Dizelas i EuroDiesel...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alexa05
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2006
    • 1769
    • Smederevo
    • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Dizelas i EuroDiesel...

U pitanju je Vectra b 2.0 Di 98 motor x20dtl 82ks... Dok nisu poceli ovi hladniji dani sa temperaturama u minusu automobil normalno palio na pola kljuca ma koliko stajao pre toga na parkingu... Kako su poceli minusi krecu i muke sa paljenjem...

Prvi put kad me izdao kresnuo kao i obicno na pola kljuca uz prethodno paljenje lampice za grejace i posle 10ak sec se ugasio... Posle toga vergla bez ikakve naznake da ce da upali... Aku star 4god posle 7-8 verglanja po minusu od po 5-6sec vec poceo da se muci...

Nakacen na punjac to isto vece i sutradan ujutru oko podne uz zamenu filtera ulja i dodavanje k2 aditiva protiv smrzavanja nafte upalio iz 5 pokusaja uz jako neravnomeran rad i dosta belog dima... Posle par minuta "slozio" i tako radio pola sata... Stari filter je na oko izgledao ok i bez naslaga parafina...

U par dana potrosio 10ak litara svezeg goriva i danas opet isto... Upalio na pola kljuca na -5, ugasio se posle 10ak sec neravnomernog rada i ni da mrdne posle toga... Vergla ali nece da upali... Kao da vergla "na suvo"...

Check Engine se ponasa normalno tj upali i ugasi se po davanju kontakta...

ED sipan na NISu...

Moje kolege takodje voze dizelase i osim jednog koji je imao slican problem na Renault Kangoo-u 1.9D nisu se zalili... Ovaj sa Renoom ga ubacio u toplu garazu i posle pola sata je kresnuo na cvrgu...

Da li je moguce da je ED u pitanju i specifican sistem goriva na ovom motoru ili da problem trazim na drugoj strani...?

Unapred hvala na pomoci kolege[emoji106]
    EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA
  • comi 1342
    Moderator
    • 28.09.2005
    • 1126
    • NS
    • Giulietta ,PUG 106,

Nešto ti ne zaptiva u sistemu napajanja gorivom, reklo bi se...
    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• alexa05
      CBC Senator XXL
      • 23.07.2006
      • 1769
      • Smederevo

Znam na sta mislis ali to bi se pokazalo i pri toplijem vremenu a narocito pri duzem stajanju vozila na parkingu... Znaci samo kad je minus... Kazem ti prosle zime isto...

Comment

• comi 1342
        Moderator
        • 28.09.2005
        • 1126
        • NS
        • Giulietta ,PUG 106,

Post 17 u ovoj temi

To je ono što sam na brzinu našao, a siguran sam da ima još primera po podforumu.
        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Teško da ima veze sa gorivom. Tako da bolje traži problem drugde.
          Zaista liči ali najverovatnije - nije. Aditivi protiv "smrzavanja" nafte ne deluju na već smrznutu (ako se parafin već izvdojio).
          Sa gorivom su čeći slučajevi na početku zime. Uostalom sipaj "čuveni" dizel na OMV (ako imaš u okolini), koji možda ne drži do svih -33°C ali bar do -25 ili -28 sigurno da. To ti bar nije bacanje para.
          Standardni ED-ovi su za do -20 (uobičajeno 2-3 stepena sigurnosti, pa se uzima podatak od -23 ali bi ja to tumačio kao -17 cel. kao "vlasnikov faktor sigurnosti").

P.S.
          Da je do goriva više bi ljudi imalo problema!
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alexa05
            CBC Senator XXL
            • 23.07.2006
            • 1769
            • Smederevo

Juce ugasen u 16,00 i stojao do danas u podne kad je upaljen na "cvrgu"... Normalan tih rad bez oscilacija na ler gasu... Juce upaljen na vucu posle 50ak metara doliveno 15l EDa nesto LiquiMoli aditiva protiv smrzavanja i u kontinuitetu radio oko pola sata...

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

?!
              Teško je bilo šta (još uvek) reći.
              (od početka je teško pratiti šta je uzrok a šta posledica, šta se kad desilo (šta čemu prehodi i šta je čemu posledica), bar meni ... ili nisam u koncentraciji) uz sve ostalo sam naslov zbunjuje, ED i Dizel (šta je "dizel" jer je dizel sad ED, a D može biti ELLU, BD ili GU01, bar na pumpama).
              GU01 nije za ispod -9 a ED je za do -20 (22), ako nije letnji. Do viskoznosti istog sigurno nije (ionako svi kukaju da je "redak").
              MOtor je (verovatno) "euro 3" pa sigurno mora dobro da radi i sa novijim ED-ima ... mada je tu "široko polje" i za konkretan je sve moguće ALI ne u smislu problema koje navodiš. Uvek će bolje upaliti na ED nego na bilo koje (objektivno) lošije dizel gorivo.
              Nemoj u podne, pali ga na minusu jer ovako ne znači mnogo (pogotovu ako ipak jeste do goriva).
              I šta je bilo prošle zime? I zime pre nje? (pre toga je ionako bilo D2 pa je većina osim sa E4 i E5 motora vozila na to gorivo).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alexa05
                CBC Senator XXL
                • 23.07.2006
                • 1769
                • Smederevo

Greska u naslovu... Dizelas pre nego "Dizel"... Prosle godine se isto desavalo... Kad se desilo prvi put prosle zime zovem servisera za opele u BG-u u 09,00 koji inace pocinje sa radom u 08,00... Prosla zima i nije bila neka al bilo je par dana negde oko 2-3 stepena ispod nule sa jacim vetrom... A moja ulica skoro pa kao da je u Vrscu, duva i leti i zimi... Cim me je cuo covek uz osmeh me pita, "sta je? Ne mozes da upalis?" Ja odgovorim potvrdno a on mi rece da sam bio vec 15 po redu koji ga je zvao sa istim problemom za tih sat vremena koliko radi... Svi su po njemu imali problema sa gorivom i svima je topla garaza uz zamenu filtera pomagala... Tog dana ni kolega sa Citroënom 1.6hdi nije mogao da mrdne dok ga nije ubacio u garazu... Zato ja i sumnjam na gorivo i instalaciju u smislu vode i necistoce...

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

E to bi moglo da bude (mada treba biti poseban baksuz ... kako Vam se stalno događa ... nije do toga).
                  Mislim da su još od sredine novembra počeli da dovoze "zimski" (ali ko će garantovati bilo šta kod nas) pa je čudno da se sve ovo dešava.
                  I ... sa nekim drugim dizelom bi stvari bile još gore (iako je čovek na poljoinfo lepo pokazao da može biti i obratno ... ED koji "mrzne" na nula stepeni i ELLU koji ne mrzne ni na -10).
                  Uostalom, gorivo sipajte u providnu flašu (PET) i ostavite preko neke hladne noći (da ne kažem da stavite u zamrzivač, jer se to u principu ne radi, zbog hrane ali recimo pred otapanje istog). Onda lepo vidite kako se ponaša pa ćete zaključiti da li je do njega ili nije (ne treba ni majstor ni dijagnostika ni čuda ...).
                  Iako u teoriji ED treba da reši problem zime zbog problema (propusta) u distribuciji i skladištenju kondenzat može da napravi čuda.
                  Ništa lakše, promenite pumpu (ako imate izbora).
                  ED NE garantuje (samo po sebi) da će izdržati mraz. Neke kategorije tog goriva će i na -2 ili slično da "otkažu". Zvanično će NIS demantovati da je to moguće ali garantovano (120%) nije nemoguće.

P.S.
                  Ipak to liči da je (možda i) nešto drugo, a gorivo je najlakše iskontrolisati (voda se u njemu vidi, pašće na dno, a i ED je sad skoro proziran, kao (ekstremno) loš benzin).
                  Možda je i pumpa visokog pritiska ili tako nešto, ali za to nisam stručan pa stajem odmah.
                  Last edited by expendable; 10.01.2015, 16:58.

Comment

• alexa05
                    CBC Senator XXL
                    • 23.07.2006
                    • 1769
                    • Smederevo

Onda da cujemo i dieselman-a... Mada tvoje misljenje u svakom slucaju jako cenim... [emoji106]

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Jel imaš grejač nafte, noviji imaju, taj motor je tu negde, možda ima, možda nema?
                      Nisi jedini bio tih dana sa sličnim problemima.
                      Expendable zar naša država ne propisuje standard en-bla-bla koji kaže da dizel gorivo mora da bude filtrabilno do - 15?
                      Na NIS nude aditiv protiv smrzavanja kada sipaš zimi, a očekuje se jako hladno vreme. Valjda i oni na pumpi nešto znaju.

Comment

• comi 1342
                        Moderator
                        • 28.09.2005
                        • 1126
                        • NS
                        • Giulietta ,PUG 106,

Godinama vozim dizel automobile (doduše izbegavah opele), i nikad problema sa paljenjem zimi. Ovde je okačeno da je NIS-ov ED odličan, što i ja mogu da potvrdim poredeći ga sa makedonskim i hrvatskim. Ako je tako kako ti onaj majstor lane reče, još više ću da izbegavam opele.

Comment

• canibal86
                          CBC Veteran
                          • 07.03.2010
                          • 155
                          • Sid

Sto ti druze ne izmeris kompresiju jedan od glavnih razloga je losa kompresija kada dizel nece da sastavi zimi.Ne tvrdim da ti je los motor nego jednostavno sistemom eliminacije nadjes uzrok.Koliko sam ja upoznat kod dizela da bi upalio potrebna je dobra kompresija ispravne dizne i naravno da je sve to dobro uzupceno momenat palenja.

Comment

• nikaragva
                            CBC Senator XXL
                            • 03.06.2008
                            • 521
                            • B. Palanka
                            • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Originally posted by comi 1342 View Post
                            Ovde je okačeno da je NIS-ov ED odličan, što i ja mogu da potvrdim poredeći ga sa makedonskim i hrvatskim
                            Neka me isprave pametniji, ali mislim da merilo kvaliteta dizela nije na koliko "mrzne". Onaj koji "mrzne" na -40 ne mora da znači da je kvalitetniji od onoga koji "mrzne" na -7.
                            Pod uslovom naravno da isključimo prisustvo vode, valjda smo do tog nivoa došli

Comment

• alexa05
                              CBC Senator XXL
                              • 23.07.2006
                              • 1769
                              • Smederevo

Cantrica sa filterom goriva ima neki dzek... E sad dal je to za grejac nemam pojma... A kompresiju cu proveriti definitivno... Od kad je kupljen nije merena...

Comment

Working...
                              X