Originally posted by Bossanac
View Post
punjac akumulatora
Collapse
X
-
-
A kako to bilo ko od nas da zna?
Uglavnom isključuju po padu struje ispod neke (isprogramirane) vrednosti ili kada se ustali u nekom intervalu (sat-dva).
Treba imati konkretan uređaj pa meriti ...Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Nemam pojma (napamet).
Nemam vremena da gledam krive punjenja (nisam takve stvari pamtio ali znam da čitam grafike valjda je to i cilj učenja ... nekada bar bio).
Recimo ... ispod 1A (ako je struja punjenja 5A) ... ne manje (sigurno) od 0,5A (onako na "osećaj"); napon punjenja 14,4 V (ili 14,7 ako ima podešavanje tipa akumulatora).
P.S.
Možda na tri puta ponovljenoj vrednosti (na po 15 do 30 min.)?!
To će ti bolje reći elektroničari (šta je jeftinije za realizaciju).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
preporuka dr Miše za DOBAR punjač
......
Tokom istrazivanja naisao sam na gomilu informacija koje sam procitao (sto kroz tvoje postove) sto kroz druge intenet strane, saznao gde sam pogresio kao i zbog cega i na koji nacin sam upropastio akumulator i resio da kupim punjac i da redovno dopunjavam svoj akumulator i na taj nacin mu produzim zivot a kroz duzi vek akumulatora povratim ulozenu investiciju. Istrazivao sam ponudu i karakteristike dostupnih punjaca i nasao da Forexov punjac T1212 u zavrsnoj fazi punjenja puni akumulator naponom od 15V trećinom vremena kojom je akumulator punjen naponon 14,4V i strujom koja je oko 2-3% vrednosti nazivne struje, tj. (ispravi me ako gresim) radi ekvalizaciju. Takodje, na ovom punjacu moguće je birati mod punjenja sa ili bez 15V u zavrsnoj fazi. (u prilogu posta je data sheet).
Obzirom da koristim akumulator sa Ca – Ca tehnologijom molim te za odgovore na sledeca pitanja:
1. Da li je ovo dobar izbor punjaca?
2. Da li postoje bilo kakva ogranicenja po pitanju punjenja starter akumultora izabranim punjacem?
3. Da li je ovim punjecem moguce raditi ekvalizaciju?
4. Ako je moguce, da li ovim punjacem mogu na Ca-Ca akumulatorima da radim ekvalizaciju?
5. Da li se akumulator sa tecnim elektrolitom moze upropastiti ako se više puta godišnje radi ekvalizacija a da je pri tom akumulator normalno koriscen,tj. delimicno ispraznjen? Odnosno, da li se ovaj mod punjenja koristi samo kada je akumulator poptuno prazan a da se za redovno odrzavanje (punjenje) koristi normalan mod punjenja naponom od 14.4V?
6. Koliko vremena nakon punjenja treba sacekati pre nego se akumulator vrati u vozilo (pocne sa koriscenjem akumulatora)?
7. Da li postoji bilo kakvo ogranicenje po pitanju ukupnog broja punjenja jednog te istog akumulatora?
8. Obzirom da je fabricki akumulator na vozilu bio 66Ah a da ja sada koristim akumulator od 77Ah to znaci da postojecem alternatoru treba mnogo vise vremena da napuni novi akumulator i da je to jos jedan od razlog zasto treba dopunjavati akumulator?
Nadam se da nisam preterao sa pitanjima i da ces imati vremena za odgovore.
..............
1. Punjač koji si naumio da kupiš je PERFEKTAN, pravi punjač za akumulatora. To je madjarska firma koja se bavi ISKLJUČIVO akumulatorima i uredjajima oko akumulatora. Odličan podatak je to što punjač ima opciju za 15 V (ekvalizacija). Tad se skoro svi kristali olovo sulfata rastvore vrate u elektrolit i akumulator bude k'o nov!!!! A još bolja stvar je to što nakon potpunog punjenja postoji mod za "trickl" punjenje. Da ne budem mnogo pametan (ne volim strane reči), to je mod za održavanje akumulatora, punjenje veoma malom strujom. Na tom modu akumulator može da ostane beskonačno dugo a da se ne prepuni. Savršen izbor!!! Njime ćes moći puniti i mnogo veće akumulatore nego iz auta jer mu je maksimalna struja 12 A što je ogromno!!! Raspitaj se u komšiluku kome ne valja akumulator... Uzmi i ti neki dinar :xox::xox::xox:
2.Ne postoje nikakva ograničenja u vezi punjenja tvojim punjačem, jer on ima automatiku (limiter i komparator napona i struje). Kad dodje u potpuno napunjeno stanje, prebacuje ga u mod održavanja. I tako može beskonačno.
3. Obzirom da taj ispravljač ima mogućnost da na kraju puni naponom od 15 V, ima mogućnost ekvalizacije. Doduše, ja kad to radim zadam malo veći napon(15,3-15,5V), ali ti nemaš mogućnost podešavanja napona. Što te ne sprečava da koristiš tu odličnu mogućnost punjača! Mada, to se SAMO radi(ekvalizacija) sa akumulatorima koji imaju čepove. Zbog raspadanja(vetrenja) vode i eventualnog dolivanja. Mada, kad bolje razmislim( u poverenju), uradi to jednom do dva puta godišnje(maksimalno) da bi izmešao kiselinu i vodu, pošto je kiselina teža od vode i pada na dno(stratifikacija). Zbog toga je u 99% akumulatora donji deo olovnih ploča kao švajcarski sir. U tehničkom papiru za taj punjač piše da taj period punjenja sa 15 V traje maksimum 80 minuta. Ti ne moraš da ga držiš toliko, makar ga drži sat vremena. I tad će da se izmeša elektrolit.
4.Odgovor na ovo pitanje se sadrži u prethodnom. Šta više, Ca-Ca akumulatori odlično podnose punjenje malo višim naponom, šta više, trebalo bi ih tako puniti. Kod akumulatora sa čepovima PREPORUČLJIVO je vrštit kontrolisano prapunjavanja(ekvalizacija). To ih dovodi u stanje maksimalne napunjenosti i potpunog razlaganja olovo sulfata.
5.Takodje odgovor u prethodnom. Kad god se puni običan akumulator sa čepovima(potpuno prazan ili samo se vrši dopunjavanje) uvek bi trebalo uraditi ekvalizaciju. Do godi toj vrsti akumulatora,potpuno rastvara olovo sulfat i vraća ga u elektrolit (diže koncentraciju). Koliko je bitna ekvalizacija kod klasičnih akumulatora, kaže to da u velikim sistemima sa ogromniom brojem akumulatora(telefonske centrale, sistemi veza,rezervna napajanja u nuklearnim elektranama) postoji stalnaekvalizacija. To se tako radi dase u donji deo akumulatora uvodi vazduh kroz creva i on non-stop meša elektrolit (slično u akvarijumima sa crevom koje dovodi vazduh).
6. Pravilo je dva sata sačekati sa se staloži akumulator i izadju svi preostli mehurići. Takodje bi trebalo sačekati i da napon malo opadne. Sve u svemu-jedan do dva sata.
7. Ne postoji nikakvo ograničenje po pitanju broja punjenja akumulatora. Samo se ne sme preterivati (prepunjavati). Doduše,sa tim punjačem koji planiraš da kupiš to i ne možeš da uradiš i da hoćeš. Zato postoji ograničenje u broju korištenja akumulatora (misli se na broj startovanja motora). Obični akumulatori imaju oko 4000 startovanja a oni bolji (kao tvoj Exide) i do 10000 !!! Zato kod taksi vozila akumulatori (oni lošiji) ne mogu da izdrže ni dve godine kako treba. Naročito ako je dizel vozilo u pitanju. Ovaj podatak u vezi broja startovanja koliko može dati akumulator sam otkrio sasvim slučajno. I ja sam bio zatečen !!! Kao i to da kod klasičnih anlasera takodje postoji konačan broj startovanja(zavis i to kao se pali motor). Evo nešto što sigurno niko od vas nije znao. Kod novog tipa vozila sa takozvanim start-stop sistemom se koriste veoma kvalitetni AGM akumulatori koji mogu da upale kola i 20000 puta!!! Inače, kod toga tipa novih automobila (start-stop sistem)anlaser i alternator se nalazi u istom kućištu, kao jedan uredjaj.
8. Tačno je da treba malo više vremena da se dopuni akumulator jer je veći nego fabrički. Možda nije bilo potrebe za kupovinom tako velikog. Ali, današnji alternatori pune već na relativno malom broju obrtaja. Mislim da nije neki problem. Mada, kao što svim preporučujem dopunjavaj akumulator bar 3-4 godišnje. I biće sve sasvim kako treba.
Sve o akumulatorima (i mnogo vise od toga)
Comment
-
-
-
zanimljivo da nema regulacija napona i jačine
sve je automatika i sa lampicama !
zar po istom principu ne radi i onaj jeftini "slatki" kinez (lampice)
LED signals:
blinking red led (0.5 sec+0.5 sec) OCV is less than 8,5 V
continuous yellow led charging current 1A-9 A
continuous red led charging current over 9 A
continuous green led end of charging, trickle charging
blinking every 5 sec raised voltage charging (15,0 V or 2,4 A) is activated!
blinking green led no battery connected
no led no connection to mains
iz pdf-a se vidi što je taj mađar inteligentni i dobar
1. If the OCV of the battery is less the 8,5V,
the charger starts with a soft charge mode. In
this mode the charging current is 1A. This is
indicated by a blinking red led.
2. Then the charger starts to charge with 12A
until the voltage reaches 14,4V
3. When the voltage has reached 14.4V, it is
stabilized and the current slowly decreases to
1.4 A. (this is the end of the main charging
time)
4. If the current reached 1.4 A, the charger
raises the voltage to 15,0V (max 2.4 A
charging current). This phase last for 1/3 of
the constant current phase, but for max 80
minutes.
5. After this the charger switches Constant
voltage: 14,4V, for twice as long time as the
main charging time or after 20 hours from the
beginning of the charging, then the charger
switches to 13,6 V
Comment
-
-
O tome drvim sve vreme! I "kinez" radi na istom principu, samo nisam siguran u kvalitet.
Imam "pametan" TRONIC punjač NiCd i NiMH baterija. Često omane, pa moram popravljati klasičnim! Duga je to priča, pa neću da raspredam.
Bitno je, da sve obavlja elektronika i sve zavisi od kvaliteta upotrebljenih komponenata. U jeftinom punjaču, mogu biti ugrađena ista integralna kola kao u skupljem, ali lošijeg kvaliteta. Fabrika koja proizvodi namenske elemente, vrši proveru svakog pojedinog i sortira prema toleranciji. Sa najmanjom tolerancijom upotrebljavaju se za kvalitetnije punjače, a sa većom u jeftinije. Sa nedozvoljenom se uništavaju. Veće odstupanje, znači i manju pouzdanost.
Comment
-
-
dr Miša
Kakav treba da bude kvalitetan punjač akumulatora ??
Generalno gledano KVALITETAN punjač akumulatora mora da ima (najmanje) tri stadijuma punjenja:
bulk, gde akumulator se puni maksimalnom dozvoljenom strujom i dostiže nivo napunjenosti od 80%,
apsorpciona faza gde se akumulator dopuni skoro do kraja i
float faza gde je akumulator na održavanju (konstantan napon i mala struja).
To je osnovno pravilo za dobro napunjen akumulator. Koji je ispravan, naravno.
To taj tvoj Ctek punjač sve ima čak i još više. Znači, odličan je za tvoje (kućne) potrebe. Doduše, i cena je dobra, ali sve ima svoju cenu, je l’ tako? Uzmi taj punjač, sasvim je solidan.
Sad, ja to tako sa ovog mesta kažem i po njegovim tehničkim karakteristikama. Ako ga kupiš kod nas moći ćeš i da ga vratiš ako nisi zadovoljan. Bez ikakvih problema. Dobra strana tog punjača je to još što ima održavanje akumulatora , tako da može da ostane na njemu beskonačno dugo bez bojazni da ćeš ga prepuniti. Što kod „buvljačkih“ punjača se redovno dogadja. Naročito opasno za akumulatore bez čepova. Koje ja ne preporučujem. To sam još ranije obajsnio zašto.
Još jedno pravilo kod punjenja akumulatora je to , naravno kod punjača ili ispravljača koji to mogu, da se pune malom strujom, tj. da se ograniči struja. To praktično znači da ako je akumulator npr. od 55 Ah njegova struja punjenja biće 5,5 A- C/10 (desetina kapaciteta). Ako se ima vremena, bolje ga je puniti manjom strujom od npr. 3 ampera. Time se postiže bolji efekat punjenja, ako je još i sulfatizovan uz sve to, moguće je i malo razgraditi sulfate na pločama.
Da, još jedno pravilo za punjenje sulfatizovanih akumulatora (običnim punjačima) je da struja NE SME da bude veća od C/20, za 55 Ah struja bi bila maksimum 2,75A. Može samo manje nikako više. A to zbog toga što sulfatizovani akumulatori naglo dignu napon, bez regulacije ode i na 16-17 V, i čovek pomisli da je već napunjen. Što naravno nije tačno. Zato se struja „uštroji“ da ne bi divljao napon. I time upropastio akumulator. Kod klasičnih akumulatora sa čepovima(mada ja to radim i kod onih bez ali dosta pažljivo jer imam mnogo iskustva) se na kraju punjenja KAD JE AKUMULATOR POTPUNO NAPUNJEN, uradi ekvalizacija-kontrolisano prepunjavanje. Napon je 15,5-15,8 V i struja 2-3% kapaciteta. I tako se drži npr. 2 sata. Tad se kiselina koja je teža od vode i koja je na dnu sigurno pomeša sa vodom koja je pri vrhu ploča. Ako se to ne radi dolazi do korozije pozitivne ploče u donjem delu olovnih ploča jer je koncentacija elektrolita mnogo veća na dnu nego na vrhu. To je prva svrha ekvalizacije. Druga je to da je dokazano da se velikim napon i malom strujom dobro razgradjuju kristali sulfatizovanih ploča. Probao sam u praksi stotine puta-radi. Ali samo kod osrednje sulfatizovanih ploča. Kod onih „matorih“-mnogo slabo. Čak ni desulfatizator ne pomaže. Može malo ali ništa spektakularno.
„Fazon“ kod kristala olovo sulfata je to da kod njih postoje dva oblika: amorfni-„mekan“ i onaj kad potpuno očvrsnu (trenutno zaboravih tačan naziv). Pa nisam ja hemičar HuhHuhHuh!!! E, taj amorfni oblik se veoma lako rastvara i vraća nazad u kiselinu i posle potpunog punjenja akumulator ima fabrički kapacitet. Tu ima mala začkoljica. Taj amorfan oblik traje samo 2-3 dana. Posle toga prelazi u kristalan i tu nema pomoći. Zato mnogi koji su zaboravili svetlo, radio ili bilo koji drugi potrošač u kolima ne mogu da napune akumulator kako valja ako ga stave na punjenje npr. posle 2-3 meseca kad se sete ili kad dodje zima. Sad sam u principu objasnio šta se u suštini dogodi unutar akumulatora koji je ispražnjen i tako ostavljen. To se dogadja u 99 % slučajeva. To je suština cele priče. Normalno, sve je to mnogo, mnogo koplikovanije ali za običan narod je ovo što sam napisao od značaja.
Naravno, postoje metode veoma brzog punjenja akumulatora, ali bez bilo kakvog oštećenja ploča ili zagrevanja kiseline. Ono što normalni punjači urade za 10-12 sati (potpuno prazan akumulator), brzi punjači urade za 2-3 sata!!! Jedan takav posedujem od leta prošle godine. Naravno, takva zver je za profesionalnu upotrebu. Ovo sam naveo stoga da ljudi znaju da se akumulator ne puni samo „12 sati“, kako 99 % ljudi misli. Ima mnogo drugačijih metoda punjenja. Naši ljudi znaju za „12“ sati i to je to. Šta reći da se novi akumulatori prave sa negativnom olovnom pločom koja je pola olovo pola grafit. Tehnologija je daleko otišla od „12“ sati...
Ma, ima tu milion fora, fazona i majstorskih sitnica... Trebalo bi mi bukvalno knjigu da napišem o problemima, punjenju, sulfatizaciji i ko zna čemu šte sve može da snadje akumulator. Npr. sulfatizovani akumulatori se pune KONSTANTNOM STRUJOM. Naravno, mora se voditi računa da punjač ima limiter kad da isključi ili skine struju. Inače, pošto je struja konstantna, napon ode do neba!!! Časkom proključa kiselina. I onda veća šteta nego korist.
Kako god, bilo koji punjač koji ispunjava bar ona tri uslova koje sam naveo biće ti dobar. Ne mora Ctek. Misli malo i o ekonomskoj strani.
Razmisli i o ovome:
404 - Greška: 404
Bar sad može da se kupi svašta samo ako imaš novca. Naravno, potreban je i dobra savet. Nadam se da sam ti malo pomogao. Nemoj da se zaletiš odmah za jedan punjač, ima mnogo vrsta, pa biraj. Razmišljaj tako da će morati da te služi dugi niz godina. I da ti uštedi novac za nove akumulatore svakih par godina. I naravno živce kad napolju „zagudi“ debeo minus.
Sve o akumulatorima (i mnogo vise od toga)
Comment
-
-
Originally posted by Bossanac View Postelem, da ja ne kupujem TOG kineza, nego da probam šta napravit od onog prvog prijedloga
da li bi mogao neko DODATNO ugradit regulator napona na donji punjač, koji bar već ima regulator jačine struje
i mirna Bosna...
piše da napon "ide" do 17 V
znači za finu ekvalizaciju !! akuu
Comment
-
-
Tema privremeno zakljčana"Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
Comment