po mom mišljenju redovno treba servisirati klime na autima na svakih 40000-60000km. ili otprilike 5 god. Jer freon zaista curi iz sistema. Sistem klime u kolima nije hermeti?ki kako neki tvrde.Hermeti?ki sistemi su oni kome su svi spojevi zavareni. Instalacija auto klime je polu-hermetik i zato je realno da freon curi iz sistema, a sa njim i deo ulja. Freon R134a nije dvokomponentna smeša kao sto neki tvrde. Sto se ti?e zamene R12 sa R134a, mogu?e je uz promenu ulja i filtera suša?a ali iako se to ne uradi nije toliko strašno koliko sipati R12 u sistem koji je predvi?en za R134a. Zato postoji adekvatna zamena za R12 i to bez zamene ulja i filtera a to je R406 koji je za razliku od predhodnih freona trokomponentna smeša i mora se puniti samo u te?noj fazi (menzura ili vaga) i to ta?na koli?ina propisana za R12.
toliko za sada od mene
pozz
zoki_klima
po mom mišljenju redovno treba servisirati klime na autima na svakih 40000-60000km. ili otprilike 5 god.
To bi znacilo da je kod mene trebalo do sad pet puta da se servisira nesto. Ili sto kaze Vladd da uzima freon iz okoline
Ne kapiram odakle ti takvi podaci, pogotovo ti u kilometrima.
Kakve veze ima broj kilometara sa klimom? Pa ne koriste je svi u istoj meri.
A i ja nisam do sad video da proizvodjac automobila daje takva uputstva.
Tj. daje ali za neke druge stvari. Npr. svake cetiri godine kociona tecnost, antifriz, itd. ali nigde ne pominje da se sem provere funkcionalnosti klima uredjaja menja ili dodaje r134a, nesto ispira ili slicno.
Barem ja nigde nisam naisao na takav podatak za svoj auto. Isto kao sto u uputsvima nigde ne pise da se ulje u volanu dodaje ili menja, vec samo proverava nivo. Mislim, tek tako na svoju ruku dirati klimu iako sve radi isto kao pre meni licno nije primamljivo
Ja sam proslog leta bio do ovlascenog servisa misleci da mi ne radi klima kako treba, a u stvari je problem bio u filteru kabine koji je bio katastrofalno zaprljan, pun sitnog lisca. Tad su mi rekli da je sve ok, da klima radi po fabrickim specifikacijama, temp. vazduha je 5 stepeni itd, i da naravno ne treba nista da se dira.
A auto je tad bio star 4 godine sa nekih 160 000 iza sebe. Nije bilo reci o tome da treba bilo sta da se servisira...
Isto kao sto ne diram klima uredjaj u kuci jer je ispravan, redovno se koristi i slicno, tako necu ni ovaj u autu dok ne budem imao neki konkretan problem.
Provera pritiska staticki: dok motor stoji i sistemski pritisak klime stabilisan (motor nije radio zadnjih 2 sata)
Provera pritiska na max opterecenju klime i pracenje presostata.
Toliko o tome da neulazi u kontrolne tacke. Mozda ne kod vas ali kod vas i nema nijedan servis koji je odobren od strane SAABa .
Druge firme koje imaju legitimne servise u Srbiji samo pokazuju svoju neozbiljnost gde im je vazniji profit od imidza.
Bedak , jer neverujem da postoji ijedan sveobuhvatni servis za neku marku auta koji ispunjava sve normative kao na zapadu.
Jedan servis je ovde sveobuhvatan i samostalan, jedino sto se od njih nezahteva je da imaju mashinsku radionicu za obradu motornih delova ali moraju da imaju ugovor sa jednom takvom da bi dobili auktorizacije.
Isto pravilo bez izuzetka je kad je u pitanju odrzavanje klima uredjaja.
Servis mora da poseduje svu opremu i da ima zaposlenog mehanicara za odrzavanje istih.
E sad, standardi i "standardi"
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Steta da tako mistican i skup sklop ostane bez odrzavanja.
A procedura sto komplikovanija, praznjenje, ispiranje, zamena "vitalnih" delova....
pa ni za menjac se ne koristi "procedura", a "radi" mnogo vise..
Zbog desetak ili par desetina sati godisnje, u nasim predelima, klima treba da nadzivi auto.
E sad, ako neko ima plac u "Dolini smrti", i kampuje, verovatno mora svakih par godina da popravlja klimu..
Provera pritiska staticki: dok motor stoji i sistemski pritisak klime stabilisan (motor nije radio zadnjih 2 sata)
Provera pritiska na max opterecenju klime i pracenje presostata.
Toliko o tome da neulazi u kontrolne tacke.
Pa jbg, sto se servisa tice ipak je to daleko visi nivo, u to ne sumnjam, ali opet nema ispiranja sistema, zamene freona i slicno? Ili gresim?
Kao sto na www.polarklima.co.yu (koji su pominjani u kontekstu da deru musterije) pise da iz klima uredjaja u automobilu godisnje izadje 86g rashladne tecnosti jer to nije hermeticki zatvoren sistem, i da svaka 24 meseca r134a treba da se prazni i reciklira pa puni opet potrebnom kolicinom.. Mislio sam bas na tu proceduru a ne na samu proveru funkcionalnosti... Da li to ulazi u servisnu shemu npr. SAAB-a ili ne, to me zanima?
Jedno je provera, postoji, kod starih i nekih novih, prozorce na instalaciji, gde se vidi promena stanja freona, da li se puni ili ne. Takodje postoji ventilce, za proveru pritiska.
Ali to je provera, ne uklapa se u termin "redovan servis" koji lici na generalni remont.
Naravno, kada i ako pritisci opadnu, maksimalan efekat klime je umanjen, ali je jos "daleko" da ne radi, jedno lagano dopunjavanje moze da resi problem, za sledecih nekoliko godina.
Vladd
Nebi rekao da je u pitanju desetak sati rada godisnje.
Kvacilo radi nonstop , cima kompresor, konstantne izmene pritiska.
U svim uslovima kad je spoljna temperatura iznad +2 C radi i klima kompresor. U uslovima ispd elektronika ECUa, tek po dostizanju radne temperatur motora daje uzemljenje releu mag kvacila.
I to sve u svrsi da i u zimskim periodima kompresor odradi par sekundi po svakom ciklusu voznje pod gore navedenim uslovima.
Jedan sistem gde je ulje palo i stoji preko zime je najosetljiviji sistem od svih.
To je razlog opisanog navodjenja klime. Ako neradi sve ove tacke koje sam opisao jer radi i kao odvlazivac vazduha i u kasnoj jeseni , onda nije klima u pitanju vec AC.
Upravo iz opisanog rezima rada klime se da zakljuciti da bas jedan obican AC sistem koji se koristi sporadicno kao sto si naveo po par sati godisnje nece raditi duze od neku godinu.
Automatska klima sdrtuge strane "odrzava" sistem sama te je rok intervencije na njoj obicno uzrok udarca na kondenzeru ili neko drugo rastresanje instalacionih spojeva.
Ovo sa pritiscima i freonom (R12) hm.. koliko znam sto je manje freona u sistemu to je bolji rashladni efekat.
Ukoliko se izgub toliko da presostat utvrdi da nema dovoljno nece doci do aktiviranja magnetnog kvacila.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Moja klima spada u one starije, sa ovom "novijom", nisam se upoznao.
Elem, kada je (stara) iskljucena, onda je iskljucena, i ne ukljucuje se kvacilo.
Kolicina freona mora da bude u granicama, potrebnim za rad. Ako ga ima visak, onda se kvari promena fazee freona, kada ga ima manje, brze se zamenjuju faze, vise puta se recirkulira, ali se smanjuje efikasnost izmenjivaca.
Znaci, po meni, da je najbolja optimalna kolicina freona, koja ispunjava zapreminu sistema dovoljnu za ciklus, i za maksimalno iskoriscenje izmenjivaca.
Moze da se malo prepuni, pa se "ispustanjem" dovede u "zonu rada", ali to sam samo sebi uradio, posto je freon bio gratis... Kod "majstora" ce radje dopuniti "tacnu" meru ili malo manje, ne rasipa im se freon.
Replace at first 100,000 km (62,500 miles) or 48 months; after that, every 24 months
naravno ovo nije ni blizu 40-60k ali tako stoji.
a za cooling system pise na svakih 40k ili 2 godine Inspect and repair, clean, adjust, or replace if necessary.
ma ok, brzina u ?itanju uputstva...ništa strašno.
ja se uklju?io ?isto radi preciziranja.
nego mene više zanima ova definicija ranije pomenuta
Hermeti?ki sistemi su oni kome su svi spojevi zavareni
jer mi se ?ini kao preveliko pojednostavljenje.
ako je spoj zavaren a curi te?nost jer i onda hermeti?an sistem.
ako nije spoj zavaren ali potpuno zaptiva (za to postoji sistem holendera i O gumica) zašto pa onda nije hermeti?ki zaptiven.
??
meni je logi?nija na zaptiven- nezaptiven sistem (tj isrpavan- neispravan) bez obzira na odabran metod spajanja cevi medjusobno.
recimo cevi i creva servo hidraulike volana rade na 90bara što je 50bara više od najve?eg pritiska kod klima kompresora pa nisu varene i zaptivaju godinama i stotinama hiljada km bez problema.
naravno, neke u puknu, neke se probuše, kod nekih popusti spoj na naglavku itd ali to sve po meni spada u kvar koji se da trajno sanirati.
ne bih komentrisao za druge automobile, ali servisno uputstvo za moj kaze da se klima ne odrzava, tj da je kompresor zasticen od niskog nivoa tecnosti i da se servisira samo u slucaju izostanka hladjenja, kada se pronadje mesto curenja i vrsi punjenje sa r134. dakle,osim zamene filtera kabine nikakvo odrzavanje,osim u slucaju kvara nije predvidjeno. tako je za sve daewoo-e od espers naovamo.
"dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
Pitanje, kako je izvrseno dihtovanje na ulasku cevi u firewall. Vidim da je neka flansha u pitanju ali ne znam kakav tip dihtunga se nalazi ispod. Frigo majstori se ponasaju kao da rade sa NASA tehnikom, ako je neko imao slican problem koliko je kostalo to zadovoljstvo?
Comment