Kako voziti Dizela ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • The Stig
    CBC Senator
    • 24.09.2009
    • 201
    • Beograd

Kako voziti Dizela ?

pozdrav,

mozda je malo glupo pitanje ali stvarno, kako je naj optimalnije voziti TDI, kako njemu naj vise odgovara ? u pitanju je SAAB 9-3 2.2 TiD 125 ks
    ja ga recimo vozim, po gradu, prva, do 35 km/h, druga do oko 60, treca do 80
    a kazu mi da je bolje po dizela voziti prva, druga, treca, cetvrta, 60km/h, bez mnogo masiranja i gazenja
    da li ima tu nekih pravila sta dizelu smeta a sta mu prija ? i kakav rezim voznje da upraznjavam ?
  • Dragon
    CBC Senator XXL
    • 15.11.2006
    • 963
    • Beograd

Re: Kako voziti Dizela ?

Ne treba da se forsira dok se ne zagreje, znaci oko 2.000, posle toga izmedju 2.000 i 3.000. Kad se pruzi prilika, izduvati na auto-putu.
    Pogresno je misljenje da dizela treba voziti u niskim obrtajima. Slobodno ga vozi muski, bolje da ti i potrosi malo vise, nego da ubijes sistem sa djubretom.

Ovako kako ga ti vozis, mislim da je OK. Bolje trecom 60, nego cetvrtom na 1.500.

Takodje, kada je hladno vreme, zabluda je da treba da radi u leru. Treba odmah krenuti, naravno bez forsiranja, nego normalno.

Po zavrsetku voznje, posebno zustrije, neophodno je ostaviti auto da radi minut na leru da bi se ohladila turbina.
    Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• The Stig
      CBC Senator
      • 24.09.2009
      • 201
      • Beograd

ja sam cuo da kad je hladno vreme treba malo, bar minut pustiti da radi, pa onda lagano voziti.
      sve u svemu, hvala za info.

Comment

• Dragon
        CBC Senator XXL
        • 15.11.2006
        • 963
        • Beograd

U uptustvu za Audi A6 TDI stoji da treba krenuti odmah jer je zagrevanje svih vitalnih delova bolje dok se automobil krece. OK, dok vezes pojas, upalis radio...to je to.
        Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• The Stig
          CBC Senator
          • 24.09.2009
          • 201
          • Beograd

pa eto, na to i ode minut, pojas stavim, CD nadjem...itd. Nego i sama logika kaze da je bolje auto grejati laganom voznjom, upravo zbog angazovanja svih komponenti koje su u strukturi motora koje su u funkciji tokom voznje...

Comment

• alexa05
            CBC Senator XXL
            • 23.07.2006
            • 1769
            • Smederevo
            • Opel Vectra B 2.0DI 16v

U uputstvu za Vektru B stoji isto kao sto je Dragon napisao za Audi A6.
            EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• Ji 4Tze
              CBC Senator XXL
              • 04.05.2006
              • 806
              • bg
              • Honda CR-V 4WD

Pa kao i svaki auto, s prvom samo krećeš, drugom ulaziš u raskrsnice i zaustavljaš se a trećom/četvrtom/petom voziš pravce
              Proizvođač označi na obrtomeru ili u uputstvu ako ima nešto specifično, raspon obrtaja gde je po motor optimalna vožnja...

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Kako sam ja cuo treba ga prilikom prvog paljenja ostaviti minimum 30 sec. da radi u mestu,dok ulje ne navuce u turbinu i krenuti lagano na sto manjem broju obrtaja dok motor ne postigne radnu temperaturu...kad se motor zagreje voziti ga max. do polovine br.obrtaja od max.ubelezenog na obrtomer satu(ako je 6000rpm onda do 3000)

Comment

• The Stig
                  CBC Senator
                  • 24.09.2009
                  • 201
                  • Beograd

e, a kazu mi i da nije bas preporuclijvo za dizel motore shaltati recimo iz 4 u trecu, pa u drugu nego ako treba kociti, koci se samo kocnicom, bez motora, u leru, ipak, paktne i diskovi su jeftiniji za zameniti. E sad, za shaltenje iz 4 u trecu, pa u drugu ja koristim onu tehniku, rev match, izjednacim broj obrtaja sa brzinom kretanja i onda promenim u nizi stepen prenosa, pre krivine recimo ili pred kocenje zbog semafora, da li je sve to OK za dizel motore ili je bolje kociti penzionerski, samo kocnicom ?

Comment

• Armageddon ///M
                    CBC Senator XXL
                    • 26.04.2008
                    • 447
                    • SRB
                    • Ne

Nije mi jasno zasto bi bio problem da kocis motorom? Prvi put cujem ovo...
                    Ambitious but rubbish.
                    http://www.youtube.com/streetracerm5

Comment

• The Stig
                      CBC Senator
                      • 24.09.2009
                      • 201
                      • Beograd

pa neznam, nije ni meni jasno zasto ne bi kocio motorom to sam cuo jednom prilikom kao da ne valja, ne znam ni ja zbog cega, pa reko da pitam forum sta misli o tome

Comment

• alexa05
                        CBC Senator XXL
                        • 23.07.2006
                        • 1769
                        • Smederevo
                        • Opel Vectra B 2.0DI 16v

A kako izjednacis rpm sa brzinom kretanja!?
                        EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• srdjanissan
                          CBC Senator XXL
                          • 20.11.2008
                          • 720
                          • beograd

das gas dok stiskas kvacilo da se obrtaji motora podignu i nema onog naglog kocenja motorom,samim tim ni opterecenja
                          elem,ja sam posle 2.7tdi seo u benzince i morao sam stil usporavanja da menjam,benzinca svaki put sa medju gasom,cak i kad ne treba,dizela sam ili na ler pa kocio i vratio u optimlanu brzilu ili dok je u brzini kocio i vracao onda pred samo stajanje u 2gu,a sad kako vozim benzinca,sa medjugasnom i punjenjem,cenim da bi to ubilo dizela znaci samo usporavanje sam mnogo neznije radio ,ubrzavanje manje vise isto,samo sto ne mora da ga penjes do kraja
                          kad koči,cepa gume i prevrće se!
                          papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Dragon
                            CBC Senator XXL
                            • 15.11.2006
                            • 963
                            • Beograd

Kocenje motorom opterecuje plivajuci zamajac, odnosno opruge u njemu se brze zamaraju. To je jedan od razloga za izbegavanje kocenja motorom. Taj deo jedan je od skupljih na modernim dizel motorima, a cena se krece od 400 pa do 1.000 evra.

Takodje, plivajuci se opterecuje naglim davanjem gasa, pokusajem "potpisivanja" i slicno. Prilikom parkiranja na nagibu, ubacivanje u brzinu, takodje je lose po plivajuci, mada je meni rizicno da ga ostavim samo na rucnoj. Praktikujem da prvo povucem rucnu, pa kad se auto "osloni" na kocnicu, tek onda ubacim u brzinu.

Comment

• dijabolinakeva
                              CBC Član
                              • 05.10.2009
                              • 10
                              • Mojmilovo

Druze mani se coravog posla,nisi ti kupio auto da mu ti budes sluga.Za koga cuvas auto,za komsiju,kuma,dete ili mozda za mene ali veruj mi da od necijeg "hvala" nemas nista .

Licno praktikujem da sve gazim koloko god moze da ide i nikada nisam imao problema narocito kad je sve fabricki na vozilu.( cipovanje,druge turbine..),samo vodim racuna da uvek imam dovoljno ulja i da to ulje bude vrhunsko ( Motul ili Mobill)

I druze kakvo je to pitanje "sta mu prija'' pa nije to konj pa da mu nesto prija a nesto ne.Meni se ni jedan jedini auto nije bunio sto sam ga stiskao,kidao i ostrio brzine sa i bez kvacila.....

Comment

Working...
                              X