)

zatim treba resiti problemcice vezane za kompresor klime
                          kompresor se preko nosaca kaci na blok, ali...
                          do tada je na tom mestu bila servo pumpa

skida se pumpa i njen nosac i postavlja se nosac kompresora (koji je ujedno i nosac servo pumpe)

postavljaju se kompresor i servo pumpa, kao i kaisevi koji ih pogone

preostaje jos da se uglavi hladnjak vode i njegov ventilator

naravno da bi sve to funkcionisalo potrebna je i odgovarajuca elektro instalacija, povezivanje cevi (od kompresora, preko hladnjaka klime i...), ali nazalost to sam zaboravio da slikam

jos da napunim skalameriju i da uzivam u hladovini

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Milane, nemoj da postavljash isto pitanje na svakoj temi o klimi na koju naletish na forumu. Imash na onoj temi koju si otvorio odgovor i nema potrebe da to pitash i ovde.

A kad si vec ovde, prochitaj celu temu jer je ovo druga opcija od one dve koje sam ti napisao tamo, pa da znash shta te otprilike cheka. Za sva dalja pitanja i pisanje sa ovim u vezi molim te koristi onu drugu temu, nema potrebe da dalje trujemo ovu.
                            http://www.bmw.tv

Comment

• mupe
                              CBC Senator XXL
                              • 05.10.2006
                              • 822
                              • bg
                              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Gledam sa zakašnjenjem ovaj topic i stvarno se divim čoveku... Ja ne bih imao ni vremena, ni živica (a ni garažu) da ovako nešto sam uradim. Zux, jel proradila klima na kraju?

Comment

• zux
                                CBC Senator XXL
                                • 10.05.2005
                                • 773
                                • Beograd-Filmski grad

druze hvala na lepim recima

naravno klima je proradila, pre 4-5 meseci je konacno pustena u pogon
                                prvo je bio mali problem naci majstora koji hoce da se petljao sa takvom "budzevinom" (mada je budzevina odradjena skoro isto kao fabricka izvedba), ali...
                                majstor je u pocetku bio skeptican da ce to sve uopste funkcionisati kako treba (kao tesko da sam ja sve to povezao kako treba, tesko da su creva i cevi neosteceni, postoji sansa da je kompresor neispravan, da mu je crkao magnet i td.), ali...
                                zamenili smo sve gumice na spojevima, vakumirali sistem, ubacili ulje i gas i pomolili se da sve prodje bez problema
                                rezultat je bio temperatura od 7C na "duvaljkama" u kabini (skoro pa idealno, tj. ni fabricka klima na novim vozilima nije mnogo jaca)
                                najvaznije je da je posle godinu dana i ta prica zavrsena

Comment

Working...
                                X