Kako voziti Dizela ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bokiwien
    CBC Početnik
    • 15.10.2009
    • 5
    • Wien

Re: Kako voziti Dizela ?

Originally posted by The Stig
    ja postavio temu nebi li nesto pametno saznao, a oni krenuli da razglabaju o kamionima i kombima hvala svima koji su dali odgovor na pitanje teme
    Pa izgleda da nisu tebi zabadava zadenuli ono spamer! Tolika rasprava i toliko detalja , ustvari niko i nije znao sta ti uopste i zelis da znas , pa se zamalo ljudi i posvadjase oko toga koji motor bolje koci , mada mislim da se i pored toga mogao da izvuces dosta korisnih stvari! Pozzz!

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

I cek cek da cujemo odgovor zasto benzinac bolje koci motorom od dizela
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• The Stig
        CBC Senator
        • 24.09.2009
        • 201
        • Beograd

benzinac bolje koci od dizela motorom, probao sam juce, gledao u brzinomer. Dizel samo napravi VELIKI cim, potopi nos u asvalt i to je to....

Comment

• sErGiO
          Moderator
          • 30.01.2007
          • 2769
          • Neko selo pored Beogr
          • Alfa Romeo 156SW

Originally posted by Jesa
          Nasao sam na netu, da za SAAB 9-3 2.2 TiD maximalan obrtni moment krece od 1500 obrtaja.

Znaci, baci se na google, nadji koliki je raspon maximalnog obrnog momenta, recimo od 1500 - 3.500 rpm i u tom opsegu vozi, menjaj brzine i sta god.
          Optimalno ti je da saltas na 2k obrtaja i da naravno ne dozvolis da u gradu vozis ispod 1500-1600 obrtaja, da ne bi `zamarao` sam motor.

Poz
          Potpuno se slažem. Samo moram da probam ovo sa motornim kočenjem (koje ja BTW skoro da uopšte ne koristim) jer svaki dan vozim svoj auto 2.0 TS benzinac i službeni 2.5 DI-D

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

bolje kochi benzinac jer kad otpustish pedalu gasa zatvorish skoro potpuno dotok vazduha,kod dizela nema "leptir" gasa.

znachi: "povlachim rIJEch" ,tachno je da bolje kochi motorom benzinac,ali i motorno kochenje disela (bar ovog mog atmosferca bez turba) je dovoljno za korishtjenje na nizbrdicama,da se nebi non stop visilo na kochnici.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• mb12
              CBC Senator XXL
              • 06.11.2006
              • 640
              • Vrbas
              • Mazda 626 2.0 TD

Skrenulo se sa teme posteno...ali vec kad se skrenulo, nevidim razlog zasto bi iko silio motor sa motornim kocenjem,pored kocnica ( pod uslovom jedino ako nije poledica i led, a ako je automobil u pitanju ) ? A? Da cujem?

Comment

• gti16v
                CBC Senator XXL
                • 05.08.2007
                • 343
                • BGD
                • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Stedis diskove, plocice, slusas prelep zvuk benzinca, kod novijih sistema ubrizgavanja je potrosnja 0.0l prilikom kocenja motorom jer se dovod goriva sece pa motor pokrece inercija... Em stedis, em uzivas.

Comment

• Ji 4Tze
                  CBC Senator XXL
                  • 04.05.2006
                  • 806
                  • bg
                  • Honda CR-V 4WD

Ma svaka nizbrdica bez gasa je kočenje motorom

Comment

• mb12
                    CBC Senator XXL
                    • 06.11.2006
                    • 640
                    • Vrbas
                    • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by gti16v
                    Stedis diskove, plocice, slusas prelep zvuk benzinca, kod novijih sistema ubrizgavanja je potrosnja 0.0l prilikom kocenja motorom jer se dovod goriva sece pa motor pokrece inercija... Em stedis, em uzivas.
                    I kontam, polako ali sigurno urnišeš motor...

Comment

• gti16v
                      CBC Senator XXL
                      • 05.08.2007
                      • 343
                      • BGD

Šta će da mu fali? Btw. kad kočiš motorom on se podmazuje bolje nego obično.

Comment

• mb12
                        CBC Senator XXL
                        • 06.11.2006
                        • 640
                        • Vrbas
                        • Mazda 626 2.0 TD

A koja je neka univerzalna dozvoljena razlika u broju obrtaja, kada kočiš motorom, po tebi? Valjda kontaš šta te hoću pitati! Tj, voziš ti u petoj na 2500 o/min, i treba da usporiš, i izbaciš u treću, ili drugu, gde je za tu početnu brzinu kočenja broj obrtaja u tom stepenu prenosa visok, npr preko 4000 o/min...to nimalo nešteti motoru kada se gekne sa toliko obrtaja na neku razliku preko 1500 o/min ( govorim o benzincu )???? Ili polako doziraš kvačilom prelaz na toliki broj obrtaja???

E vidiš, zato meni nije nimalo logično, bar zbog efikasnosti kočenja , kočiti motorom kod automobila ( osim u specičišnim sitauacijama, poledice, leda itd...). Jer ako mu radiš prelaz da ne skoči brzo u visoke obrtaje, onda samo gubiš vreme. Sa kočnicama možeš to brše i efikasnije odraditi, a i fala bogu , one za to i služe

Comment

• gti16v
                          CBC Senator XXL
                          • 05.08.2007
                          • 343
                          • BGD

Ne vidim razlog zašto bi šaltao iz 5. u 3. ili 2. al ajde. Vozim auto putem, nailazim na putarinu, šaltam 5-4-3-2. Iz 5. u 3. ne možeš brzo da prešaltaš zbog rasporeda brzina. Imaš dovoljno vremena za medjugas ako želiš. Ne vidim u čemu je problem i da malo izvagaš na kvačilu ako voziš recimo 70km/h petom pa ga šaltaš u treću. Niko ne spori svrhu kočnica, ni to da su one brže i efikasnije, naročito u iznenadnim situacijama, ali u situacijama gde može da se planira kao što je recimo ova sa početka mog posta, ne vidim razlog za forsiranu upotrebu kočnice.

Comment

• Andrej55
                            CBC Veteran
                            • 28.07.2008
                            • 104
                            • Beograd

koliko sam shvatio iz postova,ovde mnogi brkaju pojmove... tako da sam se i ja pomalo izgubio. koliko sam ja upoznat,kocenje motorom je kad se npr spustas nizbrdo bez kocenja,bez gasa,samo pustis da motor radi svoje, laicki receno znaci nizbrdo na 4000 obrtaja npr u benzincu ili 2500,3000 sa dizelom i to je to. i ja bih rekao da je benzinac ucinkovitiji u tom slucaju...
                            ali, neki ovde pominju pustanje kvacila npr iz 3 u 2 brzinu,odnosno ''kocenje kvacilom'' sto svakako nije dobro za kola,ali dosta ljudi to radi,kad oce npe naglo da se zaustavi pa dozira kvacilo i koci u isto vreme.. u tom slucaju,bolje koci dizel koliko sam primetio,da li zbog veceg obrtnog momenta ili kompresije,ne znam,ali bukvalno zakucava u mestu. naravno,sa ovakvim kocenjem imam utisak da se kida menjac,ali dosta poznanika upravo to radi,kao stede plocice i koce ''duplo jace''

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Duze kocenje motorom na nizbrdicama kod benzinaca ima za posledicu uvlacenje ulja u kompresioni prostor i stvaranje cadji. Dugo kocenje nije zdravo za motor.

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Ne znam da li sam ovde procitao ali neko je napisao da kod benzinaca kocenje motorom nizbrdo cisti usisnu granu...kako onda uopste pravilno voziti benzinca nizbrdo a kako dizela...sta da se radi kada se ide recimo niz Rudnik,ili kada se spusta sa Zlatibora do Uzica

Comment

Working...
                                X