Automatsko paljenje svetala

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • toni77
    CBC Član
    • 07.11.2009
    • 73
    • montenegro

Re: Automatsko paljenje svetala

evo ovako kod nes u crnoj gori je taj zakon vec 3 god. i najbolje resenje se pokazalo preko prekidaca za svetla stim sto se iskljuci sa prekidaca stalni napon 30+ a poveze sa brave kontakt 15+ sa dodatnim osiguracem pa na prekidac na mesto stalnognapona poveze kontakt .tako moze i da se gase svetlai da ostanu ona se sama gase to se kod nas najbolje pokazalo resenje zato sto se ne opterecuju ni alternator ni akumulator

Comment

• rodicmarko2
      CBC Početnik
      • 14.02.2010
      • 3
      • Backa Palanka

automatsko paljenje svetala

da li neko moze da mi kaze gde da naavim neki relej sa odgodom paljenja 10-15 sek

Comment

• rodicmarko2
        CBC Početnik
        • 14.02.2010
        • 3
        • Backa Palanka

ama ljudi ja sam sve to resio svetla mi se poale pri startovanju motora al treba mi relej neki sa odgodom paljenja da mi ne opterecuje alternator na samom startu posto grejaci rade jos koji sekund pri startu motora.

Comment

• Vojvoda
          CBC Početnik
          • 19.02.2009
          • 3
          • Beograd
          • Vectra B

@rodicmarko2
          Pročitaj moj post na prethodnoj strani.

Comment

• dandy
            CBC Senator XXL
            • 09.12.2005
            • 513
            • Bijeljina-Beograd Medakovic

ma nema potrebe da se brines oko toga, 2 sijalice od po 55w vuku manje od 10A struje, sto je za alternator smijesna potrosnja, a i regler na alternatoru ne ukljucuje bas odmah vec tek kada se ajde da kazemo stabilise i dobije pobudnu struju,
            ne moras da se mucis i odgadjas paljenje svjetla, nece nista da mu skodi,,,

Comment

• rasamercedes
              CBC Početnik
              • 05.06.2010
              • 1
              • srbija

jasam to vrlo jednostavno rešio na postojeću instalaciju za svetla dodao sam jedan relej i pobudu sa alternatora tako da kada god palim auto pale se i svetla sa gašenjem motora gase se i svetla

Comment

• mr_kuce
                CBC Početnik
                • 10.07.2010
                • 4
                • Nis

Pomagajte prijatelji! Ovako problem je sledeci. Povezao sam ova 2 releja kao na ovoj semi koju za prilozio, hocu reci pokusao sam tako da povezem. Evo sta je konkeretan problem. Vezao sam ova dva kontakta sto idu na minus (masu) i satalan plus (direktno na klemu). e sad me muci gde da povezem ove zice za kratka svetla i poziciju, da li na onu zicu koja ide do osiguraca (od akomulatora ili cega vec) ili na nekom drugom mestu (posle prekidaca ili negde drugde), a ima jenda otezavajuca okolnost sto se tice prekidaca jer se on nalazi u sklopu rucice za zmigavce ?!??!
                I drugo pitanje, ova zica sto se vezuje na alternator, na koju zicu na alternatoru, jer ima ukupno njih 3 (prva je ona nadeblja i ona ide direktno na akomulator, druge dve se nalaze u kao nekoj klemi i stoje onako u t raspredu-upravno jedna na drugu), na koju ja sad treba da povezem ?!?!

POMAGAJTE!!!

Comment

• rudic.m
                  CBC Senator XXL
                  • 30.07.2008
                  • 407
                  • Odžaci

@mr kuce

Nisi dobro povezao,85 i 87 zameni mesta!Moras da ispitas koja zica ti ide na svetla i na nju vezes releje.

DA li se nekom desilo da mu ode alternator od spajanja svetala na alternator?
                  Meni pri ubacivanju u rikverc tinja lampica od alternatora(vidljivo nocu) i kad upalim ventilaciju na max.Jedan elektricar mi rece da se pregreva alternator jer sam na pobudu dodao releje i da odma postoji neka razlika u potencijalu pa se alternator optereceuje i tako to...
                  I,da li ste vi koji ste to radili pobudu sa alternatora dovodili na oba releja ili samo na jedan pa na drugi uzimali struju sa prvog(radnog kontakta)?
                  viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

• mr_kuce
                    CBC Početnik
                    • 10.07.2010
                    • 4
                    • Nis

Lose sam nacrtao na slici, da obrnuto su kontakti 87i 85 (masa je 85 a izlaz 87). Dobra opaska
                    Nego na koju zicu sa alternatora da vezem releje ? (mislim da sam opisao njihov raspred u predhodnom postu)

Comment

• rudic.m
                      CBC Senator XXL
                      • 30.07.2008
                      • 407
                      • Odžaci

Te dve zice u T sto idu jel su spojene na isti kontakt?Ako nisu onda ispitas koja je od njih masa kad auto ne radi a kad ga upalis treba da prikaze napon akumulatora.
                      viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

• broj 123
                        CBC Senator
                        • 29.08.2008
                        • 221
                        • srbija

"Meni pri ubacivanju u rikverc tinja lampica od alternatora(vidljivo nocu) i kad upalim ventilaciju na max"

meni se to desavalo kad mi slabo puni alternator.

Comment

• antoniki
                          CBC Član
                          • 25.10.2006
                          • 42
                          • Pančevo

Automatsko paljenje svetla preko D+?

Pozdav!
                          Nabavio sam preko neta uredjaj za automatsko paljenje svetla koji se aktivira preko D+ sa alternatora. Znaci uredjaj dobija napon onog trenutka kada alternator pocinje da puni, odnosno kada se na D+ pojavi napon. Medjutim na alternatoru od Ford Mondeo-a iz 2001. nije taj slucaj. Alternator prilikom punjenja ni na jednoj od zica koje idu iz njega ne daje napon punjenja. Moje pitanje glasi: Moze li se nekako aktivirati ovaj uredjaj preko alternatora i ako moze kako? Da li postoji u instalaciji zica koja daje napon punjenja kada proradi alternator?

Comment

• GTX
                            CBC Senator XXL
                            • 13.09.2008
                            • 422
                            • Subotica
                            • Nexia 1.5 16v

Postoji,to je zica koja vodi na kontakt lampicu u tabli (simbol akumulatora).

Comment

• antoniki
                              CBC Član
                              • 25.10.2006
                              • 42
                              • Pančevo

Aha, znaci predstoji skidanje instrument table da bi se videlo koja je to zica, jer ona verovatno izlazi iz kompjutera pa ide na lampicu. Izgleda da ce biti mnogo vise posla nego sto sam mislio. U svakom slucaju GTX-u mnogo hvala.

Comment

• VAPA
                                CBC Član
                                • 07.07.2008
                                • 11
                                • Cacak

Tumacenje

Znam da mozda ovo nije tema,ali bih Vas zamolio za pomoc.Ne mogu nigde da nadjem tumacenje zakona o obavezno upaljenim svetlima prilikom voznje danju.Naime,u prodavnicama nude led diode koje menjaju kratka svetla i po njihovom tumacenju koriscenjem istih nisam duzan ukljuciti kratka-oborena svetla vec samo diode koje trose samo 1-2w.Da li je to istina?

Comment

Working...
                                X