Koliko ja znam klipovi su potruno drugačiji. Mislim da je dimenzija ista, ali oblik klipa je drugačiji. To je zato što TD ima unutar cilindra sa strane dodatne brizgaljke za podmazivanje klipova. To je ono što ja znam, a za ostle razlike ne znam.
GOLF GTD IBER TURA
Collapse
X
-
Dodatne brizgaljke za podmazivanje?
A za klipove... Pa verovatno si mislio da ima razlicitih komora za sagorevanje. Kod direktnog ubrizgavanje je najcesce loptasta i nalazi se u klipu. Kod ''M postupka'' ubrizgavanja mogu toroidne i cilindricne. E sada fora je kod pomenutog postupka je ta sto sagorevanje nije naglo kao kod direktnog ubrizgavanje vec slojevito. Veci deo goriva se ubrizgava u mlazu na loptaste komore u klipu a posebnim oblikom usisnog kanala vazduh se dovodi u vrtlozno kretanje u odnosu na zidove komore. Valjda sam ga uboSloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.
Comment
-
-
Pa te brizgaljke za ulje vise sluze za hladjenje klipova. Trebalo bi za vikend da otvorimo jetan 1.6TD pa cu slikati sve redom.
Comment
-
-
Ako ti nije tesko slikaj jer i mene interesuje, imam 1.6D i skoro je radjen, bio u delovima pa znam kakav je, a interesuje i mene razlika sa TDom"Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
Comment
-
-
Ti stari dizeli ubrizgavaju naftu putem predkomora sto ih cini indirektnim ubrizgavacima.
---
Mislim da nema svrhe montirati turbo na atmosferca jer neces ni blizu iskoristiti potencijal turbine ali ces zato veoma izvesno i brzo doci do pocepanog dihtunga glave a i neceg ozbiljnijeg. Kao sto rekose dosta se razlikuje enterijer turbo motora u odnosu na atmosferca pocev od kompresije preko klipova, lezaja...
Kako sam skapirao tebi treba pouzdan motor jer ga ne stedis pa zato mislim da trebas bilo kakvo budzenje da zaobidjes.
Comment
-
-
da krenemo od kraja-
možda je malo čudno ali kod dizela kompresija je ista i za atmo i za turbo, u ovom konrektnom slučaju VW taj stepen je 23:1.
klipovi se razlikuju po mehaničkim karaktertistikama izrade, ne po dimenzijama, obliku ili drugo.
u turbo idu za 2 klase kvalitetniji, mada i to zavisi koji je TD motor kod VWa.
neki imaju Kolbenschmidt, neki Niralove klipove (VW) a Male-ove klipove (Audi) ,ali to nije čvrsto pravilo.
najveća razlika je u samoj glavi. turbo glava ima dodatnu magistralu za podmazivanje uljem i zahteva veći protok zapreminski ulja tj i pumpu za ulje veću nekog kod atmo motora.
običan VW dizel se može prepraviti u turbo dizel, naravno da se sve potrebno uradi a sad da li se isplati je zasebno pitanje.
takodje, veoma se razlikuje bregasta kod atmo i kod turbo (da ne ponavljam sve se odnosi baš na taj 1,6 VW) po uglovima bregova.
najjednostavniji tjuning koji donosi instant rezultate jasno vidljive je postavljanje atmo bregaste u trubo dizel glavu (turbo motor):
motor prosto prodiše, i daleko je življi počevši od nižih obrtaja.
mana je da traži više goriva, i da više troši a to znači i da je veće termičko opterećenje motora.
od 1987 su uvedeni hidro podizači ventila u taj motor, kao i komplet zamenjene vodjice ventila potpuno drugačijom geometrijom.
motori od 76-87 godine, dizeli isključivo, su imali problem sa habanjem vodjica. to su motori sa pločicama i obaveznim podešavanjem zazora ventila najkasnije na 2 godine.
iste 87 su uvedene i birzgaljke ulja sa donje strane klipova, čime su turbo motori postali za nijansu više izdržljivi za vožnju pod punim opterećenjem.
87 je i pumpa za ulje dobila +40% povećanje kapaciteta.
negde u to doba, ne znam tačno kada turbo su dobili i altimetar, tj poseban regler boš pumpe u odnosu na trenutnu nadmorsku visinu.
do tada, boš pumpa se podešavala mehanički na jednu fiksnu vrednost nadmorske visine pa su nastajali problemi kada se sa autom (i atmo i turbo) recimo krene preko planinskog prevoja a auto podešen za ravnicu.
kako su boš pumpe vrrrlo precizne sprave gotovo niko nije podešavao u toku vožnje ubrizgavanje prema stvarnim zahtevima već je od precizne boš pumpe (tačnije preciznog ubrizgavanja) nastajalo ofrlje ubrizgavanje sa svim pratećim posledicama.
najvidljivije je pojava dima usled nepravilnog sagorevanja.
različite su i brizgaljke kod atmo dizela i turbo dizela, tako da i to treba da se menja ili da se prepodešava.
još mi pristiže iz sećanja, da je kod turbo dizela drugačije i kvačilo u odnosu na atmo motor, pa i to dodati na spisak izmena.
turbinu i ne pominjem, i sve oko nje, to se podrazumeva da se mora dodati, kao i hladnjak ulja dodatno (atmo nema hladnjak).
uglavnom, nije nemoguće prepraviti atmo dizel u turbo dizel ali ima toliko sitnica po brojnosti koje treba uraditi da se to meri stotinama pa je najbolje ili imati radioničku dokumentaciju ili prvo rasklopiti jedan fabrički turbo dizel recimo Golf pa natenane napraviti dokumentaciju gde šta ide, i onda navaliti na atmo da se te sitnice i odrade po redosledu.
uglavnom, taj motor bilo da je 1,5 bilo da je 1,6 blok je toliko poznat i ima toliko miliona komada još danas u opticaju da praktično nema tajni.
tih motora što u atmo što u turbo varijanti je napravljeno u jedno 20tak podmodela zavisno od godišta, generacije, tržišta, odabira dobavljača komponenti, itd. pa je poželjno precizirati o kojem se tačno motoru radi.
da ne pričam, da su dosta različiti motori za euro verziju od motora sa SAD verziju. recimo brizgaljke su drugi tip- ugao otvora same dizne.
motor 1,5 atmo dizel je veoma dugotrajan jer je korišćen u veoma laganom G1 i uz kratki menjač lako se nosi sa zadatkom. naravno, taj se ne vozi više od 100-110 km/h a to je tada i bio neki praktični limit vožnje za dizele inače.
isto tako i 1,6 TD sa IC je veoma dugotrajan i stabilan.
ne znam dovoljno o tome, ali mislim da kod tog motora je rešeno pitanje pucanja glave odnosno ne dogadja se tako često (kao pravilo) kao kod slabijih verzija.
kada se skine glava sa dizela 1,6 i 100,000km koliko znam pravilo je da makar na jednom mestu se dogodi napukla glava- ono izmedju ventila.
majstori kažu da je pravilo da te glave pucaju same od sebe.
prva serija 1,6 TD iz 1982-85. godine je danas ionako retka.
medjuserija 85-87 se češće sreće, a najčešće serija motora 87-91.
serija 91-92 motora je opet retka. naravno sve to relativno pošto se radi o reda 10 miliona komada tih motora zbirno.
što kažu, čim je neko nešto napravio, moguće je to naknadno replicirati pa tako i od atmo može da se napravi turbo motor.
najbolje je imati dokumentaciju, i korak po korak pedantno, precizno, uz stalna merenja pa rezultat konverzije neće izostati.
da li vredi truda, ko zna.
inače od 1,6 atmo dizela uz zamenu glave, lako se dobija čuveni benzinac 1,6 (1588 ccm) od 85 KS koji je išao u Pasata prve generacije. (blok je isti).
posle je došao onaj benzinac 1595ccm od 75KS..volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
radni vek se skraćuje ako se praktično koriste novodobijene perfomanse.
ako se ostane na istoj podešenosti boš pumpe ne skraćuje se.
a može da se dobije i do +20% naročito vidljivo u smanjenju turbo rupe koja je vrlo izražena kdo tog motora kakav je u fabričkom stanju.
(ispod 2500 rpm taj motor je polumrtav).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by sw.brickradni vek se skraćuje ako se praktično koriste novodobijene perfomanse.
ako se ostane na istoj podešenosti boš pumpe ne skraćuje se.
a može da se dobije i do +20% naročito vidljivo u smanjenju turbo rupe koja je vrlo izražena kdo tog motora kakav je u fabričkom stanju.
(ispod 2500 rpm taj motor je polumrtav).
Sad si me zainteresovao sa ovom bregastom. Nisam razumeo samo, bregasta ce smanjiti i turbo rupu? Kako?Guns don't kill people. My cousin does!
Comment
-
-
kako ne znam, ali znam da radi posao.
šalim se, efekat disanja je drugačiji jer su kod atmo motora duži intervali disanja.
max . snaga se ne povećava mnogo, praktično nebitno, ali se donji radni ospeg motora bitno poboljšava.
motor postaje vozljiv, upotrebljiv, kultivisanih manira, otprilike jasno je je na šta ciljam.
isti problem je nasledjen i prenet na 1,9 TDI kao nasledniku gde je isto turbo rupa ogromna, motor mlitav do 2000 rpm a onda naglo počinje da razvija snagu.
jedino što mi pada na pamet je da je tako odabrano sa namerom da se smanji potrošnja kada se vozi lagano tj da se u prvi plan istakne štedljivost motora na štetu voznih osobina.
manje snage=mlitav motor, znači i manja potrošnja goriva.
u vezi Corrada, pa ista je stvar. uzeti bregastu od atmo dizela i ubaciti u turbo dizela...ako je uopšte za neko tržište pravljen Corrado TD.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment