Kako voziti Dizela ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Kako voziti Dizela ?

postovao si dok sam ja pisao. moja predpostavka se obistinila. taze vozac...

... sve jedno , kapiram da mu je to prvi auto i da je taze vozac pa zato i pise ovako. elem, zaheb uglavnom nastaje kada se pravi neka teorija na bazi licne predpostavke da to nesto tako treba ili bi po logici stvari tako trebalo da bude. bilo kako bilo, nismo na istim talasnim duzinama, to je sigurno. voznju ne dozivljavamo na isti nacin i to je sigurno cak i ako na mojim naslonima za glavu sa zadnje strane nema krvi i karmina. sve jedno, ASTRAOPC je kupio relativno mlad auto i ophodi se prema njemu kao da ce ga voziti ceo zivot, sto je u neku ruku ok. ali, ocito je da nezna puuuno stvari cim moze da napise da ako se auto usporava kvacilom bespotrebno se se trosi lamela i ******** masina. ovo prvo ajde i nekako ali ovo drugo...

i jos jednom, vise citaj manje pisi jer tvoji saveti ne mogu pomoci nikome iz prostog razloga jer nemas iskustva. sto bi moj matori reko:" jos se nisi ukljucio u saobracaj". ti ovde mozes da podelis eventualno neko svoje zapazanje pa da se o tome diskutuje ali da kao veoma mlad vozac ti drzis slovo o tome kako terab da se vozi ne dizel nego auto, je vrlo neumesno jer covece ti ne znas da vozis, "juce" si seo u auto. ovo ti je prvi dizel i odkud ti znas kako njega treba voziti. jesi citao uputstvo za upotrebu ili ti je neko reko? shvati sve ovo dobronamerno... niko tebe nije napao vec si ti sebi dao malo oduska na pogresnom mestu u pogresno vreme i sa pogresnom osobom.

i jos nesto, daleko od toga da ja znam sve, najbolje i td... ali u ovom slucaju jedno je sigurno a to je da znam vise od tebe ako ni zbog cega drugo a ono zato sto sam stariji od tebe i to dobrano. na temu kocenja motorm moze se svasta procitato na netu i uglavnom su u pitanju neka teoretisanja na nacin koji se svojstven samo nama, srbima, tako da ja sve to uzimam zdravo za gotovo ili sa velikom rezervom. ono sto znam je uglavnom iz iskustva a ti je da ces se lepse, lakse i mekse zaustaviti ako prilikom kocenja i saltanja u nizu brzinu odpustanja kvacila uskladis za brzinom zaustavljanja bez zadrzavanja na toj kako to zoves vagi. a najbolje u svemu tome je ako uz sve to u odredjenom trenutku dodas medjugas. e to onda em prija motoru, jer uskladjujes njegovu brzinu sa brzinom menjaca, em lepo zvuci a i lepo izgleda. sve ovo je svojstveno benzincima jer su mogucnosti poigravanja sa obrtajima motora veci. jednostavno, tamo gde dizel zavrsava benzinac tek pocinje !
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Originally posted by zverko
      da ces se lepse, lakse i mekse zaustaviti ako prilikom kocenja i saltanja u nizu brzinu odpustanja kvacila uskladis za brzinom zaustavljanja bez zadrzavanja na toj kako to zoves vagi. a najbolje u svemu tome je ako uz sve to u odredjenom trenutku dodas medjugas. e to onda em prija motoru, jer uskladjujes njegovu brzinu sa brzinom menjaca, em lepo zvuci a i lepo izgleda. sve ovo je svojstveno benzincima jer su mogucnosti poigravanja sa obrtajima motora veci. jednostavno, tamo gde dizel zavrsava benzinac tek pocinje !
      I to je sve sto je potrebno reci na temu kocenja motorom.
      Samo bih dodao da i turbo dieselasi mogu biti zabavni u usporedbi s benzincima bez turba, ali nemojmo otvarati i tu diskusiju
      Gradmothers & Frogs ...
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

Zverko, kvalitet diskusije zavidi od tebe koji imas znanje i nacina na koji to znanje prezentujes. Ne moze zavisiti od nekoga ko nema znanje jer nema sta da prezentuje. a i poprilicno je jednostavno obrisati kad neko lupeta.

ovo pisem sa nadom da ce i ostali procitati, koji se zale na kvalitet diskusija.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

e do mojega ako zavisi od mene...

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

pa ne samo od tebe i ne svaka diskusija. imas znanje, znas da ga predstavis u pisanoj formi, malo li je?
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• ASTRAOPC
              CBC Član
              • 16.06.2010
              • 70
              • Cacak

i jos jednom, vise citaj manje pisi jer tvoji saveti ne mogu pomoci nikome iz prostog razloga jer nemas iskustva. sto bi moj matori reko:" jos se nisi ukljucio u saobracaj". ti ovde mozes da podelis eventualno neko svoje zapazanje pa da se o tome diskutuje ali da kao veoma mlad vozac ti drzis slovo o tome kako terab da se vozi ne dizel nego auto, je vrlo neumesno jer covece ti ne znas da vozis, "juce" si seo u auto. ovo ti je prvi dizel i odkud ti znas kako njega treba voziti. jesi citao uputstvo za upotrebu ili ti je neko reko? shvati sve ovo dobronamerno... niko tebe nije napao vec si ti sebi dao malo oduska na pogresnom mestu u pogresno vreme i sa pogresnom osobom.
              Jeste da sam se tek ukljucio u saobracaj ali sam sam stigao kolima iz cacka ibarskom do beograda i vozio kroz malo unoc tako da sam malcice napredniji od tog pocetnog stadijuma.

i jos nesto, daleko od toga da ja znam sve, najbolje i td... ali u ovom slucaju jedno je sigurno a to je da znam vise od tebe ako ni zbog cega drugo a ono zato sto sam stariji od tebe i to dobrano. na temu kocenja motorm moze se svasta procitato na netu i uglavnom su u pitanju neka teoretisanja na nacin koji se svojstven samo nama, srbima, tako da ja sve to uzimam zdravo za gotovo ili sa velikom rezervom. ono sto znam je uglavnom iz iskustva a ti je da ces se lepse, lakse i mekse zaustaviti ako prilikom kocenja i saltanja u nizu brzinu odpustanja kvacila uskladis za brzinom zaustavljanja bez zadrzavanja na toj kako to zoves vagi. a najbolje u svemu tome je ako uz sve to u odredjenom trenutku dodas medjugas. e to onda em prija motoru, jer uskladjujes njegovu brzinu sa brzinom menjaca, em lepo zvuci a i lepo izgleda. sve ovo je svojstveno benzincima jer su mogucnosti poigravanja sa obrtajima motora veci. jednostavno, tamo gde dizel zavrsava benzinac tek pocinje !

Nisam razumeo o cemu si ti pricao mislio sam da pricate o toj vagi , i takvom usporavanju, jer taj nacin ne podrzavam onaj sa Starijim passatom je o tome pricao .

Originally posted by gti16v
              Stedis diskove, plocice, slusas prelep zvuk benzinca, kod novijih sistema ubrizgavanja je potrosnja 0.0l prilikom kocenja motorom jer se dovod goriva sece pa motor pokrece inercija... Em stedis, em uzivas.
              A diskusija je bila o necemu drugom sto ne razumem, kako se zadni tockovi blokiraju, zamolio bih te da pojasnis ovo malo eto zanimame sad.

samo cu jednu stvar da vam kazem koja vam izgleda nikako nije jasna posto vozite prednju vucu. zasigurno kocenje tj zaustavljanje pri velikoj brzini cu pre postici od vas jer noznom usporavam prednje tockove a kvacilom zadnje tockove. stoga, kada je u pitanju brz ulazak u krivinu mogu jace i kasnije da kocim a u kombinaciji sa medjugasom nema cimanja niti proklizavanja zadjeg dela. no kao sto rekoh, ne kapirate vi to jer stedite lamelu...

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

Zverko tera zadnju vucu.

Comment

• gorans
                  CBC Senator XXL
                  • 09.03.2010
                  • 1525
                  • Beograd

Malo odosmo u off ali da dodam.Vozio sam par godina Porsche 924 sa dobos kocnicama pozadi.Koliko je dobro ubrzavao,dva puta losije je kocio ali zato kad ga na 90kmh vratim u drugu i nagazim kocnicu,ukopavao se u mestu.

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

@goran: verovatno je lose kocio jer je bio mator i kocioni sistem mu je bio u ne bas zavidnom stanju inace cak i ako su dobos kocnice u pitanju, kad je sistem ispravan, koci najnormalnije.

@astraopc: kad kazem pocetnicki stadijum mislim na to da imas malo kilometara pod tockovima. nisam mislio da si bukvalno juce poceo da vozis a drugo, ovo ti je verovatno prva eventualno druga zima. ja recimo vozim od 98.god i do sada sam promenio dosta automobila i presao ko zna koliko km, sto gradske sto otvorenog puta kod nas i u inostranstvu. i opet ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim da sam kompletan vozac jer ima jos da se vozi tj tek ima da se vozi. kapiram da sam stasao u vozaca, iskalio se i sto je najgore ucio na svojim greskama. naravno, dan danas ih pravim ali me auto ili neke nesvakidasnje situacije sve manje mogu iznenaditi. veoma je bitno da jedan auto vozis sto duze da bi skapirao kako se ponasa u odredjenoj situaciji. ti vozis mlad, dobar auto sa ne tako jakim motorom koji je za tvoje potrebe vise nego dovoljan. nacin kocenja i zaustavljanja koji ja praktikujem uglavnom totalno drugacije izgleda i dozivljava se na tvom i mom autu. ali kapiram da i to tvoje sokocalo od 90ks moze da se potera tj da se zatrci i da se zaustavi na ovaj nacin, koristeci kvacilo (u kombinaciji sa kocnicom, naravno). s tim sto, kao sto rekoh osecaj kao i ucinak nije isti jer ti vozis prednju vucu a ja zadnju. pozdravljam nacin na koji se ophodis prema njemu ali nema potrebe da u tome ides do tih granica kao da ces ga voziti do kraja zivota. zasto bi tebe trebalo da brine cinjenica da ce sledeci vlasnik tog vozila pre ili kasnije morati da zameni set kvacila. ti ga sigurno neces menjati zato sto ga s vremena na vreme upotrebis da usporis ili zaustavis auto. kako god, nadam se da ce biti prilike da se sretnemo na nekom skupu pa cu te na delu uveriti da ovo o cemu ja pisem nije glupost i da ima svrhe

i da ne davim vise, jos jedan savet je da ne treba da budes iskljuciv i da pazljivije citas postove drugih clanova i sve ce ti biti jasnije. ja se izvinjavam ako sam sinoc bio malo neprijatan ali bas sam se bio iznervirao u jednom trenutku a pogotovo kad sam u nekoj desetoj temi o plinu procitao takodje neku nebulozu koja nije sankcionisana od strane modova a sto je najgore naisla je na odobravanje od nekolicine sagovornika u istoj.

Comment

• Mtk711s
                      CBC Početnik
                      • 17.02.2011
                      • 2
                      • Novi Beograd

Originally posted by The Stig
                      pa neznam, nije ni meni jasno zasto ne bi kocio motorom to sam cuo jednom prilikom kao da ne valja, ne znam ni ja zbog cega, pa reko da pitam forum sta misli o tome
                      Zato sto vise trosis goriva nije neka harmonija tj. ravnomerno usporavanje + zvuk...,sve se to gubi ako ga pustis neko vreme na leru pa onda lagano na kocnicu

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

A ? Kako? Totalno sam se pogubio posle pete reči ... može li pojašnjenje za nas s jeftinijim kartama?! Pretpostavi da nemam pojma šta si hteo da kažeš (bićeš 100% u pravu) i objasni mi...
                        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

@Mtk711s

na mestu lokacija u svom profilu ,napisi gde zivis : zemlja ,grad ili naselje. trenutno ti je tu upisan email.
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Zloca
                            CBC Senator XXL
                            • 21.12.2005
                            • 510
                            • Novi Sad
                            • Astra bertone turbo

Ufff, mislim da se previse teoretise ovde. Shvatam kada bi se spremali za trke pa polemisemo kako najbrze izvozati krug i gde ukrasti par stotinki. Istina ja da u realnom zivotu ne mozes bas uniformno voziti i da odredjena pravila vaze za svaku situaciju u saobracaju. Ja uopste ne razmisljam kako vozim, sve to radim po automatizmu. I dok sam vozio benzince, i sada turbodizel kocio sam istovremeno i motorom i kocnicom, u svakoj situaciji, samo nekad je to izrazenije kad brze stajem. Moj nacin razmisljanja je da mi stepen prenosa uvek prati trenutnu brzinu i broj obrtaja. Primer, vozim 80km/h i neko pametan se ispred mene ukljuci i totalno me poremeti, kocim i u isto vreme prebacujem 4-3-2 brzina, naravno pri prebacivanju cekam da se obrtaji spuste u normalne granice za dizela. Ovo radim iz dva razloga, prvi- ubedjen sam da na ovaj nacim brze stajem i drugi- hocu da u trenutku pustanja kocnice i davanja gasa budem u onoj brzini koja ce mi omoguciti naglo ubrzavanje. I, kao sto rekoh, kocim zbog onaga sto mi je izleteo, smanjujem stepene prenosa, i npr. neko mi dolazi u susret pa ne mogu da preticem, ali cim mi se oslobodi leva traka ja dam gas i cas ga preteknem. U istoj situaciji kada bi samo koristio kocnicu a menjac mi stoji u 5. ili 4. stepenu pretekao bih ga kilavo i dovodim u opasnost i sebe i ovoga sto preticem. Uopste me ne interesuje da li takva voznja steti automobilu, hocu da auto koci kada stisnem kocnicu i da ubrzava kada dam gas. Ako to ne moze da me isprati, onda imamo problem. Tako sam vozio i benzinca, samo na visim obrtajima.
                            Neka moja zapazanja turbodizel u odnosu na benzinca:
                            - vozi se na nizim obrtajima, vec je receno kojim, bez obzira sto obrtometar prikazuje npr. max 7000 obrtaja, verovatno je ista instrument tabla za razlicite motore pa i benzince.
                            - moguce je kocenje motorom, ali malo se auto drugacije ponasa, kada dovedete motor u situaciju da se gusi, on kao da sam doda gas. Primer: nizbrdica, ubacis u prvu i pustis ga nizbrdo, auto ce polako da sidje bez pipanja kocnice. Znaci, koci motorom. Druga situacija: ako nije bas prevelika uzbrdica, vozis prvom ili drugom, pustis gas, auto usporava dok obrtaji ne padnu npr. na 1000 obrtaja (ne znam tacno) i onda auto naglo dobija snagu i izlazi uzbrdo bez pipanja papucice za gas. To je ona ista situacija sto je pomenuo neko na semaforu usporava i taman mislis sad ce da stane auto doda gas i preti da udari u onog ispred
                            - duga uzbrdica, ide kolona kilavo, ti resis da ih preteknes iako je kaznjivo, kod benzinca ubacis u 3. i punis dok pretices sto veci broj obrtaja da bi kad prebacis u 4. motor imao snage da nastavi da ubzava. Kod turbodizela nema svrhe puniti previse jer ce motor poceti da gubi snagu, vec ranije ubaciti u 4. posto dizel mnogo lakse vuce iz nizih obrtaja
                            - vec pomenuto gasenje auta, sacekati malo da turbina uspori (podmazana) pa tek onda ugasis motor
                            MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• Bojan1212
                              CBC Senator XXL
                              • 15.07.2008
                              • 468
                              • Zemun
                              • Honda Accord

Originally posted by Zloca
                              - moguce je kocenje motorom, ali malo se auto drugacije ponasa, kada dovedete motor u situaciju da se gusi, on kao da sam doda gas. Primer: nizbrdica, ubacis u prvu i pustis ga nizbrdo, auto ce polako da sidje bez pipanja kocnice. Znaci, koci motorom. Druga situacija: ako nije bas prevelika uzbrdica, vozis prvom ili drugom, pustis gas, auto usporava dok obrtaji ne padnu npr. na 1000 obrtaja (ne znam tacno) i onda auto naglo dobija snagu i izlazi uzbrdo bez pipanja papucice za gas. To je ona ista situacija sto je pomenuo neko na semaforu usporava i taman mislis sad ce da stane auto doda gas i preti da udari u onog ispred
                              Ne shvatam najbolje ovaj boldirani deo, mozes li malo bolje pojasniti?

Comment

• Zloca
                                CBC Senator XXL
                                • 21.12.2005
                                • 510
                                • Novi Sad
                                • Astra bertone turbo

@Bojan1212
                                Pa evo, svakodnevno kad idem na posao imam jednu uzbrdicu dugu 20-tak metara koja izlazi na glavni put (T raskrsnica) koji je ravan. I ja sam stekao naviku dok sam vozio benzince da 2-gom zaletim uzbrdo i pustim gas tako da taman uspori dovoljno pred rasksnicu da lako stanem kao ima nekog. Sa ovim focusom (1.8 tddi) isto to uradim, pustim gas i on krene da usporava ali taman kad pomislis da ce skroz da uspori pred raskrsnicu on pocinje da dobija snagu i izlazi na glavni put iako nisam dirao papucicu gasa. Takodje, probao sam svojevremeno puntom 1.7 td da izadjem iz dvorista na put bez gasa, to je deonica od nekih 5-6 metara prilicno velikog uspona. Znaci, na ravnom u dvoristu sam krenuo samo pustanjem kvacila i izasao uzbrdo da nisam pipnuo gas.
                                MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

Working...
                                X