Sorry kasno sam se iskljucio.
Treba uzeti u obzir da je punto jedan od najcescih automobila iz uvoza i da
kod njih je u 90% slucajeva vracana kilometraza.
Najvise mrzim kad mi kazu da je presao izmedju 60-80000km odmah znam da je vracana.
Tako je ortak uzeo belog skroz klot Punta sa 85.000 na cajgeru, a na patosu kod papučice gasa rupa u materijalu
Kad naglo pritisneš gas pogotovo u višem stepenu prenosa a pri manjim brzinama dogadja se to da klip "kasni" jer je optere?en i ne stiže u GMT pre maksimalne eksplozije pa ga ona u tom trenutku vra?a nazad silom kojom bi ga gurala napred. Vrlo jak udarac i oogadja detonacija i vra?a paljenje unazad (na kasnije) da bi je spre?io.
Ovo je svima poznato, nego zasto se meni cuje to samo u jednom jedinom slucaju (Toyota Corolla 1.3 12v):
- kad prebacim iz druge u trecu i dodam gas na delic sekunde se cuje to kliktanje (svi poznajemo taj zvuk sa zastavinih i fijatovih motora), bez obzira kakvo je opterecenje u pitanju. Cuje se vrlo slabo (unutra se ni ne cuje, mora biti otvoren prozor da bi se to culo), ali je to taj zvuk.
- Nikad mi se ne cuje pod opterecenjem. Probao sam na ogromnim uzbrdicama pri niskom broju obrtaja da vidim da li ce koji put da klikce ali nikad se to nije desilo
Pa sad, jedini primer gde sam imao takav problem je bio kad se stavi tanji zaptivač na glavi pa se smanji kompresioni prostor. To je uradila Zastava na novijim stojadinima, stavili su deblji zaptivač a u prodaji ga nema nigde kad treba da se menja. U tom slučaju dolazi do detonacije kad se stisne jače gas u manjim brzinama. Sa boljim benzinom i tačnom regulacijom paljenja taj problem nestaje ili je minoran.
)Pa sad, jedini primer gde sam imao takav problem je bio kad se stavi tanji zaptiva? na glavi pa se smanji kompresioni prostor. To je uradila Zastava na novijim stojadinima, stavili su deblji zaptiva? a u prodaji ga nema nigde kad treba da se menja. U tom slu?aju dolazi do detonacije kad se stisne ja?e gas u manjim brzinama. Sa boljim benzinom i ta?nom regulacijom paljenja taj problem nestaje ili je minoran.
Ne verujem da je Toyota zabusavala sa dihtunzima glave Kod mene je povezano sa benzinom izgleda. Ne trpi nesto Jugopetrol pa to ti je! Mada, sad vise ni nema te pojave, retko kad cujem, ali se nekad desava. Rekli su mi da nema stete za motor, i da je 99% do goriva. Uglavnom, rekli su da ako tako nesto cujem uzbrdo ili na ravnom duze vreme i ako se stalno desava (da se cuje uzbrdo) da obavezno proverim sta se desava. Posto nemam tih simptoma, vozim mirno Auto je skoro presao 160.000km, tako da mu uskoro predstoji malo veca provera (mozda bih menjao gumice ventila, to je boljka kod njih)...
ja isto glasam za gorivo...secam se da je tokom ratnih godina bilo strasno tesko naci gorivo...pa se sipalo sve i svasta...bugarski, ruski...
secam se da oni koji su posedovali vise vode u sebi su prouzrokovali slicne simptome kliktanja...
Posto doticni sam nagovestava da nije neki poznavalac automobila nije iskljuceno da je auto presao vise od 150.000 znaci karike jednostavno nisu iskljucene kao problem.
Sumnja može (i treba) uvek da postoji. Da su karike u pitanju, imao bih problema sa potrošnjom ulja i sa "lupanjem" još u početku.
Nisam napomenuo da je kilometraža naduvavana preko 120000 zbog carine i posle ponovo vraćana, što su svi radili naravno. Evo upravo sam "kopao" po papirima od automobila. Na nemačkoj fakturi pri kupovini ovog auta nešto stoji 74000km (verovano je čitanje kilometraže u momentu kupovine, jer zaista ne znam nemački). Pa ne verujem da bi i Nemci tu nešto mutili, ako se i oni nisu u međuvremenu naučili od nas kvarnih Srba
Huh. .to ni malo avansiraniji tuner nebi uradi sa dihtungom, nelici mi na fabricko ponasanje
Pa ni ovde to ne radi fabrika, samo je probleme što majstori traže zaptivač za glavu a stave tanji po navici, takav se pre stavljao. Nešto u svakom slučaju nisu dobro napravili čim je tako osetljiv.
Samo malo osvežavanje ovog pisanija i osvrt na problem koji je uzrokovao postavljanje ove teme (vidi prvi post )
Poslušao sam savet "brick"-a, zamenio ulje, pratio situaciju i eto odlučih da napišem report šta se u međuvremenu dešavalo.
Čini mi se da su detonacije nestale. To poredim sa tim, da pre zamene ulja, uzbrdo nisam mogao da vozim u 3. a da se "lupanje" ne čuje. Sada nema takvog problema. Isto tako sam primetio da se motor manje "dere", tiši(tihiji) je u radu na većem broju obrtaja. Da li je zamena ulja rešila problem
Već sam prešao nekih 500 km i ulje i dalje stoji na max. na meraču (ne znam koliko je baš pametno ulje sipati baš do "plafona"). Još je rano suditi o potrošnji ulja, ali mi se čini da se situacija popravila. Da napomenem, ulje je bilo baaaaš crno i zrelo za zamenu.
PS. Raspitivao sam se i za čićenje Wynns metodom, ali su mi rekli da ću time očistiti kompresioni prostor, usisnu granu.... ali da to ne može očistiti naslage na karikama.
ne moze naravno. talozi u karikama se ciste upotrebom i redovnom zamenom ulja (sa puno detergeneata kakvo je sinteticko) i sa puno voznje pod jakim gasom na vecim obrtajima.
to je proces i vec za 6 meseci voznje mogu da se primete prvi rezultati.
ulje je to koje ima mogucnost da u suspenziju primi cestice taloga a temperatura unutar kompresionog prostora ta koja moze da ubrza dogorevanje i odvajanje taloga sa metalnih povrsina.
redovna zamena ulja na svakih 3000-5000km u fazi ciscenja taloga i uvek uz novi filter ulja pokazace koliko je motor bio zapusten, najociglednije-bojom ulja i kolicinom rastvorenog taloga.
Hm.. svasta.. kod SAABa je standard od 1983 godine... izbacili su ga iz upotrebe 94 kad su poceli da umesto piezzo mikrofona i akustichkog slusanja na bloku da li ima samodetonacije, i poceli da koriste jonski napon od 80V na svecicama da "chitaju" proces sagorevanja preko svecice.
To sa knock senzorom je prilichno primitivna stvar, ali funkcionise i pored toga.
Ti fazoni sa knock senzorom da ti pokaze da li imash samodetonacije je nista, nemas neke koristi od toga, sem da ti pomaze da nastelujes paljenje prema kvalitetu goriva.
Dakle, ako nemash nameru da stavis sistem za paljenje koji retardira prema tendensi da motor samodetonira, nemas ni neke koristi od njega.
Borj 1 na slici, kao srce sistema...zavrnut na bloku motora izmedju 2-3 cilindra i slusha rezonantnu frekvenciju karakteristichnu za blok motora prilikom samodetonacije. (u ovom sluchaju F= 8,12,16Khz )
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Malo prođe vremena, pa se uključim...
Imam pitanje konkretno za brick-a:
Pominjao si rešavanje problema (iz prvog posta ove teme) na 2 načina: "italian tune up" i čišćenje wynns metodom.
Pisao sam o povećanoj potrošnji ulja, kao jedan problem i kao drugi, pojava detonacija. Zamenom ulja prvi problem se izgleda rešio.... ostao je drugi i dalje. Konkretno pitanje je, ako pretpostavimo da je uzrok stvaranja gareži u komori otklonjen (ulje više ne dospeva u komoru), koliko je potrebno vremena, kilometara, obrtaja... da preostala garež sagori? Jel to ono vreme od 6-9 meseci koje si pominjao, ili se to odnosili na cementirane karike? Sve ovo pitam u vezi sa "italian tune up", koji već primenjujem jer auto ne spuštam ispod 4000 obrtaja.
Comment