punjac akumulatora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sambol
    CBC Veteran
    • 30.12.2014
    • 126
    • BL
    • T9

Nisam punio akumulator u autu, nemam garažu, ali sudeći po netu - ne bi trebalo biti problem.

Comment

• DJM
      CBC Početnik
      • 28.02.2012
      • 8
      • Bijeljina

Originally posted by mupe View Post
      ^^ Da li si probao boschom da puniš akumulator bez skidanja sa vozila? Imam i ja C3 i koristio sam ga par puta, ali na skinutom akumulatoru. Merio sam napon u toku punjenja i mislim da nije prešao 14,5V. Po tome mi se čini da može da se koristi i na automobilu za dopunjavanje. U uputstvu punjača ne piše ništa izričito, ali ima par rečenica u kontekstu punjenja bez isključenja sa automobila, pa mi se čini da i proizvođač nema ništa protiv takvog punjenja.

Neko mišljenje?
      Slobodno puni bosch C3 je smart punjač tako da nema nikakve bojazni da puniš akumulator na samom autu i da ne rasklemavaš akumulator nego samo ostaviš preko noći i nekih 12h minimum da završi potpuno proces dopunjavanja a sa obzirom da ide zima i mnogo potrošača crpi bateriju a ne dopuni se adekvatno ako imaš garažu dobro bi mu došao tretman dopune svakih 15 dana i onda će akumulator da traje i traje .

Comment

• Hermes
        CBC Senator XXL
        • 14.02.2006
        • 1306
        • https://t.me/pump_upp
        • bemve

Vredi li ovo cemu? Tj. moze li sluziti za dopunjavanje/odrzavanje akumulatora na autu koji ce se tokom zime retko voziti, uglavnom stoji?
        https://t.me/pump_upp

Comment

• DJM
          CBC Početnik
          • 28.02.2012
          • 8
          • Bijeljina

Originally posted by Hermes View Post
          https://www.ebay.com/itm/Portable-Wa...53.m1438.l2649

Vredi li ovo cemu? Tj. moze li sluziti za dopunjavanje/odrzavanje akumulatora na autu koji ce se tokom zime retko voziti, uglavnom stoji?

Ovaj mini solar panel ,je u najboljem slučaju dovoljan da u sred ljeta u punom kapacitetu napuni neki akumulator od skutera od 6 - 7 Ah i to preko cijlog dana ,inače generalno problem kod ovih elektro-solarnih panela je što nemaju dovoljan napon da bi kvalitetno punili akumulator od automobila on u piku daje napon od negdje 12,8 V a auto iliti startnom akumulatoru bi trebalo bar 14,8 za kvalitetno punjenje ili max. 14,5v kod AGM verzije akumulatora
          tako da taj mini panel ono neće da škodi da ga imaš uključenog konstatno ,ali što se tiče auta nećeš se mnogo od njega ovajditi što se tiče punjenja.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

riknuo mi je dobri stari iskra pobi punjac. Nije izdrzao ni 50 godina. Sta da kupim? Imam raznih aku koje treba puniti, onih malih od 7mha do veceg od 100.

Ima li nesto univerzalno do 50e a da valja?
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Siera
              Cbc Senator
              • 09.11.2009
              • 1365
              • Čačak
              • Stralis

Ako si u prilici kupiš isti kao što si imao i bog da te vidi, neka služi još 50 godina i dobar
              Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

juce sam gledao svasta i ovaj mi se svideo, izgledom. Sta znaci min 20mha, da ako stavim manji, nece ni poceti da puni ili sta?
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• comi 1342
                  Moderator
                  • 28.09.2005
                  • 1126
                  • NS
                  • Giulietta ,PUG 106,

Prebrzo bi ga punio, što većini akua skraćuje život.
                  Ako hoćeš njemačku tehnologiju, za 120 A ti treba bar Bosh C7, a on ti je duplo od budžeta.
                  Ako si stisno lovu, a hoćeš i jare i pare, možda da riskiraš sa ovim

Nešto između bio bi Einhel

Uglavnom, trebao bi ići na ove novije sa mikrokontolerima, i pulsirajućim strujama punjenja na početku, koji mere unutrašnji otpor akua pa je manja opasnost da ti unište male sa prevelikom strujom.
                  Skeptičan sam prema novim punjačima koji imaju samo klasičan trafo, diode, i "malo" elektronike, bakarna žica je izgleda preskupa u Kini. Nekada sam kupovao trafoe za pojačala, pa i punjače, toliko bakarne žice ne videh ni u jednom kineskom uređaju nikada.
                  Princip pretvarača napona i bar 4 faze punjenja je po meni minimum koji moraju ispuniti.
                  "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                  "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Siera
                    Cbc Senator
                    • 09.11.2009
                    • 1365
                    • Čačak
                    • Stralis

Pogledaj AKOM 20A ne znam jedino da li su počeli prodaju u Srbiji, Ja pročitao na blogu od Miša i kupio sam ga cena nešto preko 200€. Negde sam našao iz Rume neka firma prodaje razne punjače ima ih i u Temerinu ili tražiti na E Bay
                    Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

uzeo sam neki prouser 4A full automatik, mikropocesor... Valjda moze i kafu da skuva.

Comment

• vujke
                        Admin
                        • 29.09.2004
                        • 1673
                        • Mladenovac
                        • Daewoo Lanos 1.5SX

Ovaj?

Imam ga vec 2 godine, punio uspesno batt 7.2Ah i 100Ah stacionarne, radi posao
                        while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• DJM
                          CBC Početnik
                          • 28.02.2012
                          • 8
                          • Bijeljina

Dobro je da si našao nešto što ti paše a u tom je cijenovnom rangu
                          U principu najbolje bi bilo neka prerada punjača koji je stare proizvodnje kao što reče comi da ima klasični trafo(još kad bi bio torusni) pa onda u ručnoj
                          izradi prikačiti elektronsku regulaciju amperaže , a to može napraviti dobar elektroničar bez mnogo para, znači najvažnija je regulacija punjenja struje u Amperima tačnije da ima finu regulaciju od najmanje 0,5A pa do nekih 10A u maximumu jer ti otprilike za upotrebu za ono što voziš i imaš pokriva sve a da napon možeš regulisati ipak do max 16V jer ovi kiselinski mokri akumulatori vole da se na kraju punjenja malo "prepune" to jest tretiraju malom amperažom a većim naponom i to im dobro čini da ne idem sad u elektrohemiju (ako koga zanima to će najbolje proučit na blogu akumulatori-desulfatizatori.
                          AKOM 20 je idealan punjač za kućnu upotrebu ruske proizvodnje ali brate 200 evra za to pa da su mu namotaji i od zlata mnogo je brate iskreno ne vrijedi toliko a da je dobar dobar je
                          Može se i na ebay naći dobrih stvari kineske proizvodnje za oko 50-ak dolara samo ko zna šta da gleda i šta da traži malo vremena i dobre volje da prokopa na ebay-u i može se pazariti dobra stvar sa regulacijom i pulsnim punjenjem a i isto valjalo bi kupiti pulsatore za desulfatizaciju koji su oko 20 dolara a i onu provjereno rade posao i spašavaju akumulatore.
                          Last edited by DJM; 16.01.2019, 22:55.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

Originally posted by vujke View Post
                            Ovaj?

Imam ga vec 2 godine, punio uspesno batt 7.2Ah i 100Ah stacionarne, radi posao

e bas taj. Imam nekoliko tih malih koje punim jednom nedeljno i dva veca koje punim povremeno pa ovo je nekako bilo najbolje resenje. Bar na papiru, videcemo.

A za ovaj od 200e se slazem, mozda je najbolji punjac na svetu al sto je mnogo, mnogo je.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Sasvim solidan uređaj.
                              Ima vrlo dobar algoritam za punjenje (dopunu) akumulatroskih baterija.
                              Za svoju cenu - skoro savršen.
                              Preko 100 € je već ozbiljna suma, a par stotina je samo za profi upotrebu.
                              Za 95%+ korisnika automobila navedeni uređaj je odličan izbor (za traktore i kamione treba samo veća max. struja punjenja).
                              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

citao sam i uputstvo, ima i opciju ako je napon manji od 10.nesto da pokusa sa vecom voltazom pa ako za pola sata ne uspe da dogure do zadate vrednosti, prekida punjenje jer smatra da je aku za bacanje. Ako je aku od 12v skroz prazan, prebaci se na mod 6v pa onda proba tako da pokrene. Na netu dosta pozitivnih iskustava.

Al opet, ne netu svima trosi 3 litre i ide do 100 za 6 sekundi...

Comment

Working...
                                X