Kako voziti Dizela ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ASTRAOPC
    CBC Član
    • 16.06.2010
    • 70
    • Cacak

Re: Kako voziti Dizela ?

Ja sam vozio golf-a 3 td, i ne vozi se isto kao moja astra sa 1.3 cdti motorom ne mora nimalo gasa da se da, jbg traktor ostaje traktor.

Svaki se auto razlikuje, i ne voze se svi dizeli isto sto je ocigledno.

Naslov teme treba promeniti u "Kako se vozi vas auto?"

Comment

• Bojan1212
      CBC Senator XXL
      • 15.07.2008
      • 468
      • Zemun
      • Honda Accord

Re: Kako voziti Dizela ?

@Zloca
      Bunilo me ovo dobijanje snage posle pustanja gasa, ne bih rekao da dobija snagu, jer koliko znam snaga zavisi od obrtaja, mada shvatam sta si hteo da kazes

Comment

• xaver
        CBC Početnik
        • 17.04.2011
        • 1
        • Beograd

ja retko kad kocim motorom. Kad vozim autoputem 120(u 6-oj) i treba da se iskljucim ja ga izbacim iz brzine i kocim polako dok ne dodjem do pred pocetak iskljucenja i tu ga saltujem u 3 ili 4. Desava mi se i iz 4. u 2. ili iz 3. u 1. - naravno uz kocenje i spustanje brzine na optimalnu za zeljenu brzinu.
        Ne vidim zasto bi morao 6-5-4-3 da bi se iskljucio, za to mi treba cela vecnost i jos drndam auto.

U Bg ima dosta strmih ulica i tu vec moram malo da kocim motorm, ubacim u 2 ili 3.

Moj auto ima "turbo-rupu" ispod 1500, a max obrtni moment mu je na ~1900-2200 sto je dosta mali opseg za voznju, u gradu ume da bude malo nezgodno pa je niminovno da ga vozim i ispod 1500

Na magistralnom putu ga vozim 1500-1800 (sa 70-90km/h i 1800rpm je necujan), 120km/h sa jedva preko 2000km/h u 6-oj

VW Bora 1.9TDI (115ks)

Comment

• nikaragva
          CBC Senator XXL
          • 03.06.2008
          • 521
          • B. Palanka
          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

@Zloca
          Pa ja kad odem kod babe u bosnu onda tamo po makadamu samo ubacim u prvu brzinu i pustim auto da ide sam. Nije bitno kolika je uzbrdica ili nizbrdica, on uvek ide istom brzinom, tj polako.

(nikako da se snadjem sa ovim novim forumom, gde su brzi linkovi, moji postovi i neprocitani postovi?)

Comment

• cale
            CBC Senator
            • 22.03.2009
            • 297
            • Backa Topola

Kad sam bio kod dede, jeste da je sad vec pokojni ,bog da mu dusu prosti,(i baba je u medjuvremenu napustila ovaj svet) vozio sam biciklo i kocio nogama. Malo su me pekli tabani, ali nisam imao problema sa kvacilom i motorom. Koza na tabanima je trajala citav 1 dan, pa 3 dana pauze i opet tako.Uzbrdo nisam kocio!"!!! Tako mi izgleda ova diskusija ovde...Sorry nisam izdrzao.
            NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• *Daca*
              CBC Početnik
              • 06.10.2013
              • 4
              • Ruma
              • Nemam auto, pocetnik

Pozdrav svima. Nova sam u voznji, nova na forumu..treba mi pomoc a ovo je prava tema . Treba da kupim auto, razmisljam o Cliu, Peugeot 307 ,polo. Jos razmisljam sta uzeti. Polagala sam na benzincu i to je ok. Ali dizel auto nikad nisam vozila. Cujem od mnogih da se dizel auto pokrece samo sa kvacilom bez gasa (na pola kvacila auto krece). Da li je stvarno tako sto se dizela tice?? To me buni. .... Sad sam udavila... soryyyy

Comment

• Bingodalton
                CBC Senator XXL
                • 12.11.2012
                • 316
                • Novi Sad
                • GP 1.9 JTDM Sporting

Pa moze, dizel moze da krene samo na kvacilo, nije problem, cak i da ga presaltas u drugu pa polako, mozda i trecu... Ali princip voznje je isti kao kod benzinca jedino sto brzine menjas ranije.

Comment

• *Daca*
                  CBC Početnik
                  • 06.10.2013
                  • 4
                  • Ruma
                  • Nemam auto, pocetnik

Znaci svaki dizel moze da se pokrene sa kvacilom, bez gasa. ...super ... Hvala na odgovoru.

Kako mislis brzine menjam ranije?

Comment

• Bingodalton
                    CBC Senator XXL
                    • 12.11.2012
                    • 316
                    • Novi Sad
                    • GP 1.9 JTDM Sporting

Pa ako je ispravan moze, neki lakse neki teze, ali moze.

Menjas ranije u smislu broja obrtaja. U sustini ako zelis ekonomicnu voznju menjas do 2000 obrtaja, dok si kod benzinca to radila verovatno n 3000-3500. Ne vozis ga onako da se auto dere vec slobodno promenis brzinu ranije nego sto si navikla.

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@Daca
                      Manje je bitno da li dizel moze da krene bez gasa. Moze, naravno, na ravnom ali na uzbrdici - tesko. I benzincom mozes krenuti bez gasa, laganim pustanjem kvacila.

Kolega Bingodalton je lepo rekao da treba voziti u nizim obrtajima. I to je cela filozofija. A uz turbine, neces imati manjka snage, vec ces samo sacekati sekund, dva, dok turbina ne 'proradi'

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

@daca dacu ti jedan savet,posto si novopeceni vozac,razmisljaj najvise o svojoj bezbednosti i o bezbednosti ostalih ucesnika u saobracaju.gledaj gde su pesaci i drugi vozaci,gledaj u saobracajne znakove. i mi koji smo mnogo iskusniji znamo da vrlo cesto ne mozes da odvojis ni jednu sekundu vremena na pogledas u obrtometar ili nesto drugo. ako budes eksperimentisala sa obrtajima i kavacilom,moze da se desi da na nekom vecem usponu krenes unazad ili vec nesto drugo da se desi.
                        vozi isto ko i benzinca (kao sto rece kolega sa foruma ) jedino sto dizel po osecaju cak i bez obrtometra se menjaju brzine nesto ranije. a to u koliko obrtaja zavisi sa kakvog uspona ili pada kreces.
                        dizel se ranije salta od benzinca i manje "voli" visoke obrtaje od benzinca. u grubo receno,saltaj ga ranije jer je ekonomicnije i nema potrebe da ga dizes u visoke obrtaje.ali ako ti ikad zatreba da ga stisnes u nekoj situaciji ( preticanje ili nesto slicno) ne dvoumi se ni sekundu.
                        zato opet podvlacim. obrati paznju na saobracaj i bezbednost . opasno je ,narocito pocetniku da preterano razmislja o obrtajima,menjacu itd. kako budes duze vozila sve ce da legne na svoje spontano.
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• *Daca*
                          CBC Početnik
                          • 06.10.2013
                          • 4
                          • Ruma
                          • Nemam auto, pocetnik

Hvala svima na odgovoru i na savetima. ...sve je pocelo kad sam gledala Pezoa 307. Tad je jedan gospodin spomenuo da samo sa kvacilom mogu da krenem, bez gasa jer je dizelas i totalno me zbunio. (naravno nisam htela da se provozam jer sam tad to prvi put cula) . Kasnije su i drugi to spomenuli. ...Vi ste mi sad lepo objasnili da je to normalno kod dizela ...super. . . . Da, naravno bezbednost u saobracaju je na prvom mestu.

Comment

• mupe
                            CBC Senator XXL
                            • 05.10.2006
                            • 822
                            • bg
                            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Nema, u smislu kretanja, ništa posebno kod dizela. Samo su motori najčešće nešto jači i imaju veći moment, pa lakše krenu bez gasa. Inače, kretanje je potpuno isto. Obična prazna priča prodavca...

Comment

Working...
                            X