Automatsko paljenje svetala

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kele
    CBC Član
    • 20.08.2007
    • 95
    • Sonta

Re: Automatsko paljenje svetala

Originally posted by darko-sice
    Neznam zasto komplikujete kad sve resavate jednim odnosno dva relea....
    86.....d+ (sa alternatora)
    85.....31 (masa)
    30.....30 (napajnje +12v)
    87.....56 (izlaz za kratka svetla)
    ako hocete da se pale i pozicije...onda dodajte jos jedan relej paraleno gde ce se 87 povezati na 57(poziciono svetlo ) i stvar resena
    pozdrav
    To care!
    Kakva elektronika i cuda-muda.Kupio sam jedan rele 12V 8A sa po dva para izlaznih izvoda(cena relea 200 din) ,par stopica i malo zice i eto ti automatskog paljenja kratkih svetala na 206-ici,a mogu i pozicije da prikljucim ako hocu.Postupak je kao sto si naveo!

Comment

• rudic.m
      CBC Senator XXL
      • 30.07.2008
      • 407
      • Odžaci

Da li moze sa jednim relejem od 40 A da se poveze i pozicija i kratka svetla preko jednog izlaza releja?
      viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

• goran1981
        CBC Član
        • 23.11.2009
        • 40
        • srbija

Sta se desava kad upalis duga svetla dali se vlakno kratkog ugasi u tom slucaju kao sto bi fabricki trebalo

Comment

• rudic.m
          CBC Senator XXL
          • 30.07.2008
          • 407
          • Odžaci

Evo,ja sam povezao danas sa dva releja.Iskoristio sam i prekidac za maglenke na koji mogu da iskljucim palenje preko releja.
          Kratka se normalno gase kad se pale duga,bar sto se tice kadeta.

Comment

• cameleon
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2008
            • 315
            • Obrenovac

...mi sa pop-up svetlima smo tek u problemu..., po*ebacemo motore za kratko vreme, ne ginu dodaci u grilu...

... to sa automatskim svetlima je odlicna ideja, a moze i lepo da se izvede i odlicno da sluzi...

Comment

• broj 123
              CBC Senator
              • 29.08.2008
              • 221
              • srbija

a kazi mi samo kad ga povezes kao sto je ovde napisano preko releja tj ko sto si ga ti povezo,jer se duga svetla pale normalno ili moras da stavis prekidac na upaljeno da bi mogo da upalis svetla?

Comment

• mb12
                CBC Senator XXL
                • 06.11.2006
                • 640
                • Vrbas
                • Mazda 626 2.0 TD

Ljudi, najbolje resenje je ugradnja "uredjaja" koji ce te opominjati da ti svetla nisu upaljena kad motor radi, i da su ti svetla upaljena kada je motor ugasen i kada se otvore vrata da bi se izaslo iz kola.

Za ovakav sklop, je toliko jednostavna elektronika , a ima skoro isti efekat kao i automatsko paljenje svetala.

Comment

• rudic.m
                  CBC Senator XXL
                  • 30.07.2008
                  • 407
                  • Odžaci

Sve radi normalno kao i kada ukljucis prekidac.

Comment

• master_deki
                    CBC Veteran
                    • 29.01.2008
                    • 138
                    • nis

Hoce li neko za one slabije upucene u elektroniku da nacrta nekakvu semu?

Comment

• djukic
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2005
                      • 2526
                      • Beograd

Ovako na starijim automobilima imas dva izvoda na alternatoru. Jedan je sa debljim kablom (presek ) i spojen je direkt sa akumulatorom, taj nediraj. Tanji kabl povezan je sa indikatorom lampicom za punjenje u kabini. On ti je kada auto miruje minus kada se upali i alternator pocne da radi on postaje plus.

To ti je cela ideja, jos uzmes relej sa zadrskom paljenja od 5 ili 10 sec i imas paljenje svetala, ovo radi lagano sa H1 sijalicama ili ti automobilima koji imaju dve sijalice jednu za dugo i jednu za kratko svetlo.

E sad sta se desava sa H4 sijalicama? Da li sijaju oba vlakna u isto vreme? Posto sijaju mislim da ce sijalice biti kratkog daha?
                      https://t.me/pump_upp

Comment

• npero
                        CBC Član
                        • 17.02.2008
                        • 50
                        • SU

Zato jos jedan rele pa kad da upalis svetla regularno da prekine, iskljuci taj rele sa alternatora, i onda nema problema sa H4 da rade zajedno oba vlakna a svakako na nekim autima mehanicki je reseno da cak ni nemozes da ukljucis dugacko kod ne okrenes rucku moze samo da ablendujes nece da ostane u tom polozaju (dosta modela Pezo Citroen 90-tih godista, posto se od 2000g sve resava softverom ne treba zica releja).
                        A lepo bi bilo i uraditi da ni unutra nista ne sija dok se regularno ne upale svetla, posto na nekim autima kad se upale svetla prigusi svetla nekih pokazivaca da ce se danju akd bude suncano slabo videti, a i da se stede te sijalice unutra.

Comment

• djukic
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2005
                          • 2526
                          • Beograd

Upravo zbog prigusenja, moja ideja je da se napravi kao na citroenima posle 2000 godine. Znaci samo da sijaju kratka svetla. Direkt na sijalicu da dovedem plus sa releja koji se aktivira alternatorom. Na ovaj nacin sijala bi samo kratka svetla i ni jedna druga. Nema osvetljenja tablica, kontrolne table i sata... Tu bi morao da se stavi jos jedan relej koji bi prekidao kolo releja sa alternatora kada se na prekidac ukljuce svetla. Sve to mogu da spakujem u jednu kutijicu i realno nemoze da kosta vise od 250 din plus ugradnja kod nekog majstora ako nemozes sam...
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• rudic.m
                            CBC Senator XXL
                            • 30.07.2008
                            • 407
                            • Odžaci

Ne sijaju oba vlakna kod H4 sijalica zato sto se ne dira prekidac koji prebacuje dugo/kratko.On i dalje ima istu funkciju.Imam vec naruceno par auta da odradim(golf II,fiesta) pa cu vam preneti kako je kod njih.

Comment

• npero
                              CBC Član
                              • 17.02.2008
                              • 50
                              • SU

Prosle nedelje sam odradio verziju 1 na Citroen AX dva releja jedan sa alternatora ukljucuje kratka, drugi sa pozicije prekida ovaj prvi kad se ukljuce pozicije da bi rucica normalno radi tj. da bude isti princip ko kod novijih PSA kad se aktivira running daylight.

Druga verzija jutros montirana na isti auto tj. doradjena v1 sve isto ko i pre samo da se pale i pozicije nazad zajedno sa kratkima preko signala sa alternetora iz vrlo jednostavnog razloga u sumrak se desi da se zaborave regularno ukljuciti svetla pa nema pozicije nazad sto moze biti zeznuto dok ne primetis, naravno cim se okrene rucica odma se iskljuci kolo sa alternatora. Ja samo ovo resio za 2 releja i par dioda, sve u svemu materijal ne vise od 500din, veca zezancija naci gde se ubosti i povuc zice jos pogoto na starijim autima gde je ko zna ko sve budzio instalaciju.

Odo jos jedan auto da napravim verziju 2, i jedan Lexijom da ukljucim mnogo brze i lakse za minut gotovo.

Comment

• Pera
                                CBC Veteran
                                • 24.10.2007
                                • 129
                                • BG

Meni i dalje nije jasno ako bi se postavili ti releji,pale se oborena i to je ok,ali sta se desava uvece kada se upale duga na prekidac,da li gori u isto vreme i kratko i dugo?da li bi neko mogao da objasni ili jos bolje neka sema?
                                I da li neko zna gde bi mogao da se nadje vremenski relej?
                                Lada Samara 1.5

Comment

Working...
                                X